ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Dudulik napsal:
BadRider napsal:
Zdravím ve spolek našlo se mi pár starších kousků jeden prošel restaurováním jedna se o zavazák dávala se strenka do paruzku cesky shoz a vložka české dřívko.Jedna se o verzi s uhlikovou čepelí a ještě raženým logem mikov.

Ta patka bude náprstek ? Ok Wink

Joo, dyk je také vyrýběli.Grin
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/18/2011
Ten nejspíš naprstek už tam byl jak sem se k noži dostal byl v zubozenem stavu i cepel prošla doladěním vyšla na ni krásná kresba připomínající wootz chytla i krásnou modro fialovou patinu. A vložka z českého dřívka je zezadu rukojeti.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
Dudulik napsal:
BadRider napsal:
Zdravím ve spolek našlo se mi pár starších kousků jeden prošel restaurováním jedna se o zavazák dávala se strenka do paruzku cesky shoz a vložka české dřívko.Jedna se o verzi s uhlikovou čepelí a ještě raženým logem mikov.

Ta patka bude náprstek ? Ok Wink

Dokonce mám pocit, že náprstek velikosti 5. Na některých nožích ta 5 na tom náprstku byla vyražená. Improvizace už ve výrobě. Laugh
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/11/2008
Stalo sa takou malou tradiciou ze mi Jezisko(rukou mojej polovicky) nosi nieco od Mikova a tento rok padla ruka na UTON AZ07 tak sa podelim o dojmy.

Puzdro, v zasade asi OK, ale myslim ze ta pouzita koza je o poznanie menej robustna nez na co som u dalsich Mikovackych puzdier zvyknuty. Vlastne teraz si spominam ze podobne "papierovu" mozno este slabsiu kozu ma este puzdro Comandos.

Vlastny noz, to predlzenie cepele (oproti UTONu) rozhodne prospieva celkovemu dojmu a pouzitelnosti ako tabornicky noz. Cepel by mala byt Mikovacka klasika. Noz je z vyroby celkom slusne nabruseny, reze papier, chlpy ale neholi. Vydrz ostria tak ako je u nerezovky Mikov zvykom, neurazi-nenadchne. Za mna by neuskodila Bohlerka s trochou viac HRC aj za cenu mensej huzevnatosti. Malou vadou na krase zpracovania je zcernanie na samom konci spicky (od brusenia) inak cepel a ostrie sumerne bez nedostatkov.

Nastroje: Pilka vyzera na pohlad a pohmat OK, ale este som ju drevom nepokrstil. Pilnik je bohuzial totlany vysmech a nema s pilnikom vobec nic spolocne ani na nechty sa poriadne pouzit neda.

Moj verdikt: 2700 korun (zistil som ale ze v roznych akciac sa necha zohnat aj pod dvojku) sa da utratit za noz asi aj horsie a ako zaujimavost v zbierke UTON AZ urcite neurazi. Nekvality toho pilnika je skoda.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/25/2008
Není to sice nůž, ale je to Mikov. Přemýšlím, jak může být stará Happy

Sharp vložil tyto přílohy:
20250104_110055.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Sharp napsal:

1995
Posláno:

Pokročilý
dagger napsal:
Sharp napsal:

1995

Podle ceny v Kčs bych řekl, že bude trochu starší
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/27/2015
Těhle ocílek jsme měli v kuchyních plné šuplíky. Já jsem do gastra přišel v roce 1987 a tyhle ocílky a ještě takové ploché, měli na sobě dva kovové kroužky. Ty ocílky s plastovou rukovětí začaly mizet asi tak v půlce devadesátek. Takže as tak nějak.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/21/2010
Sharp napsal:
je možné že podle výrobního čísla to bude 8 měsíc a 88 rok
Posláno:

Pokročilý
Díky kluci Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Když jsem svoji první rybičku kupoval za korunu, ani ve snu mne nenapadlo, že si ji za padesát let koupím za pět tisíc Happy
Čas nezastavíš

rettromen vložil tyto přílohy:
IMG_20250109_172305.jpg.jpg
IMG_20250109_171008.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/25/2011
Bendourek napsal:
Sharp napsal:
je možné že podle výrobního čísla to bude 8 měsíc a 88 rok

To nebude 8 měsíc 88 rok. Současné ocílky Mikov mají čísla 896, 898, 898 ZDE
Opravdu mají Mikovácké ocílky tvrdost povrchu jen 56-58 HRc nebo je to chyba v textu?

Možná pomůže Aukro. Prohlídni si krabici ocílky 887 s razítkem místo štítku úplně dole.
Posláno:

Pokročilý
Hogan napsal:

To nebude 8 měsíc 88 rok. Současné ocílky Mikov mají čísla 896, 898, 898 ZDE
Opravdu mají Mikovácké ocílky tvrdost povrchu jen 56-58 HRc nebo je to chyba v textu?

Možná pomůže Aukro. Prohlídni si krabici ocílky 887 s razítkem místo štítku úplně dole.

Přijde mi, že je to úplně stejná ocílka, jako ta moje. I krabice vypadá stejně. Jen OCR je tam 7,5, u mě 11. Ale zatím nevím co to znamená Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/3/2023
rettromen napsal:
Když jsem svoji první rybičku kupoval za korunu, ani ve snu mne nenapadlo, že si ji za padesát let koupím za pět tisíc Happy
Čas nezastavíš

Když se budeš nudit, postni prosím fotku fileworku na backspringu.
Jaké je zpracování - je lepší než u obyčejné verze?
Posláno:

Štamgast
to. Totoro Takhle může být Wink
Jinak zpracování super čepel bez vůle, centrovaná , povrchovka zlacení bez chyby, fazeta souměrná, nýtování bez chyby Ok
Mám už jí víc jal 10 let tehdy mě stála nová 4250 kč.
Je to samozřejmě vitrínovka Happy

IMG_20250109_211813.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/5/2024
Krásnej !! Kdyby se někdo zbavoval Predatora, hned piště ! Klidně i v RWL nebo Damašku !
Posláno:

Štamgast
Jeden z prvních damašků ve dřevě, no: 063, cena tenkrát cca. 2500.- tuším r.2001

IMG_20250109_212642.jpg.jpg
IMG_20250109_213103.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/3/2023
Super, moc děkuji.Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Sharp napsal:
...Jen OCR je tam 7,5, u mě 11. Ale zatím nevím co to znamená Happy

Já to taky nevím, jen se domýšlím - nebude OCr (v tom razítku je malé r) ocílka chromovaná? A 7,5 nebo 11 průměr? Mám pocit, že si pamatuju, že tyhle ocílky byly různě dlouhé a silné...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/25/2011
A teď se pro zmatení této úvahy račte podívat na současné ocílky v nabídce Mikov a jejich takřka identické typové označení a jejich rozměry a průměry.
Všchny tři jsou ze stejné ocele 19421, všechny jsou s tvrdochromem, každá je jiného průměru a všechny mají dodatkové číslo 25, což jistě není průměr, ale možná délka pracovní části 25cm dle parametrů. Ale to nesedí na 7,5 a 11 !? Možná hrubost drážkování??
OCR či OCr patrně bude znamenat ocílka chromová, pokud označení OD znamená ocílka s dřevěnou rukojetí.
Za povšimnutí stojí i značný rozdíl tvrdosti oválné ocílky oproti těm kulatým v současné nabídce. Asi tam bude nějaká chybička v popisu, neb těm nízkým číslům nevěřím.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum