ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/21/2021
Dobrý den, vážení a zkušení uživatelé el. brusek zn. Tormek,

potřeboval bych poradit. Nože jsem začal brousit na kamenech, což se úplně nesetkalo s úspěchem. Pak jsem přešel na KMFS. To je dost dobrý. Nicméně nepřekonatelné je, když je Vám donesena plná taška nožů na ruční ostření. To se úplně nedá v rozumném časovém horizontu zvládnout. Z tohoto důvodu jsem začal uvažovat, že bych si pořídil něco elektrického, za co bych se nemusel stydět. Vpodstatě vítězně vyšel jenom Tormek. A ještě k tomu verze T8. Ovšem nic není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Krom T8 ještě Tormek vyrábí i T2, a musím říci, že mi z videí naprosto učarovala. V jednoduchosti je síla, čili žádné zbytečné používání vody, žádné nesmyslné držáky na nože, a také žádné neustálé zarovnávání kotouče. Prostě jenom nastavíte úhel a už jen "strkáte" nože a ostříte. To je důvod, proč píši. Má smysl si na domácí používání zakoupit T2???

Dále bych se chtěl zeptat, zda-li je nějaký uživatel Tormek z Prahy či okolí, eventuálně z východních čech, kterému by nevadilo, kdyby mi broušení ukázal v praxi a zodpověděl mé dotazy. Věřím, že bychom se domluvili na adekvátní odměně.

Děkuji za odpověď

K.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Pán Anders v Praha Holešovice, f. Knife Clinic, treba mu napísať a dohodnúť sa.
https://www.facebook.com/KnifeClinic/
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/11/2021
Nazdar všem
už som tu dlho nebol a chcem sa pochváliť novými mašinkami
1, mašinka č1
na meranie ostrosti som si zadovažil PT50B od firmy: EDGE-On-Up , tester ostrosi aj s certifikatom . vid FOTO

Chcem sa opýtať kto to má a aké má s tým skúsenosti .
Ja to nemám dlho, a hlavne meranie mi ide , merám hlavne , nové postupy brúsenia ako sa osvedčili brusne pasty , a merám po každom kameni či sa ostrosť zlepšuje . Napište čo vy ako meráte a aké postupy ste zvolili.

FOTO sa OTOCILO

Peter Hudák vložil tyto přílohy:
PT50B.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
mašinka č2
Po brúseni na kameni SJ250 TORMEK T8 ( grip 4000 ) idem nož leštiť .
To sa mi veľmy osvedčilo znížim ostrosť aj o 100 jednotiek BESS vid článok višie .

Na to som si zadovážil obyčajnú stolovú brúsku ( vid FOTO ) , ta nie je podstatná , má 2800 ot/min, 230V ale mám tam frekvenčný menič a otáčky znižujem na 1500 - 2000
Ale zadovážil som si špeciálny kotúč na ktorý som mal dobré recenzie
Papierový štrbinový kotúč DN250x25 od firmy: RAZOR SHARP ( viď foto ) , ten natieram diamantovou pastou 0,5 mikronu , takto prejdem len 2-3 tahy na každú stranu a znižujem aj o 100 jednotiek BESS výsledok je 110-140 BESS , tam sa zastavým a neviem sa dostať nižšie , môj ciel je pod 100 jednotiek BESS.
skúsil som ešte kožený remeň bez pasty rovný a tam mi to kolíše zlepšenie -10 BESS alebo + 10 BESS zhoršenie
Potreboval by som poradiť ako zlepšiť ešte ostrosť aby som bol pod 100 jednotiek BESS
Niečo robím zle ale neviem čo , napíšte ako vy robíte finálne doleštenie
Ďakuje za rady

OMLUVAM SA ALE ZASE FOTO OTOCILO

Peter Hudák vložil tyto přílohy:
RAZOR_SHARP_250_25.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
@Peter Hudák
Bess meriam pri testovaní nožov.
Moja prvá otázka - žiletku si skúšal odmerať? Aké mala Bess?
Druhá otázka - za akým účelom sa scheš dostať pri Bess pod 100g?

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Ahoj Sandor
1, ziletku som nemeral ,nemam
Zajtra idem do drogerie a potom zmeriam lebo aj mna to zaujima

2, Meranie pod 100 jednotiek BESS
Stym ma jeduju tie Australske videa on ked mera tak ma neuveritelnych 60,50,40 BESS
Posláno:

Štamgast
Aký vrcholový uhol si mal na noži?
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
vrcholový uhol vždy dávam 30 ( 15+15 )
Posláno:

Štamgast
Po SJ250 som nameral:
White steel - 25° vrcholových - BESS 92g
Maxamet - 35° vrcholových - BESS 113g
ZDP189 - 40° vrcholových - BESS 118g

Podľa mojich skúseností je dôležitejší "charakter" rezu ako samotné BESS. Takéto "vyleštené" ostrie je vhodné na holenie (rezanie tlakom). Stačí ostrúhať paličku na opekanie a Bess z 50g sa podľa ocele a vrcholového uhla na noži zvýši aj na 150g.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Ahoj Šandor
tvoje skore na BESS je super
predpokladam čo si napisal sú typy nožou

teraz idem do dielne ( robím to po zamesnaní )
a skusim brusiť pod uhlom 25 st. potom ti napišem

AHOJ
Posláno:

Štamgast
To sú ocele použité na nožoch.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
jvh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/14/2019
Peter Hudák napsal:
2, Meranie pod 100 jednotiek BESS
Stym ma jeduju tie Australske videa on ked mera tak ma neuveritelnych 60,50,40 BESS

Ahoj,

po zkušenostech na Tormek fóru už nevěřím Australanovi ani slovo. Marketing dobrý, ale výstupy jsou, když to řeknu slušně, zavádějící. Začíná to kalkulátorem, který dodnes počítá s nepřesným vzorcem a končí to testy, které jsou neověřitelné a nelze je dělat s takovou přesností s vybavením, které má k dispozici.

V souvislosti s BESS skóre si dovolím poprosit Šandora, jestli má nějaké zkušenosti s chováním testeru a výslednou hodnotou BESS když se:
- změní napnutí testovacího vlákna;
- zvýší/sníží rychlost při "tlačení" nože do testovacího vlákna.

Další důležitá věc je (jestli si to z videí dobře pamatuji), že Šandor používá k testování váhu Radwag, která je kvalitou asi někde jinde než váha PT50B (tester je v podstatě váha s funkcí MAX). Proto by mě zajímalo porovnání četnosti měření a čas stabilizace u obou typů, což vypovídá o tom, jak rychle budou přístroje registrovat změnu váhy a zareagují na přeříznutí testovacího vlákna.

jvh
jvh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/14/2019
TormekCalc2 – v2.63

Ahoj všem,

dávám sem novou verzi kalkulátoru pro broušení TormekCalc2. Podrobný popis funkcí je na straně 70, 75 a 76.

Novinky v této verzi:

BatchCalc [Nový neveřejný modul]

Umožňuje provádět výpočty pro dávkové broušení více nožů nebo nástrojů bez nutnosti opakovat měření výšky podpěry, protože počítá rozdíl výšek mezi jednotlivými kroky a přepočítává jej na potřebné otáčky nastavovací matice Tormek. Výšku podpěr jsou ale nadále dostupné pro případnou kontrolu nebo nastavení. Pro broušení více nožů/nástrojů je samozřejmě nutné mít více přípravků. Tato verze podporuje dávkové broušení až 6 nožů/nástrojů najednou, celkový počet ale může být navýšen.

Nový rozbalovací seznam obsahuje všechny položky z databází Knives a Tools (sloučený seznam) pro rychlé načtení již uložených dat, možný je také výběr libovolného podporovaného přípravku. Veškeré údaje potřebné k broušení lze zadat také ručně do vstupních buněk, stejně jako korekci úhlu pro zvolené kotouče (např. při leštění).

Vypočítaná sekvence kroků záleží na použitých kotoučích podpěrách a strojích.

Nastavení výšky pomocí matice Tormek je velmi rychlé (pokud není potřeba mnoho otáček) a přesné. Všechny matice "Tormek Micro adjust nuts" mají dělení, kdy 1/6 otáčky = 0,25 mm, tzn. otočení maticí o 1/6 otáčky sníží/zvýší výšku podpěry USB o 0,25 mm.

Zobrazené rozlišení potřebných otáček matice Tormek je nastavitelné ve třech krocích, výchozí hodnota je 0,5, coč znamená, že vypočtená hodnota je zaokrouhlena na polovinu dílku matice Tormek (0,5/6 otáčky), např. "▲ 1 1,5/6". Další možné kroky jsou 0,25 (0,25/6 otáčky) a 1 (1/6 otáčky).

Použití a schopnosti můžete nalézt v tomto videu (anglicky):
https://www.youtube.com/watch?v=9qtyTKqQb1g

Protože tento modul daleko za hranicí toho, co potřebují "hobby" brusiči, a zcela mimo třídu jakékoli dostupné aplikace (to je ale i celý TormekCalc2), rozhodl jsem se, že bude dostupný pouze přispěvatelům a donátorům, kteří dokáží ocenit, kolik času již zabral vývoj tohoto balíku nástrojů. Z tohoto důvodu je ve veřejné verzi pouze snímek obrazovky a odkaz na prezentační video. Přispěvatelům a donátorům budou nové verze zasílány automaticky, pokud nedorazí, prosím kontaktujte mne přes soukromou zprávu nebo e-mail. Zájemci o plnou verzi mohou učinit totéž.

Do podporovaných přípravků přidán "Tool rest SVD-110"

Nastavení lze počítat pro oba způsoby osazení (dlouhou či krátkou sranou ke kotouči).
- Pro výpočet je třeba zvolit přípravek "SVD-110 long side" nebo "SVD-110 short side", zadat projekční délku a požadovaný úhel výbrusu.
- Pro následné seřízení je nutné nastavit výšku zvolené podpěry USB a poté úhel SVD-110 přes zadanou projekční délku.
- Zpětný výpočet broušeného úhlu je možné provádět v modulu BevelCalc.

Více informací viz https://www.tormek.com/forum/index.php?topic=4181.45, Reply #46 and Reply #48

Tabulka Wheels (kotouče) na listu TormekCalc

Přidány další dostupné kotouče, tabulka teď obsahuje 19 kotoučů + 4 uživatelsky nastavitelné.

EdgeCalc

Přidán řádek „Hloubka dutého (skutečného) výbrusu [mm]“, který zobrazuje vypočítanou hloubku výbrusu danou průměrem kotouče a délkou výbrusu.

Settings

Přidáno dalších 5 konfigurovatelných strojů do tabulky Machines(ve skrytých sloupcích), aktuálně je možné specifikovat nastavení pro 10 různých strojů.

Vícejazyková podpora

Přidána němčina. (Jazyk se přepíná prostřednictvím rozbalovacího seznamu Languages na listu Settings.)

Aktuálně zahrnuté jazyky jsou Default (pevně zakódované řetězce v buňkách), angličtina, čeština, francouzština a němčina.

Nápady na vylepšení a zpětná vazba jsou vítány.

Pokud potřebujete další informace, kontaktuje mě.

jvh

Stahujte ZDE (WebShare.cz, klikněte na „Stáhnout soubor“ a „Stáhnout bez VIP“).

Aktuální verze 2.63
(TormekCalc2_Public_v263.zip - velikost archívu 1 487 684 B, TormekCalc_Public_v263.xlsx - velikost rozbaleného souboru 1 555 756 B + obrázky ve složkách Knives a Tools.)

Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/5/2021
Dobrý deň všetkým,

predtým než neprídem k väčšiemu rozsahu poškodenia, chcem Vás poprosiť o radu.

Objedal som si nový kotúč SJ-250 a celý natešený som ho išiel hneď vyskúšať. Žiaľbohu, čo som nechcel, pri druhom brúsení noža sa mi z neho hneď odštiepilo CryCry

Dával som si veľký pozor, žiaden silný prítlak, jemné ťahy až ku špičke. Najskôr som vytvoril na noži novú fazetu s kotúčom o zrnitosti 220, potom som ho zjemnil na 1000 a následne som prešiel k dolešteniu na SJ-250.

Vyštiepenie/defekt na kotúči má cca 5x1 cm a nachádza sa na pravej strane pri pohľade zhora.
Aké sú možne riešenia tohto problému? Je potrebné kotúč zarovnať pomocou zarovnávacieho diamantu? Mám kotúč zarovnať až po hĺbku defektu po celom obvode? Alebo stačí zraziť hranu na danej starne? Nemáte s tým niekto skúsenosti?!

So zarovnávaním kotúčov ešte nemám skúsenosti, nakoľko boli od výroby vždy presné a zatiaľ to stačilo na bežné použitie. Prípadne vedeli by ste mi povedať či sa hrany zrážajú obdobným spôsobom ako sa zarovnáva obvod kotúča?

Ďakujem za Vaše rady.

Lukáš Jančuš vložil tyto přílohy:
IMG_6335.JPG.jpg
IMG_6336.JPG.jpg
IMG_6337.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/18/2017
Osobně bych ubral jen hranu na tý poškozený straně. To by nemuselo ničemu vadit a časem se bude jen zlepšovat.. Grin
Případně zvážit jak moc morální je zkusit reklamovat, protože podle tý fotky se ještě tak centimetr odloupne..Confused
..kdyby byli všichni stejný, byla by to pěkná nuda..
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/18/2017
Zajímavá sharp test váha.. mrGreen Co má v těch destičkách, vlasec? Dá se to někde sehnat? váhu mám, udělám.. Laugh Kdyžtak pm, ať tu neplevelíme..Ok
..kdyby byli všichni stejný, byla by to pěkná nuda..
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Ahoj.
Toto téma na měření ostrosti mne také zaujalo. Stačí na to jakákoliv váha s maximem např. 0,5kg s funkcí zaznamenání maxima. To by měly splňovat i ty nejlevnější váhy z Číny za pár desetikorun až stokorun. V reálu se měří maximální zatížení, kdy se přefikne testovací vlákno. Na videu je vidět, že nad vážící plošinou je krytka s otvorem uprostřed, aby šel o krytku se stojánkem opřít nůž. Na vážící plošině je držák na plíšky s měřícím vláknem procházející krytkou. Krom váhy se platí za tu krytku, držák na plíšky s vláknem a vlastní testovací plíšky. Co používá za testovací vlákno nevím, to si musí každý otestovat sám.

Doma se dá ukutit s použitelnou vahou něco podobného. Jediná nevýhoda je, že když se použije jakékoliv jiné testovací vlákno, výsledky nebudou porovnatelné s originálem, nebo s výsledky někoho jiného. A taky záleží na tom, jak vyřešit stabilní napnutí vlákna. Pro domácí použití se může použít cokoliv vlastního. Pro vzájemné porovnání různých nožů a dlát to dostatečně stačí.

Jako vlákno mne napadá např.
- měděný smaltovaný drátek průměru 0,08mm a více (nápad - jako radioamatér mám takové doma, stačí odzkoušet vhodný průměr)
- vlasec
- niť (obyč, režná apod.)

Pro stabilní napnutí bych použil například metodu, kdy se jeden konec vlákna přiváže na plíšek. Druhý konec se zatíží vhodným závažíčkem a takto pod zatížením omotám na druhé straně plíšku. Tím mám zaručeno, že všechny samodomo testovací plíšky s vláknem budou naprosto stejně napnutý.

Pak už nezbývá než vyzkoušet vhodný materiál a průměr vlákna a pustit se do měření a vylepšování broušení. Pokud by se na fóru našel jednotný materiál na vlákno a jeho našponování, budou mít všichni navzájem srovnatelné výsledky.

Poslední poznámku mám k tomu, že tato metoda se mi líbí hlavně pro řezbářská dláta na dřevo, kde lze vychytat nejvhodnější způsob broušení a leštění. U dlát je důležité, aby pěkně tlakem odkrajovaly dřevo. U nožů při řezu už funguje i mikropilka na ostří, tam nevím, zda je to až takovým přínosem. Pro dobrý pocit z perfektně ostrého nože určitě.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Ahoj po delší době Happy. Měřič ostrosti mám doma verzi B s rozlišením 5 gramů. Úplně to stačí. To vlákno co se přeřezává je silonový vlasec. Mikrometrem jsem zmeřil originál a vydal se do rybářských potřeb. Asi 3 vzorek vlasce o síle 0,245mm se nepatrně liší od originálu. Ale na takové to domácí meření to úplně stačí. Když chci poměřit certifikovaným médiem, tak vezmu originál. Mezi originálem a mým koupeným vlascem jsou odchylky +- 10. Samozřejmě také záleží jakou rychlostí se médium přeřezává. Podle videí co jsem okoukal to chce konstantní a pomalou rychlost. Ještě jedna vychytávka vlákno napínám pomocí 100gr. závaží a klipsu na vázání mušek. Pak mám jistotu, že vlakno je pořád stejně napnuté. Není to můj nápad. Okoukal jsem ho od jednoho chlapíka z Německa
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Chtěl bych se zeptat, zda někdo netušíte jaká je rychlost otáčení kotouče na T4 případně T8.

Sešel se mi jeden pomalu běžný motor s převodovkou. Na převodovku se dá umisti prubezna osa. Říkal jsem si ze bych si z tohp udělal vodní brusku na dva kotouče. To věčně přehazování kotoučů me moc nebaví. Díky za info.
Váhám zda to dělat na kotouče 200 nebo 250 mm, cenově, funkčně, provozně, co by bylo lepší.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum