ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Lžíce,vidličky,nože.. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/23/2015
Jirko, netušil jsem, že Barn(aby) vydal takovou krásnou knížku. Díky za nakopnutí!
Ačkoli myslím, že zrovna Ty ji nepotřebuješ.
Vítek
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/14/2018
Ahoj, potreboval bych radu zkusenejsich, vyrezavam lzicky z certveho dreva a skoro vzdycky kdyz uschne tak se zkroutiSad . Zkousel sem to ted na pude a to je venku 8C a stejne se zkroutila... Jak dlouho nechavate lzicky vysychat a kde? A jeste mohl by jste nekdo doporucit nejakou knizku o vyrezavani lzicek? Happy Pridavam i fotky, snad to pujde poznat ze je to zkrouceny Happy

ytirecnis vložil tyto přílohy:
53090622_298348724176218_2654562231588487168_n.jpg.jpg
53169315_298622370758024_5726508053562392576_n.jpg.jpg
53309078_600279530377486_1806538801762271232_n.jpg.jpg

Co můžeš udělat hned neodkládej na příště...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/27/2009
Ahoj, je to smršťování dřeva ve směru vláken. Záleží na tom, jak vedou léta, když si nasekáš ze špalku čtvrtky na polotovar. Je to normální chování materiálu. Jinak lžíce se obvykle do finálního tvaru dodělává až po zaschnutí, aby byly řezy čisté s jemnými hranami. Jinak já poslední roky obvykle suším v kartonové krabici plné odřezků odřezků, obvykle je daná někde v chladné místnosti na zemi. Nenechávám ji úplně zavřenou, aby dovnitř mohl vzduch a nezplesnivěl obsah. Odřezky pak zajistí výrobku mikroklima k postupnému vysychání bez praskání.
Kráčím, tedy jsem.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2009
Jak už jsem tu psal několikrát já lžíce dělám ze syrového dřeva. Pokud ji chci rychle vysušit tak ji strčím do mikrovlnné trouby. Nastavím plný výkon a na třikrát ji vysuším (max. 30 vteřin a pokaždé otevřu dvířka aby mohla pára ven. Pak ji nechám vychladnout.) Takže lžíci mám vysušenou za cca 10 minut. Pokud na vysušení nespěchám tak ji položím na topení a do druhého dne je suchá. Do žádné krabice jsem je nikdy nedával. Popraskaly mi akorát lžíce z ovocných dřevin. Dělám z břízy,olše,lísky. Pokud budeš chtít tak zkusím natočit video ze sušení. Mohu to doplnit fotkami při vážení. Zvážím před sušením o po vysušení. A jak psala Lesní želva je dobré nedělat finální tvar před vysušením. Zůstává ti prostor pro případnou korekci tvaru.

P. S. Na straně 17 tohoto vlákna jsou fotky z vážení. Tak se můžeš kouknout. Sušené v mikrovlnné troubě.
,,Předstírat hloupost na správném místě je moudrost"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/15/2014
Já dělám lžíce taky většinou ze syrového dřeva, či spíš ze dřeva, které najdu a je většinou spadené větrem. Tvořil jsem hlavně z břízy, parkrát třešeň a teď mám hodně materiálu z plané hrušky, ze které se odlomila silná větev velikosti stromu.
Tak jak píše Egilcambe, dotvarování dřeva při sušení nezabráníš.
Já udělám lžičku ze syrového dřeva do 95%, pak nechám proti všem doporučením den až týden volně v pokoji na opačné straně místnosti než radiátor. Potom začistím finální povrch.
Knížky o lžičkách - osobně bych doporučil Barn the spoon v příspěvku výše. Jeho stránky tady - mrkni na růžový obrázek o kroucení.

JirkaUH vložil tyto přílohy:
Grain_Pattern.jpg.jpg

Your knife - your life.
Posláno:

Pokročilý
Dekuju vam moc za radyHappy uz sem toho nacetl tady na foru i jinde celkem dost ale ono to chce taky hodne trenovat a pilovat nedostatky.... vyrezavam vetsinou z tresne nebo jablone tak to mozna taky bude tim, ale brizu sem jeste nezkousel a myslim ze briza bude nejspis o neco stabilnejsi....jirko na tu knizku uz sem se koukal a moc se me libi takze asi si ji koupim, mimochodem na tvoje fotky a lzicky je radost se divat HappyOk
Posláno:

Štamgast
Tak jedna čerstvě doděláná březová lžíce. Přikládám několik fotek jako důkaz, že to jde opravdu rychle. A pokud tě to chytí jako mě, kdy bez vyřezávání nevydržíš víc jak dva dny tak tvoje ruka může vypadat jako ta moje. Je to perfektní relax. Po příchodu z práce si sednu do kuchyně, uvařím si kafíčko a v mém případě si k němu dám cigáro, zapnu telku jako kulisu a pustím se do toho. Čas u toho utíká a já si vyčistím hlavu od celodenního frmolu v obchodě.

punta9 vložil tyto přílohy:
IMG_20190305_220246.jpg.jpg
IMG_20190305_220759.jpg.jpg
IMG_20190305_225303.jpg.jpg
IMG_20190305_225439.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Vyzkousim teda vsechny moznosti a uvidim ktera me bude vyhovovatHappy... punto tak tomu rikam mozoly :D jak dlouho ti trva udelat takovou krasaviciHappy?
Posláno:

Štamgast
S přestávkami cca 1,5 hodiny.
Posláno:

Pokročilý
punta9 napsal:
S přestávkami cca 1,5 hodiny.

Tak to ses rychlik proti me :D ja se s tim vzdycky delam aspon 3hodiny :D
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/9/2017
můj první pokus. Je to extrémní relax. Chce to příště jiný postup a lepší dřevo a možná taky nějaké dlabátko. Mora + 180 šmirgl

Dobrc vložil tyto přílohy:
CA1AFECF_64B6_4AA9_A3CF_00D865F86EF2.jpeg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/13/2019
Punta9 co všechno jsi potřeboval k výrobě lžíce? Poslední dobou jsem pokukoval po fóru a také bych chtěl zkusit vlastní výtvor. Používá se k tomu moc nástrojů, ale dle tvé ruky bych to tipoval na jeden max dva.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2006
Fenbei> většinou stačí dva. Mozek a nůž. Wink Pokud máš lžičkář, je to lepší a jde to rychleji.
Open mind for a different view.
And nothing else matters ...
Posláno:

Štamgast
Tohle...

punta9 vložil tyto přílohy:
IMG_20190307_214647.jpg.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
punta9 napsal:
Tohle...

Paráda, dík!Ok Už před časem mě napadlo, že mi chybí právě ta jemná pilka.
Posláno:

Štamgast
Výroba odměrky na cukr z prořezané větve jabloně. Na poslední fotce nástroje, které byly použity Happy .

DSCF3517.jpg.jpg
DSCF3518.jpg.jpg
DSCF3523.jpg.jpg
DSCF3525.jpg.jpg

Your knife - your life.
Posláno:

Štamgast
Ještě ta poslední fotka co se předtím nenahrála Happy .

DSCF3526.jpg.jpg

Your knife - your life.
Posláno:

Štamgast
Výroba lžičky severského typu z prořezané třešně Happy .

DSCF3560.jpg.jpg
DSCF3561.jpg.jpg
DSCF3563.jpg.jpg
DSCF3564.jpg.jpg
DSCF3567.jpg.jpg
DSCF3565.jpg.jpg
DSCF3566.jpg.jpg

Your knife - your life.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/28/2010
Dobry den mam otazku cim dodelavate lzicky aby byli hlatke a nebyli na nich stopi po nastroji dekuji.
Jsem dyslektik. Mějte pochopení pro to, jak píšu. Děkuji
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
punta9 napsal:
Tak jedna čerstvě doděláná březová lžíce. Přikládám několik fotek jako důkaz, že to jde opravdu rychle. A pokud tě to chytí jako mě, kdy bez vyřezávání nevydržíš víc jak dva dny tak tvoje ruka může vypadat jako ta moje. Je to perfektní relax. Po příchodu z práce si sednu do kuchyně, uvařím si kafíčko a v mém případě si k němu dám cigáro, zapnu telku jako kulisu a pustím se do toho. Čas u toho utíká a já si vyčistím hlavu od celodenního frmolu v obchodě.

Ostravacy temu řikaj fajne masatko.
Jura
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum