ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/13/2005
Čau kluci, tak je nás zatím 10, což bohatě stačí pro snížení ceny. Jak mě Palo a Bohuš správně upozornili, jsou tři tipy měrek. Na první lze nastavit 3 úhly: 10, 15, 20°. Na druhé 12,5 a 17,5°. A na třetí libovolný úhel, což asi bude chtít elektronický úhloměr. Užitečné asi budou všechny, osobně tedy jdu do všech. Materiál bude použit hliník 3mm. K měrkám bych doupil potřebná ložiska a šrouby - tímto moc děkuji Surgovi - zkompletoval a se vším bychom se měli vlézt do pětikila za jednu měrku. Pište mi prosím zase na email, kdo chce kterou měrku a zda s uvedeným souhlasíte, příští týden bych to dal do výroby, děkuji.
Posláno:

Pokročilý
Ahoj, pořád přemýšlím na tou třetí měrkou bez pevně daných úhlů. Jak Bohouš správně konstatoval, musel by mít člověk dva páry rukou, aby dokázal nějaký ten úhel nastavit, navíc by na měrce musely být vyznačené jednotlivé úhly a nějaká ta aretace na měrce taky chybí. Vlastně mi začíná unikat význam této měrky. Na žádost Pala, nám Vítek dopočítal na druhou měrku navíc i úhel 22,5, tak si říkám, že s těma dvěma už bychom si mohli vystačit. Jestli ale někdo trvá i na té třetí, není problém.

shotti vložil tyto přílohy:
Screenshot_20190127_211211_Adobe_Acrobat.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/5/2012
Zdravim Vas,na Tormeku brusim dost casto,ale chyba mi tam variabilita,tak som to vyriesil po svojom.Ide hlavne o variabilne otacky,system menenia kotucov,hruby rychly uber a dratie starych kotucov.Motor je 550W 2840ot,min.otacky asi 150/min.Nejaky cas som to testoval,nesmierne to zrychli a ulahci pracu.Kotuc gritt 46,pojivo L ,ot,asi 200 bez chladenia-vrtak nabruseny s profilom,ze netreba riesit viac.Diamantovy orovnavac som riesil tak,ze ho posuvam rucne.Jednoducha,ale mimoriadne ucinna masinka,vyroba mi trvala po veceroch aj s testovanim asi 3 tyzdne.Ak by mal niekto nejaky napad,co by sa dalo este vylepsit,

juraj.trnka vložil tyto přílohy:
P2030332.JPG.jpg
P2030334.JPG.jpg
P2030339.JPG.jpg
P2030340.JPG.jpg
P2030342.JPG.jpg
P2030338.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/7/2018
Naprosto úžasné. Ale tu vodu, by to určitě ještě chtělo.
Posláno:
Pokročilý
Takze,tu je to skoro na komplet.Frekvencak,chladenie spray-ove,vanicka s papieroveho kartonu,bude impregnovana epoxidom,zo spodu ju drzia magnety,po otestovani tvaru pozvaram z hlinika.Riesenie dia orovnavaca-funguje samosvorne,posuv rucny.Tato masinka predcila moje ocakavania,aj predtym som brusil vrtaky na tormeku,slo to pomaly,ryhy v kotuci.Tezaz nic take.Tormeka to moc odlahci.

juraj.trnka vložil tyto přílohy:
P2050345.JPG.jpg
P2050348.JPG.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
No já nechci bejt za šťourala ale z Tormeka to má akorát hrazdu a možná držáky, samotná bruska nemá s Tormekem nic společného.Sad
Posláno:
Začátečník
Fero, tak to se pleteš. Přesně takhle se rodil Tormek.
Posláno:

Pozorovatel
No Tormek je už narozený. Nemám nic proti snaze vytvořit něco nového a zřejmě i funkčního, ale myslím si že je to do jiného vlákna. Toto vlákno zakládal Zdeněk Vacek pro majitele Tormeku (viz úplně první příspěvek)!
Posláno:
Pokročilý
Zdravim,ak som si pomylil vlakno,tak nech to admin kludne presunie,to ma vôbec netrapi.Za prakticku pripomienku dakujem Reedovi. Nevymyslel som nic nove,len som horeuvedene problemy riesil po svojom a rozsiril moznosti tohoto brusneho systemu.Ty,ktory brusia aj ine ako noze,vedia o com hovorim a chcel som ukazat asi ako na to a ze to ma vyznam.S Tormekom to ma zhodne vsetky osove vzdialenosti od voditok.
Posláno:
Začátečník
Tak to nevím co zas vymyslet za vlákno. Jako jak si vyrobit svého Tormeka?
Jurajův příspěvek sem rozhodně patří. Má Tormeka, měl problém, takhle si ho zdokonalil. Je pravda že z něho moc nezůstalo, ale...
Třeba někdo uvažuje o brusce na vrtáky a Tormekovi a tohle může být pro něj inspirace.
Jurovi se teď omlouvám, ale v první chvíli když jsem to viděl, tak jsem si říkal co je to za šílence. Pak jsem si vzpomněl na dílny a garáže kde se objevují výrobky podobného charakteru viz: traktorky, vrtačky, soustruhy apod. a nejde tam o samotný výrobek, ale jde tam o samotnou výrobu výrobku.
Juro za mě supr a takových příspěvků víc. Bude na Tormeku živo a z brusičů se tak nestanou rybáři.
Posláno:

Pozorovatel
Tak jsme si vyměnili názory a já končím diskuzi. Mě to nepřineslo žádnou informaci o práci s bruskou Tormek.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2011
Ja som jednu informáciu o brúsení na Tormeku v Jurajovom príspevku našiel a chcem sa na to opýtať. V texte sa píše, že brúsenie s prípravkom na brúsenie vrtákov išlo na Tormeku pomaly a v kotúči sa robili ryhy. Juraj, aký kotúč si používal? Šťandardný grid 220 alebo nejaký jemnejší? Tie ryhy boli také, že bolo treba kotúč zarovnať?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Však to tam píše, cituji "Kotuc gritt 46,pojivo L ,ot,asi 200 bez chladenia".
Zrychlení práce je v tom gridu.
Mě by spíše zajímalo, jak s gridem 46 docílil lepšího povrchu, než který dává tormekův kotouč o gridu 220.
Jinak jsem došel ke stejnému názoru, že pro zrychlení spíše hrubovacích prací potřebuji kotouče s hrubším gridem, než je standard 220. I jsem dříve nabízel kontakt na výrobce. Tomu to ale dlouho trvá, kotouč mám ještě ve výrobě... Ale už se na něj těším. Přebrušovat (renovovat) kalená dláta na gridu 220 doopravdy není žádná sranda - čas je drahý a hlavně je ho málo.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2011
To píše o kotúči, ktorý používa na tej urobenej brúske. Mňa zaujíma, aký kotúč používal na Tormeku.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Omlouvám se, máš pravdu, tak nějak jsem předpokládal že standardní 220-tku. Také mne zajímá, vůči jakému kotouči dává ten jeho grid 46 lepší výsledky.
Posláno:
Pokročilý
Ahoj,s tou 46-kou lepsi gritt ako ma Tormek 220 nedosiahnes,je to na hruby uber,ale ked sa zvysia otacky a menej sa tlaci,je to myslim dost dobre.Mam aj jemnejsie kotuce.Do 6mm ide kotuc proti mne,tensie odo mna.Vrtak vydrzi mnohonasobne viac, perfektne berie,presne vrta.Na tormeku som pouzival ten zakladny,to nebolo bohvie co,potom SB.Narobis ryhy,tie sa daju aj odbrusovat,ale pri zalomenom vrtaku katastrofa.Keby si potom siel brusit noze,musis orovnat.Asi 20 vrtakov som brusil niekolo hodin.Teraz asi hodinu.Pri dlatach to iste,ale dlato doladim na Tormeku.Inac ten Tormek je tak vymakany system,tolko rozumu je tam,ze sa je problem na tom naucit robit a nie to este nieco take vymysliet.
Posláno:
Začátečník
Juro nemusíš tol'ko pochlebovat Tormeku. Happy To že je něco naprosto dokonalé a není co zlepšovat si možná myseli i tvůrci prvního kola, po slovensky bicyklu. Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2018
Reed napsal:
Juro nemusíš tol'ko pochlebovat Tormeku. Happy To že je něco naprosto dokonalé a není co zlepšovat si možná myseli i tvůrci prvního kola, po slovensky bicyklu. Wink

Mne napriklad na Tormeku chyba regulacia otaciek. V niektorych pripadoch by sa mi hodilo, keby som kotuc mohol spomalit a niekedy zase trochu pridat...
Posláno:
Začátečník
Třeba nelze motor téhle konstrukce plynule regulovat nebo regulátor by byl příliš složitý a zbytečně by zvyšoval poruchovost a cenu brusky. Plynulá regulace střídavého proudu u motoru bez uhlíků je problém. Prý proto se vrtačky dělají s uhlíkama aby při nižších otáčkách neztráceli točivý moment. Nevím, tenhle obor je mi cizí.Brusky Jet ji mají, nevím jak Scheppach a třeba je ta regulace pouze obchodní tah.
Já si myslím, že brusnou rychlost mají dobře spočítanou a neni ji potřeba měnit jelikož se používají kotouče stejných průměrů + - pár cm. JÁ ZATÍM neznám důvod proměnné rychlosti odběru materiálu. NoNoNo
Posláno:

Pokročilý
Čau kluci, mrzí mě to, taky se nemůžu dočkat, ale měrky šly do výroby teprve minulej týden a na výrobu mají 2-3 týdny. Jak budu mít výpalky, dám sem echo, díky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum