ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/26/2026
Ahoj, budu kupovat t8 a k němu druhý kotouč. Uvažuji, že SG bych nechal hrubý a k němu vzal Sun Tiger 800, anebo naniwu 1000. Mohl by mi někdo ze zkušenější poradit? Ten Sun Tiger bych uměl dostat levněji z Německa.

Díky
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Mám oba a ta Naniva se mi zdá měkčí. Ten Sun Tiger je tvrdší a tolik neleští ostří. Když je možnost Sun Tigra z Německa, tak bych ho vzal. Ani s jedním chybu neuděláš.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/7/2018
Ahoj, potřeboval bych poradit s broušením oceli Elmax na Tormeku T4 se základním kotoučem SG-200. Kotouč byl orovnaný, několikrát během broušení jsem ho oživoval SP-650 a přesto sem na jednom noži strávil skoro 3 hodiny, než se mi ostří potkalo po celé délce. A to nože rozhodně tupé nebyly. Byli broušené před dvěma lety a cca každý týden udržované na Spyderco Shapemaster. Úhel jsem nastavoval stejný jako před těmi dvěma lety - t.j. 30 st.
Kdyby pro T-4 existoval kotouč SB, ten by to asi řešil. SG se za chvíli zamaže ocelí a vůbec nebere. Navíc asi tím jak jsem to šmrdlal dlouho, tak ani faseta není moc rovnoměrná, i když to nevím zda není tím, že nůž je od nožíře a je to ruční výrova.
Jsem z toho docela rozčarovanej, takové fajnové nože a ještě si je zmařím, měl jsem zůstat asi jen u toho doostřování na Spyderco Shapemaster.
Máte někdo nějaké tipy jak postupovat při broušení těchto "superocelí", (pak jak to nebralo, tak jsem se snažil i docela tlačit) případě tip na kotouč pro T-4?

Díky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Tedy to je hodně zajímavé.
Také mám T4 brusku
základní kotouč a pak dva další jiné než od tormeka, takové levnější, s jemnější zrnitostí.
Brousil jsem jak Elamx tak i RVL, sleipner a takový problém jsem vůbec nezaznamenal.
Skoro bych řekl že je v tom nějaká divná chyba.

Takový dotazy jako jestli tam máš vodu a zda brousí proti ostří je asi zbytečné, viď.
Zkus pospsta postup jak to děláš.Ja myslím že v kotouči chyba není.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/7/2018
Vodu tam mám a proti ostří brousím také. Přitom s obyčejnými noži problém není. Ale taky je vyloženě vidět, že kotouč zanáší, jsou na něm vidět černé šmouhy jako třeba u jemných japonských kamenů. Před broušením jsem kotouč orovnal a poté přejel hrubou stranou SP-650, aby mi ostří neudělal moc velké škrábance. A poté jsem brousil. První nůž trval 2 hodiny. A druhý už asi 3. K dobroušení aby se ostří potkalo v jednom místě zbývala neznatelný kousek viditelný jen pod lupou. U běžného nože to dvakrát přejedu a je hotovo. Tady absolvuji klidně 30 přechodů a skoro se to nelepší.
Uvažuji, že na tyhle fajnové nože si pořídím něco KMFS Vantaedge, tím diamantem to budu mít i v ruce dřív a hlavně pak následné přebroušení bude otázkou chvilky...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Tak to nevím to asi neumím poradit.
Já jsem si ještě po vzoru T8 přidedlal že spodu vaničky dva magnety na zachycení železných pilin.
Jinak s broušením jsem měl problém tehdy, když byl nůž blbě zakalený.
Pak to dělalo divné věci.
Že by byl nějaký problém v kotouči se mi moc nezdá.

Myslím si, že by to mělo jít normálně brousit. Neslyšel jsem že by měl někdo problém s broušením elmaxů.
Uvidíš třeba ti ještě někdo napíše svojí zkušenost.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum