ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/29/2012
Čau chlapi. V nejbližší době bych si rád pořídil TORMEKA T-8 a visím na výběru kotoučů. Na základní broušení mám vybraný SB-250 a na dokončení SJ-250. Ten první má grid nějakých 220 a Japonec 4000. Otázka je, co použít jako mezikus. Myslíte, že by bylo vhodné tam použít Diamantový DE-250 s gridem 1200?
Prosím o radu, díky a přeji hezký den. Sam
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Na začiatok ti stačia SG a SJ, keď sa trochu pocvičíš v búsení sám uvidíš či potrebuješ "1000".
Pár mládencov už u mňa bolo na zaškolení a sami videli že pri troche cviku nie je problém nabrúsiť nôž iba na SG.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Díky Palo za odpověď, jen se zeptám, nebude velký přechod z gridu 220 na 4000? Pokud by stačily pouze dva kameny, budu jenom rád.
Posláno:

Štamgast
Prechod je to veľký - to je bez debaty, no dá sa s tým fungovať. Väčšinu nožov ja už dnes brúsim na 2 kameňoch - 220 a potom finišovací podľa potreby SJ, Rozsutec......
Dôležité je dodržať rovnaký uhol brúsenia na rôzných kotúčoch - to sa dá s mierkou s ložiskami bez problémov dosiahnúť
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Tak zkusím ty dva, jak to bude vypadat. Jinak děkuji za odpověď a především bych ti rád poděkoval za videa, která máš na YT, to je neskutečná paráda. Smekám před tebou klobouk, tolik času a práce tomu věnovat...to je prostě neuvěřitelné. Děkuji.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/2/2014
sandor napsal:
Prechod je to veľký - to je bez debaty, no dá sa s tým fungovať. Väčšinu nožov ja už dnes brúsim na 2 kameňoch - 220 a potom finišovací podľa potreby SJ, Rozsutec......
Dôležité je dodržať rovnaký uhol brúsenia na rôzných kotúčoch - to sa dá s mierkou s ložiskami bez problémov dosiahnúť

Dobrý den, můžu se prosím zeptat jak vypadá ta měrka s ložiskami? S měrkou dodávanou s tormekem se to nezměří přesně? Děkuji Jenda7
Posláno:

Štamgast
prosím pozri tu:kuk a tu: kuk2
shotti napsal:
Čau kluci, mám od Vítka výkresy na kovovou měrku úhlů a jejich snadné nastavení (už to zde probíhalo asi před dvěma lety). Bude mít někdo zájem? Od počtu kusů se asi bude odvijet i cena. Uvidíme, zjistíme, když tak pište na shotti@centrum.cz

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/2/2014
Super, díky mocOk
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/21/2019
Dobrý den, vážená brusičská komunito!

S velkým zájmem jsem si přečetl tuto část fóra a musím uznat, že je na velmi vysoké úrovni. Tímto bych chtěl také poděkovat všem, kteří sem přinesli různé poznatky, jak být v tomto oboru lepší a preciznější.
Jsem brusič začátečník a brusku Tormek bohužel zatím nemám. Nicméně bych si rád tu svoji osadil kotouči dle zdejších zkušeností a broušení se věnoval více. Zaujala mě šablonka s ložisky na nastavování úhlu, která se tady probírala. Rád bych si ji vyrobil také, ale vzhledem k jiným rozměrům mé brusky, oproti Tormeku, potřebuji změnit rozměry otvorů šablony. Bohužel jsem však nepochopil, jak je vlastně šablona zkonstruovaná, abych si to dokázal propočítat. Můžete prosím někdo vytvořit nějaký nákres s vysvětlením, nebo poskytnout nějaký odkaz kde bych se dopátral odpovědi? Myslím, že by to ocenila řada lidí, kteří se broušením zabývají, ale Tormeka bohužel nemají.
Děkuji
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/2/2012
Zdarec chlapi, v broušení jsem spíše začátečník, používám léta Spyderco Sharpmaker a v brzké době bych rád přešel na něco pořádnýho (Tormek). Zaujal mě Tormek T-4 Bushcraft. Vím, že top je T-8, ale pro moje občasný nabroušení EDC zbytečný a drahý. Chtěl bych se zeptat, jestli má vůbec smysl se dívat na levnější stroje jako JET JSSG-10, Scheppach Tiger 3000 atd....? Je opravdu ten T-4 Bushcraft o tolik lepší? Rozdíl v ceně je skoro dvojnásobnýConfused
Budu rád za jakoukoliv objektívní radu. Díky
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/23/2015
Kopec46 - mrkni na 35 stránku tohoto vlákna. Je tam i odkaz na excelovskou tabulku, kde by měly jít měnit parametry.
Nebo by mohla pomoci inspirace od Pala o pár příspěvků níž - měřit pomocí digitálního úhloměru.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/21/2019
VPJ01 - Děkuji za odpověď. 35. stránku tohoto vlákna jsem už několikrát četl. Je velmi plodná. Excelovou tabulku staženou mám a nastavování s ní je super. Děkuji za ni. Sklonoměr jsem objednal a měl by mi přijít už co nevidět, tak vyzkouším i metodu, kterou ukazoval Palo. Přesto bych rád ukojil mé otázky, jak vlastně ta šablonka funguje. Znáte to, když se do něčeho zakousnete, tak chcete znát podrobnosti všeho, co je s tím spojené. A já si myslím, že když pochopím další věc z tohoto oboru, tak mě to zase posune dál.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/12/2019
Ahoj vespolek,

Delší čas to tady jenom sleduji a po Novém roce sem si koupil T8 s nějakým příslušenstvím.

to Samuraj:
Chci potvrdit co píše Palo - i nováček dostane se standardním SG k dobrým výsledků a nože řežou.
Nicméně jsem přikoupil i SJ kamen a výsledky jsou, minimálně pro mne, velice zajímavé.
Přeji pevnou vůli při nákupu a naklikávání "drobností" v obchodě...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/21/2017
Nazdar brusiči,
brousím už skoro rok na T8 jen na SG. Dřív jsem neměl problém nabrousit nůž tak, aby holil (po obtažení na koženém kotouči). Poslední dobou s tím mám velké problémy, tak jsem očistil kotouč od staré pasty až zpátky na kůži, dal jsem trochu pasty, roztáhl po obvodu a po chvíli hraní kudla holila. U dalšího nože ale opět stejný problém. Jak se staráte o kožený kotouč? Máte podobný problém jako já nebo je to prostě jen rukama? Grin

Posláno:

Pozorovatel
Odpovím si sám....Po shlédnutí pár srovnávacích videí, je to asi jasné. Bude to Tormek. Ten rozdíl ve zpracování je velkej. Teď jen otázka, jestli je dostatečný na kvalitní nabroušení ten T-4 Bushcraft? Většina máte totiž T-7/T-8Neutral
Posláno:

Štamgast
Áno, kvalita brúsenia na T4 a T8 bude rovnaká, treba si pozrieť rozdiely v konštrukcii, použité materiály, dostupnosť brusiva, ceny prípravkov..... porovnanie modelov
T4 bude mať problém s upnutím širokých čepelí cca 50 mm a ich brúsením na cca 40° vrcholových. (už by to tu malo byť kdesi popísané),
Ak sa Ti dá, pozri si obe brúsky na živo a potom sa rozhodni.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
sandor napsal:
Áno, kvalita brúsenia na T4 a T8 bude rovnaká, treba si pozrieť rozdiely v konštrukcii, použité materiály, dostupnosť brusiva, ceny prípravkov..... porovnanie modelov
T4 bude mať problém s upnutím širokých čepelí cca 50 mm a ich brúsením na cca 40° vrcholových. (už by to tu malo byť kdesi popísané),
Ak sa Ti dá, pozri si obe brúsky na živo a potom sa rozhodni.

Díky Pavol, mrknu na toOk
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/13/2005
Hoj chlapáci. Trošku to trvalo, ale podařilo se :))
Dávám to do kupy. Ještě mi chybí polovina ložisek, ta bude ve středu. Zítra valím do Prahy do úterka večera. Můžu Vám, kdo jste z Prahy nebo by jste si pro ně mohli přijet k Arkádám, měrky dovézt. Napište mi prosím mejla.
Zbývající budeme řešit poštou před koncem týdne. Klukům ze Slovenska měrky pošle Palo, přivezu mu je v sobotu dopoledne. Kdo je z Brna a okolí, potkáme se též před koncem týdne. Jestli jsem na něco zapomněl, napište :)

Díky Ivo

shotti vložil tyto přílohy:
20190222_192213.jpg.jpg
20190222_192233.jpg.jpg
20190222_192245.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
ulrisak napsal:
Nazdar brusiči,
brousím už skoro rok na T8 jen na SG. Dřív jsem neměl problém nabrousit nůž tak, aby holil (po obtažení na koženém kotouči). Poslední dobou s tím mám velké problémy, tak jsem očistil kotouč od staré pasty až zpátky na kůži, dal jsem trochu pasty, roztáhl po obvodu a po chvíli hraní kudla holila. U dalšího nože ale opět stejný problém. Jak se staráte o kožený kotouč? Máte podobný problém jako já nebo je to prostě jen rukama? Grin

Možné príčiny:
- veľmi veká ihla
- žiadna ihla
- veľmi "hruby" grit na SG
- nedodržaný uhol pri obťahovaní na "koženom" kotúči
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/8/2019
Zdravím přátelé ostrých břitů. Zakoupil jsem T-8 a vychytávám mouchy dle Vašich rad. Díky za toto fórum a také všem přispěvatelům.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum