ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/21/2006
Někdu tu bylo zmíněno, že některé nože (žabka Sandrik, elektrikářský Mikov) byly ve "výzbroji" ČSLA

Před cca 5-ti lety firma ve které pracuji (tehdy jsem v ní ale nepracoval) likvidovala nějaké vybavení z armádních skladů v Písku. Jednalo se prý o několik tisíc "somraček". Nikdo si už nevzpomíná co bylo obsahem těch somraček. Jisté je ale to, že v každé byl tento plechový zavírací nůž Mikov (několik desítek nožů si zaměsnanci z těch somraček vzali...). Bohužel poslední exemplář který prý ještě nedávno byl užíván ve skladu se mi nepodařilo najít....

Photo by Zrzavý Orm Wink

ranovak vložil tyto přílohy:
Mikov_plechac_Zrzavý_Orm.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
ranovak napsal:
...Nikdo si už nevzpomíná co bylo obsahem těch somraček...

Škoda...Sad Kdyby se ti podařilo zjistit co ty tašky obsahovaly a k čemu byly určeny, dal by se jistě dohledat armádní předpis, ve kterém by měl být ten nůž zmíněn! V ČSLA býval pořádek a předpisy na všechno. Wink
Posláno:
Pokročilý
P: Tak s největší pravděpodobností se nejednalo o vybavení armády, ale o věci ze skladů CO, který se likvidoval průběžně cca 4 roky!!!! (Jednalo se prý o nějaký obrovský sklad zásob pomůcek CO pro případ války). Dokonce to nebylo ani z Písku, ale z jiného místa v Jižních Čechách. No a dle mého názoru se tedy jednalo o vyřazené polní lékárničky čili "brašny první pomoci" které dle předpisů mají obsahovat kromě nůžek i 1x nůž zavírací...
(takové ty zelené s popruhem přes rameno - snadno došlo k záměně s brašnami od plynových masek, které jsme také likvidovali...)

Dokonce jsem na stránkách několika výrobců (dodavatelů) zdravotnického vybavení pod pojmem brašna první pomoci našel obrázky jejich obsahu a světe div se, oni obsahují klasické rybičky... Happy

ImgSer.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Civilní obrana, to je možné... Mě tedy spíš zajímají kudly, které byly součástí vybavení ČSLA. Wink
Posláno:
Pokročilý
Tak zas jeden historický kousek. Opět se jedná o výrobek firmy Julius Pilz v období národní správy (r. 1945-1947 nebo 1948). Předchůdce pozdějších úspěšných celonerezových Mikovů

Zajímavé je že nůž má mezi želízky mosaznou příložku.
Na noži je ulomená malá čepel...

PICT4933__3_.jpg.jpg
PICT4937__2__crop.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/21/2005
V dnešním Víkendu HN je článek "Legenda klukovských kapes", o rybičkách.
Tady je odkaz http://hn.ihned.cz/3-20734930-rybi%E8ka-500000_d-85

androctonus vložil tyto přílohy:
12vik18.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
androctonus napsal:
Tady je odkaz

Díky moc! Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Díky za link - zajímavé čtení.

D.

( . )( . )
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/26/2001
androctonus napsal:
V dnešním Víkendu HN je článek "Legenda klukovských kapes", o rybičkách.
Tady je odkaz http://hn.ihned.cz/3-20734930-rybi%E8ka-500000_d-85

... a ja vul se s tim scanuju. Sad
http://i35.photobucket.com/albums/d154/Jirka_CZ/rybicka_scan.jpg
Posláno:
Pokročilý
Dave S: Netluč se do hlavy. mě jsi tím potěšil víc než odkaz na článek v elektronické podobě. Zítra si ten sken hezky vytisku a založím do archivu Wink
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/7/2007
westy napsal:
Gero
Tenhle jsem jednou vyhandloval od kamaráda za jinej zavírák,údajně ho měl po dědovi.Má trochu odlišné rytí než ty výše nafocené a je už starší výroby,bohužel datum nevim,na čepely je ještě Czechoslovakia.Ale Mikováky nesbíram a na páci mam Vinoxe tak ho klidně za nějakej jinej nožík vyměnim.Fotka nic moc,musim už pořídit stativ.Honza J.Jeden takovej(myslim ten zavírací lovečák)někde mám,ale mam dojem že má prasklý péro nebo je jinak handicapovanej,asi už má asi svoje léta,nicméně myslim že by sis s nim poradil.Až ho najdu hodim sem fotku .

Ten samy mam od taty, taky Czecho Slovakia a k nemu bylo eště kožené pouzdro Wink .

Adam8 vložil tyto přílohy:
S5030651.JPG.jpg
on.JPG

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/15/2006
Moc pěknej, zachovalej, jak vypadaj jednotlivá želízka a jak je asi starej?
...bez komentáře...
Posláno:

Pozorovatel
Zrzavý Orm napsal:
Moc pěknej, zachovalej, jak vypadaj jednotlivá želízka a jak je asi starej?

Nevim zeptam se taty jak je stary.Ty želizka si myslel jak? Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Zrzavý Orm myslel zřejmě jednotlivý nástrojeWink.Jj,je to asi on ale já ten svůj už nemam,jelikož starý Mikovy nesbíram,tak jsem ho vyměnil za Mikov současné produkce.

Gero vložil tyto přílohy:
P3240008.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Akorat špička u malého nožíku je zlomena Sad ale jinak vypadá dobře Wink .

Adam8 vložil tyto přílohy:
on_3.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak tohle už je novodobý model, viděl bych to na začátek 80. let, ale uvidíme, co na to ještě řekne odborník přes stříbrné kousky Ranovák.
...bez komentáře...
Posláno:

Pozorovatel
Tatit říká že ho ma od roku 1979 Wink .
Posláno:

Pozorovatel
ranovak napsal:
Včera se mi poštěstilo získat tento zajímavý nůž od Mikovu. Nikdy předtím jsem se s ním nesetkal. Jedná se o nůž s hliníkovými střenkami bez příložek, s čepelí z uhlíkové oceli. Zvláštní jsou na něm dle mého názoru dvě věci:
1. Každá střenka je jinak eloxovaná (jedna zeleně, ldruhá zlatě). Druhý exemplář však měl obě střenky pouze v barvě hliníku)
2. Značení (Mikov a ČZECHOSLOVAKIA) není na čepeli, jak bývá u Mikovu obvyklé ale na jedné střence. Na druhé je pak nápis AFRICA.

Nůž je poměrně velký (větší než obvyklé uklíkové Mikovy s potiskem na střenkách, větší i než fixíry), zavřený má cca 12 cm. Čepel je však poměrně štíhlá a působí velice subtilním dojmem. Celý nůž je také neobvykle lehký (díky pouze hliníkovým střenkám)

Přesně ty dva stejne sem taky mel.
Posláno:

Štamgast
Ukázka drobných úprav z přelomu 70. a 80. let. Rozdíly jsou patrné na čepeli (Mikov INOX bych viděl na 70. leta), tvaru malé čepelky a v počtu závitů na vývrtce (změna tak v půlce 80 let). Pravý starší model je vínově červený.

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:
Mikov_červený_INOX.jpg

...bez komentáře...
Posláno:
Pokročilý
Adam8: Zrzavý Orm to myslím určil docela přesně Wink

Ta kožená (jelenicová) pouzdra, se dávají ke každému celonerozovému noži. A podle mne je to proto, aby se kovový povrch těchto nožů nepoškrábal navzájem o sebe při jejich skladovaní a manipulaci s volně loženými noži. A myslím že se tato puzdra mají i svůj specifický název. Musel bych to někde najít, ale myslím že se jim říkalo TULEJ nebo TOULEJ. Kdyžtak mě někdo opravte.

Počet otáček vývrtky bych nebral jako příliš rozhodující, protože jednak je asi dělali ve velkém množství do nějaké bedny a co přišlo pod ruku dělníkovi při komletaci to tam dal a jednak prý se snad dodnes dělají na předpotopních mašinách snad jěště z dob firmy PILZ a občas se přípravek okolo kterého se obtáčí určitě opotřebuje a já si myslím že nový udělají podle toho jak se soustružník v nástrojárně vyspí. Ale je to jen můj názor.

Ad nože AFRICA: Zajímavá zmínka je o v tom článku o rybičkách, že nožům s barevnými střenkami s potiskem se říkalo afrika protože byly často exportovány do Afriky. Lze z toho usuzovat, že to provedení s hliníkovými střenkami bylo vyráběno jako "honosnější" varianta?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum