ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Rony napsal:
sandor napsal:
paralelita osky a hrazdy pri pohľade z hora?

To se bude dost špatně měřit, ale pokusím se.
scortis - Přítlakem to určitě není, protože jsem se jím snažil v záchvatu zoufalství srovnávat tu křivost, ale přípravek je betelný, ani se to nehlo.

Prípravok má dve miesta- puzdra kde sa nasúva na hrazdu. Pri brúsení sa ti obidve dotýkaju hrazdy? Lebo ja tam cítim vôľu. Nameral som na puzdrach 12.1mm a hrazda má 12.0mm.
A ešte by mohla byť krivá hrazda.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
sandor napsal:
Ferko - Keramiku som upol a brúsik bez problémov. Na fotke "Rozsutec" je nedobrúsený prechod medzi ostrim a čepeľou. Davaj pozor pri kompenzácii priemeru kotúča. Aký kameň si použil ako posledný pred Rozsutcom?
Rony paralelita osky a hrazdy pri pohľade z hora?

Jako poslední kotouč před SJ a před Rozsutcem jsem použil prstenec Tyrolit 1000 od Zdendy Vacka.

ferko vložil tyto přílohy:
zmenšeno.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Ahoj všem, trošku nabourám téma.
Myslel jsem si, že už jsem vybral veškerou smůlu spojenou s Tormekem. Ale mýlil jsem se.
Koupil jsem si kotouč z rozsutce. Jelikož jsem technický laik, objednal jsem výrobu přechodníkového středu u místního soustružníka, který vysoustružil ten střed z umělé hmoty a při vsazení středu do kotouče došlo k prasknutí kotouče na 3 díly. Dostal jsem se do situace, kdy nedokážu posoudit a tvrdit, jestli se to stalo kvůli skryté vady kamene nebo neodborného vsazení středu. Soustružník tvrdí, že velkým nedostatkem kotouče byl nesouměrný otvor v kotouči, kdy rozdíl velikosti otvoru na jedné a druhé straně kotouče byl asi 4 mm. Vědom tohoto se on snažil vysoustružit přechodník, který napodoboval tuto nesouměrnost otvoru. Pří nasazení údajně jenom lehce ťuknul dřevěným kladívkem na střed, kdy chybělo asi 2 mm do úplného vsazení umělohmotného středu do otvoru v kotouči. Dotyčný soustružník tvrdí, že podobnou práci nedělal poprvé ve své praxi a dál velice záležet jak při vysoustružení středu, tak při jeho následovném umístěni do kotouče a že se jemu nikdy nestalo to, k čemu došlo v tomto případu. Dále tvrdí, že přece kamen musí mít nějakou pevnost a nesmí prasknout při obvyklém šetrným zacházení s ním. Přiložené fotky dokumentuji celou záležitost. Jedna z přípojených fotek zobrazuje jednotlivé praskliny kotouče. Na další fotce je vidět, jaký je rozdíl v diametru středového otvoru kotouče na každé straně. Výrobce skrytou vadu neuznal a soustružník svou vinu taky nechce přiznat, jelikož tvrdí, že příčinou prasknutí může být skrytá vada kamene. Celou záležitost dávám tady jako memento zájemcům o kotouč z rozsutce a to při vsazování zmíněného středu. Nakonec to dopadlo tak, že jsem si koupil nový kotouč, který měl nějaké, snad nedůležité pro broušení, výrobní chybičky za nižší cenu, který mně laskavě nabídl pan Krivož. Tentokrát jsem vsadil střed bez kolize sám, pracně jsem ho orovnal a připravil k použití. Konečně snad budu spokojený.

Vivsjanik vložil tyto přílohy:
IMG_0008__3_.JPG.jpg
IMG_0005__2_.JPG.jpg
IMG_0004__2_.JPG.jpg
IMG_0009__3_.JPG.jpg
IMG_0010__2_.JPG.jpg
IMG_0012.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
No podle mých zkušeností to vypadá na chybu soustružníka. Nemůže střed do brusného kotouče narážet. Musí jít volně a potom zalepit. Na druhé fotce od hora jsou jasně viditelné stopy po dření vložky. Problém s dírou v kotouči z Rozsutce jsem měl podobný. Nechal jsem si udělat díru 20mm protože jsem si neuměl představit že to kameníci udělají přesně na průměr 12mm. Taky že ta díra místo 20mm měla 20,8mm, jenomže uprostřed díry byl prstýnek který byl menší. Zřejmě vrtali díru proti sobě z obou stran. Tak jsem vložku udělal tak aby šla volně vsunout do otvoru a zalepil jsem to nějakým epoxem (ta vložka není nijak namáhaná)!

úprava2.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/5/2012
Sustruznik mal tu vlozku vyrobit va najmensi priemer diery v kotuci a na volno.Vlozka musi mat s predu male osadenie,tym sa chyti rovina kotuca.Potom to zalepis napr.5min.epoxom na kov.Spolahlivo to udrzi,nie je to velmi namahane,no a potom to pracne orovnas.
Posláno:

Štamgast
ferko napsal:
sandor napsal:
Ferko - Keramiku som upol a brúsik bez problémov. Na fotke "Rozsutec" je nedobrúsený prechod medzi ostrim a čepeľou. Davaj pozor pri kompenzácii priemeru kotúča. Aký kameň si použil ako posledný pred Rozsutcom?
Rony paralelita osky a hrazdy pri pohľade z hora?

Jako poslední kotouč před SJ a před Rozsutcem jsem použil prstenec Tyrolit 1000 od Zdendy Vacka.

To je OK - už len dodržať rovnaký uhol na Tyrolit a na Rozsutec a počítať s tým, že Rozsutec je "pomalý kameň" a obsahuje aj väčšie zrniečka, ktoré môžu poškriabať "zrkadlo"
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
juraj.trnka napsal:
Sustruznik mal tu vlozku vyrobit va najmensi priemer diery v kotuci a na volno.Vlozka musi mat s predu male osadenie,tym sa chyti rovina kotuca.Potom to zalepis napr.5min.epoxom na kov.Spolahlivo to udrzi,nie je to velmi namahane,no a potom to pracne orovnas.

Souhlasím, ale ne zcela. Pokud na kotouč klepl tak jak tvrdí tak by to kotouč měl vydržet, běžně když nasazuji kotouče na brusky tak poklepem zkouším jestli není prasklý ( zvuk kotouče) ovšem píši o jiném druhu kotouče a tak pokud tu u něj výslovně varuje před jakýmkoliv poklepem tak chyba toho kdo na něj udeřil.
Taky jsem do kotoučů takto dával vložky a nikdy se jim nic nestalo a viděl jsem i nabourané kotouče u kterých jsem si říkal jak je možné že stačí orovnat a to byly rány kolem 30m/s.
Kloním se k názoru, že by kotouč měl něco vydržet.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Vivsjanik napsal:
Ahoj všem, trošku nabourám téma. .................

Určitě takhle naklepával "klínek" do přírodního kotouče z rozsutce už někdy předtím? Protože přírodní kámen a průmyslově vyrobený kotouč bude uplně jinej. Rozsutec je očividně hodně tvrdej a křehkej to bude i důvod proč ho výrobce vrtá z obou stran do středu jinak by se mu na konci vrtání vyštípnul.
Jak píše JanDvořák nade mnou normální kotouč vydrží mnohem víc.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/5/2012
Tak ako pises Meiming.Je mi ale luto Vivsjanika,co sa mu stalo.Tak ma napadlo,ci by sa ten kotuc nedal zlepit,lep napr.epox 1200 natret tak 10cm od stredu,niecim stiahnut,vlozku spravit ako som pisal.Ma to pomale otacky,male namahanie,mozno by s toho nieco mohlo byt.
Posláno:
Pokročilý
juraj.trnka napsal:

Asi nejlépe vystihl řešení problému s nasazením středu Juraj. Kdybych to věděl dříve a řekl jsem to soustružníkovi, ušetřil bych nervy i peníze. On mně tvrdil, že ví, jak na to. Možná něco podobného už dělal ale zřejmě s kotoučem z umělého materiálu a, jak tady někdo už psal, ten se chová úplně jinak a má jiné fyzické vlastností. Přesto nejde mně do hlavy, že měkká a pružná umělá hmota dokáže roztrhnout tvrdý a pevný kamen i když křehký jako nějaká výbušnina. Že by se to dalo jako zlepšovák do kamenolomů?Laugh
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
Můžeš být alespoň rád že jsi tím nedostal do obličeje, myslím si že tohle by kámen udělat neměl. Záleží ale jestli do toho opravdu jen ťukal nebo jestli do toho dal ránu.
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
To co považuješ za měkkou umělou hmotu já "těžím" ze starých spojek na kolejnice. Je to celkem dost houževnatá potvůrka a jak je vidět jen tak stlačit se nenechá. Vždyť právě takhle se v lomech kámen lámal než začli používat výbušniny Wink
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pokročilý
juraj.trnka napsal:
Tak ako pises Meiming.Je mi ale luto Vivsjanika,co sa mu stalo.Tak ma napadlo,ci by sa ten kotuc nedal zlepit,lep napr.epox 1200 natret tak 10cm od stredu,niecim stiahnut,vlozku spravit ako som pisal.Ma to pomale otacky,male namahanie,mozno by s toho nieco mohlo byt.

Kdyby náhodou někdo dostal chuť experimentovat - lepit ( já to nedokážu) to, co zbylo z kotouče, tak milé rád ho věnuji, samozřejmě zdarma. Třeba získá nějaké prospěšné informace pro všechny, koho to zajímá.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2005
Nie som síce na to odborník, ale keď sa pozriem na rovnomerné rozloženie prasklín a to hlavne na fakt, že prasknutie nebolo iba jednoduché t.j. na dve polovice cca(čo by mohlo byť spôsobené vadou kameňa napr.), ale dokonca hviezdovite od stredu je pre mňa logickým vysvetlením neprimerané pnutie od stredu, ktoré bolo pomerne rovnomerné na celý obvod otvoru. Napovedá tomu presne tá druhá fotografia, kde je na kameni vidieť dosť silný oter po "trení" vložky tak ako to popísal ferko ... A taktiež to zapadá do názoru väčšiny, že pri syntetickom kameni by to možno mohlo byť ok, ale nie na prírodnom. Inak úprimnú sústrasť za taký krásny kus dobrého kameňa.Sad
Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:
To je OK - už len dodržať rovnaký uhol na Tyrolit a na Rozsutec a počítať s tým, že Rozsutec je "pomalý kameň" a obsahuje aj väčšie zrniečka, ktoré môžu poškriabať "zrkadlo"[/quote]

Je pravda že se stále učím brusku ovládat. Zřejmě nemám zatím dost trpělivosti. Při ručním broušení jsem vydržel dýl si hrát s výbrusem a u brusky stále čekám že to půjde rychleji. Bude to chtít hodně praxe při používání Rozsutce. Jinak jsem spokojený, nůž broušený v ruce (obyčejný kuchyňák) jsem se nikdy nesnažil nabrousit tak, aby řezal cigaretový papír. S Tormekem to není problém!

řezy.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Vivsjanik napsal:
juraj.trnka napsal:

Kdyby náhodou někdo dostal chuť experimentovat - lepit ( já to nedokážu) to, co zbylo z kotouče, tak milé rád ho věnuji, samozřejmě zdarma. Třeba získá nějaké prospěšné informace pro všechny, koho to zajímá.Happy

Tak mě napadlo - což zkusit zeptat se u nějakého kameníka zda by z těch zbytků dokázal vyřezat brusné kvádry pro ruční broušení. Samozřejmě je to taky o ceně ale to řezání by nemuselo být tak drahé. No je to jenom nápad.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
A opravdu by ten kámen nešel slepit epoxem? S pevností problém určitě nebude, tu má ten epox asi vyšší
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:
Pokročilý
Slepit kotouč zřejmě půjde ale určitě nebude funkční. Mezery mezi jednotlivými kousky nikdy nestmelíš a nezačistíš tak, aby nůž neskákal při broušení. Ta nejmenší mezera bude mít jiné fyzické vlastnosti - strukturu, tvrdost, klouzavost a nevím co ještě a ten rozdíl bude dělat neplechu při broušení. Svého času jsem zatmeloval asi 0,3-0,4 mm rýhu na jinem kotouči, kterou mně udělal šprajcnutý nůž, a nešlo s tak upraveným kotoučem brousit. Musel jsem ten tmel a rýhu odbrousit. Už jsem o tom psal.
Ale použit jednotlivé kusy kotouče jako brusné kameny podle mně je jediné aspoň trošku rozumné řešení. Není třeba (ale může se) nařezat z toho úhledné brousky, stačí jen vyleštit povrch kamene do potřebné jemnosti. Budou to drahé brusné kameny ale budou mít svou historii a tím pádem i ,,duši"Happy .
Dnes se ozval jeden kolega z Knife, že by se rozbitého kotouče ujal, musím se ho zeptat, co s ním chce udělat. Slíbil jsem mu kotouč poslat za úhradu poštovného. Bylo by zajímavé a poučné sledovat osud kotouče dál, snad nás kolega bude informovat.
Posláno:

Pozorovatel
Tak dnes jsem se konečně odhodlal nabrousit ten keramický nůž. Na kotouči SB jsem nastavil úhel cca 42°. K mému překvapení šli vyštípané místa celkem snadno odbrousit. Při pohledu přes lupu bylo ale vidět drobné nerovnosti, tak jsem zvětšil úhel na cca 46° a ostří je hladké, na nehet se přilepí, kancelářský papír řeže dobře a řeže i list z telefonního seznamu ale už je vidět že spíš trhá. Tak za sebe můžu říct že jsem spokojený! Na fotce je v pravém dolním rohu vložená fotka vyštípaného ostří (není to moc povedené).

IMG_5023__2_.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
pekne Ok
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum