ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brousky jan03 Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/6/2012
Happy Rád bych založil na tyto brousky téma.Koupil jsem si od něho tyto brousky č. 108A+B délka 200 mm č.117B délka 300 mm č. 121 A i B. Jelikož jsem v broušení laik,tak bych uvítal rady jak brousit.Díval jsem se na spoustu videí,ale i tak uvítám rady od lidí,kteří tomu rozumí a mají též nějaké brousky od jana.Jak používat stojánek,pod jakým ůhlem brousit nože atd.Dost jsem to tu pročítal,ale konkrétní rady na tyto brousky tu postrádám.Brousky do stojánku je lepší namočit,nebo používat na sucho? Děkuji za rady a pomoc.Hlavně nevím jak mám držet nůž,když budu brousit na stojánku.Jaký ůhel a jak držet nůž,nevím jak to napsat,držet ho kolmo k tyčince,nebo ho naklopit na tyčinku.Asi jsem vůl,ale nerad bych něco podělal.

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/13/2012
já nůž držím uplně svisle, dobrá videa o broušení má uživatel LUCKYLAKY http://www.youtube.com/watch?v=msuCR-CitEk
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/28/2009
Taky mě to přimělo koupit si ten malinkej brousek, jen na konci těch tyčinek nemám to baculaté zakončení a tyčinky vyjíždějí při pohybu dolů z drážek...
Mora Craftline Top Q
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 9/6/2012
Mám prosbu není tu někdo od okolí Blanska,Boskovice,Tišnovsko kdo umí brousit nože a trochu mě do toho zasvětil? Sice jsem to zkoušel,ale moc mi to nejde.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/17/2012
kesounam napsal:
Mám prosbu není tu někdo od okolí Blanska,Boskovice,Tišnovsko kdo umí brousit nože a trochu mě do toho zasvětil? Sice jsem to zkoušel,ale moc mi to nejde.

Kesounam: jen mimo téma, zdravím do tvýho kraje, vyrůstal jsem na Krhově - ráj pro nožomily, od mala jsme lítali s kudlama a nikdy žádnej velkej průšvih, až se divím, dnes bych to mejm dětem asi nedovolil Laugh , málo kde se dovím o někom z těchto končin Happy Wink
Jinak keramický ocílky používám taky a za tu cenu jsou super, broušení se neboj, pokud budeš ostrou kudlu po každým použití obtahovat na ocílkách, tak brousek skoro ani nepotřebuješ....
Když máš z něčeho strach, udělej to hned. Odvahu dostaneš později.......
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/15/2011
kesounam napsal:

No já jsem sice z Letovic, ale že bych tě mohl naučit brousit nože, to asi ne. Sice si je dokážu sám obstojně nabrousit, ale vždycky je to akce na hodiny, nejdřív to nabrousím, zjistím, že je to ještě tupější než na začátku a jedu znova...Laugh Ale zlepšuju se. Ono mezi videem a když ti to někdo předvádí zase podle mě není takovej rozdíl. Na ten správnej grif si člověk musí přijít sám, mě učili nože brousit tři lidi, pokaždý jinak a stejně to dělám podle sebeGrin Prej paličatej, nebo co... A dobrý je začít se učit na starejch kuchyňácích z měkký oceli, potom má člověk radost, že se to rychle ostříLaugh A hlavně si neprasíš kudlu za tisíce, ale za 50 korun.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/4/2013
Ahoj, několik brousků jsem si objednal, poradí mi někdo jak s nimi brousit??(jestli se musí pod vodou atd) jsem totiž naprostý začátečník
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/1/2013
Zdravím, taky mám brousky od Jana03 a používám jenom ty tyčinky, plochý kámen se válí v šuplíku. Tyčinky nechám nějakou dobu ve vodě, aby trochu nasákly vodou, poté je používám a když mám pocit, že jsou sušší, znovu namočím. Nejsem expert, zatím jsem brousil cca 5x, ale mám pocit že to jde pomalu dopředu. Důležité je udržet nůž svisle, úhel pod kterým jsou tyčinky zasunuté ve stojánku změř podle toho, jaký úhel má ostří. Pár tipů najdeš např. zde: http://www.noze-nuz.com/cepele/brouseni.php
Posláno:

Začátečník
Já objednával jen ty plochý, tušim, že to byla 108čka
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/6/2011
Ahoj,
nejlíp se mi s plochýma dělá, když je na 5-10 minut před broušením namočím do vody. Podle toho,kolik zrovna opečovávám nožů, opláchnu i během práce. A na konci houbičkou a jarem umeju, aby byly pěkně čistý. No a zbytek je v rukách.
Posláno:

Začátečník
DíííkyOk to jsem přesně potřeboval vědět, ale dá se brousit i nasucho ne?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/6/2011
Dá, ale to je jen na takový přelíznutí. Brzy se začnou zanášet póry a brousek pak nebere. A pak se to blbě čistí. Mokrá varianta je mnóóhem lepší.
Posláno:

Začátečník
A dá se na nich brousit uhlíkovka?
Flq
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/24/2010
Zanesené póry řeší troška prášku na nádobí a brousky jsou jako nové (pro úplné prvouživatele - prášek na nádobí po vyčištění brousků z nich samo opláchnout mrGreen ). Jo, uhlíkovku s tím nabrousíš.
"Svůj svět si musíme zasloužit" - John Francis Kovář
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
.. přesně tak - prášek ještě "vylepšuju" Jarem kvůlivá odmaštění, udělám pastu - a to je potom parádaHappy Happy
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Začátečník
Dííky, moc jste mi pomohli, teď jenom počkat, až přijdou domů(když se něco dostane do spárů české pošty, může se s tím člověk skoro rozloučitGrin ).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Tohle není přímo k věci - na janových brouscích není třeba brousit pod olejem, ale kdybyste potřebovali očistit olejový kámen, poradím: dejte do malé lahvičky petrolej a Jar 1:1, roztřepte pořádně a touhle břečkou a kartáčkem kámen vyčistěte. Pak umyjte kartáčkem pod tekoucí teplou vodou a uvidíte...Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/10/2013
zdravím, asi jsem neschopnej, ale nemůžu najít kde bych si objednal brousky od Jan03.Neporadíte mi
Díky
Flq
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/24/2010
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=6747
"Svůj svět si musíme zasloužit" - John Francis Kovář
Posláno:

Začátečník