ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/14/2016
sandor napsal:
VladoH napsal:
......Problém je s upnutím na Tormeku. Chcel som to naňom robiť, ale asi to nieje možné, uhol maličký toho druhého brúsenia, bolo to 8 stupnov vrcholových, ale to už nieje možné upnúť, aby mi to držiak noža nechytalo o brúsny kotúč. Tak je to bez toho. Aj keď to naoko nevyzerá zle, je to naozaj riešiteľné iba na pásovke? Alebo .....

....brúsenie po častiach - vybrúsiš jednu časť, preložíš SVM 45 na iné miesto a pokračuješ

Šlo by upnout nůž do dvou držáků současně a při broušení přejít plynule z jednoho držáku na druhý? Až budu mít nůž dostatečně dlouhý, vyzkouším to. Držáky na to mám.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/6/2018
Zdravím vás všechny fanatiky. Jsem tu nováček a nevím kam se vrtnout se svým problémem, nejedná se o Tormek ale o nůž. Snažím se ostřit nože na kamenech a pro domácí užití v kuchyni celkem dostačující ( všichni jsou spokojeni) já si koupil kuchyňák Wusthof classic který bude časem potřeba trochu přejet ačkoli se ho snažím udržovat ocílkou. Rozhodl jsem se tedy oslovit brusiče ( doporučil mi ho spolupracovník ) a nechal si nabrousit zatím nůž jiný abych věděl jestli mu můžu někdy poté svěřit Wusthof.
Bohužel to dopadlo takto a konečně můj dotaz, co s tím?

Podle mě je to od nějakého upínacího přípravku nebo co
Případně pokud je to zde hodně nevhodné prosím admina o přesunutí do vhodnějšího vlákna, díky

Vendous vložil tyto přílohy:
E0ajQ8PaTnyYJPoSD2qhnQ.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Vendous napsal:
Bohužel to dopadlo takto a konečně můj dotaz, co s tím?...
..Případně pokud je to zde hodně nevhodné prosím admina o přesunutí do vhodnějšího vlákna, díky

Vendous - a ako si predstavuješ výsledok?
Skús sa pozrieť sem: http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=topics&f=19
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Týmto dávam na známosť, že 2.3.2018 sa uskutoční malé stretnutie - zaškolenie - seminár -
brusičov nožov použivajúcich TORMEK.
Cieľ: Ukázať a odskúšať si základy používania a nastavovania TORMEK-u a upínacích prípravkov pri brúsení nožov.
Miesto: Považské Podhradie
Čas: 9:00 - 12:00
Počet učastníkov je obmedzený na 4.
Poplatok - príspevok na lano :) 50€
Podmienky: doniesť si vlastný T s kotúčmi a upínacími prípravkami, "tréningový" nôž.
Záujemcovia kontaktujte ma prosím len cez email.

Ďakujem MiroSK za "nakopnutie" k tomuto kroku.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Mam pocit ze Vendous ma problem s timi dvomi vodorovnými cmuhancami cez cepel ako s ostrim aspon ja som to tak pochopil.....(Podle mě je to od nějakého upínacího přípravku nebo co)......
Vendous>> a nejde to "prelestit" nejakou handrou s lestiacou pastou lebo to vyzera jak otlacene a nie hlbkovo poskrabane ,ale mozno sa mylim. A riesenie >>porozpravaj sa s brusicom co a ako a potom ak treba hladaj inde alebo sa budes musiet vybavit nejakym brusnym materialom a naucit sa to sam ( co je najlepsia cesta)Wink
Posláno:

Začátečník
Motorkar napsal:
Mam pocit ze Vendous ma problem s timi dvomi vodorovnými cmuhancami cez cepel ako s ostrim aspon ja som to tak pochopil.....(Podle mě je to od nějakého upínacího přípravku nebo co)......
Vendous>> a nejde to "prelestit" nejakou handrou s lestiacou pastou lebo to vyzera jak otlacene a nie hlbkovo poskrabane ,ale mozno sa mylim. A riesenie >>porozpravaj sa s brusicom co a ako a potom ak treba hladaj inde alebo sa budes musiet vybavit nejakym brusnym materialom a naucit sa to sam ( co je najlepsia cesta)Wink

Přesně tak.
Takže zkusím zelenou brusnou pastu a hadr. Ten co to brousil byl přes kolegu z práce a nůž mu už žádnej určitě nesvěřím, vlastně nikomu. Koupil sem si dva dvoustranné brusné kameny ( 240/800 a 1000/3000 ) a budu trénovat a trénovat. Přemýšlel sem o brusce ale Tormek to nebude, tolik do toho investovat nechci neb si budu brousit jen občas pár nožů pro sebe tak možná levnější klon.
Každopádně děkuji za radu Ok
Posláno:

Začátečník
Ještě jednou díky.
Na to že sem něco takového dělal prvně tak to neni špatný

602xhinrTkyHX0St6B8Fiw.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Vendous napsal:
Ještě jednou díky.
Na to že sem něco takového dělal prvně tak to neni špatný

Pekne si to opravil Ok
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Začátečník
Tak sem si s tím ještě trochu pohrál a zkusil sem doladit i to ostří. Kámen 800 - 1000 - 3000 a celkem sem překvapil sám sebe, jen ostrost není taková jakou bych si představoval ale je ostřejší než od toho brusiče Ok

Ur794_LoQmikBZQwdmEJrg.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2017
Vendous napsal:
Tak sem si s tím ještě trochu pohrál a zkusil sem doladit i to ostří. Kámen 800 - 1000 - 3000 a celkem sem překvapil sám sebe, jen ostrost není taková jakou bych si představoval ale je ostřejší než od toho brusiče Ok

Tak tak ,koukej se to naučit pacholkumrGreen ...páč co si člověk neudělá sám to nemáWink
...dobrá práceOk Happy
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/23/2018
Zdravím všechny. Jsem zde nově. Moc díky za skvělé vlákno. Je zdrojem velké inspirace. Samozřejmě bez praxe to nejde a je potřeba brousit a brousit. Pokud by někdo řešil dilema, co koupit za typ brusky, tak se rád podělím o svou zkušenost. Dlouho jsem se rozhodoval co koupím, zda T8 nebo T4. Nakonec jsem koupil T4. Rozhodoval jsem se z následujících důvodů:

Quote:
A. Nemám velkou dílnu a vzhledem k velikosti se mi zdála T4 lepší na manipulaci a přenášení.
B. Mám broušení jako relax, tak jsem si říkal, že mi stačí T4, i když jsem se obával toho časového omezení, které udává výrobce pro dobu broušení T4 30minut.
C. Finančně taky vycházela T4 lépe včetně ceny kamenů.
D. A jenom čistě okrajově, jako „side“ efekt, jsem si říkal, že pokud někdo z majitelů T7/T8 dobrousí své kameny na průměr 200 mm, a bude je chtít prodat, tak to bude využitelné na T4.

Co se týká vybavení, tak kamen SG 200 jsem měl v základu. Dokoupil jsme SJ 200 a řadu přípravků. Z výsledků broušení na Tormeku jsem nadšený, ale zpětně bych již šel do T8 a to z následujících důvodů:

Quote:
1) Mám problém s upínáním velkých kuchyňských nožů, které se mi do T4 „nevejdou“ upnout. Toto omezení mám i u broušení větších seker 
2) Na T4 neexistuje kamen SB200.
3) U větších nožů mi překáží honovací kolo. To předpokládám u T7/T8 nebude tak často nastávat.
4) Ani ten side efekt bod D nelze uplatnit, protože na T4 jsou kameny široké 40 mm, kdežto na T7/T8 jsou 50 mm, tak je na T4 neupnu. To má Tormek zřejmě záměrně, aby to nešlo .
5) Jedině, jaká obava se mi nenaplnila, je doba broušení. Jedu 2-3 hodiny, a bruska je v pohodě. Nezahřívá se. Funguje OK.

Posláno:

Začátečník
Problém upínání velkých nožů nesouvisí s bruskou ale s přípravkem jestli se nepletu a honovací kolo je menší takže by vadit nemělo. Ale jen hádám, Tormeka nemámGrin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/27/2009
Honovacie kolo zhodiť si neskúšal, mala by to byť otázka pár sekúnd...
Posláno:

Začátečník
U T4 to nejde sundat tak jednoduše jako u T8
Ale u T4 je podstatně menší takže by vadit nemělo
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/27/2009
Hmm, tak to je dosť tragické, Tormek síce nemám, ale som o ňom zrovna dosť uvažoval, na 5 ročnom Woodstare za 125 ečiek je to je hneď, takže by som si vlastne pohoršil? Jasné , že Tormek je kvalitnejší a je k nemu viac brúsnych kotúčov (ktoré by možno pasovali aj k tej mojej starej rachotine), ale stojí mi za to vyvaliť tie prachy za brúsku, ktorá má problém s takou banalitou ako je odmontovanie honovacieho kotúčaNoNoNo
Posláno:

Začátečník
Pánové chtěl bych se zeptat, když to tady tak čtu tak by mě zajímalo jestli je možné si vystačit u T4 s originálním kotoučem k broušení nožů, dlát atd.? Když bych se náhodou rozhodl si ho koupit tak abych nedal za další kotouče stejný peníze jako za T4 Grin
Posláno:

Začátečník
PS: jako základ bych tedy vyděl T4 + SVM-45 + SE-77. Co dál by ste doporučili? Budu brousit výhradně jen pro sebe a blízké okolí takže se mi investice v žádném případě nevrátí ( jako asi většině z vás 😃 )
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Vendous napsal:
Pánové chtěl bych se zeptat, když to tady tak čtu tak by mě zajímalo jestli je možné si vystačit u T4 s originálním kotoučem k broušení nožů, dlát atd.? Když bych se náhodou rozhodl si ho koupit tak abych nedal za další kotouče stejný peníze jako za T4 Grin

To záleží co považuješ za ostré dláta a nože, když nabrousíš na T4 dlátu základní geometrii a pak si ho podle potřeby dojedeš třeba na vodních kamenech až po P6000 tak ti stačí i ten základní kotouč na dláta. U nožů je to podobné navíc s tím že spousta domácností má nože tupé jak prdel a tak i nabroušení základnm kotoučem pro ně bude astronomický rozdíl, pomohlo by jim totiž i obtažení o dno hrnečku.

Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Začátečník
Vendous napsal:
Problém upínání velkých nožů nesouvisí s bruskou ale s přípravkem jestli se nepletu a honovací kolo je menší takže by vadit nemělo. Ale jen hádám, Tormeka nemámGrin

S přípravkem a uchycením velkého nože jsem neměl problém. Co byl problém, tak to bylo při snaze nastavit 30 stupňový vrcholový úhel u velkého kuchyňáku. Hrazda se nadala již dál vysunout, protože by vypadla z držáku. Musel jsem skoro na maximum vyšroubovat černou regulační matku na konci přípravku.
Posláno:

Začátečník
Tecumseh napsal:
Honovacie kolo zhodiť si neskúšal, mala by to byť otázka pár sekúnd...

Jo zkoušel, ale pak se mi vysunula celá osa i s celým brusným kamenem Angry. Takžu tudy cesta asi nevede ...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum