ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/17/2017
O díru v kamení bych se nebál. Když brousím nůž a dávám si záležet, tak ho brousím na třech různých kotoučích a protože mám jen jednu brusku, tak je musím střídat. Po skončení broušení kotouč sejmu a uložím...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Přesně tak, o díru v kotouči nemusíš mít strach. To dřív sbrousíš kotouč do nepoužitelna, než se díra pohne. Co se týče mikrofazetky, tak tu bych dělal pouze na nejjemnějších kotoučích - např. na tom SJ-200, sám ji ale nepoužívám. Její přínos na SG kotouči nedokáži posoudit, ten je podle mne na to moc hrubý. Podle mých zkušeností z broušení se prostě jemnějším kotoučům nevyhneš. Pokud přímo brutálním způsobem nepřebrušuju / neopravuju fazetku, tak většinou brousím pouze na 2 kotoučích o gridech 800 a 4000 (kotouče Sun Tiger) - zde:
https://www.fine-tools.com/Tormek.html
Cena 79 a 119 EUR u kotoučů průměru 200mm není zase tak moc vysoká - kupuješ je jednou za život.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/7/2018
Kotouč Sun Tiger grid 800 je bohužel nedostupný a to už delší dobu. Opravdu ho nenahradí kotouč SG upravený kamenem na úpravu zrnitosti? Je mi jasné, že ten proces "vyhlazení" kotouče bych musel jednou za čas opakovat.
Takže po broušení na kotouči se zrnitostí 4000 není nutné používat kožené obtahovací kolo? Předpokládám, že končit broušení na tom gridu 800 bez obtahování na koženém kole je nedostatečné...
Posláno:
Pozorovatel
Těžko radit, sám mít T4, tak bych zvažoval:
a) Koupit Sun tiger 4000 - dokud je (kdo ví, jak to bude s dostupností do budoucna), nebo SJ. Podle mne by to po vyhlazeném SG mohlo fungovat. Další můj názor je, že to vyhlazení SG kotouč sun tiger 800 nenahradí. To hrubé zrno tam prostě je a zůstane.
b) Jinak by šlo postupovat i tak, že si uděláš dřevěné kolo 200mm (tvar kotouče) a na povrch nalepíš kůži či filc. Obdobně jako ten obtahovací kotouč menšího průměru. Tím obejdeš omezení rozměrů originálního. Můžeš jich mít i více a používat různé brusné pasty. Otáčky brusky jsou pro „leštění“ příliš malé. Dosáhnout lesku fazetky půjde, ale bude to déle trvat. S tím, že tam stopy po hrubém kotouči budou vidět. Jehlu ale odstraníš.
Sám po kotouči grid 4000 nůž jen lehce párkrát obtáhnu na kůži (na prkénku). Vlastně jsem došel do stavu, kdy to obtahovací kolo prakticky nepoužívám.
Posláno:
Začátečník
Ještě jsem narazil na tento kotouč:

https://www.dictum.com/en/sharpening-devices-for-grinders-efc/dictum-japanese-sharpening-wheel-grit-1000-716040

Má s ním někdo zkušenosti? Přece jen cena je o dost vyšší než u Sun Tiger.

Je pravda, že pokud SG vyhladím, a poté brousím nůž složitějšího tvaru, kde je třeba brousit na hraně kotouče, tak mi přijde, že na té hraně se kotouč velice rychle dostane na původní hrubost 220. Pokud je tvar ostří takový, že ho nemusím "šmrdlat" na hraně, tak ta jemnost vydrží poměrně dlouho dobu.
Posláno:
Pozorovatel
Díky za odkaz, já mám zase opačný problém. Delší dobu se dívám po velmi hrubém kotouči - grid do 100. Když renovuji řezbářská dláta (výhodná koupě na inzerát), tak v počátku potřebuji velké úběry ocele. Koho by bavilo dláto hodinu „šmudlat“ na gridu 220, než se mi podaří odbrousit všechna poškození a obnovit základní tvar. Zde mají grid 80, to je poprvé, co takový kotouč vidím skladem (250x50x12). Stará anglická dláta určitě jinak jak pod vodou přebrušovat nebudu. Taky budu rozmýšlet tu cenu…

A k tvému problému - někdo to musí zkusit první. O kvalitu bych se asi nebál, spíš ta cena je k přemýšlení - zda a jak dlouho čekat na Sun tiger.

Jinak, kdyby sis chtěl vyrábět větší obtahové kotouče o průměru 200mm, tak v okolí Jindřichova Hradce mohu nabídnout zdarma kousek kůže nebo filce na jeho výrobu. Časem dám asi kůže do inzerce (kožené hnací řemeny šíře 100 až 200mm), nyní jen nabídka pro tebe a osobní převzetí - na poštu se mi s tím jezdit nechce.
Posláno:
Začátečník
Díky moc za nabídku, zatím asi jiný obtahovací kotouč dělat nebudu. Zatím jsem nabrousil jen pár nožů, takže ještě zkusím trénovat na SG a původním koženém kole, třeba to obtahování dostanu lépe do ruky. Případně zkusím koupit ten kotouč grid 1000. Když jsem brousil v ruce většinou jsem právě na gridu 1000 končil, a to bez obtahování. Naopak mi přišlo, že ostří, které je mikrozubaté je pro většinu aplikací lepší než dokonale hladké.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2016
Čau chlapi měl bych na vás dvě otázečky??
- má někdo už zkušenosti s těmi novými diamantovými kotouči na Tormeka?
- pokud ano koupit SJ-250 nebo zmiňovaný diamant extra fine když chci leštit? Na tom diamantu je uvedená zrnitost diamantového brusiva 1200 bude to adekvátní tomu SJ-250? Přijde mi to hrubé či co, ale nevím jak se liší zrnitosti na diamant vs kámen....
Chci to převážně na kuchyňské nože všech jakostí.... Jo a ty otázky jsou tedy
3Wink
Za jakoukoliv radu a zkušenost díkyOk
Posláno:
Pozorovatel
Zkoušel jsem u prodejce (brusnekameny) zjistit podrobnosti k té diamantové vrstvě. Profi kotouče této velikosti stojí tak 5x tolik a mají diamantovou vrstvu silnou 3-4 mm. U Tormeka je navíc diamant i na boku. Prodejce tuto informaci nemá a nezískal. Mám tedy obavu, jak to bude s životností těchto kotoučů, než někdo zjistí, jaká je tam síla diamantů. Ty kotouče jsou prostě podezřele levný. Přeci jenom, i diamant podléhá opotřebení - prodávají se kameny na obnovu diamantové vrstvy. Ty podle mne fungují tak, že z kotouče vylámou opotřebený diamant (neostrý, zahlazený) a tím se brusné vlastnosti kotouče obnoví. Klasický kotouč je na celý život, u tohoto diamantu nevím.
K praktickým vlastnostem info nemám, to až bude mít někdo vlastní zkušenosti a může porovnávat s SJ-250. Sám budu uvažovat nejdřív po roce.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/22/2006
gembi napsal:
Kotouč Sun Tiger grid 800 je bohužel nedostupný ...

V pondělí objednáno, dnes doručeno.Pošta 10euro za oba.
https://www.feinewerkzeuge.de/Tormek.html

**AL** vložil tyto přílohy:
20180817_105043.jpg.jpg
20180817_105048.jpg.jpg

OMNIS VITA SUPPLICIUM EST.....celý život je trestem
Posláno:
Pozorovatel
Fotky jsou to krásné, to nemohu říct. Pointa je ale v tom, že u průměru 205mm je tam dlouhodobě tato poznámka „Zur Zeit nicht lieferbar!“ a ten kotouč prostě nejde objednat.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/22/2006
bcoufal napsal:
Fotky jsou to krásné, to nemohu říct. Pointa je ale v tom, že u průměru 205mm je tam dlouhodobě tato poznámka „Zur Zeit nicht lieferbar!“ a ten kotouč prostě nejde objednat.

ok,já myslel že řešíte 250mm.Dávám jenom info pro všechny, že kdyby někdo chtěl, tak jsou 250mm skladem.
OMNIS VITA SUPPLICIUM EST.....celý život je trestem
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
Tak jsem objednal druhý přípravek na broušení dlát. Hodně mě překvapilo jaké jsou vůle v pouzdrech na vodící hrazdě. Podle měření posuvkou je to pouze jedna desetina milimetru na každé straně, ale v součtu je to strašný vakl. U želízka do hoblíku 50mm se dá udělat slušný rádius na ostří.Neumím vložit video, tak alespoň fotky. Mohl jsem použít mikrometr ale toto je asi zřetelnější.První fotka je tloušťka hrazdy, druhý je starý přípravek a poslední je ten nový s těma vůlema.

ferko vložil tyto přílohy:
20180814_164848.jpg.jpg
20180814_164951.jpg.jpg
20180814_165035.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Včera se mi sešlo víc jak 10 nožů, tak jsem na T8 brousil celé odpoledne a rád bych se poradil. Brousím nejdřív na SG a potom na SJ, vadí mi neustále přehazovat kotouče.
Jak to děláte vy? Napadlo mě označit si polohu upnutí nože fixem, ale bojím se nepřesnosti.
Nebo si mám pořídit víc upínacích přípravků?

Musím se taky prásknout, že při přehazování kotoučů se mi povedlo SJ upnout špatně, takže mi trochu osmičkoval a přitom jsem zasekl nožem 2mm zub na hraně kotouče, takže jsem pak musel kotouč hodinu orovnávat :(

Naštěstí to odnesl jen ten kotouč...
Posláno:

Pozorovatel
Téměř všichni majitelé kotouče Tormek SJ si prošli tím že je kotouč pokousal. Ani mě se to nevyhnulo, viz foto.
Co se týká držáků na nože neobejdeš se bez přikoupení dalších držáků. Zkusil jsem držáky od firmy Scheppach které jsou za jednu třetinu ceny ale kdo zkusil Tormek už jinak nechce. Musel jsem je předělat podle tormeku. Ta práce s předělávkou se ale vůbec nevyplatí.

ferko vložil tyto přílohy:
držáky_Tormek.jpg.jpg
sek.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/18/2011
Taky se přidám k místní komunitě majitelů brusky Tormek. Koupil jsem si T-8, hlavně kvůli želízkům do hoblíků a dlátům, nože a další věci k tomu jsou ale velmi příjemný bonus. Broušení na kamenech mi moc nejde, Tormek je pro někoho jako já záchrana mrGreen
Brusku jsem vzal rovnou s SJ kotoučem a samozřejmě se mi povedlo, stejně jako spoustě jiných, do něj vyrobit zásek. V mém případě dokonce dvakrát mrGreen
Naštěstí to nebylo hluboko, takže jsem ubral jen lehce přes tři milimetry na průměru.
No a protože můj ponk je na broušení moc vysoký tak jsem si vyrobil vlastní verzi Tormek pracovní stanice, přeci jenom ten originál je sice vymazlený, ale řeknou si za něj celkem dost.
Zkusím sem přidat foto:

OndraH vložil tyto přílohy:
IMG_20180819_095742.jpg.jpg
IMG_20180819_095533.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/30/2012
Co to máš, prosím tě, za tu černou podložku pod Tormekem? Něco podobného bych taky potřeboval.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/23/2014
Preco nebrusite po ostrí, na istotu aby sa vam nezakusla cepel?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/18/2011
Rony napsal:
Co to máš, prosím tě, za tu černou podložku pod Tormekem? Něco podobného bych taky potřeboval.

Je toTormek podložka, označení RM-533

2 Peter611: já osobně brousím proti ostří protože mi to tak vyhovuje a můžu s klidem říct, že v mém případě byly obě zaseknutí do kotouče jenom moje chyba. Pokud bych si dával pozor, nestalo by se to.
Posláno:

Pozorovatel
Rony napsal:

Podložka je originál Tormek cena cca 800Kč. Úplně postačí gumová rohož na odkládání mokré obuvi zakoupená v Tescu 100Kč, používám jí k úplné spokojenosti.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum