ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/23/2015
Notyjo, těch je!!! Confused
Zítra pošťák a máte to.

Šablony nakonec mají stranovou vůli o něco větší, než bych čekal, tak to prosím zkušební jezdci ozkoušejte a dejte vědět. Jediné řešení by bylo vevařit do otvorů trubku, ale to už je mimo moje možnosti a schopnosti. Nicméně, zdá se mi, že to fungovat bude.

VPJ01 vložil tyto přílohy:
DSC_1474.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/26/2017
Odzkoušíme a dáme vědět. Happy
Napadá mě zda by ke stabilizaci měrky nepomohly čtyři ložiska. Wink

Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Taky děkuji za příjemnou zprávu a jsem hoodně zvědavý, jak to bude fungovat. Napiš, prosím, kolik to bude stát a jak provést platbu.
Posláno:

Pokročilý
Mám zprávu pro všechny, které zajímá koupě neoriginálních kotoučů k Tormeku. Sháněl jsem Naniwu 1000. Vcelku marně. Dneska mi přišla odpověď od firmy Brusné kameny.cz, která to vysvětluje...

"Dotazoval jsem se na kotouč Naniwa 1000 přímo u výrobce, protože budeme od nich dovážet do ČR brusné kameny a zjistil jsem, že ho již nevyrábí. Produkují totiž pro firmu TORMEK kotouč SJ-250 a švédům se nelíbilo, že vyrábějí na jejich brusky neoriginální kotouče. Už tedy nebude možné ho sehnat."

Škoda. Confused
Posláno:

Pozorovatel
VPJ01 díky za zásilku dvou nastavovacích šablon. Happy
Hned jsem se dal do zkoušení, jak přesně šablony nastavují stranový úhel ostří. Testoval jsem všech pět stranových úhlů ostří tj. 10, 12.5, 15, 17.5 a 20 stupňů.

Pro testování jsem měl dva kotouče, jeden měl průměr 235 mm a druhý 215 mm. Kontrolu jsem prováděl pomocí WM-200.

Na kotouči o průměru 235 mm byla maximální chyba stranového úhlu 0.5 stupně.
Na kotouči o průměru 215 mm byla maximální chyba stranového úhlu 1.0 stupeň.

Vzhledem k tomu, že moje přesnost odečtu úhlu na WM-200 je cca 0.5 stupně, lze považovat geometrii šablon za správnou.

Při nastavování výšky tyče supportu je potřeba dobře vidět, zda se obě ložiska dotýkají kotouče a otáčí se. To je při stávající realizaci šablon obtížné, protože ložiska jsou mezi dvojicí výpalků poněkud utopená. Proto jsem zkusil namontovat na šablonu 4 ložiska, a to z vnější strany. Na ložiskách jsou značky, aby hned bylo vidět, zda se otáčí. Nastavování v tomto uspořádání je daleko snazší.

Konstrukčně se mi šablony líbí. Happy Jak jsi zmiňoval, vůle v otvorech pro support, by mohla být o něco menší. Ani moje řešení se 4 ložisky šablonu na supportu úplně nestabilizuje.

Kvalita některých otvorů je snížena tím, že propal leží na obvodu otvoru (viz obrázek). Možná by ten propal mohli nastavit jinam. Neutral

Ještě jednou díky, že jsi se iniciativně a velkoryse ujal výroby šablon. Ok Ok Mám z toho radost a dobrý pocit, že to bude sloužit více lidem.

Jenda007 vložil tyto přílohy:
TTS_100_modified_for_knives_1.jpg.jpg
TTS_100_modified_for_knives_2.jpg

Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Pokročilý
Já šablony ještě nemám, snad zítra. Nerozuměl jsem všemu, co tady sděluje Jenda007, přesto je zřejmě, že šablona funguje. A jako de-facto vývojový model funguje velice dobře. Mám nachystaných 11 kuchyňských nožů od kolegyň z práce, tak to bude velký test a příjemná relaxace.
Taky se připojují k poděkování šikovnému vynálezci a výrobci, velkorysému dodavateli v jedné
osobě - VítkoviAdmire Applause
Posláno:

Pokročilý
Vynálezce bohužel ani náhodou... jinak mě těší, že to snad využijete.
Posláno:
Pokročilý
Když ne vynálezce, tak zlepšovatel určitě. Dnes šablona dorazila, tak zítra ji vyzkouším. Nemohl by někdo, kdo už šablonu vyzkoušel, hodit tady stručný návod z praxe.
Děkuji za sebe a za prozatím nezkušené kolegy.
Posláno:

Pozorovatel
Nastavení stranového úhlu ostří pomocí šablony se dělá následovně:

1) Nůž se upne do úchytky tak, aby vzdálenost mezi ostřím a černým nastavovacím kotoučem byla 139 mm.

2) Nůž by měl být v úchytce namontován symetricky, je-li potřeba ho vycentrovat použije se Palův postup.

3) Pro zvolený stranový úhel se nastavovací šablona příslušným otvorem navleče na tyč univerzálního suportu (na fotce je to 15°). Pomocí matice se nastaví výška tyče supportu tak, aby se obě ložiska současně dotýkala brusného kotouče. Pozná se to tak, že při pootočení brusným kotoučem se začnou obě ložiska otáčet. Je potřeba si s tím pohrát a mít dobré světlo. Tím je nastaveno a může se brousit. Happy

Nastavovací šablona se může používat pro oba směry broušení i pro kožený honovací kotouč. Happy

Šablony můžete používat, tak jak Vítek vyrobil, moje úprava jen trošku zjednodušuje nastavení. Na přesnost nastavení úhlu to nemá podstatný vliv.

Jenda007 vložil tyto přílohy:
Paletka_Mora_tormek.jpg.jpg
TTS_100_modified_for_knives_3.jpg

Posláno:
Pokročilý
Jenda007, moc děkuji za vyčerpávající návod. Nechci být otravný ale, jestli můžeš, vysvětli ještě tvou inovaci, jelikož je super všechno, co vede k zjednodušení práce. A jak se určuje ta křivka, kterou se určuje umístění čepeli do úchytky-vodítka.
Ještě jednou děkuji.
Posláno:

Pozorovatel
Co se týká mé úpravy šablony na čtyř ložiskovou, uvedu jen toto. Moje řešení je pouze provizorní, kdy jsem ložiska upevnil dvěma šrouby M5 a mezeru mezi výpalky vyplnil vhodnou distanční vložkou. Toto provizorium postrádá Vítkovo technicky korektní řešení, kdy ložiska jsou umístěna na válcově vybroušené části stahovacího šroubu. Značky na ložiskách jsou udělány od ruky, fixkou. Wink

Tvar křivky pro nastavení polohy špičky nože je stručně popsán zde: http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=35 Happy

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Potvrdzujem príjem šablón Ok Vítku ďakujem.

Mora Frost som upol do SVM-45. Na pracovnom stole som si označil 139mm a zatĺkol klinček. Plastovou skrutkou som na SVM-45 otáčal až sa dotkla čepeľ klinčeka.
Po obvode ložísk na prípravku som fixkou urobil značky. Prípravok som nasadil na šibeničku (US - Universal Support). Nastavovacou skrutkou na US som otáčal dokiaľ sa mi netočili obe ložiska. Pložil som SVM-45 s nožom na US. Odmeral som uhol - 19,9° (viď foto, postup merania je tu)
Znovu som nasadil prípravok na US a položil naň sklonomer. Ten som vynuloval a skúsil som nájsť maximálnu vôľu, zmena bola pri všetkých dierach maximálne 0,1° (viď foto)
Po pár nastavovaniach nemám pocit, že by som potreboval prerábať prípravok na 4 ložiska. Nechal som ho voľne visieť na US a nastavovanie mi fungovalo bez problémov.
Presnosť prípravku je viac ako dostatočná, väčšie problémi - chyby som robil pri nastavovaní "139 mm".
Za mňa dávam prípravku 1

sandor vložil tyto přílohy:
20170311_112649.JPG.jpg
20170311_112729.JPG.jpg
20170311_113136.JPG.jpg
20170311_113152.JPG.jpg
20170311_113202.JPG.jpg

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/11/2016
VPJ01 nějak mi unikla Tvoje email adresa, poslal bych Ti svou doručovací. Taky bych rád ten přípravek vyzkoušel, pokud Ti ještě nějaký zbyl. Samozřejmě přípravek i poštovné uhradím.
Díky.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
VPJ01
Ja tiež by som prosil o zaslanie, ak ešte máš nejaký prípravok.
Posielal som mail.
Samozrejme tiež rád zaplatím....
Vyzerá to totiž super.

Vďaka.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/13/2016
Tak po dllllhom čase som konečne našiel čas zložiť dokopy prípravok.
Pokusne som ho vyrobil trocha netradičným spôsobom.
Snáď to nebude mať vplyv na funkciu (To jako na funkci rostlináře, jo?) Happy

Zatiaľ ho mám iba pre 15°. V pláne mám aj iné prevedenie, ale zatiaľ nie je na to čas... Neutral
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/30/2011
To je vyrobené na 3D tiskárně?
Posláno:
Začátečník
Áno.
Posláno:

Pozorovatel
ALKAJ, tak to je opravdu bomba. Moc se mi Tvoje nastavovací šablona líbí, zejména to osazení pro tyč univerzálního supportu. Gratuluji! Ok Ok

Prosím, kdybys tiskl další vzorky pamatuj na mě.
Ještě dotaz jak dlouho tisk trvá?

Posláno:
Začátečník
Ďakujem. Nápady a postrehy som bral na tomto fóre (aj ten výčnelok na support).
Tlač trvala cca 3,5 hodiny - záleží to dosť od nastavenia výplne.
3D Tlačiareň nevlastním ale navštívil som fablab v BA kde mi to umožnili urobiť za viac než prijateľnú cenu (ložiská stáli cca 2x viac než vyrobenie toho prípravku). Vlastne išlo o pokus či sa to tak dá spraviť a 1. zoznámenie sa s 3D tlačou.
Ak dám tlačiť verziu2 tak budem na teba určite myslieť.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/7/2006
Někdy je třeba nabrousit i brusku...Grin

JURAJURA vložil tyto přílohy:
WP_20160511_09_28_27_Pro.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum