ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Jenda007 napsal:
Jsem tu nový a tak se omlouvám, pokud bych otevřel téma již dříve prodiskutované.

Všiml jsem si, že Tormek úchytka na nože správně funguje pouze pro čepele o tloušťce (2,5 +/- 0,5) mm. Když je nůž příliš tenký nebo naopak příliš silný tak se po otočení úchytky na druhou stranu vybrousí jiný úhel než na straně první. To je docela velká otrava a u velmi silných nožů je to vidět na první pohled (bez lupy či mikroskopu).

S tenkými noži si umím poradit, ale horší je to s těmi hodně silnými. Když jsem se ptal v Tormeku, tak mi tvrdili, že úchytka by měla fungovat až do tloušťky čepele 4 mm, to ale podle mých zkušeností není pravda.

Máte s tím někdo vlastní zkušenosti?

Brúsil som bez problémov aj hrubšie čepele ako 4mm. 10 mm už som nedokázal Cry
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/14/2015
Dobrý den,
Palo děkuji za odpověď.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/26/2017
sandor napsal:
Jenda007 napsal:
Jsem tu nový a tak se omlouvám, pokud bych otevřel téma již dříve prodiskutované.

Všiml jsem si, že Tormek úchytka na nože správně funguje pouze pro čepele o tloušťce (2,5 +/- 0,5) mm. Když je nůž příliš tenký nebo naopak příliš silný tak se po otočení úchytky na druhou stranu vybrousí jiný úhel než na straně první. To je docela velká otrava a u velmi silných nožů je to vidět na první pohled (bez lupy či mikroskopu).

S tenkými noži si umím poradit, ale horší je to s těmi hodně silnými. Když jsem se ptal v Tormeku, tak mi tvrdili, že úchytka by měla fungovat až do tloušťky čepele 4 mm, to ale podle mých zkušeností není pravda.

Díky za rychlou odezvu. Happy 10 mm čepel se do nožové Tomek úchytky ani nevejde. Až zase někdy budete brousit silné čepele, řekněme tak 5 mm, zkuste si změřit vrcholové úhly a uvidíte ten rozdíl. Vyplývá to z konstrukce úchytky, která bohužel nemá samo středící schopnost a je přesně stranově symetrická pouze pro 2,5 mm čepel. Přiložený obrázek ukazuje proč tomu tak je.

Lze to jistě kompenzovat tím, že po každém přechodu na druhou stranu úhel ostří opravím otočením černého terče. Toto řešení je ale pro mě, který často přecházím z jedné strany na druhou hodně nepraktické. Časté přechody z jedné strany na druhou dělám kvůli tomu, že se tak odbrousí podstatně méně materiálu, jak oceli tak brusného kamene. Wink

Druhý obrázek schematicky ukazuje kolik odbrousím oceli a potažmo kamene když brousím Tormekovsky a nestřídám strany (A) a o kolik odbrousím méně, když strany střídám často (B). To co je tečkované se odbrousilo.

Jenda007 vložil tyto přílohy:
Knife_jig.jpg.jpg
Steel_removal.jpg

Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Štamgast
Jenda007 napsal:
sandor napsal:
Jenda007 napsal:

Díky za rychlou odezvu. Happy 10 mm čepel se do nožové Tomek úchytky ani nevejde. Až zase někdy budete brousit silné čepele, řekněme tak 5 mm, zkuste si změřit vrcholové úhly a uvidíte ten rozdíl. Vyplývá to z konstrukce úchytky, která bohužel nemá samo středící schopnost a je přesně stranově symetrická pouze pro 2,5 mm čepel. Přiložený obrázek ukazuje proč tomu tak je.

Lze to jistě kompenzovat tím, že po každém přechodu na druhou stranu úhel ostří opravím otočením černého terče. Toto řešení je ale pro mě, který často přecházím z jedné strany na druhou hodně nepraktické. Časté přechody z jedné strany na druhou dělám kvůli tomu, že se tak odbrousí podstatně méně materiálu, jak oceli tak brusného kamene. Wink

Druhý obrázek schematicky ukazuje kolik odbrousím oceli a potažmo kamene když brousím Tormekovsky a nestřídám strany (A) a o kolik odbrousím méně, když strany střídám často (B). To co je tečkované se odbrousilo.

Jendo - nakreslil si ideálny stav Ok Nôž môžeš do prípravku úmyselne upnúť "krivo" tak aby mierka WM200 ukazovala rovnaký uhol na pravej aj ľavej strane noža. A potom už len brúsiš - niektoré chyby sa dajú využiť vo vlatsný prospech Laugh
Prosím koľko nožov si na Tormeku nabrúsil? A na koľkých nožoch si meral skutočný uhol ktorý si nabrúsil? Prípadne si odmeral odchýlku na WM200 z jednej a druhej strany pri upnutej hrubej čpeli?
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Palo, brusičská komunita na Tormek fóru, jehož jsem aktivním členem, o zmíněném problému ví už dosti dlouho. Nedá se to obejít Tvým trikem. Jeden australský brusič přišel loni s velmi originálním řešením. Pokud zde bude zájem pošlu odkaz na jeho příspěvek nebo to tu vysvětlím. Happy

Nožů jsem zatím nabrousil opravdu málo asi ne víc než 200 nebo 300. Na měření úhlu ostří používám laserový goniometr vlastní konstrukce ukázaný na obrázku. Měří s přesností +/- 0.5 stupně. Pomocí úhloměru WM200 se to dobře měřit nedá.

New_goniometer_2.jpg

Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Štamgast
Jenda007 napsal:
Palo, brusičská komunita na Tormek fóru, jehož jsem aktivním členem, o zmíněném problému ví už dosti dlouho. Nedá se to obejít Tvým trikem. Jeden australský brusič přišel loni s velmi originálním řešením. Pokud zde bude zájem pošlu odkaz na jeho příspěvek nebo to tu vysvětlím. Happy

Nožů jsem zatím nabrousil opravdu málo asi ne víc než 200 nebo 300. Na měření úhlu ostří používám laserový goniometr vlastní konstrukce ukázaný na obrázku. Měří s přesností +/- 0.5 stupně. Pomocí úhloměru WM200 se to dobře měřit nedá.

Jendo - vitaj na knife
Ako "presne" upneš nôž pri meraní uhla na tvojom meradle (os čepele noža voči osi laseru = rovnobežnosť) ?Na obrázku je upnutá Mora, ako to funguje s plným klinovým výbrusom? Čo nameráš ak je na noži mikrokonvex, alebo mikrofazetka?
Prosím pošli odkaz na príspevok - ďakujem.

Brúsenie aj na Tormeku je v podstate trik, málo ktorý nôž je ideálne vyrobený - rôzne "nedokonalosti" noža musíš kompenzovať.
WM 200 - nemerám nabrúsený uhol, ale uhol výbrusu na noži. Nastavím - upnem čepeľ v prípravku tak, aby bola prava aj ľava starana rovnaká = rovnaký uhol na WM200.
Tu je to popísané: http://knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=12

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Palo, díky za uvítání. Happy
Nůž se vycentruje docela snadno tak, aby se na něm laserový paprsek symetricky rozdělil doprava a do leva. Nůž mohu navíc naklánět a případě s ním pohybovat pomocí jednoduchého mikroposunu. Viz první obrázek.

Pokud dochází k odrazu na klínovitém výbrusu, odražený laserový paprsek se zobrazí jako úsečka. Na mém předchozím obrázku je nůž Mora se scandi výbrusem o vrcholovém úhlu cca 23 stupňů. Na každé straně vidíš čáru na hodnotě 11,5 stupně. Výbrus je tedy symetrický.

Pokud má čepel konvexní nebo konkávní tvar (hollow) pak odražený laserový paprsek vytváří svazek čar. Ze šířky tohoto svazku můžeš usuzovat na křivost výbrusu. Na druhém obrázku je ukázaná mírně konvexní (vypuklá) čepel zavíracího nože Opinel No. 10.

Změřit úhel opravdové mikrofazeky, která není vyšší než 0.1 mm je i pro mě výzva. Nedávno se mi podařilo změřit mikrofazetu na novém noži Morakniv. Její vrcholový úhel byl 36 stupňů. Je to ale na mezi možností mého goniometru. Musel jsem laserový paprsek zaostřit pomocí hodinářské lupy. Výrobce mi následně potvrdil, že to tak opravdu brousí.

Odkaz na příspěvek ohledně úpravy nožové úchytky pro silné a tenké čepele je následující: http://www.tormek.com/forum/index.php?topic=2962.0
(Já na Tormek fóru používám jméno Jan)

New_goniometer_1_640.jpg
Opinel_No_10_convex_grind_blade.jpg.jpg
Opinel_No_10.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Jeden australský brusič přišel loni s velmi originálním řešením. Pokud zde bude zájem pošlu odkaz na jeho příspěvek nebo to tu vysvětlím.

Budu moc vděčný za odkaz na toho Australana, případně i za vysvětlení. Je to problém, který mně moc trápí a podle návodu Palo na tomto vlákně se mně nedaří symetricky upevnit zpravidla silnější nože.
Posláno:
Pokročilý
Odpověď byla rychlejší než dotaz.
Díky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
Tak ono pro praktické použití nože je asi jedno jestli má na jedné straně 14 a na druhé 15 stupňů, když se ten úhel v průběhu broušení udržuje.

Je ale dobré že nad tím někdo přemýšlí a snaží se to dopilovat k dokonalosti, protože díky takovým lidem pak dochází k nějakému pokroku Happy
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Štamgast
Jenda007 napsal:

Nůž se vycentruje docela snadno tak, aby se na něm laserový paprsek symetricky rozdělil doprava a do leva. Nůž mohu navíc naklánět a případě s ním pohybovat pomocí jednoduchého mikroposunu. Viz první obrázek.

Ak som dobre pochopil, tak nôž je vycentrovaný podľa nabrúsenej fazetky. Ak si brúsil asimetricky voči osi čepele noža, tak to vôbec nezistíš.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
přípravek a všechna teorie TEORETICKY bomba,
ale pořád se celá diskuze odvíjí od toho, že primární výbrus nože je přesný a symetrický, což samozřejmě není, a nikdy nebude
Jsem strojař a na rovinu vám řeknu, že dva rozměry NIKDY nebudou identické, jakmile jsme v rozměrech kolem milimetrů a nebavíme se o atomové bázi..

Je zbytečné se při broušení znásilňovat něčím co okem není vidět, podle mě má sekundární výbrus řezat a lahodit okuHappy

nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:

Ak som dobre pochopil, tak nôž je vycentrovaný podľa nabrúsenej fazetky. Ak si brúsil asimetricky voči osi čepele noža, tak to vôbec nezistíš.

Palo, nůž necentruji vzhledem k nabroušené fazetce, ale vzhledem k výbrusu stran čepele. Obrys čepele vrhá na stupnici docela dobře ohraničený stín, kam se laserové paprsky nedostaly. Na střed tohoto stínu nastavím počátek stupnice a odtud odečítám všechny úhly. Předpokládám, že čepel je stranově symetrická. Wink

Posláno:

Pozorovatel
hamon napsal:
přípravek a všechna teorie TEORETICKY bomba,
ale pořád se celá diskuze odvíjí od toho, že primární výbrus nože je přesný a symetrický, což samozřejmě není, a nikdy nebude
Jsem strojař a na rovinu vám řeknu, že dva rozměry NIKDY nebudou identické, jakmile jsme v rozměrech kolem milimetrů a nebavíme se o atomové bázi..

Je zbytečné se při broušení znásilňovat něčím co okem není vidět, podle mě má sekundární výbrus řezat a lahodit okuHappy

Díky za uznání. Happy

Máte pravdu, s vašimi názory souhlasím. Když primární výbrus není symetrický, jsou moje úhly zatíženy systematickou chybou, to ale neznamená, že by určený vrcholový úhel byl nějak vážněji chybný. Wink

Co se týká identičnosti čepelí, tak si myslím, že s nasazením CNC strojů se situace lepší. Podíval jsem se nedávno mikroskopem na mikrofazetky dvou stejných nových nožů Morakniv ProS a zjistil jsem prakticky stejnou výšku mikrofazetky – v rozmezí 50 až 100 mikronů. To mě docela potěšilo a navíc mi výrobce potvrdil, že to tak asi na 100 mikronů skutečně brousí. Happy

Morakniv_edge_640.jpg.jpg
Morakniv_edge_with_micro_bevel.jpg

Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:

Brúsenie aj na Tormeku je v podstate trik, málo ktorý nôž je ideálne vyrobený - rôzne "nedokonalosti" noža musíš kompenzovať.
WM 200 - nemerám nabrúsený uhol, ale uhol výbrusu na noži. Nastavím - upnem čepeľ v prípravku tak, aby bola prava aj ľava starana rovnaká = rovnaký uhol na WM200.
Tu je to popísané: http://knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=12

Palo, znova jsem se podrobně zamýšlel nad Tvým originálním nastavovacím postupem. Musím konstatovat, že je skvěle vymyšlený a je schopen prakticky odstranit i problém s velmi silnou čepelí.

Gratuluji a omlouvám se za vyjádřenou pochybnost. Happy

Z geometricky puritánského hlediska Tvůj postup pro silné čepele úplně košer není, protože osa Tormek nožové úchytky neleží v rovině stranové symetrie čepele. Pokud se však podaří upnout nůž podle Tvého návodu, pak je to pro všechny praktické potřeby brusiče dostačující. Možná musíš rezignovat na úplně přesné nastavení úhlu výbrusu, ale to v praxi nehraje žádnou roli.

Takže ještě jednou, klobouk dolů!

Posláno:

Pozorovatel
Vivsjanik napsal:

Budu moc vděčný za odkaz na toho Australana, případně i za vysvětlení. Je to problém, který mně moc trápí a podle návodu Palo na tomto vlákně se mně nedaří symetricky upevnit zpravidla silnější nože.

S upínáním některých nožů je opravdu problém. Zejména u klínovitých výbrusů, nebo když čepel drží v úchytce pouze za nějaké 3 mm své výšky. V takové situaci vyžaduje aplikace Palova unikátního postupu dosti eskamotérské dovednosti. Člověk je mnohdy rád, když se mu čepel v úchytce neuvolní. Wink

Australan, který na Tormek fóru požívá jméno Wootz, si nožovou úchytku upravil odfrézováním části pevné čelisti úchytky. http://www.tormek.com/forum/index.php?topic=2577.0

V Austrálii je zřejmě dosti rozšířené používání nožů s čepelemi až do tloušťky 6mm. Já takovou bestii nemám.

Problém s velmi tenkými čepelemi se zase řeší vložením ocelové měrky vhodné tloušťky mezi pevnou čelist svěrky a čepel. Tady ale ten problém není až tak veliký. Wink

Posláno:

Pozorovatel
Administrátor Tormek fóra pan Ken Schroeder z USA propaguje nastavování brusky bez použití VM200. Jde o usnadnění a hlavně urychlení nastavovací procedury, částečně pro starší brusiče s méně dobrýma očima. Mnozí američtí brusiči brousí velké počty nožů na farmářských trzích a musí jim to odsýpat. Kenův popis je málo srozumitelný tak ho sem nedávám, ale kdo by si to chtěl přečíst v originále, ať mi dá vědět. Někdy to za Kena vysvětluji novým zájemcům, protože on není moc kovaný v geometrii i když nápad měl dobrý. Happy

Pro svoje potřeby jsem si Kenův postup (tzv. kenjig) modifikoval a dost často ho používám. O co jde? Ken si všiml, že velký počet kuchyňských nožů se dá upnout do nožové úchytky tak, že vzdálenost mezi břitem a černým otočným terčem úchytky je 139 mm. Pro zvolený vrcholový úhel výbrusu, třeba běžných 30° (tj. 2 x 15°) pak pomocí měrky stačí nastavit vzdálenost mezi brusným kamenem a universálním supportem (USB).

Nastavovací měrku jsem si udělal z automobilní překližky, do niž jsem vyfrézoval drážku pro USB. Na každou stranu jsem pak vynesl potřebnou vzdálenost, jednu pro brusný kámen a druhou pro honovací kotouč.

Ty vzdálenosti na měrce závisí poloměru kotouče a požadovaném úhlu výbrusu. Na obrázcích je moje první měrka, kterou jsem si udělal ještě pro nový brusný kámen. Když se poloměr kamene zmenší o více než 10 mm je dobré měrku upravit. Na výpočet mám excelovský script, který jsem ochoten poskytnout, ten dává ještě malinko přesnější hodnoty, než ty jsou vidět na obrázcích mého prototypu. Wink

Bohužel zatím nemohu připojit obrázky, protože zde není místo na disku. Sorry. Confused
Tak sem alespoň dám link https://www.dropbox.com/sh/g8x4ccp1241c4vy/AADyuWSs56nDiezNTt2NEXIaa?dl=0

Posláno:

Pozorovatel
Tak ty obrázky pro předchozí příspěvek jsou tady. Happy

My_knife_jig_drawing.jpg.jpg
MY_KENJIG_700.jpg.jpg
MY_KENJIG_STONE_700.jpg.jpg
MY_KENJIG_HONING_700.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Ďakujem za nové nápady.
Môžem poprosiť o excel? Ďakujem
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pokročilý
Vážení kolegové, jsem absolventem filosofické fakulty a jsem v koncích. Zašlo to příliš odborně daleko. Vrátím se zpět k metodě Pala, kterou pořad používám intuitivně, jelikož nepochopil jsem dodnes postup v bodě 9 – jak píše Palo -,, časom získaš prax na ktorú a o koľko“. Bohužel prozatím jsem potřebnou praxi nezískal a zuřivě točím ,,skrutku“ na jednu a druhou stranu až se mně nějakým zázrakem podaří dosáhnout kýženého cíle. Někdy se to nepodaří vůbec, tak odložím aktuální nůž a zkouším jiný. Za nějakou dobu se vrátím k tomu původnímu a po nepočítanému množství pokusu se to nakonec podaří. Ještě že broušení mně neživí, je to můj koníček a způsob relaxace. A to aktuálně probíráme jenom jeden z mnohá dalších problému při použití brusky Tormek.
1- vlož nôž do SVM-45
2- prstami dotiahni skrutku č.3
3- "zafixuj polohu skrutkou č.4
4- polož nôž na T7 ako keby si chcel brúsiť - motor nezapínaj.
5- prilož WM200 s uvoľnenou pravou skrutkou.
6- dotiahni pravú skrutku - zafixoval si uhol (teraz je jedno aký je!)
7- obráť nôž na opačnú stranu.
8- prilož WM200 a pozri si kde ti "presvitá" - ak nepresvitá máš nastavený nôž.
9- ak presvitá povoľ skrutku č.4 na SVM-45 a pootoč skrutku č.3 o cca 15° na jednu či druhú stranu (časom získaš prax na ktorú a o koľko).
10- opakuj postup od bodu 3
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum