ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Jakub Petráš (Džejpí) Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/31/2011
Zdravíčko!

Už nejaký ten rôčik sa venujem čiernemu remeslu a veľmi rád by som sa s Vami podelil o plody tejto mojej ručnej práce a samozrejme si aj rád vypočul kritiku, rady a Vaše názory na výrobky, ktoré by som tu rád prezentoval.

Nožíky sa snažím kovať do konečného tvaru, aby som mal čo najmenšiu prácu s pilníkom a brúsnym papierom. Taktiež ma to veľmi zabáva, lebo práca s ohňom a kladivom mi je z nožariny najmilšia. Recyklujem, čiže čepele výrabam z materiálov, ktoré už doslúžili, alebo sa už pre ne nedá nájsť uplatnenie (listy do cirkulárky na damašky, stredy z nebožiecov, pružiny a piesty z áut, rôzne poľnohospodárske náradie a pod.). Tvary nožov zatiaľ nepredkreslujem. Idem do dieľne s nejakou predstavou a ta sa sama formuje na nákove.

A trošku mimo témy, popri výrobe nožov sa tiež venujem výrobe fujarôček, koncoviek, píšťaliek, didgerid a tiež sa mi darí na ne aj nejaké tie zvuky vylúdiť, ktoré potom smelo nazývam hudbou.

Verím, že Vás pohľad na moje výrobky poteší a že Vaša návšteva tejto stránky nebude premrhaným časom. Ďakujem.

Jakub
"Na ceste za obrodou remesla a prirodzenej hudby."
Posláno:

Štamgast
Tak nie všetky nožíky mám nafotené, trvalo to nejaký čas, než som si našiel a osvojil daný spôsob výroby. A hlavne som väčšinou robil nožíky pre mojich blízkych, takže na pamiatku doma nezostal žiaden.

Tu je prvý zo série fotiek s jeleňom (z ktorého žial zostala len koža - tak už to býva, keď chudáčiško postretne polovníka).

Damašek "Cirk" - fultang kovaný z cirkulárky, ako už meno napovedá a obyčajného plechu (okolo 100 vrstiev). Na tomto nožíku sa mi páči hlavne kresba, ktorá bola pre mňa veľkým prekvapením. Rukoväť z trnky a puzdro šité z hovädziny. Celková dĺžka 27 cm - rukoväť bola veľmi krátka (8-9cm).

Ďalší nožík kovaný z neznámeho materiálu, no dľa mojich znalostí dobre kaliteľný. Otec mi hovoril, že keď kovali sekáče v zámečníckych dieľňach, tak skúšali tvrdosť materiálu tak, že s vykovaným a zakaleným sekáčom sekali do spodnej časti nákovy. Keď nezostal žiaden zub, tak bol materiál vhodný.

"Žrec" - fultang s rukoväťou z orechu. Puzdro opäť šité z hovädziny, morené syntetickým moridlom.

Posláno:

Štamgast
"Kukri" - akosi som preň nedokázal nájsť žiadne meno. Možno "Trpezlivý", lebo výkovok čakal 3 roky v dieľni, než som ho dokončil. Tento typ noža mi od prvého pohľadu prirástol k srdcu. Neskôr po prečítaní kníh ako Milarepa od Eduarda Tomáša, som si hovoril, že som asi nejaký čas v Himalájach strávil, sic nie v tomto tele
Čepel je kovaná zo špíc (gulatiny s priemerom 20-25mm), ktoré boli kované a zapichnuté v starom dubovom valci po starečkovi. Nejakú dobu mi slúžil ako peň pod nákovou. Špice boli dlhé 30cm, doma snáď ešte nájdem ich zakončenie, ktoré malo vykované spätné háčky, záseky sekáčom proti vytrhnutiu. Celková dĺžka 30cm, chrbát mal myslím hrúbku 4mm-5mm. Rukovať z olivy, puzdro opatrené kapsičkou (nechal som sa inšpirovať majstrami z Dohnalského rodu).

"Nôž lovca jeleňov" - (32cm) sendvič, ktorého stred tvorí nebožiec a boky z obyč. plechu. Neleptaný - nemal som dostatok FeCl3 a takto sa mi páčil viac. Kovanie z nerezu a mosadze, stiahnutý nerezovým zakončením (vážne neviem ako inak to nazvať) a lepený epoxidom. Rukovať z jelenieho parohu a puzdro z načierno namorenej hovädziny, ručne šité a nýtované.
Človek, pre ktorého som nôž vyrábal, meria takmer dva metre, vyrába už 15 rokov afrciké djembé (bubny) a donedávna mal po pás dredy. Mnohému ma naučil, tiež strielať z luku. Už keď som ho spoznal, tak som z neho mal dojem lesného muža a verím, že niekedy sme spolu behali po Karpatoch a dačo aj zdárne ulovili.

Posláno:

Štamgast
"Četýr" - kovaný z pérovice z takej starej konštrukcie postele (pásovina 15x40mm). Omotávka rukoväte z hovädziny a puzdro tiež z toho rovnakého materiálu. Výbrus čepele dlhej 27cm je len z jednej strany, na protilahlej je nôž rovný a hladký.
Četýr preto, lebo štvrtý v poradí (predošlé tri nože buď praskli po kalení alebo sa pokrútili, tak som posledný radšej koval z pérovice ako z uhlíkovky) a v ruskom jazyku kvôli človeku, ktorý mi objednávku zadal. Je to čajový majster, ktorý občas zavíta do Skalice a je to dobrý a múdry človek, ak by som ho mohol posúdiť. Jednoducho, vždy ho veľmi rád vidím.

"Cizák" - fultang, materiál nebožiec, celková dĺžka 29cm. Rukoväť z dubu z už spomínaného starého valca a medené nýty. Puzdro hovädzina.
Keď som ho dorobil, tak na mňa svojimi farbami a vzozrením pôsobil ako taký spoločník nejakého kupca z cudziny.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Ahoj , vitaj medzi nami co idu s kozou (s nozo tvorbou) na buben
Z tichto fotiek -tvorby sa mne najviac paci
"Nôž lovca jeleňov" pekny tvar cepele.
Nech sa dari Ok
PS: a rubin sa ukazuje akoWink to ja len ked nahodou pojdej cez Skalicu ci okrem trdelnika mam patrat aj tym smerom
Posláno:

Štamgast
Zatiaľ posledný. "Had" - nož parang. kovaný z vyššie zmienenej pérovice s rozmermi 15x40mm. Chrbát bol hrubý tuším 3-3,5cm. Rukovať z brestu, puzdro z hovädziny a celková dĺžka noža 34cm.

Parang je hádam indonézsky nôž, kde táto krajina vo mne vyvoláva veľké horúčavy, dusno a pralesné prostredie, v ktorom na Vás môže voľakde čakať nemilé prekvapenie, napríklad v podobe hada. Podobne aj tento nôž mi pripomína plaza - ladného, vznešeného, no veľmi nebezpečného.

Posláno:

Štamgast
Motorkar napsal:
Ahoj , vitaj medzi nami co idu s kozou (s nozo tvorbou) na buben
Z tichto fotiek -tvorby sa mne najviac paci
"Nôž lovca jeleňov" pekny tvar cepele.
Nech sa dari Ok
PS: a rubin sa ukazuje akoWink to ja len ked nahodou pojdej cez Skalicu ci okrem trdelnika mam patrat aj tym smerom

Ahoj!

Ďakujem za Tvoje milé slová a k vínu... aby som pravdu povedal som napol z Moravy, kde máme aj vinohrad a akosi mi chutí len to naše vínko z južných svahov. Ja som skôr na rizling a rulandu, ktoré nám plodí naša réva. Ale môžem sa Ti popýtať, u koho je v Skalici dobré nakúpiť a popiť rubínu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2009
Vítám Tě Džejpí.Nože máš pěkné a jednoduché.Hlavně ten Had a Četýr ty se mi moc líbí.Přeji Ti mnoho úspěchů v další tvorbě.Za mně palce nahoru.Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
,,Předstírat hloupost na správném místě je moudrost"
Posláno:

Štamgast
Ďakujem!

Ďalšia maličkosť. Kovaný šperk z nerezu "V súlade s láskou". Jedna z mála maličkých vecí, ktoré sa mi podarili. Síce nie nôž, ale tiež ako všetky čepele, i táto maličkosť sa zrodila v ohni vyhne.

Posláno:

Štamgast
"Zigil" - ak sa nemýlim, tak v preklade špičák. Kovaný z pérovice (celková dĺžka 38cm), rukoväť zo starého dubového valca. Kovanie z nerezu a ukončenie noža, jílec, z neznámeho materiálu, zato hutného. Tŕň noža zalepený a na konci roznýtovaný (ako sa to v rámci možností dalo, pri tejto montáži sa mi podarilo ulomiť kúsok špičky). Puzdro z hovädziny.

Kúsok fantasy v histórii alebo kúsok histórie vo fantasy? Dostal som zakázku aj s fotkou z drakkarie, že niečo takéto - tak som to akosi pojal po svojom. Viem, že chlapík je na tom podobne ako ja a nebude mu vadiť, že nôž má sice celokovanú čepel len s výbrusom ostria, záštitu narazenú za tepla a tŕň noža roznýtovaný, no zato je zlepený epoxidom s nerezovým kováním a puzdro tiež nie je dva razy historického rázu s polyesterovou niťou. Rád by som si dakedy vyskúšal urobiť nôž bez výdobytkov modernej techniky. Verím, že sa dočkám.

EDIT: Zmena fotky, nožík mi ležal nejaký ten čas doma a puzdro mi akoso nesedelo. Tak som sa dal do šitia nového, jednoduchšieho a hneď v ten deň sa ozvala priateľka budúceho majitela, že si poň príde. Milé.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/24/2007
Pekne noze. At se ti dari :)
Hlavne s rozumem :)
. FB - Melicharek Knives _---_ Instagram - melicharek_knives
Posláno:

Štamgast
Ďakujem Melghi! Hádam bude....

"Malá brašňa" - dĺžka 19 cm šírka 8 cm výška 17 cm. Je to zatiaľ len tretia brašňa, ktorú som ušil. Vlastne nič zložitého ani členitého - z boku je vyššia kapsa na zatvárací nôž, vpredu ďalšia o niečo väčšia kapsa na doklady, peňaženku, poprípade na zápalky, či kresadlo, mapu alebo niečo podobné. Vnútro brašne nie je nijako rozdelené. Všetko hovädzina šitá sedlárskou niťou, zatváranie funguje vďaka koženej šnúrke, ktorá je zaháknutá za koreň jelenieho parohu a ten je ku koži pripevnený medenným nýtom s podložkou. Oka pre remeň sú kované z nerezu.

A tu ostatné dve brašne, ktoré som zatiaľ ušil - boli šité pre jeden pár, preto tá totožnosť, len tá prvá od vrchu je raz tak menšia ako jej súrodenec. Rozmery spodnej sú 35 x cm x 10 cm x 27 cm.

Posláno:

Štamgast
Tak, chcel som prispieť po obede, ale akosi som nestíhal a až teraz som sa vrátil z návštevy. Sic celkom "unavený", no hádam mi ešte ostatné orgány okrem mozočka fungujú.

Sú to ešte nedorobené kúsky, ale momentálne mám na prvom mieste trošku umeleckého kováčstva, tak ešte chvíločku potrvá, kým nožíky ožiju.
Prvý je sekáč, "De-nek Okral", Dráp planinského medveďa, čepel dlhá do 30 cm, hrúbka chrbáta 80 mm. Táto zverina bola vykovaná z nebožieca s výrtom 40mm, ale gulatina dosahovala priemeru do 25 mm. Nebožiec stále verne slúži na vŕtanie zvonov u didgeríd.

Ďalšie dve čepelky, zatiaľ bez mena, sú asi najmenšie nožíky v mojej krátko-dlhej kariére nožiara. Zprava je to fultang, stvorený zo zmiešaného pohľadu môjho a kamarátovho nato, aký má taký "vzorový" nôž vyzerať. Materiálom bola rukoväť jedného nepodarku, ktorý bol na nákove ubúchaný kladívkom z péra kamiónu.

Ďalší je pilník na "vychodný" štýl, ale trošku ďalej od Košíc, kúsok za Himalájami. Prvý úmyseľný, a hádam aj vydarený, pokus o parciálne kalenie. Je to pekne vidieť vo svetle po výbruse, tak som zvedavý, ako sa vykreslí po lepte.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2011
Pekné Jakub, ten fultang je tvarom takmer to isté, čo mi tu zrovna leží na ponku. Som zvedavý ako nakoniec dopadne. Potom porovnáme...Wink Ok
Posláno:

Štamgast
Ďakujem Peťo, onedlho bude hotový, práve si hoví v lázni zo ľanového oleja a včelieho vosku.

Krásny posledný januárový a vyzerá to tak, že možno aj prvý jarný deň!

Pridávam nejaké maličkosti, namiesto múzy mi za chrbtom stála nádcha a rôzne iné neduhy, tak žiaden zázrak to nie je.

Prvým dielom je nový kábat na "Cizáka" - keď človek nemá čo robiť, tak aspoň šije nové šatičky pre svoje nožíky. Chcel som si vyskúšať tento spôsob "šitia" a celkom sa mi to páči. Materiál hovädzina 2 mm, omotávka z dievčenského batôžika, aj tak sa dajú využiť donesené veci po deťoch, a dole malá "gorálka" z mojich dredov - ani neviem, prečo som ju pred rokom dal dole, no teraz našla svoje využitie.

Druhým výtvorom je nôž fultang (21cm, čepel 12cm), ktorý mi nejaký čas leží už doma. Ušil som naň nové puzdro a trošku ho očistil. Je to taká "Tučná ryba", tvarom mi pripomína nejakého vodného tvora a rukoväť som urobil celkom hrubú v porovnaní s čepelou, ale dobre padne do dlane.
Materiál rovnako ako kukri vyššie, gulatina o priemere cca 20mm zo starého dubového valca. Drevo z valca je použité tiež na rukoväti. Medené nýty a puzdro šité z 2mm hovädziny.

Posláno:

Štamgast
"Heej zafujerau bača smutne pri košiari, joj že už dobačoval, že je bača starý..."

"Pastiersky žabikuch" - fultang 23cm, čepel 12,5 cm kovaný z péra kamiónu. Rukoväť zo šípky - toto drievko som si sušil hlavne na píšťalku, ktorá je v pozadí, no riadne popraskalo, tak som časť použil aj na strienky. Ručka zalepená epoxidom a istená medennými nýtkami.
Puzdro z hovädziny a oplet opäť z kože zo starého batôžka. Na šnúrke gorálka z kravského rohu.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/25/2007
Ten poslední má něco do sebe! pěknýOk
Na nožík se neváhejte optat nejlépe telefonicky 728 605 129 .
Posláno:

Štamgast
"Dravec" - (fultang 21cm) pekný vtáčik, ktorý ale dokáže byť nebezpečný a jeho skryté drápy vedia napáchať riadnu kalibu. Čepel (11cm) je damašek kovaný z listu cirkulárky a obyčajného plechu. Myslím, že by mal mať okolo 800 vrstiev, koval som ho z dvoch paketov o 20 vrstvách a výsledok bolo kukri, ktoré malo okolo 400 vrstiev, no bolo príliš veľmi tenké, tak som ho prekoval na niečo menšie. Po vyleptaní sa mi jeho vzor ale vôbec nepáčil Confused - neviem čím to môže byť, či chloridom alebo použitým materiálom. Takže som ho nechal čistý... Chrbát je u rukoväti hrubý 4mm a ku špici sa postupne zužuje. Na rukoväti agát zo stĺpku, ktorý som pred asi šiestimi rokmi "zobral" susedovi z kopy, ktorú mal prichystanú na vinohrad. Väčsina bola použitá na výrobu luku a nejaký ten zbytok zostal na rukoväte. Plot stojí, takže mu hádam jeden kúsok nechýbal. Ďalej roh z kravy a železné nýty.
Puzdro z hovädziny a omotávka z oblúbeného detského batôžka.

Posláno:

Štamgast
"Rudý" - celková dĺžka 24 cm, čepel 13 cm. Kovaný pilník, parciálne kalený a v chrbáte hrubý 3,5 mm. Rukoväť z drieňu a kovanie z medi. Puzdro z hovädziny lemované medenným plechom a znýtované mosadznými, dutými nýtkami. Neviem ako, ale po prvý raz sa mi podarilo neúmyseľne ušiť pochvu pre ľaváka. Zprvu som to nejako riešil, no nemal som nato žiadny dôvod - ľaváci, právaci všetci sme ľudia.

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Mají ty nože takový osobitý styl, což je dobře. jen mi k tomu moc nepasují ta pouzdra co vypadají moc nově. To poslední vypadá už líp. Prostě to chce nějakou patinu nebo úpravu po dokončení......
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum