ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/6/2019
Zdravím,
roky jsem brousil na brusných kamenech Lansky a nyní jsem konečně motorizoval a přesedlal na T-8 a sadu pro broušení nožů, zatím jen základní kámen SG-250 mám v plánu SJ. Po přečtení všech stran diskuze bych měl zájem o vytisknuté oba přípravky pro stanovení úhlu, prosím o zaslání ceny na mail.
Další prosba je, když po Vás někdo z okolí chce nabrousit nože, kolik si za to řeknete, myslim cenově, jestli máte nějaký univerzální ceník dle délky čepele, tvrdosti a opotřebení?
Jinak děkuji všem zdejším za vyčerpávající informace které jistě nejsou konečné.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/7/2018
Cena za nabroušení nože musí být zlomková cena z ceny nového nože z Globusu. Laugh

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Reed napsal:
...Radu bych bral od nějaké brusírenské firmy a nebo zda se vyjádří Sandor ne k brusce, ale k rozdílu ostří s měnícím se průměrem kotouče...

Aký rozdiel ostria máš na mysli? Pri rovnakej kvalite kotúča, druhu kotúča a zručnosti brusiča bude rozdiel len v zmene geometrie ostria - iný priemer "dutého" ostria.

jirka pol - Ak si dobre pamätám tak na T4 som mal problém brúsiť široký nôž cca 45 - 50 mm na 40° vrcholových - nedal sa nastaviť - US bol krátky. Ale ty chceš brúsiť dlátka - tam by nemal byť žiaden problém.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
jirka pol - do brusky jsem šel taky kvůli řezbářství a ostření dlát. Šel jsem ale cestou nákupu starých kvalitních dlát (většinou z Anglie) koupených na Ebay. Ocel perfektní, ale břit často v dezolátním stavu. Tak jsem prováděl i docela zásadní opravy poškozených břitů. I základní kotouč je pak málo „hrubý“ a přebroušení jednoho dláta mohlo trvat i hodinu. Proto mám objednán i podstatně hrubší kotouč, tam by to mělo jít snáze a rychleji. To ale nebude tvůj případ. Pouze bych se zamyslel nad průměrem kotouče. U nožů bych to asi neřešil, ale u dlát s větší délkou broušeného břitu už bude mít průměr kotouče vliv na velikost vnitřního prohnutí (konvexní / dutý tvar). Čím menší kotouč, tím větší prohnutí. Toho se dá i využít - případné přebrušování (a obtahování) na plochém kameni je pak rychlejší a efektivnější - brousí se jen malé plošky u špičky/paty. Já toho využívám při přehození kamene na brusce za jemnější. Ten má trochu menší průměr, takže brousí trochu víc špičku břitu, méně pak patu. Přelíznutí dláta na jemnějším kameni jde rychleji a brousím tam, kde primárně potřebuji. Broušení dokončuji leštěním brusnou pastou na filcovém kotouči (přípravek z vrtačky). Průměr 250mm mi z těchto důvodů vyhovuje. Postupem času se z broušení stal koníček - nejen dlát, ale i nožů. U průměru kotouče 200mm je potřeba počítat s větším prohnutím břitu, jinak tam asi velký rozdíl nebude (krom levnějších kotoučů).

bcoufal vložil tyto přílohy:
břit.jpg

Posláno:
Pozorovatel
jirka pol - Ještě doplním jednu věc ke zvážení. Při broušení dlát (zvláště dutých) dochází k nerovnoměrnému opotřebování kotouče (uprostřed ubývá rychleji než na okrajích). Pokud pak potřebuji kotouč rovný, musím ho srovnávat. Tím se jeho průměr zmenšuje. U menšího průměru 200mm je tento proces rychlejší než u 250mm. Pokud budeš mít jako primární použití dlátka a řezbářské nožíky, asi to nebude zásadní problém. Zvláště, když budeš hlavně dobrušovat dobře udržované nástroje. Tam bude úbytek kotouče minimální. U větších nožů, nožů do hoblíku apod. už je srovnávání kotouče poměrně užitečné a tam už by časem menší výchozí průměr mohl být problém. Mně se například nákupem starých dlát na ebay bruska zaplatila a tak nelituji a jsem rád za větší průměr kotoučů (250mm). Tak přeji dobré rozhodnutí, Bohouš.
Posláno:
Začátečník
Bcoufal to krásně namaloval. Říkal jsem si že Sandor se vyjádří vzhledem ke svým předchozím měření zda je lepší mít rádius menší či větší. Čím bude rádius menší tím rychlej a snáze se bude ostří obnovovat ručními brousky či ocílky, ale čím bude materiál nože tvrdší tím bude ostří na vyštípnutí háklivější. Naopak větší rádius má chování opačné a zda tak malé rozdíly v rádiusu jsou vůbec na chování ostří pozorovatelné.
Dláta jsou asi jiná problematika jak jsem se dočet a chápu že mít na nich rádius je nežádoucí.
Rádius rozhodně poznáš - to nezpochybňuji. Ale poznáš rádius 250 od 200 ? Nechci počítat průměr kotouče aby rádius byl neznatelný. Neudu propagovat diamant, ale tam lze brousit na boku kotouče a to by mohlo problém řešit. Jde o to aby plocha poloměru kotouče stačila.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Reed napsal:
Neudu propagovat diamant, ale tam lze brousit na boku kotouče a to by mohlo problém řešit. Jde o to aby plocha poloměru kotouče stačila.

Aha!
Já myslel,že to DE bude mít brusivo jen “po obvodu”...
A přípravky pro držení úhlu pro stranu kotouče jsem také nezaregistroval.
Třeba Sandor napoví...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/22/2017
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Mea culpa,mea maxima culpa... red face
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/13/2016
Reed napsal:
Znám firmu která profi brousí a jedou na 3 Jet kách na kterých mají nasazené kotouče různých hrubostí aby nemuseli přehazovat. Zkus tady napsat o Jet tak tě vyfakují jak se nejednou stalo
Áno. Happy To máš tak ale s každým koníčkom. Pre niektorých je postačujúce len to najlepšie čo je k dispozícii. Laugh S týmto javom som sa stretol snáď na každom fóre ktoré sa venovalo nejakej problematike.

Zasa z vlastnej skúsenosti musím napísať že tie lacnejšie riešenia sa v konečnom dôsledku môžu dosť predražiť. Preto som ja osobne šiel do T8 aj keď objektívne musím priznať že na to moje brúsenie by mi možno stačila aj T4. Každopádne svoju voľbu neľutujem a viem že asi ťažko narazím na limity T8. U T4 si tým nie som celkom istý lebo keď sa už rozložím a začnem brúsiť tak brúsim dokým ma nezačne bolieť chrbát - odhadom asi tak 5hodín. Razz
Posláno:
Začátečník
Alkaj... Ale ten kousek přispěvku co cituješ, pokud je vytržen z kontextu dává jinej význam. To dělají poslanci.
200 /250 jsou výrobky jedné firmy a Tormek neuvádí že 200 je eko verze. Já jen nechápu proč by jsi si měl na jezdění do práce do vedlejší dědiny zrovna kupovat autobus.
A že koupíš 250 je vítězství bych netvrdil. S kyjem na komára nepůjdeš a hodinář se ti na Karusel vyprdne.
Sandor se vyjádřil k brusce naprosto perfektně a řeknu že mě dostal jelikož mě něco takového ani nenapadlo. Tím se mu omlouvám protože jsem měl za to že k brusce není co komentovat.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/13/2016
Snažil som sa vyjadriť konkrétne a vecne. Nemám pocit že v tomto prípade citovaním určitej časti príspevku došlo ku skresleniu obsahu. Preto nechápem tvoju reakciu.

Napísal som iba svoj názor založený na osobnej skúsenosti.
Nič ti nevnucujem a za nič ťa neodsudzujem. Pre mňa si kľudne brús aj na mesačnom kameni.

O brúske a brúsení je stále čo písať lebo stále je niečo nové a nikto sa nenarodil vševedúci. Dôkazom toho je aj toto fórum.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/5/2019
Děkuji všem za cenné informace.

K velikosti kotouče jsem poprosil kolegu aby to náčrtl v Cadu.
Tak pokud budu brousit dlátko s 10mm délkou broušené plochy.
U kotouče 250mm bude nejhlubší bod konkávní prohlubně 0,022 mm a u 200 mm kotouče 0,044 mm.
Překvapilo mě, že je to jednou tolik a taky, že to je u menšího kotouče půl desetinky. Doufám, že to je spočteno dobře. Což je vcelku dost.

Při ručním broušení se mi občas podařila spíše konvexní plocha, která je škodlivá. A kdoví kolik.
Tak jestli tady nehoním duchy. Osobně to zatím vypadá na T4.
K tomu SVS 38 na krátké nástroje, SVS 50 na řezbářské nástroje a asi také SVM 00 na velmi krátké nože.
Posláno:
Začátečník
Alkaj tam chybělo tohle :Potřeba se podívat co je vlastně ten koníček. Zda broušení,či řezbářství. Tady řada lidí má broušení koníčkem a tam se investice do brusky neřeší a ba naopak těší.
Znám firmu která profi brousí a jedou na 3 .....

S fórama to opravdu tak je jak i ty píšeš. Pročet jsem jedno forum o vduchovkách a tam se jedmalo o stovky členů a tisíce příspěvků. Tam ovšem byli všichni koníčkáři do střílení. A jen jedna zbraň byla na vrcholu. Anglická Prosprtka. Ten kdo ji měl byl kápo a měl to top.
V tomhle foru se najdou brusiči a nožíři či řezbáři kteří potřebují brusku jako nástroj ke svému koníčku tak proč do nich tlačit hned vlajkovou loď kterou nevyužijí.
Situaci,- dnes ráno jsem brousil nůžky na manikůru odpo přišel kamoš s pantokem a byl tak spokojenej a nadšenej že by večer donesl lištu z kombajna jestli by šla taky líznout asi řešit nebudou. Pokud si udělají jasno na co brusku potřebují tak proč přicházet o nové nože nebo dlátka jen proto že se zbytečně vypenězoval do brusky.
Ps.Broušení na měsíčním kameni nepatří to tohoto vlákna.Ok Happy Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
jirka pol napsal:
Děkuji všem za cenné informace.

K velikosti kotouče jsem poprosil kolegu aby to náčrtl v Cadu.
Tak pokud budu brousit dlátko s 10mm délkou broušené plochy.
U kotouče 250mm bude nejhlubší bod konkávní prohlubně 0,022 mm a u 200 mm kotouče 0,044 mm.

mne to vychádza trochu inak:
- 10mm brúsená plocha na korúči priemer 250mm (R125) je priehlbeň 0,10 mm
- 10mm brúsená plocha na korúči priemer 200mm (R100) je priehlbeň 0,13 mm
v tomto som amatér, prosím skúste to niekto ešte prepočítať.
Skúšku správnosti som urobil takto: momentálne si brúsim dutý výbrus na noži - pri šírke brúsenia - dutého výbrusu cca 15 mm a kotúči priemer cca 248mm mám priehlbeň 0,23mm.

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Já s tím neumím vůbec. Slepě jsem věřil kolegovi.

Chybou je, že mě nepochopil průměr kotouče 200 a 250, ale jako R250 a R200.
Posláno:
Pozorovatel
Protože brousím často dláta, tak mohu potvrdit užitečnost přípravků SVS 38, SVS 50 a SVM 00. Pozor si dej jen na to, že malé nožíky často nemají čepel v jedné rovině s rukojetí. V přípravku často musím rukojeť vhodně nastavit/vypodložit, aby šla čepel rovnoběžně s kovovým držákem přípravku a ještě k tomu v jeho ose. Jinak bude fazetka velmi nerovnoměrně nabroušená. I s tím upínáním dlát je potřeba si vyhrát, ne vždy sedí původní brus ostří s upnutím dláta v přípravku - Barvička (fix) na ostří napoví, kde kotouč zrovna bere. Nemám přípravek VD-186, zatím jsem nezaznamenal jeho potřebu. Dutá dláta mám upnutá v SVS 38, nebo SVS 50. A hlavně, začínal jsem na levných dlátech, kde jsem se učil brousit.
Ještě mám malou poznámku k těm průměrům kotoučům. Drobnou nehodu s těmi nejjemnějšími měl skoro každý (na fóru je spousta fotek). Pak je nutné kotouč zarovnat/opravit diamantem. Při této opravě asi nejvíce ubývá kotouč na průměru (u mne více jak běžným opotřebením). Pak i ta prohlubeň se u menšího kotouče bude zvětšovat trochu rychleji než u 250tky.

Tu prohlubeň lze jednoduše spočítat zde (poslední vzorec) - pravdu má Sandor:
http://vzorce-matematika.hys.cz/vyska-usece-kruhu-kruznice.php
Posláno:
Začátečník
Výborné, díky moc!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Jenom nápad - možná blbina:
nesrovnalo by se trochu to "probroušení", kdyby se s dlátkem místo posunování trochu "zavrtělo" a pak posunováním dojela jen fasetka, třeba na obtahovacím kameni rukou?
Neumělý obrázek:

Surg vložil tyto přílohy:
Dlátko.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Podle mne to nebude fungovat, nebo jen zanedbatelně. Navíc by se u rovného čela dláta vyrobil oblouček. Jakmile je na ostří prohlubeň, tak její zmírnění je možné pouze když se odbrousí špička a (nebo) pata ostří. To zavrtění nemá vliv na patu ostří. Na špičku ostří jen velmi malou - po okrajích dláta kde vznikne to zaoblení čela. Na zmírnění by se muselo s dlátem pohnout dopředu (k brusce - odbrousit kus paty ostří) a dozadu (odbrousit trochu čela). Snad jsem to nepopletl Happy . Ale na ostří vzniknou různé vlnky a přechody po broušení, to pokládám za horší stav než původní. Podle mne je nutné se smířit s dutým výbrusem, nebo brousit na boku.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum