ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stabilizace Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Tak už jsem asi po dvou měsících pročetl celé vlákno a omlouvám se za svůj dotaz. Již chápu, že je bez reakce. Bohužel nejde smazat. Všechno je tu již uvedeno.
Nějaké vybavení postupně dám dohromady a zkusím také pár pokusů s nahnilím dřevem. Mám nějakou břízi. Tak jsem zvědav, jak to dopadne. Ještě musím zvážit čím to napustit.
Děkuji za všechny uvedené informace.
Posláno:
Štamgast
Chtěl bych se zeptat na radu. Zkoušel jsem něco málo stabilizovat dvousložkovou priskiřici. Použil jsem ty flašky s horkovzduškou na omezení objemu. Přes to však ještě zbývá na špaličku hodně materiálu který je potřeba odbrousit. Chtěl bych se zeptat jak to děláte. Brousím to na takové malé pasové brusce na dřevo a dá ji to dost zabrat. Je to celkem pracné. Je na to nějaká finta? Ověřený postup?
Děkuji za radu.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/21/2020
Karel W napsal:
Chtěl bych se zeptat na radu. Zkoušel jsem něco málo stabilizovat dvousložkovou priskiřici. Použil jsem ty flašky s horkovzduškou na omezení objemu. Přes to však ještě zbývá na špaličku hodně materiálu který je potřeba odbrousit. Chtěl bych se zeptat jak to děláte. Brousím to na takové malé pasové brusce na dřevo a dá ji to dost zabrat. Je to celkem pracné. Je na to nějaká finta? Ověřený postup?
Děkuji za radu.

Řeším to samé. Pás po 1-2 nožích končí v koši. Tak jsem to zkusil různě ořezávat, na hulváta brousit rašplí a pak teprve dobrušovat tím pásem. To trochu pomohlo, nebrousím tolik hmoty. Mám ale jen malou pásovku (pás 100x 914mm) Přece jen ten pás nestojí korunu a když do dodrbu na 1-2 nožích .... Sad
Posláno:
Štamgast
Já mám ruční pásovou brusku a sedí mi tam pásy z lidlu. Ty nejsou tak drahé, ale po opracování na hranu dřeva je po dvou spaličkach pas mrtví. K noži jsem se ještě nedostal. Zo bude asi také trochu boj. Ořezavat na pile jsem to nezkoušel. Je to dost nepravidelné a nechci moc ubírat že špaličku. Udělal jsem si je co nejmenší, aby mi to dobře cucalo.
Budu rád když mi někdo ještě napíšete.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2006
Já to hrubuji frézováním.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
Ahoj
Nejjednodušší je nechat to a až budeš dělat ručku tak ořezat pásovkou doladit rašplí a pak šmirgl.
Ať se daří.
Milan
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/21/2020
labil napsal:
Ahoj
Nejjednodušší je nechat to a až budeš dělat ručku tak ořezat pásovkou doladit rašplí a pak šmirgl.
Ať se daří.
Milan

Tak vzhledem k zavřeným obchodům jsem zkusil "ořezat a orašplovat" můj první Jakutský nůž a šlo to docela dobře. Prosím, ještě nápad na vybrání rukojeti (dělal jsem to zatím jen na hraně pásovky) Ty jo na to asi nemám koule, vzít to půlkulatou rašplí a pak půlkulatým pilníkem .... Nějaký fígl jak to udělat souměrně? Moc dík.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Natrhni si štráfek šmirglu s plátnem, čepel do svěráku a zkoušej..... Zrnitost podle potřeby.
Posláno:
Štamgast
díky za reakce, něco ještě zkusím.
Také jsem si říkal, že by šla hoblovka, té se ale trochu bojím, bude to kopat.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Klucí, na jednom špacíru jsem "objevil" ale fakt pěknej jilm. Roste na skalce z vyvřelin, takže nádherný povrchový kořeny a pod ním spadlá větev - uschlá a vlastní vahou odlomená. Rok stála v koutě v garáži. Včera jsem z ní fiknul 3 špalíky - má-li vůbec kresbu. Jo, něco malého na krk by z toho šlo. Ale ---- je krapet prožraná a poshnilá. Kdo ze stabilizátorů by mi ji strčil do piksly s pryskyřicí? Samo za něco. To je jasný.
Díky i za " Jdi s tím do háje!!"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/25/2013
Panove prosim Vas,
mam tu ZNACNE ZNACNE letity a neobvykle velky kmen okrasne ruze, rad bych si nechal, alespon cast, nechat stabilizovat.

Nenasel by se nekdo z Brna ci okoli? Nevite o nekom?
Nebo doporuceni na mistniho clena uplne od jinud?

Myslim ze 'Stalker001' nebude mit pro neco tak osobniho prostor, ..MOC DIKY
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
wojtech napsal:
Panove prosim Vas,
mam tu ZNACNE ZNACNE letity a neobvykle velky kmen okrasne ruze, rad bych si nechal, alespon cast, nechat stabilizovat.

Nenasel by se nekdo z Brna ci okoli? Nevite o nekom?
Nebo doporuceni na mistniho clena uplne od jinud?

Myslim ze 'Stalker001' nebude mit pro neco tak osobniho prostor, ..MOC DIKY

zeptej se uživatele jo-knives..
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2008
Karel W napsal:
Děkuji za radu.
ˇ

Ahoj, pokusím se vložit nějaké obrázky. Mám vyrobenou formu z jeklu, ale může být klidně ze dřeva(palubky). Je třrba nechat asi o 6mm menší špalík, dám na něj gumičku a pod ní nastrkám špejle. Pak to celé zabalím do igelitového pytlíku na výšku, dám do formy aby
otevřený konec přečníval a zajistím ho gumičkou nebo lepicí páskou. Používám pytlíky na
uskladnění potravin v mrazáku- ty to vydrží. Dál je postup jasný, tady několikrát rozebraný.
Po vytvrdnutí je skutečně na špalíku jen těch 3+3mm materiálu.
Brousím flexou, na fotce je kotouč. Prodává se pod názvem oblá rašple. Je třeba mít špalík
upnutý- dost to kope. A hlavně brousit krátkými přítlaky, aby to mělo čas materiál vyhodit,
jinak se to napéká. Dočišťuju ojetými fíbr kotouči, co už nechtějí brát ocel (Gr 35-40)
Taťka

Taťka vložil tyto přílohy:
DSCN0141.JPG.jpg
DSCN0143.JPG.jpg
DSCN0146.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Děkuji za radu. To je dobrá finta, ta forma ušetří hodně materiálu.
Tu flexu zkusím, to bude asi lepší na to broušení. Se to třeba nebude tak zanašet. Ty smirky hrozně letí.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/14/2018
Dobrý den všem ,pročítal jsem si téma (nebo mi to uniklo ) , a nikde jsem nenašel postup při stabilizaci šišky , jedná se mi o to : jestli je potřeba na zalití pryskyřicí podtlak ( vývěva ) , a nebo přetlak ( kompresor ) ? , a nechat až do vytvrzení ?
Jsem začátečník , a proto budu rád za Vaše odpovědi .
Posláno:
Štamgast
Chtěl bych se zeptat, zda jste někdo nezkoušel stabilizovat škumpu. Normálně je měkká a tak jsem si říkal, že do ní zkusím nacpat trochu pryskyřice. Zkoušel jsem to dvousložkovou od synop. Do dřeva se nedostalo ani ťuk, vůbec nic. Dřevo bylo dost vysušené. Zkoušel jsem to dvakrát pokaždé se stejným výsledkem.
Mohl bych vás požádat o radu, kde dělám chybu? Děkuji za každý návod.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/11/2019
slon napsal:
Quote:
[b]...A možno by proti vode pomohlo "uvarenie" dreva vo fermeži. Neskúšal som, je to len nápad. Happy
Alebo niečo akoby stabilizácia, skúsiť ponoriť drevo do rozriedenej a prípadne zohriatej (kôli zníženiu viskozity) polyesterovej alebo epoxidovej živice. Účinok bude asi len v tenkej vrstve na povrchu...
Ve fermeži není nutné vařit, stačí to ponořit asi na týden do fermeže, prosákne to do tlušťky do 2 cm, tedy celou rukojeť. Akorát to na povrchu schne týden a v celém objemu několik měsícůHappy Ale struktura se opravdu uzavře a časem to i ztvrdne (např. smrk dostane tvrdost hjako dub)
A ponoření do lepidla (vysokomolekuárního plastu) je stejné jako když to nalakuješ

Vo fermeži treba rozpustit včelí vosk,pomer cca 1:2.Fermež zohriat na 80 stupnov.Preleštit handrou je to suché za dva dni.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/23/2021
Prosim o radu: zacal som stabilizovat drevo, po aktivacii v peci mi zostane povrch drsny, vytecie do alobalu pocas pecenia pripravok. Co pouzivatie na finalne zarovnanie povrchu - pasovu pilu, tanierovu, pasovu brusku??? Premyslam pokosovu pilu a z kazdej strany zrazit 2mm? Ak pouzivate napr. pasovu brusku, aky typ pasu? Na stabilizaciu pozivam Jatapol. Diky moc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/1/2010
Robert25 napsal:
Prosim o radu: zacal som stabilizovat drevo, po aktivacii v peci mi zostane povrch drsny, vytecie do alobalu pocas pecenia pripravok. Co pouzivatie na finalne zarovnanie povrchu - pasovu pilu, tanierovu, pasovu brusku??? Premyslam pokosovu pilu a z kazdej strany zrazit 2mm? Ak pouzivate napr. pasovu brusku, aky typ pasu? Na stabilizaciu pozivam Jatapol. Diky moc

Použi čo máš k dispozícii a bude to čo najmenej prácne a najmenej finančne náročné. Ja napríklad si špalky prefrézujem.
Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
Ahoj
Já je obrousím na pásovce hrubí pás na dřevo Happy
Milan
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum