ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Pokud by se to někomu hodilo, dohledat jsem že T4 má 120 ot min.
T8 má 90 ot min.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/21/2020
Karel W napsal:
Chtěl bych se zeptat, zda někdo netušíte jaká je rychlost otáčení kotouče na T4 případně T8.

Sešel se mi jeden pomalu běžný motor s převodovkou. Na převodovku se dá umisti prubezna osa. Říkal jsem si ze bych si z tohp udělal vodní brusku na dva kotouče. To věčně přehazování kotoučů me moc nebaví. Díky za info.
Váhám zda to dělat na kotouče 200 nebo 250 mm, cenově, funkčně, provozně, co by bylo lepší.

Ahoj , můj názor větší kotouč menší zakřivení tj neuděláš takový podbrus nebo jak se tomu říká =) menší kotouč lehčí a líp se shání alternativy i levnější =)

přehazování také nebaví už si nechávám vyrobit nějaké přechodky atd aby jsem mohl mít dva naráz =)

p.s. děkuji za info o otáčkách
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2021
Zdravím vespolek,

po přečtení 86 stránek tohoto vlákna vzdávám čest všem, kdo se tu zapojují. Opravdu umíte nováčka nadchnout.
Chtěl bych požádat o váš názor.

Plánuju začít brousit a stejně jako mnozí přede mnou i já došel k závěru, že nic levnějšího než T8 nestojí za to Grin
Bohužel jsem docela lenoch a proto hledám nějaký kompromis mezi výsledkem, vynaloženým úsilím a do jisté míry i investicí.

Ačkoliv brusce T2 chybí univerzálnost, líbí se mi její systém jednoho diamantového kotouče a kompozitního kotouče namísto koženého.
Stejně by to šlo udělat i s T8. Přemýšlel jsem o:

Tormek T8 custom
DF-250 - jemný diamantový kotouč
CW-220 - kompozitní lapovací kotouč
HTK-806 - sada na nože a nůžky (nic jiného alespoň pro začátek brousit nebudu)
US-430 - prodloužená hrazda (beztak se bude hodit a kratší bych dal k lapovacímu kotouči, ať to člověk nemusí furt přehazovat)
RB-180 - otočná deska (abych se líp dostal k tomu lapovacímu kotouči)

Váhám, jestli kombinace DF a CW bude dostatečná. Pátral jsem co je CW zač a našel jsem snad jediné >video<, kde se tomu chlápek věnuje.
V čas 19:15 je tabulka, ze které vyplívá, že s CW dosáhnul okolo 130 bess. Pokud ale potom použil ještě kožený kotouč s pastou, dostal se na cca 75 bess, kožený kotouč by tedy měl být lepší.
Z té tabulky ale zároveň vyplývá, že když použil CW hned po velmi hrubém kameni, dosáhl taky 135 bess. To by znamenalo, že by stačilo použít ne DF, ale dokonce jenom DC (hrubý diamantový kotouč). Je to vůbec možný? Dá se v tom australanům věřit?

Myslím, že mě osobně by 135 bess stačilo, ale s takovou mašinou musí člověk brousit i rodině a kamarádům a těm bych nerad předával nekvalitně nabroušené (nebo nedej bože zničené) nože.

Co si o tom myslíte vy? Za každý názor budu vděčný, obzvlášť pokud někdo s CW-220 máte zkušenosti.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
No já tomu moc nerozumím co píšeš, ale pokud zvatujes koupi tormeka nedělal bych kompromisi a koupil rovnou to nejlepší a nejuniverzálnější, jestliže plánuješ se dal rozvíjet. Vzal bych T8. Mám T4 ale jen proto, že jsem ji dostal, jinak bych chtěl také kotouč pr. 250 mm.
Diamantu nerozumím, mám rád kámen.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/22/2017
Dobrý večer jakým způsobem by se dal nabrousit na T8 nůž typu - Mačeta K25 "MAMMOTH" 31928

Jirka03 vložil tyto přílohy:
d3f01335b007d283ce1b5f409074fb10.image.250x250.png

Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/21/2020
Hoj hoj
na forum tormek pro ty co dělají měření dle posuvky tak takové zrychlovátko
https://www.tormek.com/forum/index.php?topic=4726.0
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
To Karlson:
Jestli jsi si jistý, že budeš brousit pouze kuchyňské nože standardních rozměrů a nikdy nic jiného, tak i T2 může být dobrá volba. Ale připravíš se o možnost broušení nůžek, dlát, atyp nožů a všeho jiného řezacího náčiní do budoucna. Taky si na tom moc nedovedu představit obnovu poničených nožů apod. Vzhledem k ceně bych dal přednost univerzálnosti.
Tu T2 bych spíše než v dílně viděl v nějakém větším gastro či zpracovatelském sektoru, kde jednoúčelovost nevadí a spíše se ocení rychlé broušení tam standardně používaných nožů.
Rozhodnutí je na tobě, píši jen svůj názor.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/30/2017
Ježíšek přišel nad očekávání dříve Happy
T8 v základu plus 1x SG250 navíc ( abych nemusel neustále na jednom kotouči měnit hrubost, proto dva). Sada základních nástrojů.
Koupeno u Šimka. V neděli objednáno, v úterý doma.
Zatím si kurvím svoje nože, než se to naučím. Ale baví mě to Happy

Honzas01 vložil tyto přílohy:
IMG20210826155156.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2021
Zdravím všechny na fóru,stal jsem se hrdým majitelem T-8. Po týdnu broušení pro sebe, mé kamarády a známé jsem usoudil, že základní kotouč SG 250 nestačí a potřebuji ještě další.
Proto chci koupit kotouč Rozsutec. Ten ovšem momentálně není u výrobce k mání.
Chtěl bych proto požádat zde na fóru jestli někdo nemá brusný kámen Rozsutec na prodej, může být samozřejmě i použitý. Děkuji
Posláno:
Pozorovatel
Kvasar napsal:
Zdravím všechny na fóru,stal jsem se hrdým majitelem T-8. Po týdnu broušení pro sebe, mé kamarády a známé jsem usoudil, že základní kotouč SG 250 nestačí a potřebuji ještě další.
Proto chci koupit kotouč Rozsutec. Ten ovšem momentálně není u výrobce k mání.
Chtěl bych proto požádat zde na fóru jestli někdo nemá brusný kámen Rozsutec na prodej, může být samozřejmě i použitý. Děkuji

Ahoj, ty chces prechazet rovnou z SG250 na Rozsutec To si radeji kup SJ250...udelas mnohem lip. Rozsutec uz jen leští.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2021
SJ 250 mám již taky objednaný, ta cena je tedy síla.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Pre Kvasar:
Rozsutec najvýhodnejšie kúpiš u pána Krivoša z Rezkamu:
https://www.facebook.com/www.rezkam.sk/
www.rezkam.sk
Ukazuje mi tam eset nejakú hrozbu. Kupoval som od pána Krivoša v roku 2017 na T7 priemer 250 mm.
Možno by si mal lepšie kúpiť tento kotúč: Matsunaga grit 800
https://www.fine-tools.com/Tormek.html ( ten prvý tmavohnedý kotúč ).
Posláno:
Pozorovatel
Kvasar napsal:
SJ 250 mám již taky objednaný, ta cena je tedy síla.

Pokud chces brousit jen pro svoji potřebu a ne na nějaky kseft, je SJ uz dostacujicí. Roky brousím nože ručně, mam i Rozsutec, ale pouzil jsem ho minimalne. Víc mě vyhovovala třeba taková břidlice .
Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:
Pre Kvasar:
Rozsutec najvýhodnejšie kúpiš u pána Krivoša z Rezkamu:
https://www.facebook.com/www.rezkam.sk/
www.rezkam.sk
Ukazuje mi tam eset nejakú hrozbu. Kupoval som od pána Krivoša v roku 2017 na T7 priemer 250 mm.
Možno by si mal lepšie kúpiť tento kotúč: Matsunaga grit 800
https://www.fine-tools.com/Tormek.html ( ten prvý tmavohnedý kotúč ).

Proč by si měl kupovat 800grit, když chce hodně jemný kámen?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Lebo ten Rozsutec má špecifické použitie, zavolajte si s napr. s Paľom Šandorom, vysvetlí Vám to. Rozsutec nebrúsi, len dokončuje, je neskutočne pomalý kameň, áno, spraví mikropílku, ale ak netrafíš uhol tak sa budeš trápiť desiatky minút, než sa ti spojí ostrie. Riešenie je veľmi mierne zväčšiť uhol, pri dokončovaní na Rosutci, ale ak prešvihneš, máš mikrofazetku a zhoršíš vlastnosti ostria. Pre nováčika to nie je dobrý kameň, skôr ho odradí ako mu pomôže. Matsunaga grit 800 je na rozdiel od rozsutca vhodný na finiš aj bežných nerezových nožov, samozrejme po ňom použiť lapovací kotúč s pastou Tormek a prípadne aj nejakú postupky diamantových pást na koži - trebárs nalepenej na doštičke ( stropovanie ). A kotúč SJ250 je zase zbytočné použiť na bežné nerezové ocele. Ale neodporúčam Rozsutec pre začiatočníka, je veľa omnoho vhodnejších kotúčov, ktoré zvýšia produktivitu práce. Až bude niekto z Vás brúsiť niekomu za peniaze, tak chcem vidieť, ako použije ten Rozsutec, aby sa zmestil do ceny ( dobre, nebude už z Rosutca ubúdať, ale kto bude mať ochotu babrať sa desiatky minút na poslednom kotúči s nožom - darujete svoj čas zákazníkovi? ). Najprv sa treba naučiť robiť, zohnať si nastavovacie veci ( prípravky a meradlá ), ktoré vymyslela komunita okolo Tormeku, naučiť sa presne nastaviť uhol ( s tým Tormek meracím prípravkom to ani ani náhodou nepôjde tak, aby sa dal efektívne použiť kotúč Rozsutec ). Zákazníkovi je šuma fuk, akým super kotúčom mu to budeš brúsiť, za rok budeš mať jedného, čo ti to možno zaplatí.
Ja som iba poskytol radu.
Sám si napísal, že si ho použil minimálne ( asi vieš prečo ). Ja mám tiež Rozsutec, a nepoužil som ho vôbec. Už len zničiť možno jeden celý diamant pri prvom zrovnaní ma odrádza. Mám kopec iných kotúčov, ak by som chcel ešte nejaký, tak určite CBN kotúče ( rôzne grity ).
Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:
Lebo ten Rozsutec má špecifické použitie, zavolajte si s napr. s Paľom Šandorom, vysvetlí Vám to. Rozsutec nebrúsi, len dokončuje, je neskutočne pomalý kameň, áno, spraví mikropílku, ale ak netrafíš uhol tak sa budeš trápiť desiatky minút, než sa ti spojí ostrie. Riešenie je veľmi mierne zväčšiť uhol, pri dokončovaní na Rosutci, ale ak prešvihneš, máš mikrofazetku a zhoršíš vlastnosti ostria. Pre nováčika to nie je dobrý kameň, skôr ho odradí ako mu pomôže. Matsunaga grit 800 je na rozdiel od rozsutca vhodný na finiš aj bežných nerezových nožov, samozrejme po ňom použiť lapovací kotúč s pastou Tormek a prípadne aj nejakú postupky diamantových pást na koži - trebárs nalepenej na doštičke ( stropovanie ). A kotúč SJ250 je zase zbytočné použiť na bežné nerezové ocele. Ale neodporúčam Rozsutec pre začiatočníka, je veľa omnoho vhodnejších kotúčov, ktoré zvýšia produktivitu práce. Až bude niekto z Vás brúsiť niekomu za peniaze, tak chcem vidieť, ako použije ten Rozsutec, aby sa zmestil do ceny ( dobre, nebude už z Rosutca ubúdať, ale kto bude mať ochotu babrať sa desiatky minút na poslednom kotúči s nožom - darujete svoj čas zákazníkovi? ). Najprv sa treba naučiť robiť, zohnať si nastavovacie veci ( prípravky a meradlá ), ktoré vymyslela komunita okolo Tormeku, naučiť sa presne nastaviť uhol ( s tým Tormek meracím prípravkom to ani ani náhodou nepôjde tak, aby sa dal efektívne použiť kotúč Rozsutec ). Zákazníkovi je šuma fuk, akým super kotúčom mu to budeš brúsiť, za rok budeš mať jedného, čo ti to možno zaplatí.
Ja som iba poskytol radu.
Sám si napísal, že si ho použil minimálne ( asi vieš prečo ). Ja mám tiež Rozsutec, a nepoužil som ho vôbec. Už len zničiť možno jeden celý diamant pri prvom zrovnaní ma odrádza. Mám kopec iných kotúčov, ak by som chcel ešte nejaký, tak určite CBN kotúče ( rôzne grity ).

Já s tebou souhlasím. Na Rozsutecu je to hrozná dřina a ztráta času. Většina lidí totiž doma má obyčejné nerez nože a ten čas strávený by mi nezaplatili.
Teď krátce co mám Tormek, používám dva kotouče SG250( z toho jeden nastavený na 220grit a druhý na 1000grit). Zbytek doladím na kůži a ještě mám jednu dolešťovací vychytávku z doby ručního broušení. A zatím používám obyčejnou Tormek měrku i když z videi vím, že jsou k prodeji přesnější měřící nástroje . A nože...jsou ostré jako břitva za mnohem kratší čas než u ručního broušení.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/24/2021
Nejlíp se učí jak pracovat s nástrojem u výrobce. Tormek má oficiální YouTube kanál.
Pokud zvládáte jednoduchou angličtinu odkaz je tady: Tormek Sharpening Innovation

Objednal jsem v Německu Tormek 4 a sadou HTK-806 k tomu. Doprava zdarma a je to levnější než u nás.Grin
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/18/2011
Saba z akej stránky si objednával? Ďakujem
Nôž a slovo ber vždy za správny koniec!
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/24/2021
Atrej1986 napsal:
Saba z akej stránky si objednával? Ďakujem

máš to ve zprávě
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Zdravím . Info pro majitele brusek Tormek. Na webu Brusnekameny .cz je opět v nabídne brusný kotouč Naniwa 1000 . Průměr kotouče 250mm.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum