ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
- asi tam máš rôzny uhol - skús zmerať priemer SG a SJ bude tam rozdiel
- ryhy po SG "prerobenom" na grit 1000 sú dosť veľké - pozri si prosím vo vlákne porovnanie s Naniwa Superstone 1000..... brúsiť brúsiť brúsiť dokiaľ ryhy nezmiznú
- Rozsutec je prírodný kameň ..... pozri si prosím porovnanie s SJ v mojich videách nz YT
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Zkoušel jsem tu Naniwu někde sehnat a na internetu jsem viděl jen brusné kameny (hranol). Nemáte tip, kde se dá kotouč sehnat?

Jinak díky za rady.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 9/9/2014
CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Já bych potřeboval velké na Tormeka T8.

Zatím jsem objevil pouze Sun Tiger s gritem 800.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/9/2017
Ďakujem Palkovi Šandorovi za dobré rady ,ktoré mi poskytol k Tormeku 8 . Je to veľký odborník a dobrý človek.
Ďakujem.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/17/2017
Zdravím Tormekisty. Používám brusku Scheppach Tiger 2500 a s nastavováním úhlů docela laboruji. Moc se mi líbí řešení se šablonou pro nastavování úhlu broušení, Teoreticky by měla jít použít i na Scheppachu. Poradili byste mi někdo, jak ji získat? Ideální by bylo si ji někde nechat vytisknout na 3D tiskárně, ale potřebný soubor nevytvořím, na to jsem úplná lama. Tak díky za případné rady.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/1/2017
Jenda007 napsal:
Díky za Tvůj zajímavý příspěvek, který řeší klíčové problémy při broušení nožů na Tormeku.

Samo středící nožová úchytka je toužebným přáním mnoha Tormekistů.

Tvoje řešení nastavovače úhlu ostří se mi rovněž líbí. Sorry za chybějící kótu R = 133,5 mm. Střed kružnice je ve výkresu naznačen červenou tečkou mezi kontaktními kolečky.

Díky, že ses s námi podělil o své řešení. Ok
Jenda

Zdravím Jendu007, při hraní se šablonou jsem čistě náhodou objevil, že stoupání závitu hrazdičky 1,5mm dá přesně 1° na úhlu ostří. Opravdu 5 otáček zvedne nebo sníží šablonu o předtištěnou díru. Čili teoreticky by stačila jedna díra a pamatovák kolikrát jsem otočil maticí hrazdy. Ovšem tvoje řešení je mnohem elegantnější a používám je. Možná to má smysl třeba při nastavení třeba 16°, nebo pod 1°. S pozdravem.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
ferko napsal:
V poslední době se to tady zvrhlo na příliš odbornou debatu a já se chci zeptat na zkušenosti s klasickým Tormekem. Dneska jsem si trochu hrál a mám problém s dobrušováním ostří až nadoraz k ručce. Brusku mám teprve rok, tak se pořád učím a na toto jsem zatím nepřišel.Samozřejmě bych to mohl vyřešit vybroušením zubu (choil?) ale na kuchyňáky se to nehodí, nehledě na to že nejsou moje. Poradí někdo jak se to dělá?

Toto je to pravé co jsem hledal. Teprve tady jsem našel odpověď na to jak dobrousit ostří až k rukojeti.
https://www.youtube.com/watch?v=ipVWzVzioyo
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Ahoj, nedávno jsem se zařadil také mezi brusiče (zatím začátečníky). Primárním cílem sice byly řezbářská dláta, ale s tím se samozřejmě svezly i nože. Před nějakým časem se tu řešily přípravky na broušení nožů (např. sada 2ks od VPJ01). Byla by možnost jednu sadu získat? Dále jeden standardní kotouč je naprosto nedostačující. Pokud jsem pochopil správně, pro D250 je aktuálně jedinou rozumnou možností dokoupení Sun Tiger 800, originál SJ a případně Rozsutec. To pro jistotu, než odešlu objednávku. Jinak díky všem za naprosto perfektní fórum, ty informace budu vstřebávat ještě hodně dlouho. Bohouš
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/6/2018
Zdravím všetkých priaznivcov Tormeku, stal som sa novým členom Vášho fóra. Vlastnim T7. Všetky Vaše skúsenosti sa mi zišli. Dufam, že aj ja niečim prispejem. Používam kotúče SB250 a SJ250.
Posláno:

Štamgast
bcoufal napsal:
.....Dále jeden standardní kotouč je naprosto nedostačující. Pokud jsem pochopil správně, pro D250 je aktuálně jedinou rozumnou možností dokoupení Sun Tiger 800, originál SJ a případně Rozsutec. To pro jistotu, než odešlu objednávku. Jinak díky všem za naprosto perfektní fórum, ty informace budu vstřebávat ještě hodně dlouho. Bohouš

Áno momentálne je to jediný dostupný kameň o ktorom viem :(
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
jozef27 napsal:
Zdravím všetkých priaznivcov Tormeku, stal som sa novým členom Vášho fóra. Vlastnim T7. Všetky Vaše skúsenosti sa mi zišli. Dufam, že aj ja niečim prispejem. Používam kotúče SB250 a SJ250.

Vitaj Jozef
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
sandor napsal:

Áno momentálne je to jediný dostupný kameň o ktorom viem :(

Ešte sú aj CBN kotúče, šírka je 2 palce, rôzne zrnitosti, záruka na ne je na použitie bez vody.
Skúsenosti s nimi nemám, ale len tak pre zauímavosť dávam link:
https://woodturnerswonders.com/products/tormek-4-in-1-design-10-x-2-1-2-arbor
Posláno:
Začátečník
Grinder napsal:

Ešte sú aj CBN kotúče, šírka je 2 palce, rôzne zrnitosti, záruka na ne je na použitie bez vody.

Měl bych trochu obavy z toho, že ostří není při broušení chlazené.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Quote:
Měl bych trochu obavy z toho, že ostří není při broušení chlazené.

Keď dáš do googlu názov toho kotúča, trebárs:

Tornado cbn grinding wheels for tormek

tak ti nájde aj rôzne fóra, kde sú k tomu vyjadrenia, hlavne fóra v angličtine .

Trebárs niekto ho má vo vode, ale treba nejakú prísadu proti hrdzaveniu kovového tela kotúča.
Niekto rosí kotúč .
Všeobecne píšu, že robí rýchlejšie. Grit sa časom zjemňuje.
Výhodu vidia skôr v nepotrebnosti prestavovať podľa priemeru,
v životnosti kotúča ( min 2-3 krát dlhšie vydrží ako SB250 ) - stúpa efektivita brúsenia ( kratší čas a plus menšie náklady na kotúč v dlhodobom horizonte )
Navyše väčší priemer kotúča - dutý výbrus čo najmenší.

Nevýhoda bude asi to, že ani s najjemnejším gritom nie je povrch taký ako napr. po SJ250.
Asi aj tá možnosť spálenia povrchu - ostria ( ak brúsiš nasucho ) ak pritlačíš, inak pochybujem, že by si spálil.
Asi nebude na nich dobré brúsiť nerez, bál by som sa zanášania kotúča.
Kotúč je o niečo užší.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Díky za komentáře. Rozhodl jsem se, že nebudu experimentovat a koupím vyzkoušenou klasiku Sun Tiger 800 a SJ-250. To mi do začátku určitě bude stačit.
Prosím, pořád platí dotaz na pořízení šablon pro broušení nožů (např. sada 2ks od VPJ01 - nebo obdobné od někoho jiného). Pokud by se uvažovalo o další výrobě, měl bych zájem.
Posláno:
Začátečník
Grinder: Nechci z toho dělat vědu, ale domnívám se, že vzniklé teplo při obrábění (broušení) je konstantní. Lze pouze rozložit v čase. Zjednodušeně tedy platí, že když brousíš rychle, tak se vzniklé teplo nestačí odvádět a broušený předmět zahříváš intenzivněji, než když brousíš pomalu (pomalejší otáčky nebo méně tlačíš). Ostří nože je velmi tenké a odvod tepla je tím pádem nedostatečný, takže bez intenzivního chlazení riskuješ změnu jeho vlastností. Zároveň se domnívám, že materiál, z kterého je korpus kotouče vyroben je nekorozivní, ale jde spíše o použité pojivo. Každopádně na diama.cz nabízejí CBN kotouče smáčené vodou.
Posláno:
Začátečník
bcoufal napsal:
Díky za komentáře. Rozhodl jsem se, že nebudu experimentovat a koupím vyzkoušenou klasiku Sun Tiger 800 a SJ-250. To mi do začátku určitě bude stačit.
Prosím, pořád platí dotaz na pořízení šablon pro broušení nožů (např. sada 2ks od VPJ01 - nebo obdobné od někoho jiného). Pokud by se uvažovalo o další výrobě, měl bych zájem.

Já mám Sun Tiger 800 a Sun Tiger 4000. A výsledky jsou opravdu pěkné.
Posláno:

Štamgast
Novinka ? asi som ju nejako prehliadol :) TORMEK T2

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
sandor napsal:
Novinka ? asi som ju nejako prehliadol :) TORMEK T2

No tady je asi dobrý ten diamantový kotouč. Jinak systém broušení asi už tak dobrý není. To nastavování úhlů už je dost obecné.KO Je to názor můj jsem celkem nováček, majitel Tormeku T7 cca2 roky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum