ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stabilizace Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/23/2015
V pohode, ja som to určite nebral ako útok :) Nijakým spôsobom nechcem propagovať dictum, ja som na neho narazil, keď som zháňal fínsku brezu, jatagan ju nemal a na slovenskych eshopoch bola drahšia ako v dictume. Toľko k dictumu.
A fakt netuším, čím sú zatreté tie čelá. Ale mal som od nich jeden špalík slivky a zrejme to bol nejaký lak, lebo do hĺbky to nebolo a šlo to relatívne rýchlo odbrúsiť. Tieto europske dreviny ako slivka, javor, orech, buk majú v dĺžke 15 cm - čiže tam vôbec nie je problém skrátiť to
K tým bukovým špalíkom - tiež majú dĺžku 15 cm, čiže ak sa 1 - 1,5 cm z každej strany zreže, vôbec nevadí. Hľadám len niekoho, kto by bol ochotný posúdiť, či sa to dá stabilizovať a skúsiť to. Lebo nestabilizované je to veľmi mäkké a v tomto stave na rúčku nepoužiteľné.
Pekný deň Happy

Muscatel napsal:
Nechtěl jsem “prudit”. Jen mě to opravdu zajímá. Jasně,že se čela špalků/fošen zatíraji proti rychlému vysychání z čel/kapilár. Jen mě to překvapilo u malých špalíků. Hnilobou upravený (spalted) buk by právě proti praskání měl být dost imunní.
Vzlínání stabilizačního média jde hodně přes ta čela špalíku. Proto jsem se ptal,co to tam je? V ideálním případě by bylo třeba před stabilizací to zatřeni odříznout. Což dost zmenší špalík.
Mrzí mě,jestli jsi to bral jako útok proti Tobě...
Jinak Dictum má kde co,ale ceny zrovna lidové nejsou...
Ale to je můj pohled na cenotvorbu. To,prosím,neber jako téma k diskuzi. [/quote]
FB @nozejanovic
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
bcoufal napsal:
Tak jsem se dostal do konečného stádia pro výběr vývěvy a vakuové nádoby. Přemýšlím i o jiném využití. Tak mě ještě napadlo, zda by se vakuum nemohlo využít pro sušení ovoce apod. Zkoušel to někdo? Dohledal jsem jen sušení mrazem (zmrazené potraviny ve vakuu sublimací), ale nikde zmínku o sušení např. ovoce při pokojové teplotě. Předpoklad je, že voda se „odvaří“ díky vakuu a pára odsaje vývěvou. Je to blbost, nebo by to mohlo fungovat?
S tím pak i souvisí, zda by se vakuum nedalo použít i pro dosušení dřeva před stabilizací.

Ja vo vákuu chladím chlast, keď je na dielni teplo a nieje chladnička. Poldeci je fest studené do minúty :D

kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/3/2011
To nerob. Chladí sa ti to tým že sa odparuje alkohol. Prichádzas o časť podstaty 😀
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
chladí sa to tým že je tam vákuum a alkoholu mizne len minimum, takže je to len o množstve chladeného nápoja :D Okrem toho som si výskumom všimol že takto chladený alkohol je lahodnejší :D

kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/3/2011
Vakum nechladi. Chladí odparujuca sa kvapalina. Rýchlosť odparovania sa zvyšuje so znizujucim sa tlakom ...
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/3/2014
Ahoj, nemá někdo na prodej nebo výměnu stabilizovanou švestku, trnku, merunku... ?
Děkuji
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/28/2017
Ahoj, dnešní řezaní, papírová bříza a jde se sušit😁

ivo.simi vložil tyto přílohy:
IMG_20191119_140043.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/28/2017
Zdravím všechny co stabilizují.
Mám várku špalíků, které bych rád nechal stabilizovat. Měl by někdo zájem o domluvu stím, že by si nějaké špalíky nechal, popřípadě jinou. Nemám špalíky na prodej, jen pro své výtvory.

Špalíky jsou (Bříza,trnka, třešeň, jabloň a možná buk).

Budu to nyní řezat a kdybych se s někým domluvil, jsem schopen to nařezat na různé velikosti.
Po nařezání nafotím, aby dotyčný věděl o co jde a zda má zájem, a poté vysuším v sušičce.
Jinak chci řezat 6*6 délka 150 a po usušení nařežu na 5*5 délka 140 zatím.

Jednání na rovinu, žádné sliby nebo možná!Ok

ta bříza je na obrázku viz víše.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/28/2015
Kompresor napsal:
martin202 napsal:

A hlavne si zarad do okruhu expanznu nadobu aspon 10l. to ti hodne pomože.

expanzní nádobu? to slyším prvně :) můžu poprosit o nasměrování nebo nějaký příklad? Happy

stara otazka...prepač, teraz som si všimol že som neodpovedal...

expanzka alebo ina nadoba sa použiva pri vyvevach bežne, aby si rychlo vytiahol vzduch alebo aby si nemusel mat stale zapnutu vyvevu.
mam to doma aj ja takto spravene, ovlada sa to trojcestnym ventilom.
ale ked daš do guglu vakuove lisy tak tam to hned uvidíš vedla vyvevy ležat...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/28/2020
Moc díky za informace sice pro mě bylo přínosem jen asi 5 příspěvků ale i tak jsem spokojen. Jdu testovat :)
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/22/2020
Ahoj, stabilizuje nekdo doma pro sebe epoxydem?
Jiří Otradovec, Benešov
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
stabilizuje, jinak by tu tohle vlákno nebylo.. a ty čteš, nebo jen honíš příspěvky?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/9/2020
Ahoj mám dotaz určitě už to tady bylo ale přečíst vše to je nadlidský úkol dala by se použít i ruční vakuová pumpa třeba co se používá v autoservisu k měření tlaku
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/9/2020
Viděl jsem video kde borec stabilizuje jen pomocí zavařovací sklenice a pumpičky cosi o tom myslíte
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/12/2019
Ahoj. Dávám foto mého prvního pokusu o stabilizaci. Jsou to odřezky z nádoru třešně, Něco je obarvené pro kontrolu. Špalíkem 40x40x140 to prostoupilo po rozříznutí krásně. Ale při podtlaku 30/-1 Pa to pouštělo bubliny nekonečných 25hod. Cca po 10hod se na plexi, které má tloušťku
18mm začali objevovat malé trhlinky. Když jsem snížil podtlak jen o necelé dvě desetinky, už z toho zase nešel vzduch. Tak jsem to dal na max a zavřel dílnu. Happy Neruplo to, ale nemám z toho dobrý pocit. Je to komora, který se běžně prodávají na e-bay. A tady je otázka za milion. Máte někdo zkušennost s tvrzeným sklem na komoře? Jakou tloušťku? Běžně je k sehnání 12mm, ale bude to stačit? Rád bych odpověď z praxe, popř. kdyby to někdo spočítal. Confused Já to neumim. red face . Průměr plexi je 320mm. Přikládám foto prasklin ale blbě se to fotí. Díky za ochotu. Tom.

kellertom vložil tyto přílohy:
IMG_20200628_120947.jpg.jpg
IMG_20200627_143613.jpg.jpg
IMG_20200628_120701.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/6/2017
ahoj, ja mam hrniec s tvrdenym sklom a aj predajca ma na stránke dva druhy...na stabilizaciu akrylom je typ so sklom

bezuch vložil tyto přílohy:
106152888_285161846228188_247844248723702327_n.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Ahoj. Jakou máš tloušťku toho skla a průměr. Dík. Tom.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/6/2017
....priemer 20cm, hrúbka 1 cm
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/22/2020
Samurai napsal:
stabilizuje, jinak by tu tohle vlákno nebylo.. a ty čteš, nebo jen honíš příspěvky?

Samozrejme jsem toto precetl nekolikrat ale nejake kloudne a pouzitelne info o stabilizaci epoxydem jsem tedy nenasel vse samy akrylat...
Jiří Otradovec, Benešov
Posláno:

Pozorovatel
JO-knives napsal:
Samurai napsal:

Samozrejme jsem toto precetl nekolikrat ale nejake kloudne a pouzitelne info o stabilizaci epoxydem jsem tedy nenasel vse samy akrylat...

Ahoj. Ono tady bylo v podstatě vše řečeno. Před pár lety se řešily pryskyřice, potom tlaky, podtlaky... Je dřevo, který jinak než akrylem neprosytíš. Jde o čas. Někdy v desítkách hodin. Epox je vhodný zase na jiné dřevo. Já to tady pročetl, a nemusel jsem ani nic moc přemýšlet jak a co stabilizovat, co někde funguje a jinde ne. V podstatě je v tom jen logika. Dnes je to jednoduché v tom, že je vše bez problému dostupné. Tom
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum