ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/22/2013
Surg napsal:
Studený brynýr je roztok na opravy černění zbraní.
Já používám tohle - je to výborné, je to sice určené na černění hliníkových slitin ("duralu"), ale funguje to i na oceli velice dobře (mimochodem, na tom duralu taky Happy ). Nebo můžeš použít Black Line - výrobce a dodavatel tady, nebo to mívají i v obchodech se zbraněmi. Tenhle přípravek ale nebarví zdaleka tak silně a rychle.
Nanáším čárky párátkem seříznutým do ostré špičky. Před černěním povrch bezvadně odmastit, nebo to neklapne!

Moc děkuji za osvětu.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/22/2013
Výrobce odpověděl, že do Česka pošle ale neví, kolik bude stát poštovné. Kdyby se objednalo několik kusů, bylo by poštovné určitě únosné.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/30/2012
Zdravím, přátelé. Vyráběl jsem si značkovací nůž (viz. foto) a když jsem se vrhnul do broušení, tak mě to pěkně potrápilo. Jelikož je broušená plocha malá, tak to na SVD-110 nešlo ručně udržet ve stabilní pozici. Nakonec jsem to udělal na přípravku pro dláta, ale tam byl taky problém. Jelikož nemám kotouče přesně stejných průměrů, tak jsem bojoval s přestavováním. Nůž musel být upnut zešikma a po výměně kotouče a nastavení broušeného úhlu ostří neseděl úhel upnutí v přípravku. A to jsem musel dělat na dvě strany kvůli tomu V ostří. Nakonec to teda holí (i když to tak na fotce nevypadá), ale následné broušení už budu dělat asi na plochém kameni ručně.
Nebo nemá někdo nápad, jaký jednoduchý přípravek na to vyrobit? Něco v hlavě mám, ale taky by to asi nebylo dokonalé.

Rony vložil tyto přílohy:
_DSC0819.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/12/2007
Ahoj chlapi
Díky za toto téma, které jsem pročetl několikrát a speciální dík Sandorovi za jeho příspěvky a rady. Zkoušel jsem brousit na sadě Lansky a výsledek se mi nelíbil. Zkusil jsem také klemu od Mydlinky a i když výsledek byl lepší, tak stále nejsem spokojen. Jsem puntičkář a chci to ostří mít rovnoměrně dokonalé, tak jak je to vidět zde na foru. Po všech úvahách jsem se nakonec rozhodl a koupil novou T8.
Je tu někdo, kdo by si udělal čas a zaučil? Zaplatím co si řeknete a raději si poslechnu rady z první ruky, než to zkoušet podle videí na youtube formou pokus omyl a dojebat kotouč na prvním noži. Jsem z Brna a dojel bych. Ted nemám čas, ale po dovolených a prázdninách až se pokazí počasí bych se na to rád vrhl a přizpůsobil se. Díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Predator napsal:
Ahoj chlapi
......Je tu někdo, kdo by si udělal čas a zaučil? Zaplatím co si řeknete a raději si poslechnu rady z první ruky, než to zkoušet podle videí na youtube formou pokus omyl a dojebat kotouč na prvním noži. Jsem z Brna a dojel bych. Ted nemám čas, ale po dovolených a prázdninách až se pokazí počasí bych se na to rád vrhl a přizpůsobil se. Díky.

Chcelo by sa ti prísť do PB ?
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/12/2007
sandor napsal:

Děkuji, bude mi ctí pochytit něco od mistra. Ozvu se skrz email Admire
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/1/2017
Jenda007 napsal:
Co se týká mé úpravy šablony na čtyř ložiskovou, uvedu jen toto. Moje řešení je pouze provizorní, kdy jsem ložiska upevnil dvěma šrouby M5 a mezeru mezi výpalky vyplnil vhodnou distanční vložkou. Toto provizorium postrádá Vítkovo technicky korektní řešení, kdy ložiska jsou umístěna na válcově vybroušené části stahovacího šroubu. Značky na ložiskách jsou udělány od ruky, fixkou. Wink

Tvar křivky pro nastavení polohy špičky nože je stručně popsán zde: http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=35 Happy

Dobrý den, přečetl jsem prakticky všech 40 stránek a jako červené nítě fora se mi jeví dva problémy: vystředění čepele nože a nastavení úhlu výbrusu.
Úhel výbrusu brilantně vyřešil myslím Jenda 007, děkuji mu za technický výkres přípravku (akorát mi tam chybělo okótování středu kružnice a její R). Realizaci jeho nápadu viz. obr. 7-11.
Vystředění nože: připadá mi, že TORMEK, při své technické vyspělosti, záměrně navrhl držáky nožů jen na jeden rozměr. Původně jsem to řešil prostým, nebo sprostým okopírováním všech rozměrů TORMEKu - obr. 1-2. Další modifikace (obr. 3-4) nevyhovovala (musel jsem otáčet přípravek při utahování), tak teď používám držáky z obr. 5-6. Dva žluté utahovací šrouby řeší problém se zužováním čepele směrem ke špičce. Při používání jen jednoho občas se nůž uvolnil. Ideální by bylo asi nůžkové upínání, ale systém dvou planžet mi jede uspokojivě již přes 3 roky. Lepší než plast by byly asi 0,5 mm ocelové, ale byly by zase problémy s obráběním.
Zbývající obrázky jsou ze "zajíždění" Tyrolitu od p. Vacka. Trochu kolotočové barvičky jsou dány plastem v tiskárně. Mimo to jsem objednával u p. Krivoše "Rozsutec" a jelikož jsem nabyl z vašich foto dojmu, že jde o nějaký druh pazourku tak jsem se zeptal a cituji: Ostriaci kamen Rozsutec je sedimentalny poeskovec pochádzajúci z blízkosti maleho a velkeho Rozsutca z Terchovej.

P.S. Pokud má někdo využití pro originální kotouč SG 250, nyní SG cca 190, má možnost si jej odvézt z Mostu. Stejně tak si možno odvézt originální přípravky SVM 140 a 45 (dlouhé a krátké nože). Zdůrazňuji odvézt, jsem líný balit a chodit na poštu.

elem vložil tyto přílohy:
1.jpg
2.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg.jpg
8.jpg.jpg
9.jpg.jpg
10.jpg.jpg
11.jpg
12.jpg.jpg
13.jpg.jpg
14.jpg.jpg
15.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/26/2017
Díky za Tvůj zajímavý příspěvek, který řeší klíčové problémy při broušení nožů na Tormeku.

Samo středící nožová úchytka je toužebným přáním mnoha Tormekistů.

Tvoje řešení nastavovače úhlu ostří se mi rovněž líbí. Sorry za chybějící kótu R = 133,5 mm. Střed kružnice je ve výkresu naznačen červenou tečkou mezi kontaktními kolečky.

Díky, že ses s námi podělil o své řešení. Ok
Jenda

Iron sharpens iron, and one man sharpens another. (Proverbs 27:17)
Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/9/2017
sandor napsal:
Predator napsal:
Ahoj chlapi
......Je tu někdo, kdo by si udělal čas a zaučil? Zaplatím co si řeknete a raději si poslechnu rady z první ruky, než to zkoušet podle videí na youtube formou pokus omyl a dojebat kotouč na prvním noži. Jsem z Brna a dojel bych. Ted nemám čas, ale po dovolených a prázdninách až se pokazí počasí bych se na to rád vrhl a přizpůsobil se. Díky.

Zdravim Palo, mohol by som dojst aj jaˇ?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/11/2017
Trošku opráším téma zakázkové výroby kotoučů dle zkušeností s jemnostmi kotoučů v tomto vlákně o bruskách Tormek. Nechci se smířit s tím, že NANIWA 800 už nejde sehnat a navíc je měkčí a budu mít jen kotouče SG250/Rozsutec......
Takže se ptám, mám možnost objednat brusný kotouč o rozměru 250x50x12, rozměr a tvar stejný jako originál SG250. Jemnost kotouče Grit 800 z výroby. A brusivo je spojené KERAMICKÝM pojivem, tedy dle zkušeností místních profíků (viz vlákno) by měl být kotouč méně náchylný k zaříznutí při broušení a měl by déle vydržet. Bohužel, je to zakázková výroba a testovací kotouč nedostanu a minimální série jsou 4ks, musím tedy sehnat ještě min. 3 vážné zájemce o tento kotouč, abych mohl objednat. Dodací lhůta od objednání (všech 4ks) je 8 týdnů.
Cena tohoto kotouče je 7480 bez DPH (9050 Kč s DPH), odečet DPH bude možný. Více sdělím po emailu případným vážným zájemcům.

Tak snad se někdo najde.....

Pěkný den všem! Jura

Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/6/2016
NANIWA 800 možná ne, ale Sun Tiger 800 (Matsunaga Stone Co.) jo: https://www.feinewerkzeuge.de/Tormek.html , cena 169 € plus 9,90 € pošta. Jeden doma mám a měkký mi tedy nepřijde, i když kotouč s keramickým pojivem bude samozřejmě vždy tvrdší.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Chtěl bych poděkovat přispěvatelům fóra Tormek za jejich rady, které mě dovedly až k pořízení Tormek 8.
Zatím jsem obtáhl dva kuchyňáky a nabrousil svoje dílenské nůžky, ale jsem z toho opravdu nadšený.
Díky uživateli "elem" jsem si vytisknul šablonu pro nastavování úhlu broušení, to je velké vylepšení.
A protože jsem začátečník, přidám dotazy: Na jaký úhel brousíte nůžky? Jak nabrousit nůžky pro leváky?

tomas72 vložil tyto přílohy:
DSC_0293.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Tormek uvádí, že běžný úhel ostří nůžek je ca 60°. Já na to úplně nespoléhám, a pokud je to možné tak se snažím replikovat stávající úhel pomocí fixu.

Čepele nůžek brousím jen na hrubším kameni a nehonuji je.

U krejčovských nůžek se může stát, že spodní čepel (ovládaná palcem) má 75°, zatímco horní pouze nějakých 45°.

Moje nůžky na vlasy mají úhel obou čepelí mezi 75 a 80°.

Taky jsem viděl nůžky, kde se úhel ostří měnil od kořene směrem ke špičce. Takové nůžky se snadno nabrousit nedají.

Při broušení je potřeba ubírat minimum oceli, protože jinak hrozí, že se špičky některých čepelí nepotkají. Pak je třeba odbrousit doraz nebo dokonce špičky zavřených nůžek.

Avatar ukazuje laserovou čáru, kterou by mělo ostří čepele sledovat při broušení.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
[ Uvažoval jsem o podložení motoru tak aby ta oska netlačila celou dobu na gumu. Motor bych "odjistil" jen při práci resp. při delší době nepoužívání zajistit.. Je to sice možná zanedbatelné, ale někdo kdo to pozoroval taky by to mohl využít. Snad mi rozumíte..[/quote]

Hledal jsem v historii nějaké nápady nebo návody a zkušenosti, protože v poslední době se tady probírá jak zkopmplikovat broušení na Tormeku. Našel jsem tento dotaz, ale není na něj žádná reakce. Řešil jsem stejný problém. Protože nebrousím každý den tak jsem vždycky pootočil kotoučem když jsem šel okolo brusky. Později jsem to vyřešil pomocí řetízku, jak je vidět na fotce.

ferko vložil tyto přílohy:
PA250104.JPG.jpg
PA250110.JPG.jpg

CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Zdravím ve spolek.

Cca týden mám nového kámoše Tormek T8. Za mě super bruska, příjemné broušení.

Co si nejsem jistý, jestli dobře brousím špičku. Můžu požádat zkušenejší uživatele o radu, jak postupujete při broušení špičky, abyste udrželi stejný úhel. Případně mě odkažte na příspěvek, kde se to řešilo.
Posláno:

Pozorovatel
CAR napsal:
Zdravím ve spolek.

Cca týden mám nového kámoše Tormek T8. Za mě super bruska, příjemné broušení.

Co si nejsem jistý, jestli dobře brousím špičku. Můžu požádat zkušenejší uživatele o radu, jak postupujete při broušení špičky, abyste udrželi stejný úhel. Případně mě odkažte na příspěvek, kde se to řešilo.

Podívej se na můj příspěvek na stránce 35, http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=22970&p=35

Také si pozorně projdi kapitolu v Tormek manuálu o upínání nože do nožové úchytky. Je tam k tomu názorný obrázek.

V podstatě se dá říct, že pro dosažení stejné výšky ostří podél celé čepele je potřeba v blízkosti špičky najít vhodný kompromis mezi zvedáním rukověti a natáčením čepele. Obecně platí, že zvedání rukověti je agresivnější než natáčení čepele.

CAR
Posláno:
Začátečník
Děkuji za radu.

Šlo mi o to, jestli je lepší zvedat nebo natáčet čepel. Budu muset najít vhodný kompromis.
CAR
Posláno:
Začátečník
Chtěl bych se zeptat, dá se na SJ 250 vybrousit zrcadlocě vyleštěná fazetka? Myslím, že jí mám vybroušenou docela slušně, ale když se podívám z blízka, velmi jemné stopy (rýhy) tam jsou přesto vidět, přestože všechna fixa je odbroušena.

Nebo se na 100% zrcadlo musí použít Rozsutec?

CAR vložil tyto přílohy:
fazeta_Delica.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
- ZDP 189 sa dá pekne vybrúsiť do zrkadla.
- Aký kameň si mal pred SJ250? Ak si mal SG alebo SB budeš to tobiť dlho. Je dobré ak búsiš aspoň na 3 kameňoch postupne grit 220 - 1000 - 4000.
- Treba dodržať rovnaký uhol ako na hrubšom kameni. Ak je iný priemer kotúčov treba to kompenzovať.
- SJ musí byť čistý - kúsky aj rovnakého odbrúseného materiálu môžu vytvoriť ryhy.
- Rozsutec môže ale aj nemusí pomôcť - môže obsahovať väčšie častice a tie narobia ryhy.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
CAR
Posláno:
Začátečník
První kámen jsem měl SG 250. Prodejci mi říkal, že hrubost je 220 - 1000 podle toho, jak se připraví takovým přípravným kamenem (z jedné strany udělá hrubost 220, z druhé strany 1000). Čím více se nůž brousí, tím více by se měla hrubost kamene blížit 1000.

Před použitím SJ 250 používám čistící kámen Matsugana stone.

Divné je, že když před SJ 250 označím fazetku černou fixou, která vyplní hlubší strukturu po broušení od SG 250, tak černá fixa při broušení kompletně zmizí (kontrola lupou 10x zvětšení), nicméně velmi jemné rýhy tam jsou. Tím, že že se odbrousí celá fixa, neměly by být mikrorýhy po SG 250...

Chápu správně, že Rozsutec není úplně ideální?

Jinak broušení na Tormeku za mě super. Nikdy bych nevěřil, že budu někdy schopen tak dobře nabrousit nožeShocked
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum