ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Tyler napsal:
Ona je teda taky otázka, jak se to má s Predátorem pro generála, teda pardon prezidenta Happy Pavla. Nevím, kdo mu ho dal, jestli je to oficiální dar od Mikovu nebo od někoho jinýho. Nevím ani, kdy mu byl ten nůž předán, ze kdy je ta fotka. Zkusím dohledat.

Darek to nebyl. Prodavac v kramu si vsiml prezidenta, vrazil mu krabicku do ruky, vyfotil ho, pak mu ji hned sebral a zas ji vratil do vylohy Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
Vláďo,

chápu to. Ok
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/21/2006
navstevnik napsal:
Tyler napsal:
Ona je teda taky otázka, jak se to má s Predátorem pro generála, teda pardon prezidenta Happy Pavla. Nevím, kdo mu ho dal, jestli je to oficiální dar od Mikovu nebo od někoho jinýho. Nevím ani, kdy mu byl ten nůž předán, ze kdy je ta fotka. Zkusím dohledat.

Darek to nebyl. Prodavac v kramu si vsiml prezidenta, vrazil mu krabicku do ruky, vyfotil ho, pak mu ji hned sebral a zas ji vratil do vylohy Happy

Dar pro prezidenta to nebyl, když ještě prezidentem oficiálně není (až od 9.3.2023)!

Dostal to na setkání v památníku na Žižkově 30.1.2023 u příležitosti 30 let od vzniku Armády ČR.

Zde je i článek, ze kterého je fotka:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-prezidentske-pavel-prisel-na-oslavu-30-let-armady-zadna-mobilizace-se-nechysta-rekla-cernochova-224746
Posláno:
Pokročilý
A ještě pro doplnění druhý článek:
https://www.vhu.cz/slavnostniho-setkani-k-30-vyroci-vzniku-acr-se-v-armadnim-muzeu-zizkov-zucastnil-i-nove-zvoleny-prezident-petr-pavel/

Důležitá je poslední věta:
Ministryně obrany v rámci křtu knihy také darovala přítomným bývalým náčelníkům Generálního štábu AČR pamětní nože.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Super, díky za doplnění. Byl jsem si celkem jistý, že nejde o ofiko dar od Mikovu, ale že to dostal od někoho jiného. Každopádně z fotky z druhého článku to vypadá, že jde o vlastně standardního Predátora, aspoň nevidím například žádné gravírování na čepeli.

A ano, ve funkci oficiálně ještě není, samozřejmě. Přesto zvolený v té době už byl a i kdyby ne, pro bývalé náčelníky Generálního šťábu bych si představoval něco hodnotnějšího. Ale to je prostě můj pocit.

Jinak v Mikulášovicích vyhrál Babiš Happy

Tyler vložil tyto přílohy:
IMG_20230202_115638.jpg.jpg

"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Pokročilý
Tyler napsal:

A ano, ve funkci oficiálně ještě není, samozřejmě. Přesto zvolený v té době už byl ..

Já to myslel ve vztahu dar P. Pavlovi x prezidentu Pavlovi.
Dar prezidentu je majetkem státu. Ale protože ještě není oficiálně prezidentem, takový dar by nemusel po skončení funkčního období vracet, teď už přesně nevím jaké instituci se ty dary odevzdávají, jestli je to Národní archiv nebo kdo..

Ale protože to dostal jako gen. v.v. tak je dar jeho majetekem.
Posláno:

Štamgast
Jasný, to je vlastně pravda, dobrá poznámka. Ano, generál Pavel zatím ve funkci oficiálně není, přesto ho všichni už jako prezidenta vnímáme.

Mně od začátku šlo jen o ten kontrast, co se dá darovat. A imho předání pamětního nože bývalým náčelníkům Genštábu by si asi taky zasloužilo "něco víc".

Každopádně ještě jednou díky za dohledání a další podnětný informace.
"Thin is sharp."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/26/2011
Mně je sympatický, že to je fotka právě takhle, s obyčejnou nenačančanou kudlou...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/28/2010
Dobry den me se nuz Predator vzdy libyl ale jak tu ctu ze praskaji ty pera a sou i jine problemi tak me to odrazuje ano daji se koupit nove i da se to lechce vymenit to je pravda ale proc to rovnou neudelat poradne kdys to v dnesni dobe de zame je to hezky nuz ale nedodelany a hlavne nuz ma slouzit a ne mit strach ze se pri otevreni rozbyje kdys uz to umi udelat i jini vyrobci tak proc to neumi mikov skoda.
Jsem dyslektik. Mějte pochopení pro to, jak píšu. Děkuji
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/10/2015
brom napsal:
Dobry den me se nuz Predator vzdy libyl ale jak tu ctu ze praskaji ty pera a sou i jine problemi tak me to odrazuje ano daji se koupit nove i da se to lechce vymenit to je pravda ale proc to rovnou neudelat poradne kdys to v dnesni dobe de zame je to hezky nuz ale nedodelany a hlavne nuz ma slouzit a ne mit strach ze se pri otevreni rozbyje kdys uz to umi udelat i jini vyrobci tak proc to neumi mikov skoda.

Lebo to je proste Mikov. Prečo vyrábajú nože z 420tky kalenej na 55HRc (rozumej blato) a predávajú to za cenu za ktorú iné firmy robia nože z lepších ocelí? Firma zaseknutá v čase, ako keby si nechceli priznať že občan Česka a Slovenska už má na výber aj miliardu iných firiem ako Mikov, Dukla a KDS Sedlčany. Myslenie z čias ČSSR.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/27/2014
Co bych za to dal, kdybych dostal i 420😉...

Někde se p. Pavel v médiích vyjádřil, že pojede do krajů, ale nechce a nečeká tam žádné červené koberce, opulentní hostiny a drahé veledary, jako to bylo zvykem za nynějšího prezidenta.
Tak možná, že jeho slova si darující vzali k srdci ...

Klasika je opravdu hezký tvar, řekl bych, že pro vojáka se hodí tvarem dýky, a navíc je to čepel jak ji vytvořil tvůrce.

P.S. - máte někdo zkušenost, jak si vlastně v reálu vede ta jejich RWL nebo i damašek, co do výdrže ostří , broušení ?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/27/2016
Osobně proti 420 nic nemám. Nemusím mít top ocel. Raději mám kvalitní dilenské zpracování. Bohužel, u Mikovu asi totoc nelze. List, x rybiček a teď Predator jsou toho jasným důkazem.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/6/2008
V minulosti dělal Predátora Microtech. Jmenovalo se to Microtech Cobra. Je to už dávno, ale to byla jiná liga. Ani nevím, proč s tím přestal. Od Mikovu bych si nekoupil nic, ty jsou pořád v minulém století.

Příloha / Přílohy:
136_1T_LSCOBRADEBLACKTACTICALSTANDARDLSCFSN061136_1T_LS3_1024x1024.webp (234kb) staženo 69 time(s).

Něco tam je a všechny nás to zabije.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/28/2010
Me je uplne jedno kdo nuz vyroby nebo kde me de hlavne oto aby se mi nuz nerozbil kdys to srovnam z vyhlasenejma vyrobcema tak treba opinel lepsi ocel a rucka se da dodelat podle sebe a cena uplne jinde viktorinox taky super noze me proste vadi dat za nuz 2000 a ktomu si dokupovat nahradni dili a bat se kdy se nuz rozpadne to asi v dnesni dobe nechce nebo
Ja treba nechapu proc Armada i Policije porat kupujou utony zastarali nuz a hlavne nepraktyckej a predrazenej a to pouzdro ktere se neda ruzne upnot uz asi dneska nikoho neohromi chapu pred lety ale dneska treba u Topsu se da vybrat pekny nuz ale kdo vy co vtom je
Jsem dyslektik. Mějte pochopení pro to, jak píšu. Děkuji
Posláno:

Štamgast
karel73 napsal:
Mně je sympatický, že to je fotka právě takhle, s obyčejnou nenačančanou kudlou...

Rozumím a nic proti tomuhle pohledu nemám. K osobě Pavla mi to taky sedí. Ale... Dostal ten nůž jako bývalý náčelník generálního štábu, což už je sakra vysoká funkce Wink, navíc ku příležitosti 30ti let vzniku AČR. Vzhledem k tomu bych opravdu čekal "méně obyčejnosti", z mýho pohledu si jak ta funkce tak to výročí zaslouží uctít a připomenout adekvátním způsobem.
"Thin is sharp."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/26/2011
Tyler - chápu, co myslíš. A taky máš v tomto ohledu pravdu. Těžko odhadnout, jaký byl záměr... Říkám si, btw jestli má Pavel ty generálské primkyHappy

Brom - minimálně u jedné zásahovky mají kluci gerbery...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
K těm stížnostem Mikov kvalita/cena... Se vším souhlasím, ale nedávno jsem mluvil se známým, který je nadšenec do armády (i když u ní nesloužil a nejspíš ani nikdy nebude) a miluje zbraně a všechno české. A tak došla i řeč na UTON. Když jsem namítnul, že jsou lepší nože za méně peněz, tak mi odpověděl něco ve smyslu, že to už není český UTON, takže pro něj o ničem.
Nic proti němu a nic proti patriotismu. Jen chci říct, že dokud tady budou takoví zákazníci, tak Mikov bude dál vesele vyrábět a účtovat si za to nehorázné peníze. Navíc nože nejsou evidentně jediná věc, která firmu živí.
Na druhou stranu i já mám Fixír a mám ho rád. Jednak proto, že není tak špatný, jednak proto, že chci mít ve sbírce alespoň jeden tuzemský nůž.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Mikov v nožích je dle mne koníček, ostatně podobně jako “Švícarák”.
Nevidím v tom žádnou racionalitu.
Osobně jsem k němu cestu nenašel, jako kluk jsem si moc přál rybičku, fixíra a když jsem je získal, byla frustrace z “uživatelského komfortu” tak obrovská, že se mi vryla hluboko pod kůži, podobně jako třeba kolo favorit a jeho věčně praskající dráty v naprosto neuvěřitelných ráfcích….
Jsem ale rád, že ta firma ty kudly dělá dál a dělá tak radost těm, co je chtějí a mají s nimi spojené vzpomínky na vandry, dědečky a kámoše. Je to důležité pro Duši; a to je docela dost.
Trh je narvaný věcmi, které mají poměr cena/užitek naprosto o ničem a jsou daleko a daleko dražší.
Fotku jsem tu dával pro to, že se mi ten obrázek líbil….. budoucí prezident, stojící rovně s úsměvem a držící v ruce krabičku s touhle kudlou, molitan mne vůbec nenapadl řešit.
Kdybychom byli na fóru krejčích, určitě tu píšeme o tom, že mohl mít lepší kravatu a co to bylo za oblek…..
Ale jak jsem psal výše, zatím se mění lidé na Hradě, třeba dojde časem i na Mikov a třeba ne.
Hlavně, abychom se z toho všeho zvládli těšit.
Jarda
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Jasně, klasické Mikovy v sobě mají kus nostalgie a dělají radost i bez super ocelí. Spíš nerozumím té nové produkci, ale to už bych jen opakoval stokrát řečené.

Jinak si myslím, že Mikov má v současné době dva modely, které nejsou úplně marné a které obstojí i ve srovnání s konkurencí:

1) Již zmíněný Fixír, který podle mě není špatný a který si pořád drží i poměrně slušnou cenu.

2) Dýka Venado, respektive nože z této řady. Nestojí moc, nevypadá úplně zle a je k ní kožené pouzdro. Pro dospělého možná nic moc, ale pro kluka na tábor to myslím není úplně špatná volba ani dnes. Popravdě si teď nemůžu vybavit nějakého jiného výrobce, který by nabízel něco podobného za tak příznivou cenu.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/14/2021
Tobiáš napsal:
Jasně, klasické Mikovy v sobě mají kus nostalgie a dělají radost i bez super ocelí. Spíš nerozumím té nové produkci, ale to už bych jen opakoval stokrát řečené.

Jinak si myslím, že Mikov má v současné době vlastně jen dva modely, které nejsou úplně marné.
1) Již zmíněný Fixír, který podle mě v porovnání s konkurencí není až tak špatný a který si ještě pořád drží poměrně slušnou cenu.
2) Dýka Venado, respektive nože z této řady. V podstatě je to laciná napodobenina starých loveckých Solingenů, ale nevypadá úplně zle, je k němu kožené pouzdro a z dětských let si pamatuju, že ledacos vydrží. Pro dospělého možná nic moc, ale pro kluka na tábor to myslím není úplně špatná volba ani dnes.

Já bych ještě možná přidal List. Možná jsem měl jen štěstí ale kromě místy hrubšího opracování si nemůžu stěžovat!
Kydex drží dobře a bez štěrkání, čepel řeže solidně, skoro bezúdržbový a velikostně je tak akorát.
V záplavě všech těch necků co spíše připomínají páčidlo je tohle příjemná změna.
Taky další fajn věc je možnost koupení pouzdra/nože samostatně.

Samozřejmě nechci nikomu nakecat že je to kauf století, ale mít funkční EDC/neck vyrobený u nás je docela fajn Happy

bolfiik.edc vložil tyto přílohy:
IMG_20230203_135813.jpg.jpg

Kde je vůle, tam je cesta
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum