ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
dandyddt vitaj na knife. Poslal som ti email.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Ahoj Dane.
Nejsem žádný profík v broušení, ale přeci jenom už jsem nějaký ten nůž nabrousil, Tak můj názor je následující. Při pohledu na fotografie je jasné, že se v průběhu broušení mění úhel čepele vůči brusnému kotouči. Příčin může být několik buď když nožem přejíždíš po kotouči, tak nožem kýveš nahoru a dolů. Další věc je , že na broušený nůž moc tlačíš . Pak je ještě možnost , že máš křivý kotouč. Myslím tím, že není pravoúhlý tzn rovnoběžný brusná rovina kotouče s rovinou hrazdy, ale jestli je kotouč nový a nebo zánovní, tak to bych moc nepředpokládal .
Jestli je to Tvůj první nůž, tak je to v pohodě, žádný učený z nebe nespadl.
Moje doporučení do začátku nemá smysl se zatěžovat tím, že není fazeta na čepeli stejně vysoká a další věci.
Prostě upni nůž do svěrky , ze začátku bych ani neřešil jestli ostří bude symetrické tím myslím úhel ostří k rovině nože. Lihovou fixou označ ostří na noži . Na měrce úhlu od Tormeka nastav 15 st pro hrubé nastavení . Potom hrazdou dolaď výšku , aby byla čepel nože svírala s kotoučem úhel zhruba 15 st. brusku ještě nezapínej .
Když budeš mít zhruba nastavený úhel, tak broušený nůž mírně přitlač na kotouč a kotoučem zahýbej rukou dopředu a dozadu, aby se kámen otřel o čepel nože. Pak se podívej, kde se fixa odřela a to je to místo které Ti nejvíce napoví.
Ideální stav je že se otře po celé výšce fazetky, ale myslím, že to tak nebude. Když bude otřená spíše přední část fazetky, tak hrazdu o kousek posuň dolů. Když zadní část, tak nahoru. Právě ten kousek to je velikost posunu , kterou postupně získáš cvikem. Tím že se otře celá výška fazetky budeš brousit úhel jaký byl na noži původně .
Při prvních broušeních je myslím, se zbytečně zabývat tím, jestli je uhel 14 st. nebo 16. Základ je získat cit v rukou a broušený nůž se naučit jakoby poslouchat rukama. Postupem času zjistiš, že nůž cítíš v rukou pokaždé jinak . Každý kotouč hraje jinou písničku Happy
Jako další a podle mě důležitá věc je netlačit na nůž . Ze začátku ho nech jakoby volně klouzat po kotouči, ale měj nad ním neustálou kontrolu a nepoštěj ho . Ač se to nezdá nůž se stále brousí. Po třeba dvou průjezdech se koukni na fazetku, kde fixa mizí . Klidně si fazetku znova označ fixem, aby jsi věděl co se děje .
Další a hodně důležitá věc je nespěchat. Nic nejde samo a vše chce svůj čas.
Chce to prostě cvičit a cvičit, jen to z člověka udělá mistra.
Na první začátky bych zvolil úplně obyčejný nůž, na kterém nezáleží jestli bude hodně obroušený. Hlavně , aby nebyl moc ztupený a pokud možno bez velkých zubů a přebrušované fazetky aby jsi mohl sledovat to co jsem ti popsal .
Neboj , jestli vydržíš a nenecháš se odradit prvními neúspěchy, tak se výsledky postupem času určitě dostaví a začneš mít z broušení tu správnou radost .
Držím Ti palce Happy
Jirka
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/15/2022
sandor napsal:
dandyddt vitaj na knife. Poslal som ti email.

Ahoj děkuji za přivítání. Mejl mi bohužel nepřišel, poslal jsem Ti do PM kontakt, děkuju.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/15/2022
dub napsal:
Ahoj Dane.
Nejsem žádný profík v broušení, ale přeci jenom už jsem nějaký ten nůž nabrousil, Tak můj názor je následující .......
Jirka

Ahoj mockrát děkuju za cenné rady Happy
dub
Posláno:
Pozorovatel
Není začHappy , kdyby něco klidně se ptej.
Ještě jedna věc , kterou bych doporučil, přečti si toto diskusní forum od začátku. Vím, že toho je hodně moc, ale z toho hodně načerpáš hodně užitečných rad a informací ze kterých jsem rovněž čerpal. Další věc je se podívat na nějaká videa. Jsou zde na foru a pak třeba i na ta firemní od tormeků. Tam se rovněž dozvíš hodně užitečných věcí.
Hlavně se nebát ale být zároveň opatrný.
Bruska ač se to nezdá je stroj a zakouslý broušený nůž i když se zdá tupý dovede udělat pěknou paseku na těle i na brusce .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/29/2012
Kotouč z Rozsutce paráda. Čekání na něj se vyplatilo.
Vypadá nádherně a odvádí práci.

Potřebuje čas a kvanta nožů aby se vyhladil.

Přesto že sem se nějak nesnažil ( šlo mi hlavně jej vyzkoušet jak bere a co od něj mohu čekat ) tak po chvilce jsem si všiml že fazetka jde do zrcadla s výbornou řezivostí.

laKatos vložil tyto přílohy:
IMG_20220310_175245.jpg.jpg
IMG_20220310_175019.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/11/2020
Ahojte majstri. Cca pred týždňom mi prišla brúska Tormek T8 a vcera ked som brusil noz tak som ju vypol ked som kontroloval ostrie a následne som ju šiel zapnúť a nešlo to, vôbec vypínač nereagoval. Cca po 2min to nabehlo. Nemáte s tým niekto skúsenosť preco sa to stalo? Zatiaľ sa mi to stalo raz. Tak neviem...
Vďaka za radu
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2022
Bude to iba nejaka banalna kontaktna chyba. Ak si s tym nevies poradit elektrikar na chybu urcite pride.
dub
Posláno:
Pozorovatel
V brusce je tepelná pojistka, která ji chrání před tepelným přetížením. Pojistka je vratná a po zchladnutí motoru opět sepne a bruska běží dál. Touto informaci jsem se dozvěděl na jiném fóru.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/11/2020
Ďakujem za rady
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/30/2017
Tormek dnes vydal nové jigy pod označení KJ 45 a KJ140 které by měli nahradit nedostatky předchozích SVN 45 a SVM 140 týkající se nepravidelného úhlu ostří jednotlivých stran.
Foto připadávám a odkaz na ukázku taky.
https://www.youtube.com/watch?v=JFHqQg5wZEg&t=978s

Honzas01 vložil tyto přílohy:
IMG_0838.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/30/2017
Honzas01 napsal:
Tormek dnes vydal nové jigy pod označení KJ 45 a KJ140 které by měli nahradit nedostatky předchozích SVN 45 a SVM 140 týkající se nepravidelného úhlu ostří jednotlivých stran.
Foto připadávám a odkaz na ukázku taky.
https://www.youtube.com/watch?v=JFHqQg5wZEg&t=978s

Předpokládaná cena KJ45 ...1117Kč s DPH a KJ 140...1414Kč s DPH.
Dostupné od května 2022.
Zdroj :https://www.opp.cz/kategorie-produktu/tormek/pripravky/
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/8/2022
Zdravím,
neřešil/nezkoušel někdo přidělat před Tormeka laserové ukazovátko, které by mi ukazovalo rovnou čáru na kameni. Při použití přípravku by se lépe mohl držet úhel po celé délce nože?
Laserové ukazovátko stojí pár korun https://www.gme.cz/laserovy-modul-cerveny-5mw-cara
Případně jak by jste brousili něco takového - http://www.noze-nuz.com/tops/TPFMSCMB.php
Děkuji
dub
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj zkoušel jsem to a používám. Akorát to ukazovátko mám na baterie a zapínám ho vypínačem v jeho zadní části. Koukni zde na jeho kanál, tady jsem se inspiroval Happy
https://www.youtube.com/channel/UCcT0P_Vz25vDdpz4Dn7KFFQ/videos
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/12/2022
Ahoj, díky vašim příspěvkům v tomhle vlákně jsem i já zahodil starou levnou brusku a namísto jejího opravování a vylepšování jsem si koupil T-8 :) Takže díky moc. Mám ji pár dní, zatím jsem nabrousil asi 6 nožů. Chtěl bych vás poprosit o radu ohledně orovnání kotouče. Koupil jsem si z Německa Sun Tiger 4000. Předtím jsem bez problémů orovnal SG. U japonce bylo taky všechno v pohodě, ale na konci, když jsem dojel k hraně, se mi na pár místech trochu odštípl. Ta hrana je z výroby trochu sražená (na rozdíl od SG, tu jsem vzal kamenem), takže jsem ji nechal být. Byl jsem na kurzu, kde jsem orovnání viděl plus jsem koukal na videa, tak nějakou úplnou blbost jsem asi neudělal. Že by bylo potřeba hranu srazit víc? Jel jsem diamantem hodně pomalu a ubíral jsem jen nejnutnější minimum. Koukal jsem na diamant, vypadá to, že se kousek vyštípl. Já jsem pak tu oštípanou hranu víc srazil kamenem, aby to oštípané bylo po úrovní. Budu to hlídat, dokud se kámen dostatečně neobrousí, ale nerad bych dopadl stejně při příštím orovnávání. Confused

zdenek8 vložil tyto přílohy:
IMG_20220411_171931.jpg.jpg
IMG_20220411_171545.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj , jen se zeptám při tom orovnávání jsi jel tím diamantem ven do boku kotouče a nebo z venku jakoby ke středu kotouče. Někde jsem se dočetl, že tyto kotouče jsou dost měkké a tak aby se zabránilo tomu vyštípnutí tak tím diamantem zajíždět jakoby dovnitř. Ubírat samozřejmě pomalinku . Po orovnání trošku hranu srazit. pod úhlem 45 st. Takto jsem postupoval na SJ 250 a v pohodě žádné štípance
dub
Posláno:
Pozorovatel
Ještě jsem zapomněl, jsem trochu posera Laugh a tak na těchto jemných kotoučích brousím "leštím" vždy po směru, aby nedošlo k zákusu do kotouče Happy
Posláno:
Začátečník
Ahoj, jel jsem zvenku dovnitř, tj. zleva najel na kotouč, postupně přes něj a na hraně, která je u brusky, jsem vyjel ven. Ono nejde na obou hranách jet dovnitř, ne? To bych musel zvednout diamant, abych mohl najet zvenka druhou stranou a už bych netrefil stejný úběr.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Takže kotouč se vyštípnul jen na té straně co jsi z něj vyjel ?
Posláno:
Začátečník
To leštění je druhá věc, na kterou jsem se chtěl zeptat. Happy Mám krom SG jen ten Sun Tiger 4000. Vím, že mi obratem doporučíte nějaký kotouč 800/1000, vlákno jsem četl Laugh Ale musím chvíli počkat, už tak je to investice veliká, takže.....když nabrousím na SG a přejdu na 4000, po chvíli broušení je sice hodně znát rozdíl, ale není to úplně zrcadlo, je takové trošku matné. Když jsem byl na kurzu, mistr mi ten nůž (mám tři stejné, jen různé velikosti) přejel párkrát na SJ a řekl bych, že na tom udělal zrcadlo lepší než já (na druhém noži) na Tigeru za delší čas. Že by byl tak rozdíl mezi Tigerem a SJ?
Obecně, dá se s 4000 kotoučem udělat úplné zrcadlo? Předpokládám, že pokud jdu z SG na 4000, bude to delší práce. Jdete někdo z SG taky rovnou na 4000? Ne, že bych byl ujetý na dokonalé zrcadlo, ale zajímá mě to, abych věděl, jestli s tím můžu dosáhnout víc, nebo už ne Happy
Bohužel to nemám jak vyfotit...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum