ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Hoochie Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2012
Ahoj, nemám žádné ambice považovat se za nožíře, za ty považuju ty co dělají to, co dělá nůž nožem - tedy hlavně čepele. Na to nemám techniku prostory a ani chu´t se do toho pouštět, hlavně z toho důvodu, že jako banjista si nemůžu dovolit nechat ztvrdnout prsty při kování. Takže moje práce se sestává z dodělávání rukojetí a pouzder k hotovým čepelím.
Líbí se mi nože skandinávského stylu, "buškraft" kudly, a vůbec tak nějak kudly přírodního ražení, ne že by se mi nelébil i nějaký ten modernější nůž, nebo něco vojenského, ale srdcově mi prostě nejvíc sedí takovej zálesáckej styl. K tomu mám navíc takovou filosofii, že nůž, kterej má být pomocníkem při životě v přírodě, by přírodu neměl zbytečně zatěžovat, proto chci na rukojeti používat zásadně přírodní materiály jako kost, paroh, kůže a dřevo, přičemž mi přijde nejrozumější používat dřeva tuzemská. Jednak u nás rostou dřeviny s krásnou kresbou dřeva a skvělými vlastnostmi, a za druhé mi připadá používání vzácných tropických dřev jako zbytečná noblesa, která je v rosporu s filosofií pobytu v přírodě.

Tak a teď k nožům:
Můj úplně první pokus je předělávka nože po mém dědečkovi. Co je ten nůž původně zač už se asi nikdy nedozvím, protože čepel není značená (Ládes to odhadoval na nějakej lovečák z 30. let). Nůž jsem i s dost rozbitým pouzdrem dostal od strejdy ke 20. narozeninám a on jej měl od svého otce k 18. čili je to taková putovní záležitost a myšlenka, že bych jej jednou já předal svému synovi je celkem příjemná. Ale zpátky k noži. Čepel v bowie stylu je poměrně tenká (2,5mm), ale neuvěřitelně pružná, původní rukojeť byla z ořechového dřeva a na můj v kus byla dost krátká a tenká, navíc nelepená a po letech používání se i přes časté dotahování pořát viklala. Nakonec jsem udělal rukoje´t novou z jeleního parohu, ten je vylitý epoxidem a jištěný 3mm mosazným kolíkem procházejícím trnem. No a pouzdro byla vlastně moje první pořádná práce s kůží, má sice spoustu chyb, ale myslím že k jednoduchýmu zálesáckýmu noži se hodí. Jinak tenhle nůž moc nepoužívám, přesto že je ho tenkej konvex je brutálně řezivej, beru ho především jako památku na dědu.

Hoochie vložil tyto přílohy:
Nůž_po_dědovi_1.JPG.jpg
Nůž_po_dědovi_2.JPG.jpg
Nůž_po_dědovi_3.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Můj v pořadí druhý pokus o výrobu nebo spíš úprvu nože byla výměla střenek na na Aukru zakoupeném victorinoxu bundeswehr. Na téhle kudle jsem vyměnil zelený střenky, který se mi, ale vůbec nelíbily, za nový 3D tvarovaný ze švestkového dřeva podložené červeným fíbrem. Nicméně nosil jsem tenhle nožík v kapse asi dva týdny a poslal ho dál, ta zubatá čepel mi prostě vadila.Confused

BW1.JPG
BW4.JPG

Posláno:

Štamgast
V pořadí třetí nůž co mi doma vznikl byl letos na jaře tenhle buškraf´ták z čepele EnZo traper scandi zero O1. Na rukoje´t jsem použil tmavej ořek, co jsem dostal od kamaráda, podloženej černým fíbrem a nerezový nýty corby (+ samozřejmě slepeno epoxidem). Po prvním vandru jsem zjistil, že nízkej scandi výbrus co je na téhle čepeli ten nůž dost limituje, takže jsem se to nejdřív pokoušel zvednout, ale vyšel z toho doscela fajn konvex a dost mi to takhle vyhovuje, protože řezivější nůž jsem v ruce ještě neměl, navíc poměr držení ostří a snadnost broušení je neuvěřitlnej, pro představu - letos jsem měl trapera 16 dní n táboře, kde prkticky denně řezal do dřeva a po těch 16 dnech stále ještě holí. Pouzdro byl trochu oříšek, původně jsem se nechal inspirovat velkým guru OSTem, a ušil univerzální pouzdro pro horizontální i vertikální nošení, ale p řišlo mi vzhledem k velikosti a hmotnosti nože moc velký a neohrabaný, a tak jsem udělal tohle nové, sice má pořád dost chyb, ale zvykl jsem si na něj a z praktického hlediska mi vyhovuje.

traper_O1___2.JPG
traper_O1___3.JPG
traper_O1___4.JPG
traper_O1___5.JPG
traper_O1.JPG

Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/30/2012
Zdravím, moc pěkné finky a fantastická práce s kůží. Ta pouzdra jsou prostě super! Ok
Life is hard and then you die
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
Tak ten posledný futrál som skoro tipol na Osta... Paráda, len tak ďalej!
kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Štamgast
Děkuju red face od OSTa je to jen okoukaný.
Posláno:

Štamgast
Tak zkusím přidat ještě něco z dosavadní tvorby Happy
Následující tři nožíky mají sice už svého majitele, ale snad jim to nebude vadit když je tu ještě ukážu.
Takže na řadě je skandinávka Kožeňáček, čepel je Lauri carbon 95, záštita a hlavice jsou z alpaky po´dobané dremelkou, nějak to pořád nemůžu vychytat abych při roznýtovávání trnu neťuknul vedle, takže to pak musím maskovat red face

IMG_3047.JPG.jpg
IMG_3050.JPG.jpg
IMG_3052.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Další v pořadí je malá finečka, kterou jsem pracovně nazval Hobit. Čepelka je Polar whitler 80, rukojeť kožené kroužky a ořechové dřevo.

IMG_3090.JPG.jpg
IMG_3096.JPG.jpg
IMG_3097.JPG.jpg

ost
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2010
Hobit je parádníOk
dočkej času,jako host piva ostleatherzavináčgmailtečkacom
Posláno:

Štamgast
Děkuju red face

A přidám pár dalších výtvorů.
Další na řadě je opět finka, tentokrát trochu větší. Čepel je Lauri carbon 125, už z výroby byla lehce prohnutá, prý se to u těchto čepelí občas stává, no nevím Neutral každopádně říkal jsem si, že na funkčnosti to nevadí, ale už nemá smysl si s tím vyhrávat do krásy, a tak vznikla tahle hrubá pracovní kudla. Dal jsem jí jméno Zálesák.

IMG_3103.JPG.jpg
IMG_3108.JPG.jpg
IMG_3109.JPG

Posláno:

Štamgast
Poslední nožík na který jsem dobastlil střenky a pouzdérko je opět EnZo Traper, tentokrát v nerezové verzi z AUS-8, a co jsem ho tak zkoušel přebrousit pořádně do jedu, tak takhle dvrdou AUS-8 jsem ještě neviděl - RAT-1 je proti tomu úplné bláto a Ka-bar 4071 je taky o dost měkší. Jinak na ručce je použito docela divoké ořechové dřevo podložené černým fíbrem a nerezové corby nýty. na nýtech a kolem nich je to po´dobané dremelkou za účelem jednak estetickým a taky jako zdrsnění proti klouzání, stejně tak je to poďobaný kolem dokola na nici stopky a střenek a drží se to celkem dobře. Na pouzdru jsem si poprvé vyzkoušel patinování parůžkem a docela mě to baví (jak je vidět i na pouzdru Hobita). Happy

IMG_3073.JPG
IMG_3079.JPG.jpg
IMG_3083.JPG
IMG_3084.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
A to je z mojí nožotvorby zatím všechno, ještě tu mám pár pouzdérek. Snad časem přibudou další nožíky. Jo a děkuju všem za pochvaly, jsem z toho lehce v rozpacích, něco takového jsem zdaleka nečekal red face.

Pozdra na Ontario RAT-1, Victorinox Nomad a Shefield námořníka.

IMG_3115.JPG.jpg
Pouzdro_ratM1.JPG
Námořník__1_.JPG
IMG_3125.JPG

Posláno:

Štamgast
Tak po čase zas jedno pouzdýrko. Ka-Bar 4071, kůže 5mm, akorát se mi teda mos nepovedlo šití vzadu, no naštěstí není vidět při nošení.

P1030712.JPG
P1030713.JPG
P1030714.JPG.jpg
P1030715.JPG

ost
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2010
Čoveče,za chvilku už to začneš dělat z plechu,nejdřív 4mm a teď 5mm.mrGreen
Paráda a na šev se na zadní straně vyprdniApplause Ok
dočkej času,jako host piva ostleatherzavináčgmailtečkacom
Posláno:

Štamgast
Děkuju Happy no vzhledem k tomu že dělám malý věci tak na to vyrábění beru odřezky kamaráda co čije westernový sedla, takže holt šiju z toho co je Razz ale dělalo se to strašně, tvaroval jsem to asi 3 hodiny než jsem to tam protlačil. Oproti tomu to pouzdýrko na Nomada o příspěvek výš je z 3mm kůže a to jsem měl hotový za zhruba stejnou dobu celý Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2010
Ahoj martin!púzderko je parádniApplause
Co jsme udělali jen pro sebe,zemře s námi.co jsme udělali pro ostatní a pro svět,zůstane nesmrtelné.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2009
Pěkná pouzdra hlavně to na kabárek...pěkně natvarované...Ok

Koupím: FS commandos Sheffield
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008
Nožíky i pouzdra parádní, koukám, že se nenápadně klube nový talentOk
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2009
matějka napsal:
Nožíky i pouzdra parádní, koukám, že se nenápadně klube nový talentOk

Také si myslím že Meli,Ost,LK a další budou mít za chvilku konkurenta...mrGreen Ok

Koupím: FS commandos Sheffield
Posláno:

Štamgast
Děkuju všem red face
Neboj konkurenci nikomu dělat nebudu na to jsem moc línej mrGreen
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum