ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pospa Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/23/2010
Často se stává, že lidé označují dub vytažený z bahna, používaný dříve na vodní stavby nebo i jen tak tam ležící, jako bahenní dub. Jedná se ale o běžný dub, ze kterého se stal dlouhými roky (i 10 000 let) zabráněním přístupu světla a vzduchu fosilní nebo subfosiní. Toto dřevo má vlivem prostředí temně černou až ebenovou barvu a používá se i na ručky nožů. Je dosti ceněno. Oproti tomu dub bahenní je běžná odrůda dubu. Můžete si ji koupit jako sazeničku, nebo mít třeba 15letý na zahradě nebo v lese. Dřevo je tmavě hnědé a na ručky se také používá. Po nacucání olejem ještě ztmavne. Ale toto dřevo na ručce může být třeba jen 10 let staré. Ale i fosilní dub může být asi i ze stromu dubu bahenního, pokud se před staletími toto dřevo použilo na vodní stavbu a skončilo na mnoho let v bahně 🙂. Jo, a pak tu máme ještě černý dub pražcový. Ten ale na ručky nožů nedoporučuji používat. Ten je černý od karbolky a věcí, co se ve vlaku spláchnou do WC!!!! https://cs.wikipedia.org/wiki/Dub_bahenn%C3%AD

Pospa vložil tyto přílohy:
109449_woodside.jpg.jpg
336719835_184573867729174_4171441929358914742_n.jpg.jpg
images.jpg

chybama se člověk učí- BLBEC VLASTNÍMA
Posláno:

Štamgast
Dneska jsem brousil novou modelku. Zatím jen nahrubo.Ok
(sleipner, 300,170,130,6 mm)

m1.jpg.jpg
m2.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/14/2020
Trošku tracker viď?
Resp inspirace, líbí se mi to

batoo vložil tyto přílohy:
IMG_3856.jpeg.jpg

Pisu z mobilu, co nema diakritiku, pisu vetsinou z auta, tak prosim prezijte moje preklepy a pravopis, vzdyt nam jde hlavne o kudly.
Jsem primitiv a idiot, co se zajima o noze a vedu kolem toho.
Posláno:

Štamgast
Člověk přijde z práce domů, dá si kafe a zaleze do dílny. Snaží se dělat kudly pro lidi a dělat je pořádně. A že zrovna ruční broušení stop po strojním broušení je nejnenáviděnější činnost nožířů je všeobecně známo. I přes to se to snažím dělat poctivě a pořádně a nenechat žádnou stopu po brusce. Někdy si u toho i trochu umaže ruce a i karpály a artróza z této činnosti jásají.
A když si večer konečně ty ruce trochu umyju a sednu k pc, tak odpovídám na spoustu dotazů na cenu toho či onoho nože (tady i na FB se nesmí uvádět). No a pak ¼ lidí se ozve zpět, že je to drahé. Na to už jsem si zvykl. Ale najdou se i takoví chytráci, kteří ještě napíší, kolik by si představovali cenu oni a že kdejakej lojza dělá takovej nůž mnohem levněji. Jenže on dělá třeba z materiálu ze šroťáku a nenakupuje novou kvalitní ocel. Nebo nechává stopy od brusky buď úplně, nebo to jen trochu přeleští třeba scotch-britem a ušetří si tím spoustu práce.
Pak otevřu mail a vykoukne na mě faktura z kalírny. Za malé čepelky z RWL na Vetřelce a Predátora jsem před rokem dal za zakalení cca 330 za kus. Za trochu větší z N690 na Hrbka asi 350. No a za větší N690 na Sněženku už najednou 570 (ceny energie). A dnes za Sleipner o2 cm větší najednou 1161 za kus! (kolik účtují kalírny vám?) Dělám toho z těchto ocelí, které nechám kalit v kalírně málo, takže mám vždy tak 1 až 2. Kalírna je dobrá, rychlá, a abych nečekal, jezdím si tam osobně (50 km tam a zpět odvézt a 50 km přivézt). G10, G10damascus a Carbon Fiber Shred objednávám na jataganu, ne v Číně (mrkněte na ceny v 8mm tlušťce).
Tak proto tyto nože dělám za tuto cenu. Pokud chcete za cenu jako má lojza, kupte si nůž od lojzy.
No a ve finále po měsíci mizerné komunikace přijde definitivní verdikt od zásilkovny, že nůž prostě ztratili a nikde se nenašel (dám do jiného příspěvku). Sice pojištnej, ale na menší částku, protože na víc prostě nepojišťujou. Asi si teď mám v OBI kupit jiný! (o moznosti pojistit na IČO jsem se dozvěděl až asi po 30 minutách telefonování si z automatem, když jsem se konečně dovolal člověku).
Někdy má člověk chuť se na to vysrat, prodat vercajk, a začít místo toho chodit do hospody.

q1.jpg.jpg
q2.jpg.jpg
q3.jpg.jpg
q6.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
Tak to mě mrzí, ale neopovažuj se řemeslo pověsit na hřebík. Děláš krásné nože často za výrazně nižší částky, než jiní renomovaní nožíři zde. Kdo neakceptuje cenu, ať nekupuje.

A další důvod proč nesmíš končit je ten, že mám na tebe do budoucna hned několik zakázek Grin
Posláno:
Pokročilý
Tak tak jak pravi kolega.
Na chytraky se vy*rat a v klidu dělat dál!
Btw pojištění přes ičo zasilkovna velký špatný.
Chtějí vidět vystavený doklad zákazníkovi s tpu cenovkou.
To Česká pošta nic takového nechce.
Pisu z mobilu, co nema diakritiku, pisu vetsinou z auta, tak prosim prezijte moje preklepy a pravopis, vzdyt nam jde hlavne o kudly.
Posláno:

Štamgast
batoo napsal:
Tak tak jak pravi kolega.
Na chytraky se vy*rat a v klidu dělat dál!
Btw pojištění přes ičo zasilkovna velký špatný.
Chtějí vidět vystavený doklad zákazníkovi s tpu cenovkou.
To Česká pošta nic takového nechce.

Poštu jsem platívával pojištěně 80, pak,120, pak 160 a naposled i 260 a to někteří zákazníci nechtějí.
Posláno:
Pokročilý
Chápu ale stejně to sme my Češi.
Kudla má bejt špica co logicky stojí tisíce ale pak dát 300 za dopravu je moc:)
Nenaděláš nic.
Je teď testuji balikovnu a vypadá to docela slibně.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
50 cm balik s cenou 10,000 Kc je u posty za 150 Kc. Viz https://www.postaonline.cz/kalkulacka-postovneho.
DHL v risi ma skoro stejnou cenu - 5.50Eur. Viz https://www.dhl.de/de/privatkunden/pakete-versenden/online-frankieren.html?type=ShipmentEditorProductSelection

300 Kc? Za to poslete dvoumetrovy okovany cep s cedulkou "Smrt lisce rysave!" Happy
Posláno:

Štamgast
Tak za poslední malou lehkou kudlu co se v bublinkovce vešla do bublinkové obálky s pojištěním 167. Klidně ti nafotím doklad. A těch 260 bylo na dobírku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Kdo nůž chce, bude akceptovat Tvoje podmínky, cenu, přepravu.
Nůž řeže na obě strany NoNoNo
Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Ceny pošty jsou někdy velmi zvláštní. Zjistil jsem, že na každé poště, na které balík podávám jsou ceny jiné. Základní cena za balík je vzždy stejná, ale na některých poštách mi k tomu naúčtují jen pojištění (cca 1 kč na 1000 kč hodnoty) a na jiné poště mi pojištění nenaúčtují, ale místo toho dají 30 kč poplatek za to, že to nemám ve standardizované krabici s logem pošty (cože?). A další věci... Malá pošta ve vedlejší obci a druhá na kraji města (u domu) dobré, městské (u školy) vymýšlí v podstatě náhodné poplatky a pokaždé jiné...

Ad "Lojza je levnější"... neboj, Lojza má úplně stejný problém. Já jsem oproti tobě ten zmiňovaný Lojza a lidi jsou pořád stejní... Prostě někomu není jasný, že když udělám ručně nůž v rozměrech mory z pružinovky a dám si záležet na tvaru a tepelném zpracování, bude 7 krát dražší. A že když ty uděláš ve stejných rozměrech nůž z lepší oceli, kalený v profesionální kalírně adokonalého povrchu, bude ještě 4 krát dražší... Kdo dá, dá. Kdo nedá, nemá. Není třeba se s těmihle lidmi štvát. Prostě budou krást čas zbytečným handrkováním, no...
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
> Ceny pošty jsou někdy velmi zvláštní.

Podal uz jste nekdo balik pro Ceskou postu online? Diky jednomu online formulari by cena mela byt vsude stejna. Pisou, ze daji nakou malo slevu. Ale nevim, co vsechno lze online vyplnit.

Nemecka DHL umoznuje vyplnit vsechno vcetne zaplaceni. Na postu prinesete jen balik. V dobach koronaviroveho teroru si k vam prijeli pro balik a jenom zkontrolovali, ze ID vaseho baliku uz bylo zaplaceno. Ja jsem tisknul doma, ale kdyby ne, zlutocerveny chlap, co prijel, by mi stitek vytisknul a nalepil. Samozrejme, kdyz zaplatite za 30cm perorizek, nemuzete jim dat balik s halapartnou Happy

Ale nevim, jak kompletni je online frankovani s Ceskou postou. Jestli po proklikani vyplnite uplne vsechno, pojisteni, dobirku, a dostanete se k zaplaceni, cena by mela byt jasna a stejna vsude. Maji kalulator. Jestli po vas chteji vic, nez rekl kalkulator, muzete je konfrontovat s jejich internetovou sluzbou.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/29/2020
navstevnik napsal:
Podal uz jste nekdo balik pro Ceskou postu online?

Já nedávno balík do ruky. Formulář je dost kostrbatý, a přesně už si ho nevybavuju, ale cena někde zadat šla. Viz příloha, výřez vyúčtování, co mi po podání na poště přišlo mailem v pdfku (prvním mailem přišlo podací číslo, pak po odeslání to vyúčtování). Měl jsem nějakou mírnou slevu, ale spíš proto, že mám tu jejich zákaznickou kartičku, než že to bylo online.

Pospo, držím palce, ať se to ještě někde najde.

EDIT: jinak preferuju balíkovnu (levnější, rychlejší), ale příjemce nechtěl

hpmickey vložil tyto přílohy:
Posta_zasilka.png

Posláno:

Štamgast
Dopis štěstí- opiš tento dopis 10x a rozešli 10 lidem. Ti ho znovu opíší a pošlou. Řetěz se nesmí přerušit! Pokud řetěz nepřerušíš, zásilkovna zázračně po měsíci najde v depu tvůj balík, který již 3 týdny několikrát při prohledávání nenašla.

SNĚŽENKA JE NA SVĚTĚ Happy

Děkuji všem, kteří se angažovali, oni ví. Pospa

y2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Sestaveno nasucho (pracovní šrouby) před kalením. Tady střenky pertinax a varianta s tmavým kartit-pertinaxem (bez vrstev) se stukturou divokého obsidiánu. V podstatě tyto nože nůžou mít ručku z čehokoli- G10, mikarta, dřevo...Nůž je volný, pouzdro bude kožené.

y1.jpg.jpg
y2.jpg.jpg
y3.jpg.jpg
y5.jpg.jpg
y6.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
(už mi nejde editovat, tak takto)

PRODÁNO
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/7/2013
... Admire Ok Admire

Kropacek vložil tyto přílohy:
20230429_202952_01_01.jpeg.jpg

.... peklo jsou ti ostatní řidiči ....
Posláno:

Štamgast
Ok

k1.jpg.jpg
k2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Pospa napsal:
Sestaveno nasucho (pracovní šrouby) před kalením. Tady střenky pertinax a varianta s tmavým kartit-pertinaxem (bez vrstev) se stukturou divokého obsidiánu. V podstatě tyto nože nůžou mít ručku z čehokoli- G10, mikarta, dřevo...Nůž je volný, pouzdro bude kožené.

S klasickým Trackerem jsem se nezžil, ale v tomto podání to dává smysl, moc hezká kudla Applause Ok.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum