ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/7/2018
Jsou firmy které nanáší diamanty na řezné či brusné nástroje. Jednu mám ve vedlejší dědině Laugh však podrobnosti nevím. Kotouč DE mám objednaný a až nastane problém tak jej vezmu pod paži a půjdu problém řešit.
Mám zkušenost s ručním broušení na diamantu a to je fičák oproti kameni a neprobrušuje se. Už se na něj teším.
CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Mate nekdo zkusenosti s brousenim oceli Maxamet na SG a SJ. Mam Manix 2 s touto oceli a nejsem uplne spokojen s vysledkem. Text rezani papiru je na urovni 8CR13MoV. Zejmena prostredek ostri je vyrazne horsi nez 1/3 ostri u spicky.
Posláno:
Začátečník
Možná nebo asi změna úhlu v té ostřejší části. ???? NoNoNo
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Pokiaľ si spokojný s naostrením v niektorej časti noža - znamená to že nôž sa dá celý naostriť. Asi robíš pri ostrení niekde chybu.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Sandor má samozřejmě pravdu a teď si vlastně uvědomuji, že jste vlastně nedostal odpověď. V jednom vláknu na tomhle fóru jsem čet jak a čím broust. Jeden klučina psal, že brousí na smirkovém papíru a že je schopen nabrousit i obyčejný kus plechu aby holil. Ocel 154 je považována za jednu z nejlepších slitinových ocelí kterou používají mnohé slovutné firmy a tak si myslím, že kus papíru by neměl být žádnou překážkou a ani výsledek testu ocele.
Posláno:

Štamgast
Brúsenie ocele Maxamet na Spyderco Manix 2
Ďakujem Ctibor za zapožičanie noža.

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
CAR
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2015
Super video. Jeste se musim hodne ucit. Ja se s tim moril min. tri hodiny a vysledek nestal za recred face
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
No konečně zase jeden příspěvek srozumitelný pro běžné uživatele brusky Tormek. Ty grafy mě nic moc neříkají.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/27/2018
Dobrý deň. Som tu na vašom fóre nový a potrebujem radu. Chcem bruúsiť nože a nožnice pre seba a známych a neviem sa rozhodnúť medzi tormek t4 a t8. Prosím poraďte.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/21/2017
Patrik77 napsal:
Dobrý deň. Som tu na vašom fóre nový a potrebujem radu. Chcem bruúsiť nože a nožnice pre seba a známych a neviem sa rozhodnúť medzi tormek t4 a t8. Prosím poraďte.

Ahoj před rokem jsem řešil to samé, vybral jsem T8 a peněz nelituju.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
Patrik77 napsal:

Ja, ako majiteľ T8, si myslím, že na také občasné brúsenie by mi T4 stačila, ale s T8 som spokojný. (len by som prijal reguláciu otáčok, potom by to bolo dokonalé)
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
No přátelé a kolegové, také jsem řešil jestli T7 nebo nebo T4 (v té době nebylo nic jiného na trhu). Sháněl jsem osobně informace tam kde na Tormeku brousili na výdělek. Ku podivu jsem našel pána který brousil ve stánku vTescu na Tormeku T3! A neměl s tím žádný problém. Osobně jsem zvolil ale T7 a jsem spokojený. No asi tak k volbě brusky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/13/2005
Ahoj kluci, nemáte někdo prosím navíc tu hliníkovou měrku úhlů na Tormek? Koupím díky.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/1/2016
ahoj lidi mate někdo zkušenost z kotouči tormek DF DC DE

DC-250 Diamantový brusný kotouč Tormek hrubý
vyplatí se do nej investovat nebo staci SB 250??
dekuji za odpoved.

Posláno:
Začátečník
Nevím Shocked zda se vůbec dostaly do ČR. Když jsem je pohledával tak ve Svitavách jedna firma psala že je má skladem a když jsem je dával do košíku tak dostupnost neznámá. Na stránkách výrobce se výrobce omlouvá - nestíhá pokrývat a do konce roku se bude snažit.
Mám je čtvrt roku objednané a jidiná útěcha je, už jsou již v některých obchodech k mání dvoustovky.
Posláno:

Štamgast
DC 250 - som si vďaka p. Wolfovi odniesol z Bratislavskej výstavy.
Keď som ho "ohmatal" mal som pocit že je veľmi - veľmi hrubý. Výrobca oporúča nabrúsiť 4-5 nástrojov, aby si kameň "sadol". Ja som to urobil na kalenom plocháči ATS34/ZDP189/ATS34. Kotúč je teraz výrazne hladší.
Moje skúsenisti: veľmi agresívne brúsi všetky materiály. Stopy - ryhy po brúsení sú veľmi výrazné. Fotky, prípadne video urobim keď budem mať k dispozícii zvyšné dva D kotúče. Nezaregistroval žiadne hádzanie ani osmičkovanie kotúča.

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
S úžasem cituji jednu pozměněnou hlášku z filmu : a zase je Sandor krok před námi. V jednom příspěvku Sandor kotouče zmiňoval, ale nepochlubil se že už jeden ''ukořistil'' . Mám radost že ho Palo má, a ještě větší až se objeví příspěvek ve vláknu ostří pod mikroskopem s DE na kterej má jak jsem se dočet nabrousíno.
Tak doufám, že kamión do ČR a SR je už naloženej a je na cestě.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/5/2019
Dobrý den a vše nej v novém roce.
Jak pročítám vlákno jste skutečně odborníci a tak se dovolím zeptat ještě na nedávno probírané téma T4 vs T8.

Zabývám se řezbou dřeva. Mé nástroje jsou dláta a nože. Protože se zaměřuji na drobné věci a tak dláta nemám širší než 12 mm a nožíky max délky 40 mm.
V současné době vše brousím ručně. O Tormeku uvažuji, protože bych od něj čekal zrychlení práce a nové možnosti třeba změna geometrie nástroje.

Na fórech odrazují od T4 nejvíce z důvodu uváděné max. provozní doby 30 minut a pak samozřejmě velikost kotouče, tedy větší radius.

Já si zase říkám, že 30 minut broušení je pro mne víc než dost. Nástroje zas tak neničím abych tam měl hodinu co opravovat a radius by se na mém drobném nářadí taky neměl výrazně projevit.

Prosím je něco co jsem si neuvědomil a proč bych měl sáhnout po T8?
Díky za každou připomínku.

Jirka
Posláno:

Začátečník
Připojený: 2/23/2018
jirka pol napsal:
Dobrý den a vše nej v novém roce.
Jak pročítám vlákno jste skutečně odborníci a tak se dovolím zeptat ještě na nedávno probírané téma T4 vs T8.

Zabývám se řezbou dřeva. Mé nástroje jsou dláta a nože. Protože se zaměřuji na drobné věci a tak dláta nemám širší než 12 mm a nožíky max délky 40 mm.
V současné době vše brousím ručně. O Tormeku uvažuji, protože bych od něj čekal zrychlení práce a nové možnosti třeba změna geometrie nástroje.

Na fórech odrazují od T4 nejvíce z důvodu uváděné max. provozní doby 30 minut a pak samozřejmě velikost kotouče, tedy větší radius.

Já si zase říkám, že 30 minut broušení je pro mne víc než dost. Nástroje zas tak neničím abych tam měl hodinu co opravovat a radius by se na mém drobném nářadí taky neměl výrazně projevit.

Prosím je něco co jsem si neuvědomil a proč bych měl sáhnout po T8?
Díky za každou připomínku.

Jirka

No já mám T4. Problém s 30min bych asi neřešil. Kolikrát jsem brousil přes hodinu a bylo to v pohodě. Žádné přehřívání. Už jsem to psal výše. Jediný problém mám s broušením velkých nožů a rozměrnéjších nástrojů. Řekl bych, že na T4 se sežene také méně druhů brusných kamenů. Jinak si na T4 nemohu stěžovat.
Posláno:
Začátečník
Já mám 250. Dnes se začínám škrabat na zadku zda jsem trochu nepřestřelil. Myslím že průměr nebude až tak citelný jak ta plocha. Pokud se člověk podívá na cenu brusky, kotoučů tak jde skoro o jednou tolik. Potřeba se podívat co je vlastně ten koníček. Zda broušení,či řezbářství. Tady řada lidí má broušení koníčkem a tam se investice do brusky neřeší a ba naopak těší.
Znám firmu která profi brousí a jedou na 3 Jet kách na kterých mají nasazené kotouče různých hrubostí aby nemuseli přehazovat. Zkus tady napsat o Jet tak tě vyfakují jak se nejednou stalo.
Radu bych bral od nějaké brusírenské firmy a nebo zda se vyjádří Sandor ne k brusce, ale k rozdílu ostří s měnícím se průměrem kotouče.
Na broušení dlátek for me asi 200 do konce života neuženeš a neopotřebíš.

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum