ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/26/2013
sandor napsal:
Surg napsal:
Po směru?

- podľa mňa je to proti smeru - šípka určuje smer otáčania (aj keď je to na pravej strane)
- tu som našiel trochu informácii o Nemeckom a Japonskom štýle brúsenia - ostrenia nožníc: http://www.brusenie-noznic.sk/kadernicke-potreby.html

Asi jsem se špatně vyjádřil. Samozřejmě, že je to proti ostří, ale vždy stojím za bruskou a otáčí se směrem ke mě.
Vaaca
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Moc děkuji všem, kdo se zapojil do debaty o broušení nůžek. Přiznám se, že většina informaci byla pro mně jako objevení Ameriky.Vůbec jsem netušil, že je to tak složitá záležitost, snad těžší než broušení nožů. Myslel jsem si, že když trošku umím nabrousit nůž, tak přece nůžky nabrousím levou zadní. Teď mám v šuplíku asi 10 kousku od kamarádek a kolegyň a mám chuť skočit do jysku, kde jsem včera viděl troje nůžky za 50 Kč. Rozhodně je to rozumnější, než strávit několik večerů broušením aušusových nůžek. Ale neudělám to a budu se učit brousit nůžky.Shocked
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
Asi jsem se špatně vyjádřil. Samozřejmě, že je to proti ostří, ale vždy stojím za bruskou a otáčí se směrem ke mě.[/quote]

No to mě zajímá, pokud je někdo ochoten odpovědět.Shocked Při prohlížení videí s broušením na bruskách Tormek jsem zjistil že většina obsluhy stojí za bruskou a k místu broušení se naklání přes brusku. Je to jenom kvůli nahrávání videa, nebo to má nějaký praktický význam?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/11/2016
Ahoj a děkuji za rady všem, kterým jsem nestihl odepsat. Žiju už měsíc s Trormekem Laugh a mám za sebou prvních cca. 18 kuchyňských nožů a před sebou několik otazníků. Než se začnu ptát, tak musím jen říct, že je to skutečně mazlík a moc mě to s ním baví. (Jsem zvědav, jak dlouho to bude bavit moji ženu se mnou, ale zatím se tváří v poho.Grin )
Mimo nějaké drobné potíže, jako je broušení různých rádiusů špiček nožů, na kterých zatím dělám pořád dva uhly místo jednoho - asi nezvedám ruku stejně při každém průchodu, nebo S výbrus, který mi prostě nejde (Palo video jsem viděl 5x, kouknu po šestý), mám jeden zásadnější problém, s kterým bych se podělil (budu rád, když se zase někdo podělí s řešením Happy )
Nejde mi orovnat 1000 grit japonský kotouč. Postupoval jsem přesně dle návodu a zkoušel to jak hned po koupi, tak minulý víkend, kdy jsem si myslel, že už mám nějakou zkušenost a pořád stejný výsledek. Diamat, resp. ta měděnná trubička se zrníčky začne vibrovat a na kameni udělá důlky, a hodně. Nevím jak přidat foto, tak aspoň odkaz na foto: https://onedrive.live.com/redir?resid=683FB1261C88FE87!276091&authkey=!AKnMPBosNr_aGBY&ithint=folder%2c

Myslel jsem si, že mám po kotouči! Naštěstí to šlo "opravit" tím šutrem na úpravu zrnitosti, tou jemnou stranou.
Nevíte, co dělám špatně? Nestalo se vám to taky?

Díky moc za jakýkoliv nápad.
Hladký brus!

Pavlino vložil tyto přílohy:
WP_20160402_001.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/6/2016
Zabral's moc velkou šponu. Stalo se mi něco podobného, když jsem orovnával SunTiger 1000, který byl zřejmě trochu kuželový, protože na jednom kraji kotouče to jen tak škrtalo a jak jsem přejížděl diamantem k druhé straně, tak se mi celá bruska rozvibrovala a udělalo mi to přesně takovýto povrch. Takže znovu, lépe, radostněji a hlavně ubírat méně..... Happy Je to sice vopruz, ale fakt to nejde orovnat na jedno, nebo dvě přejetí diamantem....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
ferko napsal:
No to mě zajímá, pokud je někdo ochoten odpovědět.Shocked Při prohlížení videí s broušením na bruskách Tormek jsem zjistil že většina obsluhy stojí za bruskou a k místu broušení se naklání přes brusku. Je to jenom kvůli nahrávání videa, nebo to má nějaký praktický význam?

Tvorba videí s tým nemá nič spoločné, postoj pri brúsení je daný použitým prípravkom a spôsobom brúsenia (proti alebo po ostrí). Pri brúsení iných nástrojov (Tormek je univerzálny BS) môžeš - musíš stáť na opačnej strane.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Díky Šándorovi za odpověď. Jsem čerstvý majitel Tormeka, tak sbírám zkušenosti kde se dá. Mám ještě jeden dotaz (asi jich bude přibývat). Při použití finálního kotouče SJ nebo Rozsutec je minimální (žádná?) jehla a nůž se dál neobtahuje?
Posláno:

Štamgast
ferko napsal:
Díky Šándorovi za odpověď. Jsem čerstvý majitel Tormeka, tak sbírám zkušenosti kde se dá. Mám ještě jeden dotaz (asi jich bude přibývat). Při použití finálního kotouče SJ nebo Rozsutec je minimální (žádná?) jehla a nůž se dál neobtahuje?

Áno ihla je minimálna. Odskúšaj čo ti bude najviac vyhovovať pri rezaní rôznych materiálov. Niekto má rad hladké ostrie tak to ešte obtiahne (davaj pozor aby so dodržal rovnaký uhol - ináč môžeš zničiť predcházdajúcu prácu) Ja mám "rád" finiš po Rozsutci - ja už neobťahujem.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
peťák napsal:
Zabral's moc velkou šponu. Stalo se mi něco podobného, když jsem orovnával SunTiger 1000, který byl zřejmě trochu kuželový, protože na jednom kraji kotouče to jen tak škrtalo a jak jsem přejížděl diamantem k druhé straně, tak se mi celá bruska rozvibrovala a udělalo mi to přesně takovýto povrch. Takže znovu, lépe, radostněji a hlavně ubírat méně..... Happy Je to sice vopruz, ale fakt to nejde orovnat na jedno, nebo dvě přejetí diamantem....

Peťáku, díky za info. Původně jsem si to myslel taky, ale jak jsem se někde v návodu dočetl, orovnávat se má tak, že diamant bere po celém obvodu kotouče. Tak jsem to nastavil tak, že v nejnižším bodě to sotva štrejchalo (ale štrejchalo) a v tom nejvyšším to udělalo zvěrstvo. Cry Pravdou ale je, že jsem si myslel, že se kotouč orovnává na jeden průjezd. Když vím že ne, udělám to jinak, s menší šponou. Dík.
Posláno:

Pozorovatel
Tak už jsem tu zase s dotazem. Nemám jasno vtom jak brousit větší sadu obyčejných nožů 5-10 kusů. Brousíte každý nůž na jedno upnutí postupně na více kotoučích až do finále, nebo je možné fixou označit polohu klemy na noži a celou sadu brousit postupně vždy na jemnějším kotouči?Shocked

ferko vložil tyto přílohy:
17022016524.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
peťák napsal:

No to je fakt. Já sem orovnával Rozsutec a to je teprve drbačka. Jedno přejetí mi trvalo 3 minuty!
Posláno:

Štamgast
ferko napsal:
Tak už jsem tu zase s dotazem. Nemám jasno vtom jak brousit větší sadu obyčejných nožů 5-10 kusů. Brousíte každý nůž na jedno upnutí postupně na více kotoučích až do finále, nebo je možné fixou označit polohu klemy na noži a celou sadu brousit postupně vždy na jemnějším kotouči?Shocked

Brúsim na jedno upnutie a mením kotúče. Dokúpil som si dva prípravky SVM-45 Happy takto môžem teraz brúsiť tri nože súčastne.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/6/2016
A to udržuješ u všech kotoučů stejný průměr? Nebo zvedáš a spouštíš tu hrazdu podle průměru kotouče? Sám mám teda zatím jen dva kotouče, ale každý má jiný průměr. A i kdyby neměl, tak časem, vzhledem k různému opotřebení jednotlivých kotoučů, mít bude.
Posláno:

Štamgast
peťák napsal:
A to udržuješ u všech kotoučů stejný průměr? Nebo zvedáš a spouštíš tu hrazdu podle průměru kotouče? Sám mám teda zatím jen dva kotouče, ale každý má jiný průměr. A i kdyby neměl, tak časem, vzhledem k různému opotřebení jednotlivých kotoučů, mít bude.

Ak brúsim viac nožov naraz - nože upnem do prípravku SVM-45 tak, aby mi vyčnievala rovnako široká časť čepele (napríklad 10mm). Rovnako upnem ostatné dva nože. Na hrazde nastavím požadovaný uhol a brúsim. Rôzny priemer kotúčov kompenzujem plastovou skrutkou na SVM-45.
Kotúče nemám rovnako veľké.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:
ferko napsal:

Brúsim na jedno upnutie a mením kotúče. Dokúpil som si dva prípravky SVM-45 Happy takto môžem teraz brúsiť tri nože súčastne.

Geniální nápady mají většinou jednoduchý základ. Zkoušel jsem měnit kotouče při broušení jednoho nože, zkoušel jsem měnit nože na jednom kotouči ale ani jedno mi nevyhovovalo. Pořídit si další držáky na nože mě opravdu nenapadlo. Díky Palovi Šandorovi za nezištné informace. Za sebe si myslím že tyto rady jsou pro nováčky k nezaplacení, protože když si vypěstuju špatné návyky budu se jich v budoucnu těžko zbavovat.
Posláno:

Pozorovatel
ferko napsal:
peťák napsal:

No to je fakt. Já sem orovnával Rozsutec a to je teprve drbačka. Jedno přejetí mi trvalo 3 minuty!

Posledně se mi nepodařilo vložit video, tak zkusím přidat alespoň odkaz na video.
http://ferkoo.rajce.net/Rozsutec
Posláno:
Začátečník
ferko napsal:
Posledně se mi nepodařilo vložit video, tak zkusím přidat alespoň odkaz na video.

No dobrý, díky. A co ten kolík na prádlo, co je to za vychytávku?
Posláno:

Pozorovatel
Pavlino napsal:
ferko napsal:

Přípravek na orovnání kotoučů TT-50 je značně nepřesný-má moc velké vůle. Na originální kotouče k Tormeku to stačí, ale Rzsutec je hodně tvrdý, drnčelo to přes hrby na kotouči a ty hrby to kopírovalo. Tak jsem se snažil vůle přípravku vymezit těma svorkama a pomohlo to.
Na fotce je stav kotouče jak přišel z výroby!

IMG_4937.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
ferko napsal:
Pavlino napsal:
ferko napsal:

Přípravek na orovnání kotoučů TT-50 je značně nepřesný-má moc velké vůle. Na originální kotouče k Tormeku to stačí, ale Rzsutec je hodně tvrdý, drnčelo to přes hrby na kotouči a ty hrby to kopírovalo. Tak jsem se snažil vůle přípravku vymezit těma svorkama a pomohlo to.
Na fotce je stav kotouče jak přišel z výroby!

Tak to je mazec! Na to snad nestačí jen jeden diamantový bit. Taková zábava na celý večer. Laugh
Posláno:

Pozorovatel
Už zase mám problém. Pokud vadí že se stále na něco ptám, naznačte mi to. Potřebuju nabrousit keramické nože ale nevím jak je mám upnout. Ty držáky co mám já jsou nějak prohnuté a bojím se je utáhnout, že by mohl nůž prasknout. Zřejmě je nutné dát na nůž nebo do čelistí nějakou podložku. Poradíte mi jak se to dělá?

P1030967.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum