ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/9/2002
Na téhle stránce máš ke stažení návod k použití (od str. 5) a video, které ukazuje, jak ji používat.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2022
Vdaka uz som to dohladal. Je to inovovana mierka k novemu pripravku MB 100.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/29/2012
Děkuji za reakci.

A kvalitativní rozdíl mezi Naniwu 1000 a suntiger 800?

..............................

Jinak kdyby chtěl někdo v okolí F-M vzít od pana Křivoše nějak rozsutec dejte vědět. Do týdne k němu jedu.

Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/21/2020
Karel W napsal:
Já si myslím, že mezi 800 g a rozsutcem by to chtělo ještě jeden kotouč. Já mám ještě mezi 4000g. Rozsutec je hodně jemný a úběr malý. Dlouho by ti to trvalo. Rozs spíš uz jen leští.
Co je ale voser je to přehazování kotoučů. To mě nebaví. Mám jen 4 a tam na pravou stranu místo kůže nejde dát kotouč. To by se mi hodilo

Ahoj samozřejmě že jde chce to jen vyrobit nebo koupit němec to dělá a dělal to i australan (ten prý nedávno zemřel :( a hodně inovací s ním...) zkusil sem poptat výrobu na FB zda se někdo chytí
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Za typ bych byl určitě rád, odkaz.
Mám ale T4 je to trochu jinak technicky řešeno, tuším jak u 8.?
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/25/2021
laKatos napsal:
Děkuji za reakci.

Jinak kdyby chtěl někdo v okolí F-M vzít od pana Křivoše nějak rozsutec dejte vědět. Do týdne k němu jedu.

ten rozsutec je aj vo velkosti pre T4 a aka je cena?
Posláno:
Začátečník
Je potřeba se spojit s výrobcem. Zda dělá i pro T4 a za jakou cenu netuším.
Posláno:
Začátečník
hyperon napsal:
laKatos napsal:
Děkuji za reakci.

ten rozsutec je aj vo velkosti pre T4 a aka je cena?
Rozmer 250 mm teda pre T8 stoji 248 €
Posláno:
Začátečník
sandor napsal:
TORMEK T7
Bolo niekoľko otázok aký uhol nastaviť na WM200 pri brúsení. Dole je popis nastavenia k videu:

- brúsenie SPYDERCO ENDURA 4 VG-10
- kompletné nabrúsenie noža po testovaní vrátane vytvorenia fazety
- kontrola pod mikroskopom

SPY ENDURA som brúsil na vrcholových 36°. 18° ľavá strana + 18° pravá strana. Čepeľ noža má "V" výbrus 16°. 8° na ľavej strane + 8° na pravej strane. Uhol čepele (16°) môžem zistiť výpočtom, alebo ho odmeriam na voskovom odliatku.
Pozrite si tieto obrázky:

Ďakujem za všetky vaše reakcie
Pali vdaka za osobne vysvetlenie ako pocitat uhly .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/5/2022
Ahojte,v bruseni som uplny zaciatocnik,kupil som Tormek T8 a vyskusal som nabrusit kuchynsky noz wusthof grand prix ii,prve brusenie na zakladnom grite potom 1000 a nakoniec na SJ4000,uhol 14 cize dokopy 28,a problem je v tom ze noz drzal ostrost velmi kratko,a po kratkom case sa ostrost vratila do povodneho stavu(nebol predtym bruseny na ziadnej bruske) neviete kde je problem ze stratil tak rychlo rezivost?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/7/2020
Čo si s ním krájal a na čom? Skús ho obtiahnúť.
Posláno:
Začátečník
Einherjer napsal:
Čo si s ním krájal a na čom? Skús ho obtiahnúť.

Presne.problem bol v obtiahnuti,vytvorila sa mi ihla ktoru som nedostatocne odstranil.
Skusal som to pri druhom nozi,po pobruseni rezal chlpy,papier(klasicky test) nasledne som snim siel nieco pokrajat do kuchyne a asi po minutovej praci stratil uplne rezivost(chlpy a papier uz rezat nesiel).Takze pravdepodobne to bude tymto.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/7/2022
Ahoj všem! Na tomto fóru nejsem poprvé, ale teprve včera jsem se zaregistroval a chci přispět svojí trochou do mlýna. Brousím jako živnostník 2 hodinky denně po práci, zpočátku jen pilové kotouče a řetězy, postupně pak i nože, nůžky, dláta atd.
Vlastním T-8 cca 2 roky, za tu dobu nabroušeno +/- 900 ks nožů, zčásti "plecháče" no name, zčásti i lepší nože pro vývařovny, řeznictví atd. K broušení nožů na T-8 jsem měl 2 výhrady:
1.) středění (upínání) nožů v JIG přípravku (nestejnoměrnost fazetky u některých nožů)
2.) správné nastavení úhlu pomocí originál šablony Tormek (systém skvělý např. pro dláta, ale nepříliš šťastný pro nože).
Ad 1.) Na středění nožů je tu několik rad a tipů, včetně odfrézování čelistí na JIG a využití podložek různé síly podle tloušťky hřbetu nože. Kdo brousí více, možná ocení tento nápad: https://www.youtube.com/watch?v=GLIfIUfrA80. Já to používám cca půl roku. Jeden JIG mám originál. Slouží bez úpravy pro tloušťku hřbetu 2 - 2,5 mm. Slabší nože "zesílím" maskovací páskou na 2,5 mm (viz video výše). Na silnější nože mám druhý JIG - levnější "neorigilnál", odfrézovaný pro nože tloušťka 3 - 4 mm. Tak jako nebyl neoriginální JIG v ose, takže jsem ho vlastně jen trochu "opravil" pro silnější nože. Funguje to skvěle (případný výpočet kolik odfrézovat ukazuje také video).
Ad 2.) Moc se mi líbí přípravek autora "tomas72" z 3D tiskárny. Mám ho teprve objednaný, ale jsem strojař, plně chápu a chválím - tento systém i s opěrkou pro 139 mm se mi opravdu moc líbí. Dokonale vyřeší neduhy originální šablony Tormek.
Třetí, co ovlivňuje (krom rukou brusiče) výsledek broušení, to jsou kotouče. Pro moje účely: SG-250 a přeleštění na filcovém kotouči (zelená pasta) + flanelový kotouč. Filc i flanel průměr 250 mm při 1 400 ot./min. Pro lepší kuchařské nože mezi SG-250 a filc / flanel vkládám (za vyšší cenu) ještě Naniwa Super stone 1000. Výsledek je pro daný účel perfektní.
Pardon za rozsah, ale na druhé straně toť asi nadlouho vše. Nejsem velký spisovatel a na fórum mám málo času. Hodně zdaru všem Happy
Posláno:
Začátečník
Ahojte,vedel by mi niekto poradit vhodnu alternativu brusnej pasty,pouzivam od Tormek,ale ta pasta mi pride dost agresivna aj dost draha.Dakujem za odpoved
Posláno:
Začátečník
Nevíte prosím co to je za materiál kamene na zarovnání brusných kotoučů?

laKatos vložil tyto přílohy:
IMG_20220213_140520.jpg.jpg
IMG_20220213_135608.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2022
Dobry den prajem,
vedel by mi niekto napisat aky zavit je na strane brusneho kolesa na T-8?
Predpokladam ze lava M12 , ale ake stupanie ?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/8/2019
Pozdravunem
Nemáte niekto na predaj kotúč tormek SG250
Dakujem
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Kotúč TORMEK SG 250 majú tu:
https://drevonastroj.sk/brusne-kamene-tormek/brusny-kameninovy-kotuc-tormek-sg-250-33.html
Odtiaľ som jeden nedávno kúpil.
Na predaj by som mal jeden SG 250 s priemerom mierne väčším ako 200 mm, možnosť použiť na brúsku T4. Cenu má 45euro + poštovné.

dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Včera dorazil držák na malé nože od Hansse z Německa. Není nejlevnější, ale na malé nože je super Happy Malý zavírací nožík délka 35mm, výška 9mm a síla čepele 1mm. Použil jsem kotouče Naniwa 1000, SJ250 od Tormeku, tvrdý filcový kotouč s pastou 1 micron a na závěr finiš obtažení na koženém kole s pastou 0,25 micronu. Vrcholový úhel ostří je 30 stupňů. Bess vyšlo 125 za mě max. spokojenost

dub vložil tyto přílohy:
držák_.jpg.jpg
držák_1.jpg.jpg
držák_2.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/15/2022
dandyddt napsal:
Dobrý den

poprosil bych o Váš názor. Zkouším nabrousit první nůž, brousím na základním SG kameni. Měl bych 3 dotazy:

1. Ostří je jakovy vylámané ..... čím to?
2. Ostří zhruba v polovině mění úhel, znamená to že před tím byl vrcholový úhel menší, než ten na který brousím teď? ( teď se snažím brousit na 30 )
3: To zubaté ostří, dá se eliminovat jemnějšíma kotoučema?

Díky za Vaše rady a názory. Ahoj Daniel

dandyddt vložil tyto přílohy:
ost1.jpg.jpg
ost2.jpg.jpg
ost3.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum