ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Engys - Michal Veselý Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/18/2008
Ahoj.
Dovolte mi se představit. Narodil jsem se roku 1977. Jmenuji se Michal Veselý a momentálně působím v Tasově, což je menší vesnice mezi Velkým Meziříčím a Velkou Bíteší.

O nože se zajímám už od mala. Asi to mám po dědovi, protože ten u sebe neustále nosil zavírací jednoželízkový Mikov (mám ho jako vzpomínku). A tak i já jsem začal nosit nožíky a postupně to se mnou i rostlo. Skončil jsem však u víceželízkového Fixíru.
Až jsem vyrostl. Přestěhoval se do města a jakožto kluk z vesnice jsem neměl co dělat, dal jsem se k rybářům. A hledal jsem nůž na ryby a kolem vody. Tak jsem zakoupil v roce 2002 pevný nůž typu Bowie v ceně cca 500Kč nevalné kvality, avšak tenkrát dostačující.

Kolem roku 2005 jsem se i s rodinou přestěhoval na Moravu a začal opravovat a zvelebovat zakoupený dům. Roku 2008 jsem objevi l KNIFE a jen jsem četl.
Někdy na jaře 2011 jsem začal projevovat touhu vlastnit nový a kvalitnější nůž, než ten co jsem měl. Byl již velmi zbroušený a ostří také nedrželo. A tak jsem se začal rozhlížet po obchodech. Jenže buď se mi žádný nelíbil, nebo byl mimo mé finanční možnosti. I vzpomněl jsem si na své mládí jak jsem si vyráběl nožíky z katru nebo listu pily na železo a rozhodl se, že si nůž vyrobím.
Jak jinak, z katru. No nic moc, tak na zahradu na řepu. Pak mačeta na dřevo do lesa…

Na to se musí jinak. A tak volba padla na péro z auta… Ohřívání v kotli ústředního topení, rovnání na kolejnici ve sklepě, broušení flexou, kalení v práci autogenem… Ten nůž mám jen proto, že byl můj první. Je sice trochu prohnutý, ale funkční. Studium internetu a další pokus. Matriál 14260… No co dodat. Nůž jsem udělal, ale nesedl mi. Prodal jsem ho a dělal jiný.

Ten nůž nemám dodnes. Vždy si nějaký nůž udělám, chvíli ho používám a pak jde z domu a dělám zase jiný. Občas udělám nějaký nůž i kamarádům na zakázku. Ale stále hledám ten svůj Svatý Grál. A já ho snad jednou najdu.

A zde v tomto vlákně bych vám chtěl moje pokusy představovat a budu velice rád za Vaše zpětné komentáře.

Děkuji Michal Veselý.
Posláno:
Pokročilý
Nasypu sem nyní nějaké nože, které jsem dělal. Nejsou seřazené podle datumu vzniku. Omluvte prosím kvalitu fotografií. Je strašná, ale já se zlepším. Michal

engys vložil tyto přílohy:
Nože_001.JPG.jpg
Nože_002.JPG
Nože_003.JPG.jpg
Nože_004.JPG.jpg
Nože_005.JPG.jpg
Nože_006.JPG.jpg
Nože_008.JPG.jpg
Nože_009.JPG.jpg
Nože_010.JPG.jpg
Nože_011.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Ještě něco.

Nože_012.jpg.jpg
Nože_013.JPG.jpg
Nože_014.JPG.jpg
Nože_015.JPG.jpg
Nože_016.JPG.jpg
Nože_017.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
A ještě několik. Vše je bez psaní, až potom nové budu představovat podrobněji. Michal

Nože_018.JPG
Nože_019.JPG.jpg
Nože_020.JPG
Nože_021.JPG.jpg
Nože_022.JPG.jpg
Nože_023.JPG.jpg
Nože_024.JPG.jpg
Nože_025.JPG
Nože_026.JPG.jpg
Nože_027.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Díky za příběh Ok pár vět a jakej kus života v tom je Applause ! Si šiješ i pouzdra ? To jsem se nedočetl speciálně to "tříčtvrteční" skandi se mi líbí .
Ať se daří !!!
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/19/2013
Krásný nože Applause , a pěkný příběh. Tak ať se vám daří v tvorbě nových nožů i nadále. Ok
Posláno:
Pokročilý
Děkuji. Pouzdra si šiju sám. Nebo se o to alespoň snažím. Já na sebe musím něco prásknout. Nemám výtvarný talent, takže nedokáži navrhnout nic a to ani nůž. Takže celá moje tvorba jsou jen více či méně zdařilé kopie, nebo volná tvorba, stylem něco načrtnu, řežu, brousím... a něco z toho vyleze, obvykle něco úplně jiného než byla původní představa.

Nože_028.JPG.jpg
Nože_029.JPG.jpg
Nože_030.JPG.jpg
Nože_031.JPG.jpg
Nože_032.JPG.jpg
Nože_033.JPG.jpg
Nože_037.JPG.jpg
Nože_038.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
No vždy jsem říkal, že nikdy nebudu dělat zavíráky. Je s nima strašná práce, jsou malé a nestojí to za to. Ale nikdy neříkej nikdy. Prototip už je na světě a funguje a další už je na cestě, snad i s odchytanými mouchami. Zkrátka jsem to musel zkusit.

Nože_039.JPG.jpg
Nože_040.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
...."tvorba, stylem něco načrtnu, řežu, brousím... a něco z toho vyleze, obvykle něco úplně jiného než byla původní představa"..
A takto je to spravne Laugh vzdy original aj pre zhotovitela , neboj nie si sam

engys napsal:
No vždy jsem říkal, že nikdy nebudu dělat zavíráky. Je s nima strašná práce, jsou malé a nestojí to za to. Ale nikdy neříkej nikdy. Prototip už je na světě a funguje a další už je na cestě, snad i s odchytanými mouchami. Zkrátka jsem to musel zkusit.

Zavirak vyzera velmi dobre a pouzitelne na prvotinu
Nech sa dari Milan
Posláno:
Pokročilý
Děkuji. Tak zase další.
Celková délka 3000mm, délka čepele 170mm, šířka 35mm, tloušťka ve hřbetě 4,5mm. Čepel D2. Vložena ozdobná "pecka" z ořechu tagua v rukojeti.
Je na prodej, tak kdyby někdo měl zájem, třeba jako rychlý vánoční dárek.

Bowie_006.JPG.jpg
Bowie_007.JPG.jpg
Bowie_003.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Ok moc hezký Applause . Ta pecka z ořechu to je opravdu "pecka"! Zajímavý detail. Tak ať se daří! Wink
Posláno:
Pokročilý
Tak 2 nové kousky na zakázku.
Bowie - Celková délka 280mm, čepel N690, délka 155mm, šířka 40mm, tloušťka 4.5mm, ručka wenge a fíbr, záštita nerez.
Malý na vše - Celková délka 230mm, čepel N690, délka 120mm, šířka 30mm, tloušťka 3mm, ručka nevím, mosaz.
Snad udělají radost nejen pod stromečkem.

Dáša_a_Andrea_001.JPG.jpg
Dáša_a_Andrea_003.JPG.jpg
Dáša_a_Andrea_005.JPG.jpg
Dáša_a_Andrea_006.JPG
Dáša_a_Andrea_008.JPG
Dáša_a_Andrea_009.JPG.jpg
Dáša_a_Andrea_010.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Ten druhej s tím světlým dřívkem je moc hezkej. Ok
Posláno:
Pokročilý
Děkuji. Ten Bowie si majitel sám navrhl a chtěl ho tak mít. Ten malý zněl: Nějaký nůž pro tátu na ryby, králíky a tak všelijak. Tak jsem zkusil něco, co bych asi tak používal já.
Posláno:

Štamgast
A vyšel z toho krásný nůž. Ať se daří i při další tvorbě a majiteli ať majiteli ať dobře a dlouho slouží.
Posláno:
Pokročilý
Vánoční akce. 2000Kč.

Bowie_007.JPG_1_.jpg

Posláno:
Pokročilý
Tak jsem to prostě musel zkusit. Zavírací nůž. Jen jsem nějak nepochopil, proč by měl být kapesní nůž malý. Já mám prostě velké kapsy Laugh Celková délka otevřeného 290mm, čepel délky 130mm, šířka 40mm, tloušťka 4.5mm. N690, příložky AK5, linerlock, dřevo meranti. Příště ještě odladit jiné šroubky a je to...

Terezka_vaří_004.JPG.jpg
Terezka_vaří_005.JPG.jpg
Terezka_vaří_006.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Společně s prototipem a jiným známým nožem.

Terezka_vaří_007.JPG.jpg
Terezka_vaří_008.JPG.jpg
Terezka_vaří_009.JPG.jpg
Terezka_vaří_011.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak tomuhle říkám KAPESNÍ NŮŽ Laugh Laugh Laugh ... Pro orka nebo obra výborný EDC Grin ... Ale kousek je to povedenej to se musí nechat Applause Ok .
Posláno:
Pokročilý
Tak konečně trochu klidu když už je po těch "svátkách". Jinak samozřejmě všem přeji šťastné a veselé svátky a vše nej do nového roku.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum