ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2017
Ahojte, chcel by som sa spýtať, ako držíte uložené brúsne kotúče ?
U p. Šándora som videl, že ich má zavesené na stene, čo si doma nemôžem dovoliť.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
Peter M napsal:
U p. Šándora som videl, že ich má zavesené na stene, čo si doma nemôžem dovoliť.

Na skrini, podložené tak, aby sa vetrali a skriňa sa nezdula od toľkého vlhka.. Happy

MiroSK vložil tyto přílohy:
20181023_110934.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
Půlka plastového regálu z Bauhausu. Police vyztužená dvouma dřevěnýma hranolema a přepážky z paletového prokladu. Kotouče uložené nastojato. Pod kotoučema je vanička na zachycení odkapávající vody. Tak to mám já.
cal. Happy

Peter M napsal:

ferko vložil tyto přílohy:
kotouče_v_regálu.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/7/2018
Dobrá výzbroj. To je už na trezor .NoNoNo a ne na Bauhaus.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2016
To tak to je veliká parádaOk
Zajímala by mě ta Naniwa 500 dá se ještě někde sehnat?
Posláno:

Pozorovatel
To byla nějaká výprodejová akce na tomto portálu, dost se to tady probíralo:
Dieter Schmid - Feine Werkzeuge zur Holzbearbeitung.
Byl tam i kotouč Naniva 1000 jenomže jsem to zjistil pozdě, tak jsem vzal alespoň tu 500. Kotouč je pouze 4cm široký, je dost měký ale jinak je v pořádku. V nabídce už tyto kotouče nejsou.
cal. Cry

Jinus12 napsal:
To tak to je veliká parádaOk
Zajímala by mě ta Naniwa 500 dá se ještě někde sehnat?
Posláno:

Pozorovatel
Ten tmavší kotouč vypadá na Rozsutec. Ty vlnky na obvodě jsou hrboly?
Mě když přišel kotouč z Rozsutce tak vypadal po obvodě podobně ale podasřilo se mi ho vyhladit.
cal. Oh No
MiroSK napsal:
Peter M napsal:

Na skrini, podložené tak, aby sa vetrali a skriňa sa nezdula od toľkého vlhka.. Happy

ferko vložil tyto přílohy:
IMG_4939.JPG.jpg
IMG_4958.JPG.jpg
04032016547.jpg.jpg
IMG_4950.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
Ano, je to Rozsutec, tiež mi prišiel tak drsný, no po dllllhom orovnávaní diamantom, potom kameňom na úpravu zrnitosti a všetkým možným a nabrúsení množstva nožov je teraz už skoro dokonale lesklý a hladký. To je na ňom taká čudná kresba, na fotke to fakt vyzerá ako hrbolky..
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/20/2018
Tak dnes pribudol nový kúsok a v pondelok dorazí SB250 ale chcel by som okomentovať prvé dojmy ktoré mám z kameňa Sun Tiger 800. Vyzerá dobre ale stred je vyliaty asi cínom čiže pri nasadení sa ten cín dre o závity a stred nedrží pevne (vakle).
Je na ňom napísané Made in Japan ale pride mi to taká Čína aj keď za 180€ by človek čakal kvalitku. A osmičkuje asi 3mm KO takže ma čaká úprava úplne nového kotúča + orovnanie.
Zatiaľ neviem čo s tým spravím ale bude to potrebné k mojej spokojnosti.
S pozdravom Roman

R. Bujna vložil tyto přílohy:
IMG_20181026_144901.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Vyzkoušej pootáčet kotoučem po hřídeli, v některých polohách může být házivost minimální. Pokud takové místo najdeš, bylo by vhodné si tuto polohu zaznamenat (ryska na kotouči je, udělej si rysku na hřídeli a podložce). V této poloze pak kotouč vždy upínej a v této poloze ho také i zarovnávej. Já jsem kotouč ještě potrápil tak, že jsem ne příliš utáhnutým kotoučem pootáčel vůči hřídeli a dorazům, aby se zarovnali všechny nerovnosti na tom vylitém středu a kotouč seděl plošně a jeho poloha se už v budoucnu neměnila. Nakonec jsem našel takovou polohu, že jsem kotouče Sun Tiger 800 a 4000 ani nemusel zarovnávat (kvůli házivosti). A v této přesné poloze kotouče taky vždy upínám.
Když se koukneš na některá videa originál kotoučů na youtube, tak ty často hážou taky. Jako chybu kotouče bych to neviděl. Malý průměr hřídele a minimální dorazy pro podložky nedokáží zázraky… Dokonalá kolmost a souosost neexistuje. Jakákoliv miniaturní odchylka od ideální polohy se k okraji kotouče lineárně zvětšuje.
Posláno:

Pozorovatel
Z mého pohledu bych odstranil cínový střed (odvrtat) a vyrobil nový střed ze silonu který bych pojistil nějakým lepidlem. Rozhodně nedoporučuji střed narážet napevno. Stranové házení 4mm je dost velké. https://youtu.be/sD8M2ZqCcnc
cal.
R. Bujna napsal:
Tak dnes pribudol nový kúsok a v pondelok dorazí SB250 ale chcel by som okomentovať prvé dojmy ktoré mám z kameňa Sun Tiger 800. Vyzerá dobre ale stred je vyliaty asi cínom čiže pri nasadení sa ten cín dre o závity a stred nedrží pevne (vakle).
Je na ňom napísané Made in Japan ale pride mi to taká Čína aj keď za 180€ by človek čakal kvalitku. A osmičkuje asi 3mm KO takže ma čaká úprava úplne nového kotúča + orovnanie.
S pozdravom Roman
Posláno:

Pozorovatel
Z toho videa nemusí být jasné o co jde, ale je to ukázka toho jak jsem popsaným způsobem vyvložkoval kotouč Rozsutec. Podle hodinek hází 0,4mm a abych neobrousil dotek hodinek tak při otáčení kotouče jsem dotek odlehčoval. https://www.youtube.com/playlist?list=PLjW3AReu2EYGcneXQ_GWHMvp698W_RXGB
cal.Happy

ferko napsal:
Z mého pohledu bych odstranil cínový střed (odvrtat) a vyrobil nový střed ze silonu který bych pojistil nějakým lepidlem. Rozhodně nedoporučuji střed narážet napevno. Stranové házení 4mm je dost velké. https://youtu.be/sD8M2ZqCcnc
cal.
R. Bujna napsal:
S pozdravom Roman
Posláno:
Začátečník
Tak dnes mi bol doručený kotúč SB250 celkom ma to potešilo keď je nedeľa :) hneď som ho osadil a hádzavosť je minimálna ale na to som si už u originál kotúčoch zvykol.(veľká radosť) A k tomu Sun Tiger 800 žiadné naražanie nebude, najskôr skúsim obrúsiť tie cinové prehliadky na strede a potom sa uvidí čo to povie potom pridám foto.

IMG_20181028_145436.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Tak hotovo obrúsiť som hrubim diamantom tie stredy a hádzavosť zmyzla, dovolil by som si tvrdiť že to nieje ani 1mm Cool takže spokojnosť Applause

IMG_20181028_213951.jpg.jpg
IMG_20181028_214027.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/11/2017
R. Bujna napsal:
S pozdravom Roman

Presne toto sa mi stalo tiez, (doma mi lezal od stredy a v sobotu som na to prisiel) ten isty kotuc a ten isty problem. Original kotuce SJ a SG mi nehadzu takmer vobec a tento ide skoro 0,5 cm. Budem tu osmicku nejako opravovat, asi odstranim cin a dieru urobim na novo (epoxidova zivica).
Posláno:
Začátečník

Ako je na fotkách vidieť iba som obrúsiť tie preliatky a Kotúč skoro vôbec neosmičkuje. A prvé dojmy z brúsenie? Je to úplne iný level, SB a potom Sun tiger nakoniec SJ a Roszutec. Proste super zostava.
CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Chlapi, asi jste mě přesvědčili, že k SG 250 a SJ 250 ještě přikoupím te Sun Tiger 800. Akorát doufám, že nebude házet, nechce se mi ho nějak upravovat, když stojí 169,- EUR - https://www.fine-tools.com/Tormek.html.

Máte někdo doma diamantové kotouče od Tormek:
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3150-tormek-de-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-extra-jemny.html
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3152-tormek-dc-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-hruby.html
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3151-tormek-df-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-jemny.html

Pokud ano, jaké jsou dojmy a zkušenosti?

Myslíte, že by mělo smysl SG 250 => DE 250 => SJ 250 místo SG 250 => Sun Tiger 800 => SJ 250?
Posláno:

Pozorovatel
Diamantový kotouč na Tormek nemám ale podle zkušeností s diamantovými brousky se po otupení nedají oživit, zatím co kotouče kameninové lze neustále oživovat.Řekl bych že oproti diamantovým kotoučům mají delší životnost, Na druhou stranu diamantové kotouče brousí i keramické nože. Ale to je pouze můj názor.Razz

m
CAR napsal:
Chlapi, asi jste mě přesvědčili, že k SG 250 a SJ 250 ještě přikoupím te Sun Tiger 800. Akorát doufám, že nebude házet, nechce se mi ho nějak upravovat, když stojí 169,- EUR - https://www.fine-tools.com/Tormek.html.

Máte někdo doma diamantové kotouče od Tormek:
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3150-tormek-de-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-extra-jemny.html
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3152-tormek-dc-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-hruby.html
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-a-obtahkotouce-tormek/3151-tormek-df-250-diamantovy-brusny-kotouc-tormek-jemny.html

Pokud ano, jaké jsou dojmy a zkušenosti?

Myslíte, že by mělo smysl SG 250 => DE 250 => SJ 250 místo SG 250 => Sun Tiger 800 => SJ 250?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Diamantové kotouče se dají oživit, funguje to obdobně jako na klasických kotoučů. Jen to vyžaduje kvalitní průmyslový diamantový kotouč, kde je síla diamantové vrstvy např. 3mm. Po otupení se použije „oživovací kámen“, který vydrolí otupená zrnka diamantu a na jejich místo nastoupí nové neotupené. Takové kotouče ale stojí cca 5 až 6 násobek toho, co ty od Tormeka.
U Tormeka to podle fotek vypadá na jednu vrstvu diamantů, takže oživování nepřipadá v úvahu, jak píše ferko. V ruce jsem ten od Tormeka neměl, třeba se pochlapili a je tam alespoň slabá vrstvička, co snese alespoň několikanásobné oživení, ale moc tomu nevěřím.
Obecně jsem se o tom bavil na Strojírenském veletrhu v Brně u jiných výrobců a podle ceny to i podle nich vypadá na jednu vrstvu diamantů.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/21/2009
Tormek používá electroplated tzn. jedna vrstva jako DMT.
Teď jsem ze srandy koukal na ebay a kotouč od Poltavy pravda jen 150*20mm namísto 250*50, ale za 800,- Kč bez pošty. Je to resin bond, ale dělají i metal bond.
Poltava resin bond 150*20 mm
Co jsem koupil nějaké brousky od Poltavy od Ukrajince tak stály o polovinu nebo i o 2/3 levněji než-li od Amerických překupníků.
Diamanty nejsou až tak drahé, ale CBN to je jináGrin
"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum