ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Rony napsal:
Chtěl bych se zeptat, jestli je podle vás zhovadilost brousit na Tormeku na kotouči 250 scandi ostří o šířce 8mm. Nevím, jestli ten rádius, který tam vznikne, bude možné s přimhouřením oka považovat za rovinu? Nebo je to nesmysl a mám to brousit pěkně ručně?

Scandy sa dá bez problémobv na 250 mm kotúči nabrúsiť. Robil som to na niekoľkých Morach Companion a ja na Mora Frost.
Ide o to na akej hrúbka cepele chceš nabrúsiť 8mm šírku. Ak to bude na 4mm hrúbke, tak mi vychádza vrcholový uhol cca 28°. Menej by som už napríklad na 12C27 bez mikrofazetky nerobil. Tu je jeden test http://www.youtube.com/watch?v=AXDVBBGzIh4
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Jeden, možná, naivní dotaz: pod jakým úhlem se brousí nůžky? Zkusil jsem použit ten přípravek na nůžky SVX-150, nešlo mně to, zřejmě jsem nepochopil, jak se do brousí. Tak jsem zkusil přípravek na nože SVM-45, pěkně jsem nabrousil nůžky na 50 stupňů a výsledek je ten, že nůžky perfektně řežou papír ale neřežou látku. Nepřišel jsem na to, kde dělám chybu.Sad
Posláno:

Štamgast
Vivsjanik napsal:
Jeden, možná, naivní dotaz: pod jakým úhlem se brousí nůžky? Zkusil jsem použit ten přípravek na nůžky SVX-150, nešlo mně to, zřejmě jsem nepochopil, jak se do brousí. Tak jsem zkusil přípravek na nože SVM-45, pěkně jsem nabrousil nůžky na 50 stupňů a výsledek je ten, že nůžky perfektně řežou papír ale neřežou látku. Nepřišel jsem na to, kde dělám chybu.Sad

Nožnice sa brúsia podobne ako nože. Rôzne použitie, rôzny materiál, rôzna oceľ = rôzny uhol .... 50° je veľmi málo - nabrúsil si vlastne nôž. V návode prípravku by mali byť uhly.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/6/2016
Dobrý večer.Mohu mít prosím 2 dotazy?
1. je ohledně nastavení úhlu při broušení ostří nože. Pomocí měrky (postavím na rovinu = 18 st., postavím na čepel např. 22 st a rozdíl je úhel čepele 4 st.). Požaduji vrcholový ůhel ostří třeba 40 st. Na měrce tedy nastavím 20+2=22 st. Je to správně? Jaká je výsledná přesnost? Zkoušel jsem to odměřit a vypočítat, ale jen s posuvkou to je značně nepřesné...
2. Údržba Tormeku. Hlavní hřídel je uložena kluzně v nylonovém pouzdýrku, čistíte a mažete tyto díly?
Děkuji za odpověď.
Martin.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/30/2012
sandor napsal:

Ide o to na akej hrúbka cepele chceš nabrúsiť 8mm šírku. Ak to bude na 4mm hrúbke, tak mi vychádza vrcholový uhol cca 28°. Menej by som už napríklad na 12C27 bez mikrofazetky nerobil. Tu je jeden test http://www.youtube.com/watch?v=AXDVBBGzIh4

Čepel má tloušťku 3,3mm. Jde o materiál 80CrV2 (HRC: 59). Úhel vychází cca 24°. Myslíš, že to už je moc malý úhel?
Nemáš nějakou tabulku podle materiálů s podle tebe optimálními úhly?
Posláno:

Štamgast
martinnes napsal:
Dobrý večer.Mohu mít prosím 2 dotazy?
1. je ohledně nastavení úhlu při broušení ostří nože. Pomocí měrky (postavím na rovinu = 18 st., postavím na čepel např. 22 st a rozdíl je úhel čepele 4 st.). Požaduji vrcholový ůhel ostří třeba 40 st. Na měrce tedy nastavím 20+2=22 st. Je to správně? Jaká je výsledná přesnost? Zkoušel jsem to odměřit a vypočítat, ale jen s posuvkou to je značně nepřesné...
2. Údržba Tormeku. Hlavní hřídel je uložena kluzně v nylonovém pouzdýrku, čistíte a mažete tyto díly?
Děkuji za odpověď.
Martin.

1 - správne, presnosť som netestoval
2 - čistím a mažem
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/6/2016
Palo, zdravím Vás. Můžete doporučit nějaké mazivo vhodné pro ocel - nylon? Děkuji.Martin
Posláno:

Štamgast
Rony napsal:
sandor napsal:

Čepel má tloušťku 3,3mm. Jde o materiál 80CrV2 (HRC: 59). Úhel vychází cca 24°. Myslíš, že to už je moc malý úhel?
Nemáš nějakou tabulku podle materiálů s podle tebe optimálními úhly?

Pokiaľ budeš opatrný tak 24° bude perfektne rezať. Na "hrubú" prácu nie! Tabuľku mám len s mojimi testami. Pozri vlakno "ostrie pod mikroskopom".
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
martinnes napsal:
Palo, zdravím Vás. Můžete doporučit nějaké mazivo vhodné pro ocel - nylon? Děkuji.Martin

Používam: SYN-setral-INT/300 - dostal som ho a zatiaľ všetko OK
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/2/2008
Ahoj,
přidal jsem do nenožové inzerce kotouč grit 1000 na tormek, kdyby měl někdo zájem nebo to předtím nestihl Happy
Posláno:
Pokročilý
sandor napsal:
Vivsjanik napsal:

Nožnice sa brúsia podobne ako nože. Rôzne použitie, rôzny materiál, rôzna oceľ = rôzny uhol .... 50° je veľmi málo - nabrúsil si vlastne nôž. V návode prípravku by mali byť uhly.

Děkuji za radu, zkusil jsem největší úhel, který umožnil přípravek na nože a je to o hodně lepší i když to asi chce ještě větší úhel ale s SVX-150, jak jsem psal výše, neumím. Návod na něj nemám a nějaké demonstrační video jsem nenašel ale mé pátrání nebylo povrchní, neměl jsem dost času.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Vivsjanik napsal:
...Návod na něj nemám a nějaké demonstrační video jsem nenašel ale mé pátrání nebylo povrchní, neměl jsem dost času.

A tohle by nestačilo? Návod je tady, i ke stažení v .pdf...

Posláno:
Pokročilý
Díky za odkaz. Ale kde vzít tu druhou část pomůcky SVX-150, tu opěru, o existenci které jsem se dozvěděl z tohoto videa? V krabičce od SVX-150 jsem ji nenašel, teď jsem se ještě jednou do ní podíval, snad se prodává zvlášť nebo chyběla jen v té mé kravičce. Prosím o vysvětlení, kdo má SVX-150. Díky.Cry
Posláno:

Štamgast
Aha, no tak já měl tu opěrku už u toho.Má i své katalogové číslo, zkusil bych se zeptat třeba u http://brusnekameny.cz/ , snad by se to dalo sehnat i samostatně (?).
Posláno:

Štamgast
Ďakujem Surg za tvoje odpovede. Zahanbil som sa. Si mi príkladom ako komunikovať Ok Ok Ok

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/14/2015
Dobrý den,
broušení nůžek je trochu jiná kategorie jak nože. Přečti třeba toto http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=144 . Nůžky jsou háklivé na výbrus. Nedělej ho moc hladký. Střihaný materiál má pak snahu při stříhání uhýbat.
Posláno:

Štamgast
V návodu na uvedené stránce je to přímo napsáno - " Do not hone the edge after grinding!" atd. - nelešti ostří po broušení!
Obvyklý úhel ostří je podle téhož návodu 60 stupňů.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/26/2013
Nevím, jak brousíte vy, ale ještě mě nenapadlo brousit nůžky po směru točení brusky. Tj. mít brusný kámen u Tormeku na pravé straně. A to už brousím několik let.
Vaaca
Posláno:

Štamgast
Po směru?

Surg vložil tyto přílohy:
Tormek.jpg

Posláno:

Štamgast
Surg napsal:
Po směru?

- podľa mňa je to proti smeru - šípka určuje smer otáčania (aj keď je to na pravej strane)
- tu som našiel trochu informácii o Nemeckom a Japonskom štýle brúsenia - ostrenia nožníc: http://www.brusenie-noznic.sk/kadernicke-potreby.html
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum