ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
a co Mikov nechystá další novinky ?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/22/2008
Včera jsem si v Lídlu za 55 Kč koupil rybičku, jako památku na dětství. Hned jsem doma našel mou starou dětskou KPZ, do které jsem tenkrát uložil rybičku jako nouzový nožík. A hle .. zde porovnání. Vlevo tenkrát .. vpravo dnes. Malá levná radost ...

Milan - Chip vložil tyto přílohy:
20200813_214322.jpg.jpg
20200813_2143422.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Milan - Chip napsal:
Včera jsem si v Lídlu za 55 Kč koupil rybičku, jako památku na dětství. Hned jsem doma našel mou starou dětskou KPZ, do které jsem tenkrát uložil rybičku jako nouzový nožík. A hle .. zde porovnání. Vlevo tenkrát .. vpravo dnes. Malá levná radost ...

To jsi z levnýho kraje. V UL byla rybka za 69,90 a stejně jsem koukal jen do prázdnýho regálu.
Jura
Posláno:
Štamgast
ani jsem si nevšiml že změnily výrobní postup. To už tu rybičku nenýtujou ale lepí ??
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/29/2018

Ze slov pana ředitele je vidět, že v Mikulášovicích žijí v úplně jiné realitě a možná i v jiném vesmíru:

" Když si totiž porovnáte světovou produkci s noži z Mikova, zjistíte, že my dodáváme na trh nože, které nemají jinde ve světě obdobu, a není to jen „rybička“, je to třeba i vyhazovací nůž Predator, vojenský Uton či designový oceňovaný skvost Pocket."

Nebo, že by to byl od něj skrytý sarkasmus?
Posláno:

Pokročilý
tolokan napsal:
ani jsem si nevšiml že změnily výrobní postup. To už tu rybičku nenýtujou ale lepí ??

Ne nelepí. Jedna střenka má v sobě nýty .. prosune se celým nožíkem a na druhé straně jsou hlavičky nýtů vidět. Viz foto druhé strany nožíku.

Milan - Chip vložil tyto přílohy:
20200814_085040.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
dagger napsal:
To jsi z levnýho kraje. V UL byla rybka za 69,90 a stejně jsem koukal jen do prázdnýho regálu.
Jura

Ano .. byla za 69,90 .. ale v našem Lídlu je sleva 20 % na všechno.
Jinak všera jich tam v regále bylo několik desítek .. vzal jsem si pár kusů, v budoucnu využiju jako dárky.
Posláno:
Štamgast
Je to ředitel a ten často neví co dělají jeho podřízení. Od toho má sekretářku a ta mu dává informace co jí přinášejí na stůl manažeři firmy.Cool
Posláno:
Štamgast
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:

Ne nelepí. Jedna střenka má v sobě nýty .. prosune se celým nožíkem a na druhé straně jsou hlavičky nýtů vidět. Viz foto druhé strany nožíku.
Podíval jsem se na oba nožíky položený vedle sebe a nikde jsem to neviděl , takže to obrátily?
Posláno:

Pokročilý
tolokan napsal:
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:

Podíval jsem se na oba nožíky položený vedle sebe a nikde jsem to neviděl , takže to obrátily?

Nevím jak myslíš obrátili .. ale prostě jedna střenka je vylisovaná i s nýtama .. a ty projdou skrz nůž a na druhé straně je již nýty viděl .. tak jak jsem dával foto.
Posláno:
Štamgast
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:

Nevím jak myslíš obrátili .. ale prostě jedna střenka je vylisovaná i s nýtama .. a ty projdou skrz nůž a na druhé straně je již nýty viděl .. tak jak jsem dával foto.
podívej se na fotku Milan -Chip jak jsou nože u sebe , vidíš tam někde na tom novém noži nýty ?
Posláno:

Pokročilý
tolokan napsal:
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:

podívej se na fotku Milan -Chip jak jsou nože u sebe , vidíš tam někde na tom novém noži nýty ?

Ale ano .. to je v pořádku .. jedna je čistá .. nic na ní z venku není vidět, nýty má přímo lisované ze strany do nožíku (tedy né ze strany reliéfu rybičky, ale z hladké vnitřní strany) .. ty se prosunou celým nožíkem a na druhé straně se zalisují.Z toho plyne, že jedna střenka nemá viditelné nýty a druhá má nýty viditelné.
Posláno:
Štamgast
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:
Milan - Chip napsal:
tolokan napsal:

Ale ano .. to je v pořádku .. jedna je čistá .. nic na ní z venku není vidět, nýty má přímo lisované ze strany do nožíku (tedy né ze strany reliéfu rybičky, ale z hladké vnitřní strany) .. ty se prosunou celým nožíkem a na druhé straně se zalisují.Z toho plyne, že jedna střenka nemá viditelné nýty a druhá má nýty viditelné.
Takže od začátku. Dva nože leží vedle sebe na stejné straně, výbrus čepele na levou stranu. Na starém noži jsou vidět nýty , a na novém nýty nejsou. To pro mne znamená že bud změnily A)stranu střenek kde se to nýtuje B)uložení čepele tak aby se to nedalo zavřít C)změna výbrusu čepele
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Rozdíl mezi starou a novou rybičkou je ten, že stará měla střenky z plechu, stejně jako hromada ostatních nožíků a nový je mají ze zinkosráče (slitina hliníku a zinku - zamak), dělaly se z něj třeba angličáky.
Takže u staré rybičky na čepel přilíhaly z každé strany plechový příložky a na nich byly plechový střenky. To celý bylo durch snýtovaný, takže hlavy nýtů byly vidět z obou stran.
U nové rybičky jsou na čepel rovnou připláclý střenky z toho zamaku a nýtky jsou v jedné střence rovnou zalitý ale neprochází ven a jen se prosunou čepelí a druhou střenkou a roznýtuje se jen ta jedna strana.
Nic moc konstrukce.

Tady máš třeba fotku matrice jinýho nožíku. Do ní se namáčkl plech a vznikla střenka na ty starší typy nožů. Zamak se odlivá do formy.

Raďas vložil tyto přílohy:
IMG_20200614_155211.jpg.jpg
IMG_20200614_155239.jpg.jpg

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Pokročilý
2 tolokan: Je to přesně jak píše Raďas .. tedy přesně jak jsem psal já.
Posláno:
Štamgast
Pravdu máš předsedo. Kdysi jsem měl Mikováckou rybku místo skalpelu na řezání balzových lišt. Ještě před plyšákem jsem s ní učil dceru okrajovat ředkvičky a ten její paleček se také začervenal. Tak jsem jí ho podaroval (kdo ví, kde je mu dnes konec). Tak jsem dnes prohrabal šuplík a našel další dvě fišle. Je to jen Sandrik, ale kam se hrabe současná produkce na ještě poctivou slovenskou práci.
Jura

dagger vložil tyto přílohy:
IMG_1203.JPG.jpg
IMG_1204.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
moc děkuji za info
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 10/20/2008
Rybičky značené Sandrik se na Slovensku nikdy nevyráběly.
Ty Tvoje byly vyrobené v Mikulášovicích, před vznikem Mikova, to je před rokem 1955.
Rybičky se značkou Sandrik, a se dvěma nýty na střence byly pro změnu vyráběny ve Vyškově.
A aby nebyl srandy konec, rybičky se značkou Mikov se kolem roku 1970 "montovaly" z dílů dovezených z Mikulášovic v novém závodu Sandriku v Hanušovicích nad Toplou. Ta spolupráce - kooperace Sandriku a Mikovu trvala necelý rok, a potom byla ukončena. Prostě se to nevyplácelo vozit díly ze severních Čech na východní Slovensko, a hotové nožíky potom zpět.
Celé to vzniklo, protože se rychle hledala práce pro nově otevřenou továrnu, a to bylo jedno z dočasných řešení.
Bölten
Posláno:
Štamgast
Bölten napsal:
Rybičky značené Sandrik se na Slovensku nikdy nevyráběly.
Ty Tvoje byly vyrobené v Mikulášovicích, před vznikem Mikova, to je před rokem 1955.
Rybičky se značkou Sandrik, a se dvěma nýty na střence byly pro změnu vyráběny ve Vyškově.
A aby nebyl srandy konec, rybičky se značkou Mikov se kolem roku 1970 "montovaly" z dílů dovezených z Mikulášovic v novém závodu Sandriku v Hanušovicích nad Toplou. Ta spolupráce - kooperace Sandriku a Mikovu trvala necelý rok, a potom byla ukončena. Prostě se to nevyplácelo vozit díly ze severních Čech na východní Slovensko, a hotové nožíky potom zpět.
Celé to vzniklo, protože se rychle hledala práce pro nově otevřenou továrnu, a to bylo jedno z dočasných řešení.
Bölten

Tak jsi mě přivedl do situace zmatečné. Ty rybky jsou z doby těsně před plyšákem. Tak že varianty: Čepelky sandrik jsou z Vyškova. Střenky se třemi nýty nejsou z Vyškova, tím pádem jsou z Mikulášovic. Asi to naházeli do beden a odvezli ke kompletaci na slovač , aby tam lidi měli co na práci v době, kdy nezrají papriky. Tak z toho mám česko moravsko slovenský guláš.
Jura
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
westy napsal:
Ahoj, dostal se mi do ruky jednoželížkový zavírák Mikov s LinerLockem. Něco jsem před lety o tom slyšel/četl/viděl, snad i tadyConfused Levou střenku má poškozenou, kovové části půjde očistit a uvést do slušného stavu. Rozměry - čepel 78mm, střenka 98mm. Je fakt, že toto provedené držím v ruce poprvé. Kdybych mohl poprosit znalce značky Mikov o případné podrobnosti (roky výroby a pod.) Wink . Dotaz přímo na firmu jsem předem vyloučilCry

S určením data to asi bude problém, ale já měl takovou kudličku zhruba ve dvanácti letech, tzn. kolem roku 1980 se nůž určitě vyráběl. Jinak celkem hezké obrázky, týkající se Mikulášovic, jsou zde: https://nixdorf2.estranky.cz/
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum