ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/22/2013
A ocelové měrky za rozumné peníze jsem našel tady:

www.ataxtech-eshop.cz/katalog/zbozi/zednicke-naradi/mereni/ostatni/produkt/merky-ocelove-0-05---1-mm-kapriol?gclid=CMG4opWW6NECFcYp0wodA14PSA

Ale nožů s silou čepele pod 2,5 mm je minimum, přesto uvažuji, že si měrky koupím.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/26/2017
sandor napsal:
Ďakujem za nové nápady.
Môžem poprosiť o excel? Ďakujem

Přikládám náčrtek s označením parametrů, excelovský soubor a ukázku výstupu.

Když se změní kterýkoliv parametr a stiskne se enter, tak se vypočte nová délka měrky, označená S'. Happy

Příloha / Přílohy:
Jenda007_wheel_support_distance_1.xlsb (10kb) staženo 383 time(s).

Jenda007 vložil tyto přílohy:
Jenda007_125_15_hor_OK_rev3.jpg.jpg
Ukazka_z_Excelu.jpg

Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Pozorovatel
Vivsjanik napsal:
A ocelové měrky za rozumné peníze jsem našel tady:

www.ataxtech-eshop.cz/katalog/zbozi/zednicke-naradi/mereni/ostatni/produkt/merky-ocelove-0-05---1-mm-kapriol?gclid=CMG4opWW6NECFcYp0wodA14PSA

Ale nožů s silou čepele pod 2,5 mm je minimum, přesto uvažuji, že si měrky koupím.

Měrky jsou levné a hodí se i na jiné věci. Na podkládání se použijí až když tloušťka čepele klesne pod 2 mm. Happy

Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Pokročilý
Přikládám náčrtek s označením parametrů, excelovský soubor a ukázku výstupu.

Jendo007, prostudoval jsem ještě jednou Tebou modifikovaný Kenův postup (tzv. kenjig) a i s mým humanitárním vzděláním jsem pochopil, že je to super metoda. Okamžitě jsem ho přejmenoval na Jendův postup. Nemám důvod nevěřit, že to funguje v praxi, když to má matematický propočet. Až budu mít chvíli volného času okamžitě začnu metodu ověřovat v praxi. Moc děkuji za sdělení něčeho zásadně nového v problematice broušení Tormekem. Admire
Posláno:

Pozorovatel
Vivsjanik napsal:

Jendo007, prostudoval jsem ještě jednou Tebou modifikovaný Kenův postup (tzv. kenjig) a i s mým humanitárním vzděláním jsem pochopil, že je to super metoda. Okamžitě jsem ho přejmenoval na Jendův postup. Nemám důvod nevěřit, že to funguje v praxi, když to má matematický propočet. Až budu mít chvíli volného času okamžitě začnu metodu ověřovat v praxi. Moc děkuji za sdělení něčeho zásadně nového v problematice broušení Tormekem. Admire

Díky za odezvu. Rádo se stalo. Tvůj zájem mě těší. Každé vzdělání je k něčemu užitečné. Happy

Brzy ještě přidám návod, ve kterém místě hřbetu nůž do úchytky upínat. Wink

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Jenda007 - ďakujem za excel a zároveň mám prosbu:
- poznám priemer kotúča (250 mm a postupne sa mení aj pri výmene za iný)
- mám sklonomer (prenosť 0,01°), môžem zmerať sklon (uhol) prípravku SVM-45 keď sa dotýka "šibeničky" a čepeľ sa dotýka kotúča
? - dá sa určiť Delta
? - aké ďalšie parametre potrebujeme vedieť aby si vytvoril excel skript (čím menej parametrov - tým lepšie)
Ďakujem
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Jako pokračování konceptu kenjig popíšu, jak upínám čepel do nožové úchytky, pokud chci mít po celé délce břitu stejný úhel výbrusu. Při upínání čepele do úchytky je dobré, aby se vzdálenost rovné části ostří i hrotu čepele od černého nastavovacího terče (jig stop) navzájem rovnaly. (Modrá a červená čára na obrázku). Ta poloha úchytky obecně nevychází do půlky délky čepele.

Abych si to nastavení usnadnil, tak jsem si sestrojil upínací paletku, která mi navíc zajistí i těch 139 mm délky upnutí čepele pro kenjig. Tvar té červené křivky pro umístění špičky nože jsem odvodil pozorováním, jak se při broušení černý terč odvaluje po universálním supportu.

Funguje to dobře pro čepele, které mají "tormekovsky" konvexní břicho. Happy Potom při broušení v blízkosti hrotu nemusíme příliš zvedat rukověť nože. Zvedání rukojeti totiž podstatně mění úhel výbrusu špičky.

Moje paletka nefunguje to pro Santoku, Victorinox a podobně. Sad

P.S.: Mistr brusič samozřejmě vybrousí konzistentní ostří, i když čepel upne v polovině. Wink

Příloha / Přílohy:
TEMPLATE_139MM.pdf (23kb) staženo 303 time(s).

mounting_4.jpg.jpg
Paletka_Mora_tormek.jpg.jpg
TEMPLATE_139MM.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:
Jenda007 - ďakujem za excel a zároveň mám prosbu:
- poznám priemer kotúča (250 mm a postupne sa mení aj pri výmene za iný)
- mám sklonomer (prenosť 0,01°), môžem zmerať sklon (uhol) prípravku SVM-45 keď sa dotýka "šibeničky" a čepeľ sa dotýka kotúča
? - dá sa určiť Delta
? - aké ďalšie parametre potrebujeme vedieť aby si vytvoril excel skript (čím menej parametrov - tým lepšie)
Ďakujem

Palo, moc dobrá otázka, ale nesnadná odpověď. Happy

Z toho úhlu sklonu to momentálně určit neumím, což ale neznamená, že to nejde. Trojúhelníky nejsou pravoúhlé a tak se musí vícekrát použít kosinová věta.

Úhel Delta (bevel angle) bych dokázal vypočítat, kdybych znal poloměr kamene, délku A mezi ostřím a černým kotoučem úchytky (jig stop) a svislou výšku „šibeničky“ nad základnou T7. Happy

Mám dojem, že už zmíněný australský brusič Wootz, počítá opačnou úlohu. Ze zadaného úhlu Delta, poloměru kotouče a délky A vypočítává jak vysoko se musí vysunout univerzální support nad Tormek housing. Mám dojem, že to dělal zejména kvůli přechodům mezi kameny různých poloměrů. Dalo by se to dohledat, protože ten jeho prográmek nefungoval s naší desetinnou čárkou a tak jsme kolem toho trošku komunikovali. Wink

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Jenda007 - toho som sa obával, že sa bude musieť merať veľa veličín, aby som sa dopracoval k výsledku Cry .

Ja som to skúšal odmerať bez počítania. "Mechanicky" - označil som miesto dotyku čepele na kotúči. Priložil som uholník cez os kameňa ako dotyčnicu k obvodu v mieste dotyku čepele. Na uholník som položil sklonomer a nastavil "0". Potom som zmeral uhol sklonu SVM-45 a mal som "Deltu". Pri troche cviku to celkom ide. Pri nastavovaní konkrétnej "Delty" proces spomaľuje niekoľko násobné "nulovanie" sklonomeru Cry

Poprosím o dohľadanie toho programku - ďakujem

sandor vložil tyto přílohy:
20170130_191117.JPG.jpg
20170130_191142.JPG.jpg
20170130_191300.JPG.jpg
20170130_191348.JPG.jpg

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:
Jenda007 - toho som sa obával, že sa bude musieť merať veľa veličín, aby som sa dopracoval k výsledku Cry .

Ja som to skúšal odmerať bez počítania. "Mechanicky" - označil som miesto dotyku čepele na kotúči. Priložil som uholník cez os kameňa ako dotyčnicu k obvodu v mieste dotyku čepele. Na uholník som položil sklonomer a nastavil "0". Potom som zmeral uhol sklonu SVM-45 a mal som "Deltu". Pri troche cviku to celkom ide. Pri nastavovaní konkrétnej "Delty" proces spomaľuje niekoľko násobné "nulovanie" sklonomeru Cry

Velmi originální postup s tím digitálním úhloměrem. Geniálně jednoduché! Díky, že jsi ukázal. Happy

Palo, s těmi potřebnými veličinami je to tak asi obecně. Ten můj excel také chce tři vstupní údaje, aby mohl spočítat délku nastavovací měrky. Myslím, že ten můj návrh, nahradit Tvůj úhel výškou supportu nad housingem je docela schůdný. S méně vstupními parametry se početně asi vyváznout nedá. Wink

Na měření vzdáleností od universálního supportu jsem si upravil tzv. combination square dle obrázku. Happy

Ten prográmek i s návodem najdeš tady
http://www.tormek.com/forum/index.php?topic=2969.msg15703#msg15703
Program je napsaný jako Visual basic script (*.vbs). Je s tím trošku drbání než se to rozběhne. Kdo umí pracovat v DOSovském okně má výhodu.

Contact_block_detail_640_DPI.jpg.jpg
Contact_block_640_DPI.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
V Tormeku o potřebě rychlého nastavování úhlu výbrusu dobře vědí a tak pro broušení soustružnických dlát vyvinuli speciální nastavovací přípravek TTS-100. Nastavování úhlu pomocí TTS-100 nezávisí na poloměru kotouče!

Ken mě dlouho ponoukal, abych zkusil vymyslet něco podobného i pro nože. Dlouho jsem nemohl přijít na to, na jakém principu to funguje. Když jsem to konečně prolomil, mohl jsem si TTS-100 upravit pro nastavování úhlu výbrusu na čepelích v nožové úchytce. Happy

Na obrázku vidíte moji modifikovanou TTS-100, která nastavuje stranový úhel ostří na 15° tj. vrcholový úhel 30°. Podobně jako u kenjig je délka uchycení čepele 139 mm.

Francouzský brusič Tournevis mě požádal o výkres, podle kterého by si mohl takový přípravek nechat vyrobit. Přidal jsem mu tam další dva stranové úhly ostří, a to 10° a 20°. Na třetím a čtvrtém obrázku vidíte jeho luxusní přípravek z nerezové oceli s ložisky v místech kontaktních disků. Mám dojem, že udělal už nějaký přípravek i na zakázku. Happy

IMG_4100_640.jpg.jpg
TTS_KEN_139mm_Stone_640.jpg.jpg
TTS_Tournevis_legend.jpg
TTS_Tournevis_stonejpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Ten poslední s ložiskama je krásně jednoduchej, když se bude dopředu vědět průměr ložisek tak by to šlo nechat říznout laserem a pak už jen odhranit a osadit ložisky Ok
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Pozorovatel
Meiming napsal:
Ten poslední s ložiskama je krásně jednoduchej, když se bude dopředu vědět průměr ložisek tak by to šlo nechat říznout laserem a pak už jen odhranit a osadit ložisky Ok

Přesně tak! Ten můj výrobek je jen prototyp vyrobený z plastového kuchyňského prkénka. Taky jsem nechtěl poškodit originální TTS-100. Wink

Je důležité jak přesně ten laser nebo vodní paprsek umí udělat otvory. Rád bych to viděl tak +/- 0,1 mm. Možná by bylo dobré pro otvory vyvrtat jen pilotní díry a pak to pečlivě převrtat na požadovaný průměr.

To řešení s ložisky je pěkné, lepší než originál. Francouz si objednal originální hliníkové disky z Tormeku, ale nemohl je pak do té desky nasadit. Vnější průměr disků je naštěstí pro ložiska běžných 16 mm.

Je to paráda mít jeden přípravek pro jakýkoliv kámen i honovací kotouč a už nikdy se nemuset starat o jejich průměry. Happy

Druhý obrázek ukazuje, že nastavení supportu je stejné s použitím mé kenjig i s modifikovanou TTS-100. Oba přípravky vyžadují upnout nůž s protruzí 139 mm. Kenjig je rychlejší, ale závisí na průměru kotouče.

TTS_Disc_640DPI.jpg.jpg
TTS_KEN_139mm_Honing_700_text_dot.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Laser pálí velmy přesně, do 2mm tlusté 1.4116 vypálí 10mm díru v podstatě přesně +/- 0,02mm. U tlustších materiálů už bude trochu větší propal, ale bude vždy stejnej tak by to šlo na prvním kusu nebo zkušební díře odladit.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Pozorovatel
Díky za dobrou zprávu. Tou přesností jsem myslel hlavně vzájemnou polohu mezi otvory. Pokud i to bude těch 0,02 mm je to opravdu skvělé. Happy

Já jsem zatím řezal jenom vodním paprskem a tam ten okraj byl horší, ale byl to zase ocelový plech tl. 5 mm.

Posláno:
Pokročilý
e to paráda mít jeden přípravek pro jakýkoliv kámen i honovací kotouč a už nikdy se nemuset starat o jejich průměry.

Kdyby někdo šikovný a schopný dokázal podobný přípravek vyrobit, tak jsem první vážný zájemce.
Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:

Palo, ten Wootzův skript se špatně spouští a tak jsem si ho upravil pro excel. To co vyšlo Tě může zajímat. Když chceš udržet stejný úhel výbrusu při přechodu na menší kotouč tak musíš support spustit dolů o 0,4 mm za každý milimetr rozdílu jejich průměrů. Naopak to platí podobně. Happy

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/26/2013
Jsem další zájemce o případný výrobek. Děkuji.
Vaaca
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2011
Aj ja by som mal záujem o prípravok, ak by sa niekto podujal na jeho výrobu.
Posláno:

Pozorovatel
Váš zájem o přípravek mě těší. Happy

Připojuji výkres, dle kterého si lze přípravek vyrobit. Taky připojuji DXF soubor pro zadání do výroby. Na zhotovení bych doporučil nějaký měkký kov nebo raději vhodný plast či kompozit. Jde o to nepoškrábat si tyč univerzálního supportu. (Elegantní nerezové řešení toho Francouze není ideální.)

Tloušťka materiálu by mohla být 10 – 12 mm aby to dobře kolmo sedělo na supportu. Ty 12 mm otvory pro tyč supportu by měly být hladké. Průměr otvorů pro šrouby kontaktních disků (ložisek) si zvolíte sami. Šrouby v těch otvorech musí být natěsno, protože ty dva disky určují tečnu ke kotouči a na její správnosti velmi záleží.

Přípravek nastavuje stranový úhel ostří (bevel angle) 10, 15 nebo 20 stupňů podle toho do kterého otvoru nasunete tyč universálního supportu. Délka upnutí nože je vždy 139 mm. Nastavení vybraného úhlu ostří je možné pro všechny průměry kamenů pro T7/8 i T3/4 a také pro oba honovací kotouče. Happy

Příloha / Přílohy:
Knife_setter_1.dxf (150kb) staženo 200 time(s).

FIG_2_700_DPI.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum