ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
MIKOV II. - historie i současnost Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/21/2006
A kdo se chce také něco dozvědět o rybičkách, tak koukněte do vlákna o Sandriku, abych to nemusel kopírovat sem (většina jich je stejně od Mikovu) Wink
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=1847

A abych vás navnadil tak tady je fotka (každá rybička je jiná a jsou od 3 různých výrobců...)

ranovak vložil tyto přílohy:
PICT4941__2_.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/7/2007
ranovak napsal:
Adam8: Zrzavý Orm to myslím určil docela přesně Wink

Ta kožená (jelenicová) pouzdra, se dávají ke každému celonerozovému noži. A podle mne je to proto, aby se kovový povrch těchto nožů nepoškrábal navzájem o sebe při jejich skladovaní a manipulaci s volně loženými noži. A myslím že se tato puzdra mají i svůj specifický název. Musel bych to někde najít, ale myslím že se jim říkalo TULEJ nebo TOULEJ. Kdyžtak mě někdo opravte.

Počet otáček vývrtky bych nebral jako příliš rozhodující, protože jednak je asi dělali ve velkém množství do nějaké bedny a co přišlo pod ruku dělníkovi při komletaci to tam dal a jednak prý se snad dodnes dělají na předpotopních mašinách snad jěště z dob firmy PILZ a občas se přípravek okolo kterého se obtáčí určitě opotřebuje a já si myslím že nový udělají podle toho jak se soustružník v nástrojárně vyspí. Ale je to jen můj názor.

Ad nože AFRICA: Zajímavá zmínka je o v tom článku o rybičkách, že nožům s barevnými střenkami s potiskem se říkalo afrika protože byly často exportovány do Afriky. Lze z toho usuzovat, že to provedení s hliníkovými střenkami bylo vyráběno jako "honosnější" varianta?

Díky za doplnění. Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/15/2006
ranovak napsal:
Počet otáček vývrtky bych nebral jako příliš rozhodující, protože jednak je asi dělali ve velkém množství do nějaké bedny a co přišlo pod ruku dělníkovi při komletaci to tam dal a jednak prý se snad dodnes dělají na předpotopních mašinách snad jěště z dob firmy PILZ a občas se přípravek okolo kterého se obtáčí určitě opotřebuje a já si myslím že nový udělají podle toho jak se soustružník v nástrojárně vyspí. Ale je to jen můj názor.

No to asi ne, protože od 80. let se vyrábějí současně 4 a 5tizávitové vývrtky (na Fixírech a automatech jsou např. ty pětizávitové). Můj názor je ten, že s červenou modelovou řadou se Mikov snažil maximálně kopírovat Vinoxe/Wengera. A postupně přizpůsoboval tvar jednotlivých dílů - možná byl důvod také ten, že orig. 5tizávitová vývrtka se na malý červený Mikov prostě nevešla a tak ji zkrátili a udělali ji širší. Asi by to chtělo nějakého Mikov pamětníka.
...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Takže vkládám sérii fotek jednotlivých čepelí. Jelikož malé Mikovy nesbírám, nemám ji kompletní, nicméně ukazuje jednu věc - vyjma celkové změny otvíráků provedené někdy začátkem 70. let se měnily jednotlivé čepelky nezávisle, "za pochodu". Časová posloupnost je zleva doprava resp. zleva proti směru hod. ručiček nahoru.
Edit: dorazila fotka toho mezistupně - náběh na nové otvíráky, takže přikládám nakonec

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:
mikov_značení_čepele.jpg
mikov_nožík.jpg
mikov_vývrtka.jpg
mikov_šídlo.jpg
mikov_šroubovák.jpg
mikov1.jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Happy tak tohle je moje další radost, kterou mám od výstavy, věnoval mi to dobrý kamarádHappy
a na toto vlákno to dávám proto, že dva ze tří jsou Mikov, ten v opozici je SandrikLaugh

westy vložil tyto přílohy:
kamarad.jpg.jpg

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Moc pěkné kousky! Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2007
Sakra chlapi, to jste se ani jednou nerozváděli a nestěhovali, že máte všechny ty skvosty za celej život ?
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/21/2006
Westy and all: Při pročítání vlákna Spyderco jsem kouknul na odkaz tam uvedený na stránky http://www.szaboinc.com/newitems.html

A tam je mimo jiné obrázek nože s popisem:
Exclusive for Szabo Inc., totally black medium sized Tactical Douk Douk.
Price: $20.00

Já nevím jak vám, ale mě připadá jako ty plechové Mikovy.... Wink

ranovak vložil tyto přílohy:
douk_tactical_blackblade.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
a už jsi viděl, aby ty přiblblý amíci vymysleli něco sami? I Saturn V. jim musel vymyslet Wernher von Braun
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
ranovak napsal:
Douk Douk...

Tyhle nože jsou původem z Francie. Wink
Posláno:

Pozorovatel
Od Mikovu sem doma ješte našel toto.

Adam8 vložil tyto přílohy:
NA_WWW_1.JPG.jpg
NA_WWW_2.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
A jeste tenhle ale to uz neni Czechoslovakia ale Czech Republic Wink

Adam8 vložil tyto přílohy:
NA_WWW_3.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/1/2006
Tak další kousky od Mikovu.Ten černej vozí otec už roky v autě a ten druhej byl v ponku na chatě.

rodeo vložil tyto přílohy:
DSCF0038.JPG.jpg
DSCF0043.JPG.jpg
DSCF0039.JPG.jpg
DSCF0034.JPG.jpg
DSCF0035.JPG.jpg
DSCF0037.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Patří to sem tak napůl,ale vhodnějíší vlákno jsem nenašel.První je očkovací nůž od Mikova,předpokládaný datum výroby 60 až 80 léta min. století,mam ho po dědovi.Druhý je nůž na stejnou práci od polské firmy Gerlach.

Gero vložil tyto přílohy:
P4020007.JPG.jpg
pict0842ag3.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
P. napsal:
ranovak napsal:
Douk Douk...

Tyhle nože jsou původem z Francie. Wink

Jsou. A vyráběné pro kolonie. A protože získaly všeobecnou přízeň uživatelů, a protože v nich je kus historie a nostalgie, jsou taky dnes zajímavý pro sběratele..Happy
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Štamgast
Jeden velmi poškozený a spotřebovaný nůž předcházející Mikovu (Julius Pilz). Skoro to vypadá ještě na (před)válečnou výrobu?

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:
julius_pilz_3000.jpg

...bez komentáře...
jak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Jak si v dnešní době stojí automaty od Mikovu proti světové konkurenci z hlediska praktického využití? Mám na mysli standartní řadu.
Možná se to tady už rozebíralo, ale proč Mikov stále používá nýty, zatímco většina ostatních výrobců používá šrouby. Má to snad nějaké výhody, nebo je to "jen" tradičnější?
„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
Posláno:

Štamgast
Uživatelský test chystám a dopilovávám poslední detaily. Nejde to shrnout jedinou větou, ale lze konstatovat, že jako zavíráky jsou plně použitelné a v dané cenové kategorii srovnatelné s konkurencí (i když ta jejich "stainless" není velká sláva).

Ad nýty (pohled uživatele): viděl jsem hodně starých a opotřebených nožů, pokud byl problém, pak s čepem, nýty držící střenky a pružinu byly vždy v pohodě. Výhoda nýtu je ve výdrži a snadném doklepnutí, a také v nižší ceně. Šroub je hezčí, nůž lze rozborkovat a sborkovat, ale závity se mohou opotřebovat také. Řada výrobců pořád nýtuje včetně třeba Vinoxe (stačí sundat střenky). U levné tržnicové číny bych do šroubu vůbec nešel.
...bez komentáře...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/19/2007
tady prikladam fotecku jedneho ktereho jsem kdysi nasel.

ULTIMATE vložil tyto přílohy:
P4306463.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Zrzavý Orm napsal:
Uživatelský test chystám a dopilovávám poslední detaily. Nejde to shrnout jedinou větou, ale lze konstatovat, že jako zavíráky jsou plně použitelné a v dané cenové kategorii srovnatelné s konkurencí (i když ta jejich "stainless" není velká sláva).

dělá se i v RWLce..dlouho o něm uvažuji,protože konstrukce nože mi přijde dost vychytaná..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum