ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/5/2007
Taky je maj v přízemí OD Kotva na Náměstí Republiky, jsou tam docela prima kluci a nechaj tě nože vzít do ruky, dost se tam nudej.
Posláno:

Štamgast
Omlouvám se, že vám do toho vstupuju, ale Westy, nesháníš náhodou tenhle nůž?

To byl dlouhý léta můj oblíbený houbařský. nechal jsem ho zabodlý poblíž terče a dost kuriozně rostřelil střenku šípem z luku. Pak opravil a někde je dobře schovanej. Dost rád bych ho našel.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/17/2007
westy napsal:
KumoIdzi
Tak jsem to blejsknul.

KumoIdzi vložil tyto přílohy:

No koukam jako kus hovězího dobytka... Tenhle nůž mám po tátovi a nikdy jsem nepřišel na to, k čemu je na záštitě vyritý to číslo -12- a na druhé straně -16- a taky k čemu jsou ty dva zobáčky. Může mi to někdo osvětlit? a vyrábí se to ještě?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Tak konečně fotky "skvěle" udržovanýho dárku, všechno je funkční, ale fuj. K dotazu nahoře, ty zobáčky jsou na vytahování uvízlejch patron z brokovnice, na jedný straně ráže 12 a na druhý ráže 16

Honza J. vložil tyto přílohy:
mik_001.jpg.jpg
mik_002.jpg.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
ares napsal:
...k čemu je na záštitě vyritý to číslo -12- a na druhé straně -16- a taky k čemu jsou ty dva zobáčky?

Vytahovač brokových nábojnic - ráže 12 a 16 (což jsou nejčastěji používané brokové ráže).
Dnes už se podobné nože běžně nevyrábějí, již pár desítek let jsou brokovnice standartně vybaveny automatickým vytahovačem vystřelených nábojnic a díky vyšší kvalitě zbraní k uvíznutí nábojnice v komoře prakticky nedochází... Wink
Posláno:

Štamgast
Abych se blýskl znalostma, tak ráže u brokových zbraní se určuje kolik koulí daného průměru se odleje z jedné angl. libry olova, proto má 12 větší díru než 16.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
A já je jako laik v oboru zbraní zeptám, jak ten vytahovač prakticky fungoval, u brokovnic současných, co jsem měl možnost vidět, náboj zapadl do komory celý včetně té koncové patky, proto mi není jasné jak bych prázdnou patronu tahal ven?
P.
Posláno:

Štamgast
Myslím, že by bylo nejvhodnější aby se k tomu vyjádřil nějaký kvalifikovaný masorád, pardon, myslivec Wink , který má s broukovnicemi dost zkušeností.
Já vím jen to, že dříve se běžně používaly mosazné brokové nábojnice, které si masojedi doma přebíjeli. Pokud došlo při výstřelu k roztažení nábojnice v komoře, vytahovač ji sice povysunul, ale nevyhodil ven. Ta povysunutá nábojnice se pak vytáhla pomocí nože. U "papírových" nábojnic by se podobná závada vyskytovat snad neměla...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Tak díky za odpověď, o existenci celokovových brokových nábojnic jsem neměl tušení, teď už mi to dává smysl Happy
Posláno:

Štamgast
Celomosazný nábojnice se používaly u nás někdy moc dávno, já je nepamatuju, doteď se používají v Rusku, kde jde lovec do tajgy na delší dobu a aby nemusel táhnout zbytečnou váhu, stačí mu 10 nábojnic, který si přebije. U nás se přebíjely papírový nábojnice, vycházelo to dost lacino, no a ty nábojnice se měly nakonec protáhnout kalibrovacím kroužkem, to ale skoro nikdo nedělal a vlivem určité vůle v komoře se nábojnice při výstřelu trochu nafoukla. zařízení, který má snad každá brokovnice a jmenuje se vytahovák při zlomení flinty vysune nábojnice cca 5mm a pokud byla nafouklá část nábojnice v komoře, nešla rukou ven, proto ty háčky, dělaly se na to i spešl vytahovače.
EDIT: neplést vytahovák, kterej prázdný patrony jenom povysune s vyhazovákem, kterej je vyhodí z flinty ven, i dost daleko
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/30/2007
Takhle ta nábojnice vypadá(r.12).

radamata vložil tyto přílohy:
náb.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Ráže 16

P. vložil tyto přílohy:
1.JPG.jpg
2.JPG

Posláno:

Štamgast
bojovník napsal:
Abych se blýskl znalostma, tak ráže u brokových zbraní se určuje kolik koulí daného průměru se odleje z jedné angl. libry olova, proto má 12 větší díru než 16.

Nemáš to úplně přesný, je to: " kolik stejných koulí se odleje aby těsně vyplnily vývrt hlavně" Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Tohle forum je prostě studna moudrostiWink.Jinak po několika dnech hledání se mě podařilo najít ten fixír co jsem slíbil Honzovi,tak tady je,bohužel má opravdu zlomenou pojistku,bude na něm trochu práce.Spolu s nim jsem našel ještě jeden zavírák od Mikovu,je to taková zebra,určitě z minulýho století,na čepely je vyraženo Csechoslovakia.Materiál čepele mě přijde stejnej jako u toho lovečáku,(uhlíkovka?).

Gero vložil tyto přílohy:
P3040001.JPG.jpg
P3040002.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Tak k těm vytahovákům (což já ještě pamatuju z mládí z vesnice jako běžnou součást výbavy myslivců, i ty na nožích Mikov se běžně používaly): Takhle to krásně popisuje pan Bedřich Brandejs- kniha "Zbraně střelné, lovecké, terčovní a obranné".
Byly to technicky a mechanicky úžasné stroječky a dnes už nikdo neví, co to je, když to uvidí, třeba ten vytahováček pro lankasterky je přímo jako něco z Kufru.

Surg vložil tyto přílohy:
Brandejs.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/21/2006
Gero: Ta zebra má označení 102-OKp-1 a ještě nedávno byla v nabídce Mikovu. Čepel je klasická uhlíkovka. Svého času stály tyhle nože asi 16 Kč...

Akorát obvykle byly střenky v modrošedém mramorovaném provedení. Ale vyrábělo se i růžové mramorování, imitace perletí aj. Ale je pravda že podélné černé pruhování jsem ještě neviděl.

Jinak v posledních letech se tento nůž vyráběl se stříbrnou perletí na jedné straně a nahou ženskou na druhé straně Happy Viděl jsem už 6 různých ženských Laugh
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/30/2007
Honza J. napsal:
bojovník napsal:

Nemáš to úplně přesný, je to: " kolik stejných koulí se odleje aby těsně vyplnily vývrt hlavně" Wink

a já mám zase v literatuře ... a které projdou lehce suvně vývrtem hlavně.
Happy
Posláno:

Štamgast
ranovak:Díky za infoWink,ty mramorovaný jsem viděl ale ty se ženskou ne Sad Laugh.Mimochodem,pošli mě prosimTě na mail svojí adresu,zítra bych to odeslal Wink.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/21/2006
Gero: Koukni o kousek výš ve vlákně na tu foku mojí sbírky mikovů a v pravo dole ve třetí řadě jsou hned dva s těmi mramorovými střenkami (ale s linerlock pojistkou čeple a jeden z nich má ještě otvírák na konzervy )) a vedle je se ženskou a ještě je tam s letadlem na střence...

Zítra sem dám detailní fotku Wink

A zítra ti samozřejmě pošlu e-mail (psal jsem ti z mailu z práce a teď v tom nechci dělat zmatek že tibudu psát z jiné adresy...).
Posláno:

Štamgast
OK tak zítra.Tyhle "mramoráky"znam ale ten pruhovanej jsem ještě jinde neviděl,ani nevim kde se u nás vzalShocked.Jinak nevim jestli je to na tom noži napsáno ale typ letadla je Hawker Hurricane.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum