ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/14/2016
chlumsky napsal:
[quote=Vivsjanik]Je to trošku z jiného soudku ale každá informace na toto téma je dobrá.[/quot

Poradte na kolik stupnu brosite noze od KDS.dekuji.

Když si najdeš vlákno Pavla Šandora tak tam najdeš všechno, materiály, úhly, postupy, vše seřazené v tabulkách. Já osobně Šandorovo vlákno beru jako odbornou příručku, jen je potřeba věnovat tomu čas.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Prostě je nabruš na 30° a neřeš to Happy. Vetší úhel už je na kuchyňák moc tupej a menší s touhle ocelí taky nemá moc smysl. 30° je tak akorát.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Pozorovatel
P.S. Velice špatně se to fotí. Čekám na objednaný na Ali digi mikroskop neboli lupu, která snad bude umět i fotit, tak snad to bude lepší.[/quote]

Vivsjanik - Chci se zeptat zda se podařilo koupit lupu nebo mikroskop s možností focení a případně zkušenosti s používáním. Chci si také pořídit nějaký mikroskop s připojením USB ale bojím se že ty levné USB mikroskopy nebudou vyhovovat.

Potom mám dotaz na majitele kotouče z rozsutce. Šandor říká že je to jeho nejoblíbenější kotouč, ale já mu nemůžu pořád přijít na chuť. Snažím se konečný výbrus na všech nožích končit na Rozsutci, ale je to hrozná práce. Všechny nože které předávám zákazníkům řežou cigaretový papír zn.Vážka, cigaretový papír 12g na m2 co pužívá Šandor neřežou všechny. 99,5% broušených nožů jsou obyčejné kuchyňské nože normálních hospodyněk ,které samozřejmě neocení že nože holí, protože po třetím říznutí do prkýnka holit přestanou.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Na Rozsutci stačí 10 prechodov z každej strany - zväčši uhol o 0.2°
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/5/2012
Ferko:tie kuchynaky brusim tiez dost casto.Kotuc dohladzujem 3x,konecmy je diamant 3000.Aby som casto memenil kotuce,mam tri uzke a dve siroke rucky.Nabrusim na 30st.do ihly,potom otocim voditkom o jednu az dve otacky doprava,tym sa zväcsi uhol,dam rozsutec a ako pise Palko 10x s kazdej strany,niekedy staci aj 5.Ide to dobre.To holiace ostrie je dane materialom.
Posláno:

Pozorovatel
Tady asi dělám zásadní chybu v tom že se snažím brousit celou plochu výbrusu tím Rozsutcem, aby to pěkně vypadalo. U některých nožů je šířka plochy toho výbrusu okolo 1mm ! Ty svěrky na nože mám též 2x široká a 3x úzká. Nože upínám tak aby vyčnívaly pokud možno stejně z držáku, nastavím hrazdu na požadovaný úhel jednoho nože a ostatní úhly nastavuju pomocí šroubovací opěrky na držáku. Snažím se vybrat nože s podobnou šířkou ostří do broušené sady.
Ale zajímá mě jestli někdo používá na kontrolu mikroskop podobně jako Šandor ale ne tak precizně, stačilo by něco jednoduššího.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/5/2012
Presne tak.Ja pouzivam taku lupu za nejake 3ecka,ma 30 a 60x,to uplne staci,je tam svetlo,je taka obdlznikova vysuvacia.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/25/2011
ferko: mám levný usb mikroskop. Na kontroly ostří ho nepoužívám, ale blejsknul jsem ti dvě fotky abys věděl co od toho můžeš čekat.
první tupý kuchynák
druhá právě dokončená kovaná buřtkudla grit 2000
zvětšení 500x
Je s tím hodně hraní. Stojánek na prd. Zaostřováním si to vždy vychílíš ze záběru.... Má to spoustu negativ, ale nekterý záběry jsou nečekaně pěkný.

Hogan vložil tyto přílohy:
0806_2.jpg
0806_5.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Hogan napsal:
ferko: mám levný usb mikroskop. Na kontroly ostří ho nepoužívám, ale blejsknul jsem ti dvě fotky abys věděl co od toho můžeš čekat.
první tupý kuchynák
zvětšení 500x
Je s tím hodně hraní. Stojánek na prd. Zaostřováním si to vždy vychílíš ze záběru.... Má to spoustu negativ, ale nekterý záběry jsou nečekaně pěkný.

No fotky vypadají slušně ale uznávám že při zvětšení 500x už je asi problém to udržet v obraze. Tak se přikláním k tomu koupit nějakou kvalitní měřící lupu, může mi někdo doporučit něco ověřeného praxí?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/7/2016
Som tu nový.
Môžem sa opýtať ako opravim osmičkovanie na rozsutci?
Dal som si vyrobiť vložku zo silonu diera 12H7 v kameni bola diera 20mm vlepil som a osmičkuje zhruba 3mm na stranu.
Posláno:

Štamgast
dodox napsal:
Som tu nový.
Dal som si vyrobiť vložku zo silonu diera 12H7 v kameni bola diera 20mm vlepil som a osmičkuje zhruba 3mm na stranu.

Krivo si nalepil vložku :(. Podľa mňa treba to urobiť znovu.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
dodox napsal:
Som tu nový.

dodox vitaj na knife
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Ďakujem za radu.
Skusim vyrobiť novú vložku a prelepiť.
Posláno:

Pozorovatel
dodox napsal:
Som tu nový.

Pokud máš přístup k velkému soustruhu nech si stávající vložku protočit na větší a potom si nech udělat vložku novou. Já sem měl stejný problém ale vyzkoušel jsem běh toho kotouče ještě před zalepením vložky. Pod příruby jsem přitahoval kousky přeloženého papíru snažil jsem se tím zmenšit to šmajdání. Když se mi to zdálo přijatelné označil jsem si polohy těch podložek na kotouči. Kotouč jsem sundal a znova zkusil vrátit ty podložky zpátky a znova nasucho roztočit. Když to sedělo, vložku sem namazal epoxidem z Lidlu a znova upnul na brusku. Po zatvrdnutí epoxidu jsem vyrovnávací podložky vyndal a kotouč zkusil roztočit. Chodí to docela slušně.
Posláno:

Pozorovatel
ferko napsal:
dodox napsal:
Som tu nový.

Pokud máš přístup k velkému soustruhu nech si stávající vložku protočit na větší a potom si nech udělat vložku novou. Já sem měl stejný problém ale vyzkoušel jsem běh toho kotouče ještě před zalepením vložky. Pod příruby jsem přitahoval kousky přeloženého papíru snažil jsem se tím zmenšit to šmajdání. Když se mi to zdálo přijatelné označil jsem si polohy těch podložek na kotouči. Kotouč jsem sundal a znova zkusil vrátit ty podložky zpátky a znova nasucho roztočit. Když to sedělo, vložku sem namazal epoxidem z Lidlu a znova upnul na brusku. Po zatvrdnutí epoxidu jsem vyrovnávací podložky vyndal a kotouč zkusil roztočit. Chodí to docela slušně.

Napadlo mě taky udělat vložku s límcem který by se opřel o plochu kotouče a pokud by límec překážel tak po zatvrdnutí ho odstranit. Ještě se mi podařilo najít video "Jak jsem vyrovnával Rozsutec". Kvalita je bídná, je to nahrané tlačítkovým mobilem tak se omlouvám a přidávám jenom odkaz..
http://ferkoo.rajce.idnes.cz/Rozsutec2
Posláno:

Pozorovatel
Hogan napsal:
první tupý kuchynák
zvětšení 500x

Ta druhá fotka je podle toho co píšeš zvětšena 500x ale to asi neodpovídá skutečnosti protože není vidět žádnou mikropilku. Pavol Šandor při zvětšení 300x má to ostří úpně jiné, tam ta mikropilka je znát.
Posláno:

Štamgast
ferko napsal:
Hogan napsal:
první tupý kuchynák
zvětšení 500x

Ta druhá fotka je podle toho co píšeš zvětšena 500x ale to asi neodpovídá skutečnosti protože není vidět žádnou mikropilku. Pavol Šandor při zvětšení 300x má to ostří úpně jiné, tam ta mikropilka je znát.

Asi som vás mojimi fotkami "pokazil" Laugh Veľmi veľa záleží od svetla (bodové či difúzne, uhlu....). Ako ukážka je to slušná fotka.
Hogan - Ja by som poprosil o fotku pravítka pri maximálnom zväčšení - dá sa takto spočítať skutočné zväčšenie
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Ďakujem všetkým za rady.
T4 mám asi mesiac nabrúsil som už pár lacných nožov.
Zatiaľ nieje celkom zrkadlo nemám čím lepšie vyhladiť rozsutec a pre hádzanie musím dávať pozor pti pätke.
Ale je to lepšie ako na lanskom.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/25/2011
Mám tenhle
Je to taková hračka s mizerným stojánkem. Chtěl jsem ho na pozorování jemné elektroniky, ale neosvědčil se. (jedině na nejmenší zvětšení)
Vyfotil jsem kousek kalibrační šablonky na plné zvětšení. Malé dílky po 0,1mm, velké po stranách 1mm. Asi v tom udaji 500x něco smrdí.

Hogan vložil tyto přílohy:
0808_5.jpg

Posláno:

Štamgast
Hogan napsal:
Mám tenhle
Je to taková hračka s mizerným stojánkem. Chtěl jsem ho na pozorování jemné elektroniky, ale neosvědčil se. (jedině na nejmenší zvětšení)
Vyfotil jsem kousek kalibrační šablonky na plné zvětšení. Malé dílky po 0,1mm, velké po stranách 1mm. Asi v tom udaji 500x něco smrdí.

Ďakujem za fotku.
Na mojej obrazovke som pri zobrazení obrázku "1mm" (okrajové dieliky) na 100% zväčšeni (v PS) nameral 94mm čo by malo byť cca 94x zväčšenie.
Moja otázka: nedá sa na mikroskope zapnúť vyšie rozlíšenie? Obrázok má 480x360 pixelov čo je ak sa nemýlim cca 0,2MP

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum