ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Vencál Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Ku své potěše jsem zjistil, že můj praděd byl kovářem a taky občas kovnul nějaký ten nůž. Bohužel zemřel za války v koncentráku, takže jsem ho nepoznal, ale můj děda dva jeho nože zachránil a dodneska je má. Pamatuju se, že jako dítě jsem je vídal u babičky v šupleti, ale nějak mě to moc nezajímalo red face
Teď mě děda poprosil, jestli bych mu na nožích, které koval jeho táta, nepředělal střenky a já jsem s úžasem zjistil, že to jsou to ty dva "černé" nože ze šuplíku, a že jsou ze svářkového železa, jsou celé zpatinované léty služby, ale sem tam je struktura vidět.
A teď se dostávám k jádru pudla, co byste s tím dělali Vy? Jak byste to zrestaurovali? Obrousit, vyleštit, naleptat, nebo jenom vyměnit střenky a nabrousit? Líbí se mi na nich ta "věkovitost", ale zase mě láká pořádně vidět strukturu. Prostě nevím! Co si myslíte?
Díky za odpovědi. Happy

Vencál vložil tyto přílohy:
CIMG0933.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Na tu patinu bych šel fakt opatrně, tím, že ji shodíš, tak nůž přijde o svou minulost. Dá se to zaleštit velmi jemným smirkem, dřevo můžeš trochu hrubším( 350) a naolejovat. Víc nic. Můžeš z toho udělat i nové nože, ale nebude to ono,i když struktura železa bude krásná.....

Fakt pěkné kousky, to po předcích potěší.... Jednou jsem restauroval zákazníkovi nůž po babičce a bylo to to jediné co mu po ní zbylo... Krásná práce....
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Snažil bych se dědu umluvit ať je nechá a nebo nejlépe ať mi (tobě) je dá.mrGreen
Ne vážně - a nechal bych jim čestné místo někde ve vitrínce.Happy
Chci tím říct, že je škoda na nich cokoliv měnit. Pokud jsou ještě určené k práci a nic nikde netlačí, nepřekáží...

Předělal jsem si Mikov Fixír který mám už dlouho - i pár pionýráků se mnou projel. Vyměnil jsem střenky za Finskou břízu. No vypadá to líp, ale ten nůž tím něco ztratil.
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/24/2004
Cau Venco, ja bych ten horni poupravyl aby se dal pouzivat. Trochu tvar a spicku+novy strenka a klidne bych ho jemne leptnul. No a ten spodni bych zachoval tak jak je.
Posláno:
Štamgast
díky za názory pánové, ten horní má už tu střenku dost jetou, takže o nějaké smysluplné nápravě daného stavu se nedá hovořit, takže se asi vydám cestou, kterou navrhuje Mical, ale ještě to pořádně proberu s dědou. Třeba by ho mrzelo, kdybych to úplně předělal, asi k tomu má daleko větší citový vztah než já. U toho spodního jsem už téměř rozhodnut, jenom lehounká rekontrukce, čepel vemu zlehka šmirglíkem 2000 gr, střenky taky obrousím a pokusím se je lépe přilepit. Tak mi držte pěsti Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/8/2010
Ahoj, je to bomba najít doma něco takového ...

Doma jsem taky po dědovi něco podbného našel ale je to ještě pořád v dobrém používatelném stavu ...

Co mě zarazilo na těch našich nožích (babička je zatvrzele odmítá vysdat do mého vlastnictví) je, ze střenky nejou broušené, pilované atd., ale jsou vyřezávané!!! Třeba je to cesta ...
Když se ráno podívám do zrcadla, nechci aby mně ze mě bylo špatně. A tak asi zůstanu chudej.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Happy
čírou náhodou jsem je měl včera v ruce, opravdu je tam něco jako svářkovka, nebo damašek vidět , ten jako"příborák "je plně nádherně funkční, pouze nabrousit, ten druhej je tak strašně "vyhlodanej" používaním a časem, že bych na něj ani radši nešahal ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/1/2010
ked uz by si sa rozhodol nechat tie strenky povodne, tak by som ich na tvojom mieste dobre vycistil ,dezinfikoval a pretrel epoxidom, to by ich spevnilo a zaroven zakonzervovalo. ale je to na tebe
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2009
jejda... teď koukám na tu krabičku...Taky jsem ji dělal.... Jak se ti tam skládaly párátka? :o)

A při tý rekonstrukci se přimlouvám za co nejmenší zásah.
Posláno:
Štamgast
no tak párátka-špejle, jsou tam jenom volně vložený, opruz byl, je zkracovat z 30cm na cca 23cm, páč 23cm se nedělají Happy, příště musím délku nožů přizpůsobit špejlím mrGreen

Tak ještě sem přihodím "špacírštoky" v mém pojetí. Dvě kolegyně v práci slaví 40tiny, tak jako takovej nevinej vtípej jsem jim vyrobil vycházkové hole, doufám, že se neurazí Happy
Ručky jsou kupodivu obě z mahagonu, ten světlejší jsem dostal v Lipové, tuším od Kuma. Samotné hole jsou z bukové násady na hrábě, spojené je to dřevěným kolíkem přes fíbr. Dolů mám nachystané klasické gumové špunty Happy.
Fotky zatím mizerné, ještě je blejsknu zítra na světle.

CIMG0935.JPG.jpg
CIMG0936.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Ok Vašíku tos měl udělat z něčeho lehčího a měčího(myslím až ti to ty kolegyně přerazí o záda tak bukem AÚÚÚ)Je v tym skrytá alespoň dýka?(Na tu když tak taky bacha aby to nebylo:"siroty po něm zůstaly")Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2009
Aha.... nezobrazil se mi ten pohled z boku. Já použil kulatý párátka... Ještě jsem vybral takový tenký a stačilo, aby se tam jedno šprajclo - všechny ven a znova...

Hůlky... snad ti s nima nepřerazí záda :o)
Posláno:
Štamgast
Laďo, to víš, že jsem chtěl něco lehčího, ale docela jsem na to spěchal a nic jiného jsem neměl k dispozici. Sháněl jsem nějakou jasanovou násadu na smetaák nebo hrábě, ale bohužel, v obchodech jsem narazil jenom na buk a smrk Sad a dokonce jsem se od prodavače v mega-hyper-super-giga márketu dozvěděl, že listnaté dřevo je měkké a moc sesychá a láme se, narozdíl od smrkového mrGreen
Jinak doufám, že kolegyně to vezmou jako fóreček a nezmalujou mi záda, páč tím bukem by to asi pěkně bolelo Happy
Lepší fotky:

hole.jpg.jpg
CIMG0938.JPG.jpg

ljp
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/23/2008
Václavku, máš to precizně zpracované, jen se nemůžu zbavit dojmu, že ty ručky k těm tyčkám nepatří. Nejde o to, že jsou to jiný dřeva, to je jasný, ale podle mne ten špacírštok (a konečně i nůž) má působit dojmem celku, takhle to působí dojmem neorganického celku. Není to jen otázka barevného rozdílu, myslím, že svoje dělá i ostrý přechod a možná i patrný směr vláken. Ty ručky, alespoň takhle z fotek, ve mně vzbuzují pocit "já k té tyčce nepatřím. Možná by pomohlo prodloužit to "oddělení", možná použít materiál bez směrové struktury. Nevím. Ale může to být jen můj obrazovkový pocit.

Pro inspiraci: http://www.fashionablecanes.com/
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Venouši,kdyby ses býval byl předem otázal mohl jsi to mít z jilmu(přes 30 let starýho)-mám v dílně nějaký fošny na topůrka k té vláknové diverzitě zkus na přechod namašlit nějakou lesklou objímku(přeleštit kus měděné topenářské trubky ta by to mohla teoreticky rozbít.)Jenže už máš asi čep zalepenej že?
Jo Měděné dříví rukovítek je do červena takže přechod nebude tak kontrastní.Lehké podrápání leštěného povrchu pilníkem šikmo by taky mohlo udělat svoje.(víš co myslím ne?)
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Štamgast
Díky za názory a rady chlapci, hole byly předány a o můj hřbet nezlomeny, šlo o sranda dárek Happy
A tady mám další pokusy z mé dílny, bowiák a fileťák na přání dle nákresů.
Bowie - ocel N690, kaleno v Medinu na cca 59 HRC, celková délka 34,5cm, čepel 22cm, max. tl. 4,5mm, ručka je padouk, montáž na trn, staženo matkou přes patku a zalepeno epoxidem, záštita a patka potr. nerez.
Fileťák - jsem udělal ze starého kuchyňáku co mi dala kolegyně, celková délka 30 cm, čepel 18cm, max. tl. 1,8mm, ručka padouk od Gonzy (díkec), montáž na trn, pouze zalepeno epoxidem, záštita potr. nerez

CIMG0963.JPG.jpg
CIMG0964.JPG.jpg
CIMG0975.JPG.jpg
CIMG0978.JPG.jpg
CIMG0985.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Týýý brďo, Vašku, teda ty jsou oba jak víno!!! Ok
ljp
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/23/2008
Máš jedničku a spooooostu hvězdiček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/7/2008
Čau Vencále ... pěkná práce , fileťák si říká o štiku ...hmmm, hned bych si ji dal :D ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2010
bowiák je superApplause fileták tiežApplausevela zdaru!pac imro
Co jsme udělali jen pro sebe,zemře s námi.co jsme udělali pro ostatní a pro svět,zůstane nesmrtelné.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum