ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Opinel Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/14/2020
Vdaka za info, myslim, ze mam rozhodnute
Posláno:

Štamgast
Je tu niekto, kto vlastní Opinel niekolko desiatok rokov (30 a viac) a stale mu fachci?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Evenk napsal:
Je tu niekto, kto vlastní Opinel niekolko desiatok rokov (30 a viac) a stale mu fachci?

Já.
Posláno:

Štamgast
Postnes fotku? Dik
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Evenk napsal:
Postnes fotku? Dik

Tady je ve společnosti s 8
Jura

dagger vložil tyto přílohy:
IMG_1747.JPG.jpg
IMG_1748.JPG.jpg
IMG_1749.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Dik
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Taky tu mám jeden takovej cca 91/92 jsem ho koupil ve Špindlu za strašný peníze, paní mi vykládala jak je to speciální nůž. Koupil jsem tenkrát 3. Malej je někde založenej, tenhle je střední a u velkýho mi některá z ženskejch co prošly mou kuchyní urazila střenku. Protože jsem tenkrát ještě neznal Pospu, tak jsem ho zahodil…..
Fakt je, že jsem dost let nic jinýho v kuchyni nepoužíval. Měl jsem je otevřený v bloku a sloužily jako pevný kudly. Zavíral jsem je jenom, když jsem jel na dovolenou a jely se mnou…. To byl vždycky boj, čepelka už je docela do tenka a špička koukám byla rovnaná, no ale ustála toOk
Pojistka koukám nezabezpečovala kudlu uzavřenou …..

Jardah vložil tyto přílohy:
B988BBE6_90AE_4B36_B853_50662AE4A66E.jpeg.jpg
7FE5B59A_AC19_426A_87BE_A9386DFA27B2.jpeg.jpg
EDF39819_763E_4533_B6F8_4583AC1F5593.jpeg.jpg

K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Tie ryhy (vrubkovanie) od vyroby na konci čepele (iba z jednej strany) môžu viest k zlomeniu spicky?

Evenk vložil tyto přílohy:
IMG_20220910_165720592_HDR_2.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2004
Těžko říct, špička se dá zlomit vždyckyGrin , ale to není problém, uděláš si snadno novouWink
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2004
A nový přírůstek č.8 slim v buku, oproti bubingu olivě a padouku čepel neleštěná do zrcadla, cca 3mm ušpičky a střenky nedobroušeno, ale 5 minut práce a jako žiletka.... Malý typ k broušení - jako ocílka se dá výborně použít dřík z vrtáku, váleček z ložiska i hřbet břitvy Applause Laugh Laugh
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Posláno:

Štamgast

IMG_20220913_190908039_HDR_2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Je tam...

IMG_20220917_141806208_2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/22/2008
Dlouhý roky používám No8 Carbon na buřtíček, hříbečky a tak. Nedávno jsem si přikoupil No9 inox. Ten se mi opravdu líbí.
A tak jsem si udělal radost.
Malý nožíčky jsou fakt malý, ale i přesto přesně zpracovaný. No12 to je zase slušnej obřík. Nejvíc se mi na těch nožích líbí ta dřevěná střenka. Je super do ruky.

Milan - Chip vložil tyto přílohy:
20220919_131551.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...

EM vložil tyto přílohy:
IMG_20220920_123430.jpg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Mozno hlupa otazka, ale moze sa ostrie otupit aj pri tlaku do drevenej rucky? Nabrusim uhlik do tenka a par krat zavriem a uz je to tupejsie...alebo som tupy ja...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Úplně nepatrně se ztupit může, taky jsem si toho všiml. I když je to dřevo, pořád je to nějaký kontakt ostří/materiál. Ale aby to bylo poznat, ostří musí být na začátku jako břitva a to "otupení" je opravdu sotva znatelné.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2021
Evenk napsal:
Mozno hlupa otazka, ale moze sa ostrie otupit aj pri tlaku do drevenej rucky? Nabrusim uhlik do tenka a par krat zavriem a uz je to tupejsie...alebo som tupy ja...

Tak asi dojít k tomu může. Ale:
Snažím se zavírat Opici s citem, zbytečně rychle "nezaklapávat", lehký chod čepele v čepu tomu dost pomáhá, aby člověk nemusel moc tlačit. Prostě málo síly a lehce, a žádné rychlé ztupení nepozoruji.

A mimochodem, čím více používám takhle tenké čepele, tím víc mi běžné zavíráky s tloušťkou čepele kolem 3 mm připadají jako příliš robustní.
Carpe noctem: run - bike - at night
Posláno:

Štamgast
Suhlasim, ale ono staci chmat vo vrecku (po nozi of course) a uz to je zatlacene..
Opinel sa mi inak stale vracia spat do prvej rady nozov na bezne nosenie, zatvaraky s hrubkou nad 2,5 mm su uplne preexponovane na 99% cinnosti s nozom. Ale zasa o com by bola táto zaluba, ak by sme ostali len pri opineloch...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Ale to je přeci blbost pánové, důležitý je přece celý výbrus, Opík sice řeže fajn, ale je to skoro plech s fazetkou.
Čepelka (byť silnější) ale s dobrým výbrusem mu dá nazadek……
To není nic proti Opíkům, mám je rád, ale mluvit jen o 2,5 mm nebo o tom, že nad 3 mm to je k níčemu je demagogie….
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2021
Jardah napsal:
Ale to je přeci blbost pánové, důležitý je přece celý výbrus, Opík sice řeže fajn, ale je to skoro plech s fazetkou.
Čepelka (byť silnější) ale s dobrým výbrusem mu dá nazadek……
To není nic proti Opíkům, mám je rád, ale mluvit jen o 2,5 mm nebo o tom, že nad 3 mm to je k níčemu je demagogie….

Nenapsal jsem, že to je k ničemu, ale že mi to po návyku na Opice připadá moc robustní. A to na mé svačinové a semtamkarton potřeby opravdu připadá.
Wink
Carpe noctem: run - bike - at night
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum