ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/25/2011
Tak si připadám jak blbec.
Znovu jsem to přeinstaloval. Jsou k tomu dva programky. Zkoušel vše možné i nemožné. A nakonec jsem otevřel i návod.
Sandor má pravdu, lze to přepnout na větší zvětšení i rozlišení. Max. optimální zvětšení cca 200x při rozlišení 640x480. Lze nastavit i 1600x1200 ale připadá mi to jako softwarově dopočítané.
Případné další info na dotaz ve správném vlákně.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
No ono to zvětšení je dost ošidný údaj. Mělo by udávat zvětšení obrazu na snímači CCD který asi u tohohle bude dost malý. Obrázek na počítači pak bude mít virtuálně větší zvětšení. Pochybuju ale že u tohohle čínskýho šmejda by ses dostal na těch 500. To má možná tak to virtuální zvětšení, když si to zobrazíš na 30 palcovém monitoru.
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
juraj.trnka napsal:
Ferko:tie kuchynaky brusim tiez dost casto.Kotuc dohladzujem 3x,konecmy je diamant 3000.Aby som casto memenil kotuce,mam tri uzke a dve siroke rucky.Nabrusim na 30st.do ihly,potom otocim voditkom o jednu az dve otacky doprava,tym sa zväcsi uhol,dam rozsutec a ako pise Palko 10x s kazdej strany,niekedy staci aj 5.Ide to dobre.To holiace ostrie je dane materialom.

Zkusil jsem při broušení Rozsutcem otočit doraz o jednu celou otáčku doprava (podle Pavla Šandora by to měly být cca 2°) a výsledek je na fotce. Přdposlední výbrus je Tyrolitem na 30°. Chci se zeptat zda je výsledek jak má být. Každá strana nože je přebroušená 12x Rozsutcem. Řeže to cigaretový papír 12mg/m2.
Na druhé fotce je obrázek toho jak se mi podařilo zprasit nůž od Mikovu Predátor. Dá se stím zubem něco dělat, nebo to mám raději nechat.

ferko vložil tyto přílohy:
23.jpg.jpg
Predátor.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Brúsenie je podľa popisu a fotky OK, s opravou noža neporadím Cry
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/9/2006
Upravil bych to tak, jak to dela treba fallkniven - udelat tam "zub" kulatym pilnikem

mardoq vložil tyto přílohy:
noz_fallkniven_f1_4.jpg.jpg
Predátor.jpg_big.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/22/2010
Přesně jak píše " mardoq " ... Ok ... Milan Matějka to dělá Běžně - Tady to máš podrobně Vysvětleno ... Wink ...

https://www.youtube.com/watch?v=SrEZkcSfF5g

LIONSTEEL
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
Ale jak říká pan Matějka, chce to diamantovou frézu nebo diamantový pilník (v Lidlu je mají každou chvíli za pár korun), normálním pilníkem se ti to nepovede, jestli je ten nůž alespoň z trochu rozumného materiálu.
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Diamantové pilníky jsou v Lidlu od zítřka... Čus!
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
Děkuju za rady ohledně toho Mikováku. Diamantové pilníky mám a někde vyhrabu i diamantové cigárko ke Dremelce. Ještě jednou díky.Admire
Posláno:

Štamgast
Darujem Rozsutec na T7. Kameň praskol pri neodbornom nasadzovaní vložky. Následne bol zlepený. Dá sa na ňom brúsiť "po ostrí". Ďalej len cez email.

sandor vložil tyto přílohy:
20160826_153130.jpg.jpg
20160825_081211.jpg.jpg
20160825_081158.jpg.jpg

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Zdravim páni, som tu čerstvo zaregistrovaný ( aj keď čerpám inšpirácie z knife už asi rok ako Guest ).
Mam Tormek T7 od začiatku roku 2013, moc často na ňom
nebrusim, lebo mám problémy so stiahnutím ihly.
Na lapovacom kotuci mi to moc nejde, buď to ztupim alebo ju narovnam.
Máte nejaký osvedčený spôsob, ako dať dolu ihlu?
Brusim na tom štandardnom kotuci SG ( najprv hrubší povrch kotúča a potom ho zjemnim.
Mam aj SJ ( japonský Grit 4000 ) a aj ten SB ( na HSS ocele ).

Ďalej som si všimol, že mi inak brúsia na každej strane tie prípravky na brúsenie nožov. ( Ten uhol nie je úplne rovnaký ).
Na strane skrutkou dolu je uhol strmsi.

Mam cca skoro všetky prípravky, okrem toho na najkratšie nože a toho na vrtaky .

Chystám sa kúpiť ešte:
- po 2-3 ks tých prípravkov na brúsenie nožov .
- USB mikroskop ( viete niekto poradiť nejaký osvedčený )
- nejaké kotúče s Grit okolo 1000 , okolo 2000- 3000 ,
- uhlomer digitálny.

Chystám sa do roka kúpi Rozsutec na Tormek.
V horizonte rok až dva by som chcel kúpiť Borazonove ( CBN ) kotúče aspoň nejaký mierne hrubší cca 80-100, nejaký stredne hruby cca 180 až 220 a nejaký okolo 320.
Original od Optigrid sú okolo 200+ euro kus. Sú aj od ineho výrobcu trošku lacnejšie.

Oplatí sa kúpiť japonský kotuc Grit 80 od f.Dictum na hrubovacie operácie ?
Aspoň na zúženie profilu takých tých malo kvalitných kuchynakov ? Ušetrilo by to čas a možno aj opotrebenie trebars toho SG kotúča ?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/14/2015
To Grinder-
pročti si toto vlákno. Hlavně příspěvky Pala.
Já brousím nože pro kuchyň na SB a potom grit 1000 koupený zde. Někdy přebrousím na Rozsutci.
Broušení na SG nebo SB a potom SJ je velký skok. Chybí grit 1000. Změna zrnitosti kotouče není moc optimální.
Pro kontrolu jehly používám fix a hodinářskou lupu.
Srovnání nože v přípravku se tu probíralo.
S CBN kotoučem Ti moc neporadím. V práci je používám, ale je to hlavně o financích.
Určitě dobrá investice je Rozsutec
U méně kvalitních nožů mám lepší výsledky s hrubším povrchem - moc lesku - nože nekrájí.
Grit 80 je moc hrubý. Může vylamovat ostří. SB bohatě dostačuje.
Jinak máš moc pěknou výbavu.
Přeji Ti hodně radosti s Tormeken.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/30/2014
Ahojte, dostal som sa v práci k brúske Tormek 2000. Vedeli by ste mi prosím poradiť ako správne nastaviť uhol výbrusu? Mám šablónu WM-100 nie WM-200. Je na nej iba uhol 25 a 40 stupňov. Moc sa mi ale nedarí nabrśiť na 40 st. Jedná sa aj o prvé brúsenie čepele aj nasledovné. Ďakujem
Posláno:

Pozorovatel
Mal by som ešte jednu prosbu. Nemate niekto náhodou jednu mierku WM-200 navyše? Ďakujem
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/6/2016
Těžko, dle mého, leda by měl někdo dvě brusky, ale dá se koupit......
http://drevonastroj.sk/index.php?id_product=45&controller=product
Posláno:

Pozorovatel
ďakujem
Posláno:

Pozorovatel
[img][img]Ahojte, potreboval by som poradiť. Upol som nôž do svorky Tormek. Nastavil uhol na 40 stupňov ale pri brúsení špičky je uhol strašne kolmý. Mám zle upnutý nôž?

ludozrutik vložil tyto přílohy:
IMG_2413.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
sandor napsal:
Darujem Rozsutec na T7. Kameň praskol pri neodbornom nasadzovaní vložky. Následne bol zlepený. Dá sa na ňom brúsiť "po ostrí". Ďalej len cez email.

kameň je u nového majiteľa
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
ludozrutik napsal:
[img][img]Ahojte, potreboval by som poradiť. Upol som nôž do svorky Tormek. Nastavil uhol na 40 stupňov ale pri brúsení špičky je uhol strašne kolmý. Mám zle upnutý nôž?

Nie, nemáš zle upnutý nôž, pozri si prosím inštruktažne video k Tormeku - zrejme dvihaš pri brúsení pätku noža (ja to tiež tak robím) , treba držiak "otáčať" pri zachovaní sklonu
vo videu 00:05

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/18/2016
keďže som si kúpil tormeka T4 + kameň sj200 +chcem kameň okolo gritu 1000 kedže som nič nenašiel nestačil by Sun Tiger Grain Size 800 z fine-tool? Ako prechodný kameň medzi SB a SJ? alebo poprosím link na niečo iné ďakujem.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum