ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/18/2016
hyperon napsal:
dub napsal:
Ahoj, stačí do firmy Vetako zavolat a domluvit se s majitelem a zjistit termín možného dodání. Na skladě nejsou .Čekal jsem asi měsíc a půl Happy

pisal som im mail, ale zatial bez odpovede. tak telefonat bude asi istejsi. dik za info.

Ja som čakal skoro tri mesiace a potom som to vzdal a vyžiadal si peniaze naspäť. ( výhovorky sťahujem dielňu ale pošlem do 14 dní - to mi tvrdil do telefónu v polovici februára - objednal som to 23.12. preddchádzajúci rok - v poslednej tretine marca som sa dovolal na číslo : manžel má koronu, pošleme peniaze ak chcete - po urgenciach mailom, sťažnosti na dTeste mi prišli peniaze. Vyvinul som na to max. energiu, inak by som ich nedostal ). Našťastie peniaze poslali. Nepovažujem za normálne zaplatiť vopred a nedočkať sa skoro tri mesiace ani správy, ani mailu, kedy dostanem zaplatený tovar.
Dodnes mi tam tá objednávka svieti ako aktívna. Sú to šuplikanti, očividne chce ten výrobca robiť pre veľkých odberateľov, kde sa nemusí starať o nejaký eshop. Koncový odberateľ je ten, ktorý úveruje firmu, a je v poradí dodávok na konci.

Keď to budem niekedy chcieť, tak si to budem musieť vyrobiť. Alebo kúpiť nejaký podobný inde.

Zarážajúce je, že Hans z Schleifejunkies má kratšie dodacie lehoty pre svojich zákazníkov na tie Vetako laserové uhlomery ako koncový odberateľ priamo u Vetako, takže asi pánko z Vetako robí prioritne pre veľkého odberateľa. Ale samotná situácia nesvedčí o dobrej finančnej kondícii firmy Vetako.
Podľa platných zákonov majú vopred zaplatený tovar dodať do určitej lehoty ...

Za mňa je VETAKO jeden z najhorších predajcov na nete zo všetkých, s ktorými som mal do činenia...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/30/2017
Taková technická otázka. Zajímalo by mě jaké jsou náklady na broušení T8 .
Kotouč SG250 stojí nějakých 4200kč v rozměru 250 mm a jaká je nejnižší spodní brousitelná hranice, kdy lze ještě kotouč používat?
Z toho by pak šlo vypočítat kolik stojí úbytek jednoho milimetru brusiva.
Další je co stojí hodinový provoz na spotřebu elektrické energie brusky Tormek T8.
Díky
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Podle mne by měl kotouč vydržet 4200 nožů, pokud se nebude neustále měnit jeho drsnost. Pro normálně opotřebované nože, které stačí jen přelíznout. Podle mne je prakticky na doživotí. Motor si vezme maximálně 200W za hodinu. Naprázdno a při broušení podstatně méně. kWh minimálně za 5 hodin. Dnes je to tady cca 1Kč za hodinu.
Všechny tyto náklady jsou nicotné vzhledem k ceně lidské práce.
Posláno:
Pozorovatel
Nastavovacie pravítko na uhly funguje do priemeru max 190 mm. Ak má kotúč SG priemer 200 mm, tak už brúsi pomerne dosť silný dutý výbrus.

K výdrži SG. Tá teória je dobrá, ale nemal som ešte od žiadneho zákazníka za vyše 8 rokov nôž, ktorý by som len prelízol s minimálnym úberom ( okrem svojich nožov ). Aj na opakované brúsenie mi zväčša donesú zrasované nože.
SG sa nerezom pomerne rýchlo zanesie, ale dá sa skorým zdrsnením tým Tormek kameňom vyčistiť. A vymeniť často vodu, hlavne ak hrubujem ( zužujem ) výbrus. Týmto sa dá dosť dlho vyhnúť orovnávaniu diamantom a kotúč stále berie.
Ja mám 8 ks SVM-145 jigov, takže najskôr:
- spravím na každom noži na SG-250 na hrubo upravenom povrchu fazetku po celej dĺžke ostria ( používam vysunutie 149 mm a nastavovacie uhlové šablony s dotykovými ložiskami - je tu o nich na fóre viac popísané )

- potom pofarbím fazetku na každom noži a upravím výbrus na hrubo upravenom SG ( postupne znižujem hrazdu ) až to bude dobré.

- Potom dám kotúč Matsunaga King grit 800 a na nastavím pomocou šablony taký istý uhol, ako som robil fazetku na nožoch. a prebrúsim ju na tomto grite ( kontrolujem fixkou , či som všade zobral a aj ihlu mikroskopom ), ak mám pochybnosti. Môžem trebárs stiahnuť ihlu na koži a skontrolovať na letáku, či reže nôž plynulo po celej dĺžke. ak nie, tak v mieste, kde nerežie, nie je ešte spojené ostrie. Na Matsunaga King stále menej tlačím ak už mám spojené ostrie - ihlu. Pozor, tento kotúč sa čistí čistiacou nagurou, nepoužíva sa ten Tormek kameň !!!

- Potom ide nôž von z jigu a absolvuje túto postupku:
1. stiahnutie ihly na čistej koži na doštičke od jan03
2. ostropovanie na napastovanej doštičke s kožou - pasta Tormek a otrieť handričkou a bod 1 znova zľahka
3.ostropovanie na napastovanej doštičke s kožou - diamantová emulzia 1mikrón a otretie handričkou a znova zľahučka bod 1
4 ostropovanie na napastovanej doštičke s kožou - diamantová emulzia 0,25 mikróna a po otretí veľmi jemne bod 1 a hotovo.

Lapovací kotúč toremek používam iba vtedy, ak sa mi podarí súmerne upnúť do osi nôž ( rovnaký uhol z oboch strán ). Lebo ak to chcem olapovať na Lapovacom kotúči, používam hrazdu a treba nastaviť uhol ( so šablonou nie je problém s nastavením ), ale treba preupnúť nôž v jigu, lebo na jednej strane zavadzia doťahovacia skrutka jigu. Je to nepraktické, preto lapujem ručne.

Ten postup brúsenia šetrí kotúč SG. Princíp je udržať ho čistý - nezanesený - vtedy berie dobre a netreba ho dlho zrovnávať. Reálne som za 5 rokov, zjazdil jeden SG na menej ako 200 mm ( moc nožov som nespravil ale ani som nevedel, často so orovnával ). Až Pavol Šándor mi hodne poradil, a dnes mám lepšiu efektivitu využitia SG kotúča.

Ak chceš brúsiť, tak si kľudne môžeš účtovať 0,30 Eura za cm ostria noža. Nebudeš v strate, aj keď pokiaľ sa nenaučíš pracovať optimálne , tak čas nebudeš mať zaplatený. Budeš s cenou v porovnaní s jednorazový brúsením na nejakých 30-40% ostrej pošty ( oni majú cenu za ks jednorazovo ( 1-3ks ) pri ostrom brúsení 10,99 - profi brúsenie majú ( 1- 3 ks ) za ks cenu 12,99 euro
Tu je ich cenník.

Nie je treba robiť charitu ani začať s nízkými cenami . Brusiči nie sú, lebo sa tým nedá uživiť vzhľadom na nevyhnutné strojné a materiálové zariadenie ( brusivo ) , potrebné na kvalitné brúsenie. A to nespomínam povinné daňovo-odvodové zaťaženie.
Keby sa tým dalo uživiť, tak je brusičov dosť, ale nedá sa, lebo povedomie ľudí je na iných cenách za nabrúsenie. Zákazníkov si treba ťažko a prácne vychovávať.
Posláno:
Pozorovatel
Pokud teda je z kotouče využitelných 50mm úběru (250mm nový a 200mm už nepotřebný), pak mi vychází 1mm úbytku kotouče na 84kč. Pochopil jsem to správně?
Je to hodně, ale i při mých nízkých cenách 20kč nůž do 10cm a 30Kč nůž od 10 do 20cm si na nový kotouč vydělám. Zjistil jsem že mi tak 20nožů ( fakt zničených , kdy vytvářím kompletní fasetu a pak měním i jemnost SG ) ubere ten 1mm.

A co se týče jen tak líznutí, to se mi stává jen u mých udržovaných nožů. Ostatní to nosí až když už tam není ani náznak ostří a faseta je zničená ocilkou.

Jsem jen amatér, co brousí nože pro radost a lidi nechtějí moc investovat , když mi nosí převážně "plechové" nože Noname značek.
Posláno:
Pozorovatel
Pochopil si dobre, až na to, že teoreticky môžeš použiť kotúč až do priemeru 190 mm. Čiže máš max. 60 mm z priemeru na opotrebenie. Brúsiť nôž na Tormeku za 20 Kč alebo 30 Kč za kus nie je moc dobrý nápad. Ani na brúske CATRA - kde len šmykneš nôž , neodporúčajú nižšiu cenu ako 1 euro za nož do 10 cm stria a nad 10 cm 1,5 eura. Princíp nie je iba zarobiť si na nový kotúč. Máš kopec ďaľších nákladov , týkajúcich sa brúsenia ( amortizácia stroja, orovnávača, pasta, zrovnávací kameň a hlavne najvzácnejšia komodita, ktorú máš a to je tvoj čas , ktorý venuješ brúseniu - ten už nikdy nedostaneš naspäť - ten si musíš naceniť ).
Posláno:
Pozorovatel
Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:

Díky za ceník, ale pochybuju, že by měl někdo zájem o broušení za 5-10Euro za nůž, když si nový nůž koupí levněji ( tím myslím obyčejné " plechové" nože).
Čas opravdu neúčtuji, protože mi opravdu poctivé broušení, zabere víc jak půl hodiny (od nastavení až po finální doleštění), takže broušení dělám jen za opotřebení brusného kotouče + něco málo do kapsy pro radost Happy
A hlavně neodvádím daně, takže to dělám jak se dříve říkalo jako " melouch" Happy Happy

ZDRAŽIT MŮŽU VŽDYCKY :D
Posláno:
Pozorovatel
By si sa čudoval, koľko ľudí si nože posiela do ostrej pošty.

K tomu zdražiť môžem vždycky: presne týmto naštveš prevažnú časť tých, ktorým brúsiš iba za materiál, lebo si budú myslieť napr., že si zdražil, aby si si napr. kúpil nové SUV.

Ja mám cenník 0,30 Eura/cm ostria. Radšej dám menšiu zľavu ( veľmi dobrým zákazníkom, ktorý sa vracajú znova alebo je u nich potenciál, že sa vrátia dám aj 20%-30% ). Nerobím to na nejaké zisky, ale ani nemám nervy, že robím nedobrovoľne charitu.

Väčšina takto postupujúcich brusičov za pár mesiacov predá Tormek, lebo zistí, že brúsenie nožov nemá ekonomický zmysel.

Ale držím palce, nech sa darí. A nech sa ti to hlavne oplatí. Je jedno, či platíš odvody, svoj čas si aj tak musíš dať zaplatiť. Čím budeš starší, tým viac si to uvedomíš.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
K těm nákladům jsem to myslel tak jako ostatní. Základ je si zaplatit svoji práci. Ten kotouč a elektřina je proti tomu doopravdy drobná částka. A je vlastně jedno, jestli je to 1 nebo 5 Kč z broušení. A ty 0,30 Eura/cm nože (7-8 Kč/cm) je dostatečné i na to, aby se zaplatil kotouč a amortizace (když se to dělá jako koníček, ne na uživení). A když se zákazník naučí, že když si přijde nůž jenom „přelíznout“, tak dostane slevu podle opotřebení. Klidně i 50%, když to bude skutečně jen doostření. Pořád to bude více, než si účtuješ. A naopak, za totálně zničené ostří je potřeba naúčtovat příplatek.
Ze začátku je člověk nadšený a má radost z broušení. Chce se v rámci osvěty podělit s ostatními, jak správně naostřený nůž může řezat a je s ním radost pracovat. Když si však uvědomíš cenu času, že kvůli broušení nestíháš jiné věci, tak tě ta charita postupně přestane bavit. Raději dát slevu za nezničený nůž a postupně si klientelu „vychovat“.
Posláno:
Pozorovatel
bcoufal napsal:
K těm nákladům jsem to myslel tak jako ostatní. Základ je si zaplatit svoji práci. Ten kotouč a elektřina je proti tomu doopravdy drobná částka. A je vlastně jedno, jestli je to 1 nebo 5 Kč z broušení. A ty 0,30 Eura/cm nože (7-8 Kč/cm) je dostatečné i na to, aby se zaplatil kotouč a amortizace (když se to dělá jako koníček, ne na uživení). A když se zákazník naučí, že když si přijde nůž jenom „přelíznout“, tak dostane slevu podle opotřebení. Klidně i 50%, když to bude skutečně jen doostření. Pořád to bude více, než si účtuješ. A naopak, za totálně zničené ostří je potřeba naúčtovat příplatek.
Ze začátku je člověk nadšený a má radost z broušení. Chce se v rámci osvěty podělit s ostatními, jak správně naostřený nůž může řezat a je s ním radost pracovat. Když si však uvědomíš cenu času, že kvůli broušení nestíháš jiné věci, tak tě ta charita postupně přestane bavit. Raději dát slevu za nezničený nůž a postupně si klientelu „vychovat“.

Napsal jsi to velice dobře....určitě je to za zvážení. O ceně považuji a možná trochu navýším.A budu klienty informovat a možných slevách za včasné dodání nože. A ne až po úplném obroušení ostří.
Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:
By si sa čudoval, koľko ľudí si nože posiela do ostrej pošty.

K tomu zdražiť môžem vždycky: presne týmto naštveš prevažnú časť tých, ktorým brúsiš iba za materiál, lebo si budú myslieť napr., že si zdražil, aby si si napr. kúpil nové SUV.

Ja mám cenník 0,30 Eura/cm ostria. Radšej dám menšiu zľavu ( veľmi dobrým zákazníkom, ktorý sa vracajú znova alebo je u nich potenciál, že sa vrátia dám aj 20%-30% ). Nerobím to na nejaké zisky, ale ani nemám nervy, že robím nedobrovoľne charitu.

Väčšina takto postupujúcich brusičov za pár mesiacov predá Tormek, lebo zistí, že brúsenie nožov nemá ekonomický zmysel.

Ale držím palce, nech sa darí. A nech sa ti to hlavne oplatí. Je jedno, či platíš odvody, svoj čas si aj tak musíš dať zaplatiť. Čím budeš starší, tým viac si to uvedomíš.

Díky kolego...já už nějakých pár let brousil na kamenech z JPN, Tormek je pro mě neskutečná úleva.O ceně ještě popřemýšlím. A poslední věta mě pobavila"čím budeš starší"...je mi 52 Happy
A čas tomu věnovaný mi nějak nevadí..pokud nejsem v kamionu, tak jsem na rybách..osobního času mám poměrně dost Happy
Posláno:
Pozorovatel
Honzas01 napsal:
[quote=Grinder A poslední věta mě pobavila"čím budeš starší"...je mi 52 Happy
A čas tomu věnovaný mi nějak nevadí..pokud nejsem v kamionu, tak jsem na rybách..osobního času mám poměrně dost Happy

Tak to som o necelé dva roky mladší ... U mňa je to s voľným časom horšie ...

Tiež som robil cca 3 roky iba skoro za náklady bez odmeny za prácu. Teraz robím za cca tú cenu 0,30 Euro za cm ostria noža. A zákazníkov mám viac.

Nožnice, dláta a pod. cena dohodou.

Mám viac radosti z toho, keď niečo brúsim. Nie je to na uživenie, ale sem tam si pár eur privyrobím.
Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:
Honzas01 napsal:
[quote=Grinder A poslední věta mě pobavila"čím budeš starší"...je mi 52 Happy

Tak to som o necelé dva roky mladší ... U mňa je to s voľným časom horšie ...

Tiež som robil cca 3 roky iba skoro za náklady bez odmeny za prácu. Teraz robím za cca tú cenu 0,30 Euro za cm ostria noža. A zákazníkov mám viac.

Nožnice, dláta a pod. cena dohodou.

Mám viac radosti z toho, keď niečo brúsim. Nie je to na uživenie, ale sem tam si pár eur privyrobím.

Třeba se k tomu taky dopracuji.
Tormek mám krátce, tak to zatím beru jako zaučovací trénink.
Minulý víkend jsem brousil 28nožů na ovčí farmu, teď mám zakázku na 50nožů na kuřecí farmu. Nevím, kdybych nasadil dvojnásobnou cenu, než zatím mám, jestli by byl zájem. Ale asi si 5kč na nůž přihodím Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/3/2021
Zdravím všechny. Měl bych otázku. Budu brousit kuchyňské nože, zatím pro sebe a okolí. Jaký zvolit druhý kotouč? Bude mě stačit Naniwa SW-1000, nebo radši DE-250, popřípadě SJ-250.Jinak T-8 jasná volbaHappy
Posláno:
Pozorovatel
Jak prosím udržovat SG250 nejdéle nezanesený a když už se zanese, jak je nejlepší ho vyčistit. Ten kámen na změnu zrnitosti nepomáhá a zatím jediné co mi ho vyčistí je orovnání diamantem...ale to si zbytečně ubírám velikost kotouče.

Tak pokud má někdo z vás zkušených nějaký fígl a podělí se, budu rád.

Dík
Posláno:
Pozorovatel
Vymieňať vodu, čistiť magnet -veľmi často. Kameň na zmenu hrubosti pomáha. Treba hrubou stranou pritlačiť na pár sekúnd. Potom vyčistiť nádržku ( vyliať vodu, vyčistiť nádržku, vyčistiť magnet ). Vtip je v tom, extrémne netlačiť pri brúsení na kotúč ( brúsenie je proces kedy sa pôsobením zrniek brusiva odoberajú častice z materiálu a pri ktorom sa zatupené zrnká vylupujú z kotúča a obnovuje sa schopnoť brusiva zabberať do materiálu ).
Silným tlakom s kombináciou s vodou s veľa časticami kovu sa tieto vtlačia do kotúča a zanesú ho. Už nebrúsi, len sa po ňom nôž šmýka. Vtedy pomôže iba orovnenie diamantom.
Kotúč sa tiež dá šetriť používaním viacerých jigov SVM . Odpadne tak potreba pri iba jednom jigu meniť pri každom noži zrnitosť z hrubej na jemnú a pri upnutí nového zase na hrubú.

Tieto chyby robí v začiatkoch každý. Tlačí na kotúč ako baran a nečistí vodu. Lacné nerezové nože potom zanesú rýchlo kotúč.

Ja napr. ak chcem po viacerých nožoch zmeniť hrubosť SG 250 na jemnejší grit , tak najprv si vymením vodu , potom si hrubou stranou zrovnávacieho kameňa očistím kotúč, vymením vodu. a jemnou stranou zrovnávacieho kameňa zmením grit a v prípade potreby vymením vodu.

Ale ja mám 7 jigov SVM ( ôsmy som ešte nevybalil ). Nastavím si uhol podľa nastavovacej šablony, a hrubujem nože ( výbrus, a fazetku , kým nemám všade ihlu na celom ostrí na každom noži - podľa potreby mením vodu a čistím nádržku a čistím kotúč). Zmením grit na jemný a prebrúsim fazetku ( zase čistá voda a čistý kotúč ). Podľa potreby idem ešte na kotúč Matsunaga King grit 800. Ten sa čistí čistiacou Nagurou . Neorovnáva sa.
Nastavovacie šablony sa navliekajú na hrazdu otvorom s príslušnou hodnotou uhla a nastavuje sa dotyk na kotúči dvomi ložiskami.
Toto sú tie šablony: http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1037536#1037536

Nože sú počas celého procesu upnuté v jigu podľa nastavovacej šablony ( vysunutie 139 mm od hríbika jigu ).

Vysunutie v jigu nastavujem podľa tohto nastavovacieho obrázku na 139 mm ( tak sú vyrobené tie šablony ). https://uloz.to/file/5nRsWEsEu3AV/template-139mm-pdf#!ZGt5AwR2AJR4AwyyMwquZwMxLzZ0LIMOZ3H5FJEOF1ulDmZ0LD==
Položím vytlačený obrázok na okraj stola a priložím hríbik na okraj stola podľa základnej čiary obrázka a nastavím čepeľ na vysunutie 139 mm s tým, že mi čo najviac sedí aj rádius ( oblúk ) k špičke, ak sa to dá. Vtedy je vrcholový uhol fazetky všade rovnaký a dá sa brúsiť cez hríbik rotáciou bez zmeny uhla . Inak treba brúsiť oblúk ku špičke kombináciou rotácie cez hríbik a podvihnutím noža v rovine nastaveného uhla smerom nahore ( zväčší sa tým vrcholový uhol smerom ku špičke.
Odporúčam Youtube kanál Pavol Šandor, pozrieť nejaké videá, tie všeobecnejšie, nie tie ostrie pod mikroskopom konkrétnych modelov nožov Happy

Posláno:
Pozorovatel
Grinder napsal:
Vymieňať vodu, čistiť magnet -veľmi často. Kameň na zmenu hrubosti pomáha. Treba hrubou stranou pritlačiť na pár sekúnd. Potom vyčistiť nádržku ( vyliať vodu, vyčistiť nádržku, vyčistiť magnet ). Vtip je v tom, extrémne netlačiť pri brúsení na kotúč ( brúsenie je proces kedy sa pôsobením zrniek brusiva odoberajú častice z materiálu a pri ktorom sa zatupené zrnká vylupujú z kotúča a obnovuje sa schopnoť brusiva zabberať do materiálu ).
Silným tlakom s kombináciou s vodou s veľa časticami kovu sa tieto vtlačia do kotúča a zanesú ho. Už nebrúsi, len sa po ňom nôž šmýka. Vtedy pomôže iba orovnenie diamantom.
Kotúč sa tiež dá šetriť používaním viacerých jigov SVM . Odpadne tak potreba pri iba jednom jigu meniť pri každom noži zrnitosť z hrubej na jemnú a pri upnutí nového zase na hrubú.

Tieto chyby robí v začiatkoch každý. Tlačí na kotúč ako baran a nečistí vodu. Lacné nerezové nože potom zanesú rýchlo kotúč.

Ja napr. ak chcem po viacerých nožoch zmeniť hrubosť SG 250 na jemnejší grit , tak najprv si vymením vodu , potom si hrubou stranou zrovnávacieho kameňa očistím kotúč, vymením vodu. a jemnou stranou zrovnávacieho kameňa zmením grit a v prípade potreby vymením vodu.

Ale ja mám 7 jigov SVM ( ôsmy som ešte nevybalil ). Nastavím si uhol podľa nastavovacej šablony, a hrubujem nože ( výbrus, a fazetku , kým nemám všade ihlu na celom ostrí na každom noži - podľa potreby mením vodu a čistím nádržku a čistím kotúč). Zmením grit na jemný a prebrúsim fazetku ( zase čistá voda a čistý kotúč ). Podľa potreby idem ešte na kotúč Matsunaga King grit 800. Ten sa čistí čistiacou Nagurou . Neorovnáva sa.
Nastavovacie šablony sa navliekajú na hrazdu otvorom s príslušnou hodnotou uhla a nastavuje sa dotyk na kotúči dvomi ložiskami.
Toto sú tie šablony: http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1037536#1037536

Nože sú počas celého procesu upnuté v jigu podľa nastavovacej šablony ( vysunutie 139 mm od hríbika jigu ).

Vysunutie v jigu nastavujem podľa tohto nastavovacieho obrázku na 139 mm ( tak sú vyrobené tie šablony ). https://uloz.to/file/5nRsWEsEu3AV/template-139mm-pdf#!ZGt5AwR2AJR4AwyyMwquZwMxLzZ0LIMOZ3H5FJEOF1ulDmZ0LD==
Položím vytlačený obrázok na okraj stola a priložím hríbik na okraj stola podľa základnej čiary obrázka a nastavím čepeľ na vysunutie 139 mm s tým, že mi čo najviac sedí aj rádius ( oblúk ) k špičke, ak sa to dá. Vtedy je vrcholový uhol fazetky všade rovnaký a dá sa brúsiť cez hríbik rotáciou bez zmeny uhla . Inak treba brúsiť oblúk ku špičke kombináciou rotácie cez hríbik a podvihnutím noža v rovine nastaveného uhla smerom nahore ( zväčší sa tým vrcholový uhol smerom ku špičke.
Odporúčam Youtube kanál Pavol Šandor, pozrieť nejaké videá, tie všeobecnejšie, nie tie ostrie pod mikroskopom konkrétnych modelov nožov Happy

Díky, napsal jsi mě to velice výstižně....začnu nejdřív s častějsš výměnou vody a zmírnit tlak na kotouč....jsem dělal blbě..vodu měnil, až když nůž po kotouči jen klouzal a kotouč pak musel orovnávat diamantem.
Zbytek měření a atd. jak popisuje i Pavel Šándor nedělám. Brousím převážně úhly od oka, nebo zachovávám původní fasetu. Ručně na kamenech jsem taky úhel musel jen odhanout a nedělat s tím tak náročné operace.
Každopádně díky za radu ohledné údržby kotouče.

Posláno:
Pozorovatel
Ještě mám otázku jak Lama Happy
Když upnu nůž do jigu a nastavim úhel, jak je možné, že jedna strana fasety je větší než ta druhá? To je pak i úhel na každé straně jiný ne? A nejhorší je to v přípravků pro velmi malé nož, tam je to i viditelný rozdíl sklonu při broušení.
Dělám snad někde chybu?
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/26/2013
Prodám originál Tormek brusný kotouč SJ 250, sjetý na průměr 200 mm. Nynější rozměr je tedy 200x50x12 mm, vhodný pro Tormek 4. Cena 1500 Kč plus poštovné.
Vaaca
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum