ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Neznáte tenhle nůž? - VI. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/26/2022
Děkuji. To by mohl být on.

czmajsner napsal:
Podle značky bych to viděl na Kotěru.

Databáze značek: https://www.noze-cz.cz/znacky/

http://kovokotera.cz/
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
A ten horní na obrázku někdo prosím zná?Ok Ok

Herodes vložil tyto přílohy:
IMG_20220313_110505.jpg_big.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015
Schigorov klon bych to tipnul
Posláno:

Štamgast
germanicus1 napsal:
Schigorov klon bych to tipnul

No člověče nevím, ale asi ne. No, třeba si toho všimne majitel
a záhadu vyřeší..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/4/2012
Posláno:

Štamgast

Michale, ty nemůžeš k ránu spát? Moc děkuji za správný tipAdmire Ty stránky neznám.
Nůž je super, ale asi bych tam neuměl nakupovat. Dlužím omluvu hned dvěma členům.
Germanicus1, za správnou odpověď, mé unavené oko trapně přehlédlo slůvko ,,klon". Ok
No a Tylerovi za zneužití fotografie jeho nožů.Ok Jinak oba vypadají super, ale jak jsem
již jednou psal, ten horní je přesně můj šálek kávy.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/20/2022
Koukám na starou detektivku "Nahá pastýřka" kde sloužila jako vražedný nástroj trojhranná dýka. Mohl by mi někdo prosím takovou dýku nakreslit/vyfotiz, já ji in natura nikdy nevidél, jestli to dobŕe chápu má taková dýka tvar pyramidy (trojúhelníku) ?

Diky...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Alfie: Ale vůbec ne. Kdyby ses trochu líp díval (ona je tam ta dýka opakovaně vidět), tak bys poznal, že to je dýka s trojhrannou čepelí...
(Zvětši si obrázky.)

Surg vložil tyto přílohy:
Dýka_1.jpg.jpg
Dýka_2.jpg.jpg
Dýka_3.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/15/2005
Ahoj, prosim o pomoc s identifikaci teto cepele tesaku/kordiku….
Celkova delka je 59 cm, cepel 47,5 cm, na konci je zavit, neni brousena do ostri, ani se s tim (vzhledem k leptu) myslim ani nepocitalo. Cepel ma moc pekny lept, znaceni jsem zadne nenasel, ale na cepeli je stit s pismeny “PLS”, mozna je to vyrobce…(s temi inicialy jsem dohledal jen Peter Ludwig Schmidt, ale ti meli znaceni, ktere tomuto neodpovida), ale spis si myslim ze by to mohla byt zkratka zakaznika? Lesy, statky? Tak kdyby nekdo vedel, budu rad.
A samozrejme, kdyby mel nekdo vyobrazeni, jak to puvodne vypadalo, tak by mozna stalo za to nechat ho udelat zase do cca puvodni podoby.
Diky Tom

Spyder vložil tyto přílohy:
02FB2827_D8EC_4A7D_97E7_C3E73F7CC691.jpeg.jpg
546429F9_E7BD_4C40_85D2_F526F8BC1399.jpeg.jpg
50190890_0328_4691_AE6C_7A171622D6AC.jpeg.jpg
97EB9473_4B90_4FFE_8F30_96D4BEFACC0E.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Spyder: Ten lept nemá s výrobcem nic společného, tedy pokud byla čepel vyrobena továrně. Byl na čepel zcela zřejmě umístěn až později, a to poměrně amatérsky - mimo střed, nepravidelné ohraničení, rozmazání, z monogramu zapomněl výrobce "vymést" v nožičkách štěpinky vosku atd. Tyto leptací předlohy se sériově vyráběly (na papír zrcadlově nanesená vosková kresba) a nožíř nebo prodejce si je mohl koupit. Pak se předloha "přežehlila" na čepel, doplnil se monogram vyrytím do voskové plošky a provedlo se odleptání. Takže tohle nám moc nepomůže. Podle vzhledu leptu bych soudil, že čepel měla evokovat spíše parádní "bitevní" zbraň, ornamentika nevypadá jako "lovecká".

_epel1.jpg.jpg
_epel2.jpg.jpg
_epel3.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/15/2005
Parada, moc dekuji za odpoved a sklanim se pred znalostmi Applause
Toho nevystredeneho leptu jsem si take vsiml, ale ostatni veci me nenapadly.
Bohuzel k puvodu absolutne nic nevim. Puvodne jsem myslel, ze to byla tovarni vyroba, ale evidentne to je kdo vi co.
Diky za osvetleni Ok Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
A co třeba toto ?

Bonanza vložil tyto přílohy:
Misericordia_celý.JPG.jpg
Misericordia_mimo_P..JPG.jpg
Misericordia_rukoje_.JPG.jpg
Misericordia_det.__íselníku.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/18/2011
Stiletto pro dělostřelce.
Ty značky slouží k měření průměru hlavně.
Trochu se to zneužívalo, tenhle typ dýky byl v Itálii zakázáný a dělostřelec byl tenkrát, překvapivě, kde kdo..😄
Posláno:

Štamgast
Nebylo to už tady?
Dělostřelecká dýka, cca 18. století. Cejchování na průměr hlavně určuje navážku prachu, trojhranná čepel sloužila i jako "šábr" na pročištění zátravky.
Hezká! Tvoje?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/18/2011
😄
Posláno:

Štamgast
Surg: ano, moje, už jsem tyto fotky kdysi dávno někam dával tady na Forum, ale už nevím kam. Mně bylo kdysi na konci 60. let v klubu KVH řečeno, že stupnice se používala k určování náměru dělostřeleckých hlavní. ?
Posláno:

Štamgast
Bonanza: Jako obvykle jsem v sobě násilím potlačil vyjádření typu "bože, kdo si ty kraviny vymejšlí?", "složitějc by to už nešlo?" a "nechtěli by mi ti KVH ukázat, jak si to asi představují použít?" a odpovídám Ti: Ne, k tomu to není a nikdy nebylo. Náměr se měřil jednoduše krokvicí (vlevo) nebo kvadrantem (vpravo - totéž, co sextant, jen zaujímá čtvrtinu a ne šestinu kruhu).
Mimochodem: pokud se v té době dělostřelec v jednom dni přesněji trefil několikrát do zamýšleného cíle velikosti bašty, měl brzy na krku obžalobu ze spolčení s ďáblem... (oni totiž dokázali z jednoho děla vystřelit jen jednotky výstřelů denně).

Nám_r.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Nebylo to z mé hlavy, pouze mi to bylo řečeno, neměl jsem tehdy v 60. letech nic nikde ověřit, takže věřím na 100% Tobě a dalším zdejším znalcům. Díky za radu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
Pánové, mám prosbu: netušíte někdo něco o tomto výrobci? Někde jsem to už viděl, ale ta hlava. Happy

Krhút vložil tyto přílohy:
IMG_20221125_194351.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/6/2009
Zaujal mě tenhle nůž. Je to Mora, případně jaká? A pouzdro co má voják na vestě k ní patří nebo je to od jiného nože jako nouzové?
Už jsem to dával do jiného vlákna asi před měsícem a bez odpovědi.
Sám koukám kdevšude a zatím taky bez úspěchu.
Děkuji za případný postřeh.

konisky vložil tyto přílohy:
n_ž_UKR.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum