ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Coldsteel - I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/9/2005
ULTIMATE napsal:
Nebude s tama nekdo nakupovat, mel bych zajem o Benchmade Model 710 Plain Edge v barve cepele stribrna

Na strankach www.benchmade.com ma tipove oznaceni 710D2

Klidne by jsme se mohli domluvit.Ja jsem zlinsky okres.

Docela by mě zajímalo, jak si ten nákup pro tebe, představuješ?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/11/2006
třeba to myslí tak že by si někdo objednal s nim a poštovný se zacvaklo dohromady..pokud se pletu oprav mě Happy
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/3/2007
To Galil.
Díky za radu, ale SRK není vyrobeno ze SAN MAI jako Master Tanto. Myslím, že jejich vrstvená plátová ocel může být dost dobrá a je určitě mnohem lepší než AUS8A. Když bych si takový nůž nechal udělat od nožíře, kde mám záruku, že to bude kvalita? Firma si nemůže dovolit udělat nějakej renonc a je tam určitá sériovost výroby, která vyplivne x tisíc kousků nožů. Fotečka je pěkná, ale já nejsem nožíř, jen uživatel. Nevíš tedy o adekvátní náhradě? Dík.
Posláno:
Pokročilý
náhradu za magnum tanto v san mai bych vzal trail mastera v san mai nebo recon scouta v san mai oceli ktery teprve budou Razz pokud by si chtěl nejakej san mai cold steel jich dělá celkem dost...třeba takový black bear classic nebo military classic..
Posláno:

Pozorovatel
Náhrada, která je dražší v prvním případě o víc než 100$ a v druhém o cca 30$? To přece není náhrada a nejedná se o tanta...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Miisan napsal:
Když bych si takový nůž nechal udělat od nožíře, kde mám záruku, že to bude kvalita? Firma si nemůže dovolit udělat nějakej renonc a je tam určitá sériovost výroby, která vyplivne x tisíc kousků nožů.

To je přesně důvod proč si to nemůže nožíř dovolit dělat špatně, zaprvé výroba sendviče není pro každého, zadruhé při omezené poptávce mu hodně záleží na každém zákazníkovi a ne, že 1 z 1000 se ztratí. A stejně jako u firem i slušní nožíří poskytují záruku.
Posláno:
Pokročilý
aha já nevěděl že chces jen tanto ;)
Posláno:

Pozorovatel
mr.karno napsal:
Miisan napsal:
Když bych si takový nůž nechal udělat od nožíře, kde mám záruku, že to bude kvalita? Firma si nemůže dovolit udělat nějakej renonc a je tam určitá sériovost výroby, která vyplivne x tisíc kousků nožů.

To je přesně důvod proč si to nemůže nožíř dovolit dělat špatně, zaprvé výroba sendviče není pro každého, zadruhé při omezené poptávce mu hodně záleží na každém zákazníkovi a ne, že 1 z 1000 se ztratí. A stejně jako u firem i slušní nožíří poskytují záruku.

Jasně, máš pravdu, ale já jsem chtěl napsat, že když udělá kdokoliv (firma,nožíř atd.) nějakou sérii, tak si o noži z této série můžu třeba na www.knife.cz přečíst nějakou dobrou recenzi. Happy Pokud udělá nožíř skvělej nůž, tak si tu recenzi sice třeba taky můžu přečíst, ale můžu si o tom noži nechat akorát zdát a tiše závidět. Pokud se ten nůž nožíři nepovede, tak se s recenzí nikdo psát nebude... a navíc nožíř takový nůž nepošle do světa.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Nožíř si nemůže dovolit vyrobit šmejd,dost dobře si to nedokážu představit. Když vyrábím nůž, vkládám do něj všechno co umím a znám. Snažím se aby každý další byl ještě lepší,kvalitnější. Vyrobit umyslně šmejd znamená ztrátu dobré pověsti,tudíž zákazníků. A navrch,uživit se výrobou nožů je strašná dřina...
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
taiso napsal:
aha já nevěděl že chces jen tanto ;)

Jasně. Prostě toužím po noži, jako je Master Tanto.
Posláno:

Pozorovatel
želva napsal:
Nožíř si nemůže dovolit vyrobit šmejd,dost dobře si to nedokážu představit. Když vyrábím nůž, vkládám do něj všechno co umím a znám. Snažím se aby každý další byl ještě lepší,kvalitnější. Vyrobit umyslně šmejd znamená ztrátu dobré pověsti,tudíž zákazníků. A navrch,uživit se výrobou nožů je strašná dřina...

Jak se tak koukám na tvé nože, tak s tebou musím souhlasit. Dobrá práce. Ale jak se říká, i mistr tesař se někdy utne.
Posláno:

Štamgast
Každý by měl nést za svojí práci odpovědnost, ručit za ní. Ale při delší praxi je pochybení téměř vyloučeno....
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
Souhlas. Co myslíš, je lepší sendvič, nebo damašek? Který materiál má lepší vlastnosti obecně a to i zhlediska koroze, údržby nože, ostření atd. ?
Posláno:

Štamgast
Nejsem odborník, ale dle mého je damašek,sendvič v dnešní době, pouze další ozdoba nože, je to modní záležitost.Složitost a výběr materiálu demonstruje na výrobku kovářské umění nožíře.Na první pohled je znát že to dalo spoustu práce..Jak řekl Petr Dohnal,je to přirozený vývoj nožíře,neustále se učí něco nového,zkouší kde to má hranice..Význam to mělo v dobách kdy kvalitního materiálu bylo málo. Rezne stejně jako každá uhlíkovka..
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
Člověče, Miisane, to přece nejde, takhle obecně uvažovat. Sendvič i damašek (míněn svářkovej) je přece obecnej název pro různý druhy spojení různých ocelí. Takže záleží na řadě věcí, jaký ocele jsou použitý, jak dobře jsou zpracovaný kovářsky i tepelně, jaká čepel je z nich vyrobená, jak jsou nabroušený (úhel ostří apod.) atd, atd. Už se to tu mořekrát probíralo. Nemůžeš se ptát, jestli je lepší Ferrari nebo Lamborghini.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
želva napsal:
Nejsem odborník, ale dle mého je damašek,sendvič v dnešní době, pouze další ozdoba nože, je to modní záležitost.Význam to mělo v dobách kdy kvalitního materiálu bylo málo. Rezne stejně jako každá uhlíkovka..

To je to, co jsem se snažil říct v předchozím příspěvku. Jsou skvělý sendviče z uhlíkovky (dejme tomu Hofman) i z nerezovek (např. Fallkniven) a stejně tak i damašky (tady snad příkladů netřeba, jak v nerezových, tak v uhlíkových) a sporů o tom, jestli mají dnes význam nebo ne je mraky a ke kloudným závěrům nevedl žádný.
"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
@miisan:Za kvalitu ručně dělaného nože zhotovitel ručí ví než nějaká firma co dělá sériovky-totiž svou dobrou pověstí a byl by sám proti sobě kdyby pustil nějakej šmejd.Taková věc by se neuvěřitelně rychle roznesla a on by to mohl zabalit.Z praxe ti můžu říct že za celou dobu co nože dělám jsem měl pouze dvě závady o kterých jsem byl informován a obě v důsledku nevhodného chování ke konkrétním nožům.První-dýkovitý nůž stylu EK knives z AK5,zakalený na maximální tvrdost a majitel se s ním i přes mé rady jak se k takovému noži chovat(taková tvrdost byla jeho požadavkem)pokoušel vypáčit zaseklý zámek skříňky.No co? Prdla za koncem výbrusu hřbetního-opravdu ostrého ostří.Ta druhá praskla při házení.
AD sendvič x damašek-S korozní odolností to bude asi trochu horší,protože málokterý kovář dokáže svařit nerezové oceli.Z chytré literatury vím že se svařují výbuchem-odpálením vrstev pentritu(pentaerythrit tetranitrát)umístěných mezi jednotlivými vrstvami kovu.Technologický postup tam je jen zběžně popsán.Jinak s odolností proti opotřebení versus pružností to závisí na zvolených materiálech
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pozorovatel
Ládes napsal:
@miisan:Za kvalitu ručně dělaného nože zhotovitel ručí ví než nějaká firma co dělá sériovky-totiž svou dobrou pověstí a byl by sám proti sobě kdyby pustil nějakej šmejd.Taková věc by se neuvěřitelně rychle roznesla a on by to mohl zabalit.Z praxe ti můžu říct že za celou dobu co nože dělám jsem měl pouze dvě závady o kterých jsem byl informován a obě v důsledku nevhodného chování ke konkrétním nožům.První-dýkovitý nůž stylu EK knives z AK5,zakalený na maximální tvrdost a majitel se s ním i přes mé rady jak se k takovému noži chovat(taková tvrdost byla jeho požadavkem)pokoušel vypáčit zaseklý zámek skříňky.No co? Prdla za koncem výbrusu hřbetního-opravdu ostrého ostří.Ta druhá praskla při házení.
AD sendvič x damašek-S korozní odolností to bude asi trochu horší,protože málokterý kovář dokáže svařit nerezové oceli.Z chytré literatury vím že se svařují výbuchem-odpálením vrstev pentritu(pentaerythrit tetranitrát)umístěných mezi jednotlivými vrstvami kovu.Technologický postup tam je jen zběžně popsán.Jinak s odolností proti opotřebení versus pružností to závisí na zvolených materiálech

Děkuji. Takovou odpověď jsem potřeboval.Happy
Posláno:

Pozorovatel
Galil napsal:
To Miisan: Jak jsem psal, nemám nic proti Cold Steelu, určitě to nejsou špatný nože, třeba zavírák Pro Lite drop point se mi vyloženě líbí, ale vadí mi ta cenau většiny výrobků a snaha kopčit. To není zdaleka jen Grohmann (viz novinky) , ale i Randall a řada dalších. Pokud jde o to tanto, tam bych za náhradu volil především jinej tvar čepele, tanto (myslím to "americký", co nemá s japonskými tvary nic společnýho), vidím jako nepraktický tvar. Každý jiný tvar je na práci mnohem lepší, snad jen na probodávání barelů apod. může být faln, ale to slušný clip point taky. Jestli se ti Cold Steel líbí, jdi do něj, proti gustu žádnej dišputát. Navíc to opravdu špatný nože nejsou, ale když pracovní nůž podobný kategorie, tak třeba SRK. Když Tanto, tak "opravdu tanto", třeba něco takovýho (všimni si, že tvar čepele se blíží všemu jinému než amerikanizovanýmu tanto, se kterým začal Elishewitz)

Ještě k tomu tantu... CS umí taky tenhle tvar. Pak je ale otázka, kde končí nůž a kde začíná meč?

Miisan vložil tyto přílohy:
fishlarge.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
vím že do tohohle vlákna to nepatří ale kolik stojí poštovný když si obejdnám nůž z new grahamu?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum