ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/31/2018
Tak Tormek ako taký som zvládol, ovladam nastavovanie, sklony, prepočet uhlov ostria nožov a nasledné nastavenie Tormeka. Potreboval by som ale trochu teorie od Vás, čo sa týka ostria noža. Hľadám nejaké info, kde by bolo nejako jasne dané, aký uhol používať na aký nož. Merať uhol, odliatkom, nemá pri 90% nožov čo robím ja, žiadny význam. A tie drahšie, keď sa iba ostria a nie prebrusujú nakomplet, nieje problem. JA viem, že to je obšírna téma. Skôr mi ide oto, keď že brúsim hlavne kuchynské, aj tie z blata, aj tie "100€", ktoré si chlapy cenia ako najlepšie Happy , ale ja nejaka Morakniev, aj Kizlyar,. Keď je ostrie ešte "čitatelné" na noži, tak nieje problém. Ak mi príde nož, dosekaný ako kosa, tak vždy zvažujem uhol podla typu noža, podla hrubky čepele, podla výbrusu, a podla stavu aký je, ale stále to nastavujem tak, aby to bolo vhodné na typ noža - 30,35,40, ... Napríklad Morakniev má uhol ostria 20 stupňov, nieje problem ho nabrusíť na 20 stupňov, aj som ho brúsil. Otázka je, či nieje vhodnejšie to dať na mikrofazetu s uhlom 30 stupňov. Problem je skor s čepelami, ktorú sú buď strašné hrubé, alebo strašne tenké. Dávať kuchyňáky na 40 stupňov, je to optimálne? Pri niektorých čepeliach to nieje dobré si myslím, hlavne pri tých tenkých. .............. 30? Toto by som mal rád zodpovedané, atak že ak by niekto prispel k téme, budem rád. Alebo dal tu nejaký odkaz.
Tu sú známeho nože zo sady, jeden použitý, jeden nabrusený, uhol 30. Vhodný, nevhodný uhol?
Posláno:
Začátečník
Tormek a mlynček na maso. Akým spôsobom to robíte vy? Ja som použil tento prípravok na nož a šajba v ruke. Robíte to inak?

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
- šikovne si nabrúsil "šajbu" - daj pozor aby bola rovná - skús ju zmerať "vlasovým" pravítkom
- prebrúsenie noža (zachovanie uhla) - natri fixkou ostrie polož na kotúč ako keby si išiel brúsiť a rukou pootoč kotúč - uvidíš, kde ti berie - podľa poteby uprav US (univerzalny suport)
- 20° vrcholových na more je veľmi málo - pri prvom zarezaní do tvrdšieho dreva asi ohneš ostrie, mora robi scandy cca 24-26 a na konci 36° mikrokonvex (pozri vo vlákne pár stránok späť)
- aký uhol na nôž - veľmi komlpexná tema ..... ak by som to mal zhrnúť: aké zvyklosti pri práci má užívateľ, ako si bude udržiavať ostrý nôž, typ noža, použitá oceľ, tepelné spracovanie.... podľa CatraUK platia všeobecné zásady pri brúsení nožov:
Jedálenský nôž 55-60
Domáci kuchynský nôž 30 až 35
Profesionálny kuchári a Kuchynské nože 25 až 30
Komerčné spracovanie mäsa 25 až 30
Spracovanie rýb 25
Spracovanie zeleniny 35
Skladacie a Športové nože (vysoká ostrosť) 30 až 35
Skladacie a Športové nože (vysoká životnosť) 40 až 45
Všetky uvedené uhly sú vrcholové!!!

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:
- šikovne si nabrúsil "šajbu" - daj pozor aby bola rovná - skús ju zmerať "vlasovým" pravítkom
- prebrúsenie noža (zachovanie uhla) - natri fixkou ostrie polož na kotúč ako keby si išiel brúsiť a rukou pootoč kotúč - uvidíš, kde ti berie - podľa poteby uprav US (univerzalny suport)
- 20° vrcholových na more je veľmi málo - pri prvom zarezaní do tvrdšieho dreva asi ohneš ostrie, mora robi na konci 36° mokrokonvex (pozri vovlákne pár stránok späť)
- aký uhol na nôž - veľmi komlpexná tema ..... ak by som to mal zhrnúť: aké zvyklosti pri práci má užívateľ, ako si bude udržiavať ostrý nôž, typ noža, použitá oceľ, tepelné spracovanie.... podľa CatraUK platia všeobecné zásady pri brúsení nožov:
Jedálenský nôž 55-60
Domáci kuchynský nôž 30 až 35
Profesionálny kuchári a Kuchynské nože 25 až 30
Komerčné spracovanie mäsa 25 až 30
Spracovanie rýb 25
Spracovanie zeleniny 35
Skladacie a Športové nože (vysoká ostrosť) 30 až 35
Skladacie a Športové nože (vysoká životnosť) 40 až 45
Všetky uvedené uhly sú vrcholové!!!

Ďakujem Pali. Takto nejako to mne stačí ako píšeš. Je mi jasne, že je to nôž od noža, ale nejaký všeobecný nástrel teraz mám, čo sa uhlov týka. More som tiež doprial "mikro makrokonvex" dal som jej iba 30° - prerobím ju, ak budem brúsiť znova. Stále to vidím tak, že tá 30-ka je najčastejšie používaná pri bežných nožoch.
Čo sa týka fixi, to je samozrejmosť, bez toho to ani nejde. Používam ju stále, stále. Hlavne na označeie ostria, označenie konca brúsenia a označenie chýb, rýh, ... A aj keď brúsim nožnice, bez nej to nejde, hlavne pri dvojitom ostrii nožníc, tu používam 2 farby fixi, zelena, červená, celkom je to sranda. A pomáham si aj lupou, ale len 60-120x. 60x na zbežen pozretie, 120 na zuby, trochu aj ihly. Foto z lupy je po kameny Taidea, foto je staršie, teraz už len TORMEK.

Posláno:
Začátečník
Ahojte skúsenejší. Prerábal som teraz známemu starý "nepotrebný" nôž na niečo potrebnejšieho.
Plán bol predbežne taký ako je na obrázku. Zkreslené uhly, výšky, .... . Pilku som dál dole na inom stroji, nie na Tormeku samozrejme. Laugh Problém je s upnutím na Tormeku. Chcel som to naňom robiť, ale asi to nieje možné, uhol maličký toho druhého brúsenia, bolo to 8 stupnov vrcholových, ale to už nieje možné upnúť, aby mi to držiak noža nechytalo o brúsny kotúč. Tak je to bez toho. Aj keď to naoko nevyzerá zle, je to naozaj riešiteľné iba na pásovke? Alebo je nejaká rada dobrá?

Posláno:

Štamgast
VladoH napsal:
......Problém je s upnutím na Tormeku. Chcel som to naňom robiť, ale asi to nieje možné, uhol maličký toho druhého brúsenia, bolo to 8 stupnov vrcholových, ale to už nieje možné upnúť, aby mi to držiak noža nechytalo o brúsny kotúč. Tak je to bez toho. Aj keď to naoko nevyzerá zle, je to naozaj riešiteľné iba na pásovke? Alebo .....

....brúsenie po častiach - vybrúsiš jednu časť, preložíš SVM 45 na iné miesto a pokračuješ
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:
VladoH napsal:
......Problém je s upnutím na Tormeku. Chcel som to naňom robiť, ale asi to nieje možné, uhol maličký toho druhého brúsenia, bolo to 8 stupnov vrcholových, ale to už nieje možné upnúť, aby mi to držiak noža nechytalo o brúsny kotúč. Tak je to bez toho. Aj keď to naoko nevyzerá zle, je to naozaj riešiteľné iba na pásovke? Alebo .....

....brúsenie po častiach - vybrúsiš jednu časť, preložíš SVM 45 na iné miesto a pokračuješ

To ma napadlo na zaciatku, ale hned som od toho upusti. Bal som sa, ze sa mi tie brusenia nestretnu a bude po zabave a na noz sa nebude dat pozerat. Nepoznáte nejaky kotuc priemer 250 a hrubka tak do 2 cm? Stredova diera nehra rolu. Bolo by to dobre na brusenie nozov masomlynceka, lebo SG alevo aj SB pri hrubke 5 cm sa nevyuziva v celej sirke a po case tam vznika mierne obrusenie, ked sa vyuziva iba 2 cm jeho kraja.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
Chcel by som pozdraviť členov brusičskej komunity ! Po niekoľkých pokusoch o nabrúsenie noža tak, aby holil som sa dopracoval k rozhodnutiu kúpiť nízkootáčkovú brúsku. Bol som rozhodnutý pre Scheppach Tiger až kým som nenarazil na toto vlákno a už dva dni som hrdým majiteľom Tormeka T8 a mám za sebou prvé nože, ktoré holia chlpy Happy Prečítal som to tu celé dva krát a je tu naozaj veľa užitočných informácií, videá p. Šándora si veľmi cením a rád by som sa s ním niekedy stretol. Dovolím si jednu otázku, spomína sa tu meranie uhlov odliatkom, ale nemám o tom predstavu, vedel by niekto stručne popísať o čom to je ? Ďakujem.
Posláno:

Štamgast
MiroSK napsal:
.... Dovolím si jednu otázku, spomína sa tu meranie uhlov odliatkom, ale nemám o tom predstavu, vedel by niekto stručne popísať o čom to je ? Ďakujem.

Vitaj Miro
- meranie odliatkom - voskovým - skús pozrieť na mojom profile YT utobil dom video
- oveľa rýchlejšie je merať laserom - aj to by niekde malo byť - písal o tom bača
- stretnúť sa môžeme, prosím napíš mi email
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:

Vitaj Miro
- meranie odliatkom - voskovým - skús pozrieť na mojom profile YT utobil dom video
- oveľa rýchlejšie je merať laserom - aj to by niekde malo byť - písal o tom bača
- stretnúť sa môžeme, prosím napíš mi email

Ďakujem, video som našiel a už viem.. Len som tomu chcel rozumieť (hrozne nerád niečomu nerozumiem ), mne bude zatiaľ stačiť fixka Happy
Budem usilovne trénovať a keď nebudem na niečo vedieť prísť, tak sa skúsim spýtať, prípadne poprosím o zaškolenie, ak bude taká možnosť, P. Bystrica je v peknom kraji Wink
Posláno:
Začátečník
Ahojte.
Nabrúsil som kuchynský noname nôž na SG250, ihla po celej dĺžke ostria, potom na SG250 zrovnanom na grid 1000, nakoniec každý ťah z inej strany bez prítlaku, aby som čo najviac odstránil ihlu a obtiahnutie na koženom kotúči s trochou pasty. (iné kotúče zatiaľ nemám). Nôž holí chlpy, lepí sa na necht, no vlastnou váhou nejde do paradajky. Je to tým, že sa pastou zaleštili mikrozúbky a nemá čím tú kožu na paradajke "načať" ? Mám v pláne ako ďalší kotúč v poradí kúpiť SJ250 - keď skončím na ňom, pôjde to do paradajky, alebo bude lepší Rozsutec ?
Ďakujem.
Posláno:

Štamgast
Paradajka vs kuchyňak - aký máš vrcholový uhol? Aká je hrúbka výbrusu? Ako zrelá je paradajka? Koľko váži nôž? Kde si ho držal? Ako penve si ho držal? ........
SJ vs Rozsutec - vlastnosti som popísal pár príspevkov späť - začiatok predchádzajúcej strany. Paradajku by mali dať oba kotúče ;)

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:
Paradajka vs kuchyňak - aký máš vrcholový uhol? Aká je hrúbka výbrusu? Ako zrelá je paradajka? Koľko váži nôž? Kde si ho držal? Ako penve si ho držal? ........
SJ vs Rozsutec - vlastnosti som popísal pár príspevkov späť - začiatok predchádzajúcej strany. Paradajku by mali dať oba kotúče ;)

Ok, ospravedlňujem sa za otázky.
Posláno:

Štamgast
Otázky sú OK.
Ja čakám na tvoje odpovede - upresnenie podmienok "testu"
Skús pozrieť ešte sem: http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=559558#559558
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
WÜSTHOF IKON 46906/16cm

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:

Vrcholový uhol mám 30°, hrúbka výbrusu = hrúbka ostria ? To neviem. Zrelosť paradajky neviem posúdiť, neviem či sú dané merateľné stupne zrelosti, nôž som nevážil, no a kde a ako pevne som ho držal ? Držal som ho v kuchyni a silou takou, aby mi nevypadol z ruky Grin
No a teraz vážne. Chcel som len vedieť, či leštenie pastou môže natoľko obrúsiť zúbky na ostrí, že sa nevie "zahryznúť" do šupky. Som si vedomý, že pasta vyleští ostrie do akéhosi konvexu-videl som video "čo sa deje pri brúsení", ale prebehol som ho na koženom kotúči z každej strany dvakrát s minimom pasty a skoro bez prítlaku, takže som ho toľko neztupil (stále holil).Šupka na paradajke sa pod tlakom ostria prehla..
Posláno:

Štamgast
WÜSTHOF IKON 4996/23cm

- hrúbka výbrusu = hrúbka prechodu medzi výbrusom čepele a fazetkou
- pri obťahovaní si dodržal rovnaký uhol ako bol pri ostrení?
- áno, leštenie na koži môže "znehodnotiť" predchádzajúce ostrenie
- odskúšať si to môžeš aj sám, sg250 test, koža test, koža s pastou test, koža s pastou +zmena uhla test.....
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Chápem to správne ?
výbrus = časť čepele daná výrobcom, nejakého tvaru (V, dutý, konvex...), končí fazetou..
fazeta = plocha, ktorú brúsime, končí sa ostrím
ostrie = najtenšia časť čepele (fazety)
hrúbka výbrusu = najhrubšia časť fazety..
hrúbka ostria závisí od ocele, čím tvrdšia, tým je možné urobiť tenšie a tiež čím jemnejší kotúč, tým tenšie ostrie ?
keď nie, opravte ma prosím a ja sa potom pôjdem niekam hanbiť Happy
Posláno:

Štamgast
Dobre to chápeš názvoslovie, memusíš sa ísť hambiť Laugh
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
no fuj, to mi odlahlo Happy
Napadla ma taká myšlienka. Rozmýšľal som nad tým, poprosiť p. Šándora o možnosť stretnutia a "zaškolenia", alebo o praktické ukážky a možnosť pochytiť nejaké fígle, čítal som tu, že niekto to absolvoval a chválil si to. Keby sme boli takí viacerí, či by nechcel zorganizovať taký "seminár", prezentáciu, alebo stretnutie ľudí z tohto fóra, kde by sme si vymenili nejaké skúsenosti, pochytili niečo od majstra, ukážku techník, materiálov, kotúčov.. Niekde v Tatrách napr., cez deň sa venovať problematike, večer nejaký ten drink, výlet lanovkou, taký užitočný a príjemný víkend.. S nejakým vstupným, členským poplatkom, aby z toho aj niečo mal..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum