ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
dub
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/15/2010
Když to tak počítám, tak 1mm průměru kotouče vyšel na 1 euro bez dopravy Happy S dopravou do ČR na 265 euro . Není to zrovna málo , ale na druhou stranu je to prostě kotouč na hodně moc brusičských životů Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Ja jsem si jej na T4 vyrobil sam. U nás jak tu někdo psal se dají koupit lomove kameny rosutce. Není to ideální a je s tím dost práce. Někde ve vláknu tu jsou moje fotky a někdo uvedl i postup práce.
Od mistra kamenika je to určitě lepší...
dub
Posláno:
Pozorovatel
Také jsem o samodomo výrobě přemýšlel. Dokonce jsem byl asi v 5 prodejnách stavebnin, ale bohužel jsem štípaný Rozsutec nenašel a nejbližší obchod byl asi 200km. Tak jsem to nakonec vzdal a zvolil tuto dražší cestu .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/24/2022
je mozne nebo pravdepodobne ze sem to blbe upnul. sou tam takove dva cudle a o ne sem to oprel. cimz sem si myslel ze to tak ma byt ale asi ne. no, budu to zkouset az na to dojdu...
dub
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj , v pátek jsem se stal šťastným majitelem brusného kotouče z Rozsutce. Jak zde již psal kolega pře de mnou, čekání se vyplatilo.
Po vybalení pečlivě zabaleného kotouče jsem ho upnul do Tormeka T- 8 a první co mě překvapilo, že kotouč velmi nepatrně no skoro vůbec nehází do strany. Na výšku to bylo asi 1mm. Udělal jsem si na boku malou značku a pootáčením kotouče na hřídeli a následném utažením matice jsem zjistil ve které poloze nejméně výškově hází.
Nasadil jsem orovnávač a si za 45 minut bylo hrubě hotovo. při tomto jsem 3 vyměňoval vodu ve vaničce .
Po orovnání byly na kotouči patrny drobné podélné rýhy po diamantu z orovnávače. Přiložil jsem na kotouč kámen , která dodává Tormek ke svým bruskám a hrubší stranou jsem drobné rýhy zahladil. Pak přišla na řadu jemnější strana kamene, která po chvilce brusnou stranu kotouče krásně do sametova vyhladila. Stále to však ještě nebylo ono a tak jsem použil kousek brusného papíru pod vodu zrnitosti 1200 , který kotouč skoro vyleštil. Dále jsem se již netrápil Happy a usoudil, že závěrečné dohlazení už přijde časem po nebroušení několika nožů.
Kotouč přišel již s osazenou silonovou vložkou. Na hřídeli je trochu volný, díra asi není úplně kulatá, ale to nic nemění na tom, že jde o výrobek, který mohu s klidným svědomím doporučit.

dub vložil tyto přílohy:
ros1.jpg.jpg
ros2.jpg.jpg
ros3__1_.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/24/2022
Karel W napsal:
Já zté fotky úplně nechápu co je za problém. Myslíš tím to, že ostří není rovné směrem k rukojeit, ale je prohlé do čepel??
To bych řekl, že je dáno věkem nože a jeho vybroušením za roky používání.
Pokud ne, je to jasně v rukách ne v busce. Práce musí být rovnoměrná, odebírat všude stejné množství, pokud nepotřbuješ něco srovnat.

Jestli je myšleno něco jiného?

Jinak koutouč používám ten základní, ale jen u nových nožů na vytvoření fasety nabo na větší úběr materiálu. Pak mím jetě další kotouče. Pro začátek to ale asi nemusíš hrotit. Vystačíš si i s tím zákaldním kotoučem. Někkdo bdousí skoro jen na něm. Pak jen rčně doleštiíš.

takze.. mrkl sem na kotouc tim ze sem prilozil supleru na nej a zjistil jsem ze je zaobleny. no zkusil jsem ten jejich kamen s tou hrubou stranou a udelalo me to ryhy do kotouce.tak to du opravdu nadseny.nevim kde to srovnam ten kotouc a na reklamaci asi muzu zapomenout.to zaobleni jsem zjistil po nabrouseni 2 nozu. nejake napady co stim? dik
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
Mě se podařilo vyhladit kotouč diamantovíma brouskama z Lidlu. Kdysi byly za pár kaček. Dneska je jako kotouč jako zrcadlo. CCA po šesti letech.

pepamach napsal:
Karel W napsal:
Já zté fotky úplně nechápu co je za problém. Myslíš tím to, že ostří není rovné směrem k rukojeit, ale je prohlé do čepel??
To bych řekl, že je dáno věkem nože a jeho vybroušením za roky používání.
Pokud ne, je to jasně v rukách ne v busce. Práce musí být rovnoměrná, odebírat všude stejné množství, pokud nepotřbuješ něco srovnat.

Jestli je myšleno něco jiného?

Jinak koutouč používám ten základní, ale jen u nových nožů na vytvoření fasety nabo na větší úběr materiálu. Pak mím jetě další kotouče. Pro začátek to ale asi nemusíš hrotit. Vystačíš si i s tím zákaldním kotoučem. Někkdo bdousí skoro jen na něm. Pak jen rčně doleštiíš.

takze.. mrkl sem na kotouc tim ze sem prilozil supleru na nej a zjistil jsem ze je zaobleny. no zkusil jsem ten jejich kamen s tou hrubou stranou a udelalo me to ryhy do kotouce.tak to du opravdu nadseny.nevim kde to srovnam ten kotouc a na reklamaci asi muzu zapomenout.to zaobleni jsem zjistil po nabrouseni 2 nozu. nejake napady co stim? dik

ferko vložil tyto přílohy:
IMG_4952.JPG.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Ferko. Mám dotaz ten Rozsutec na poslední fotce je mokrý a nebo suchý?
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2016
dub napsal:
Ferko. Mám dotaz ten Rozsutec na poslední fotce je mokrý a nebo suchý?

Dobrá otázka. Ten kotouč je mokrý, ale suchý vypadá taky dobře.

ferko vložil tyto přílohy:
26032016579.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Díky za odpověď. Vypadá hodně dobře. To abych věděl , jak by časem mohl vypadat Happy
dub
Posláno:
Pozorovatel
Včera jsem poprvé naostro vyzkoušel Rozsutec v praxi. Už chápu proč je tento luxusní a neobyčejný kámen , jako nejoblíbenější finišovací kotouč.. Brousil jsem na kotouči, který jsem si trochu povrchově upravil diamantovými brousky a brusnými papíry , aby už byl za sucha krásně sametově hladký a lesklý Happy
Jako vzorek jsem vzal kuchyňský nůž , který jsem asi měsíc v ostrosti udržoval čočkovitou ocílkou Dick s jemně sametovým tahem. Před broušením ukázal měřič ostrosti hodnotu kolem 350.
Na ostří nebyly zuby, tak jsem rovnou brousil na kotouči o zrnitosti 1000. To do té doby dokud se na konci ostří neobjevil mikro otřep, který se při obracení nože při broušení krásně na konci obracel .
Na kamenech od hrubosti 800 brousím po směru rotace kotouče . Nechci riskovat , aby došlo k zákusu broušeného nože do kamene.
Po tomto jsem rovnou přešel na Rozsutec kotouč 4000 jsem záměrně vynechal. Ostří se krásně lesklo, ale ne tak jako po kameni 4000, ale bylo trochu matnější. Při broušení se mi na konci ostří stále převaloval malý mikro otřep. Když bylo ostří po celé ploše jednolité . Mělo stejnou strukturu po broušení od Rozsutce, tak jsem přešel na kožený kotouč napuštěný diamantovou pastou 0,5 mikronu. Stačilo pár průchodů a mikrootřep byl pryč.
Nůž jsem očistil . A přeměřil ostrost .Měřič ostrosti ukázal krásnou hodnotu 95.
Z mé strany spokojenost a vynaložených peněz do nového kotouče rozhodně nelituji Happy
Normální smrtelník pro kterého je v kuchyni nůž , jako nůž a nemá problém s nožem nakrájet koláč přímo na plechu by asi takto nabroušený nůž neocenil a v klidu by pro jeho potřebu stačilo skončit na kotouči 1000 a myslím, že by byl maximálně spokojen .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/1/2017
Honzas01 napsal:
Nové přípravky Tormek nahrazující původní. Nemělo by už docházet k nesouměrnému broušení fasety a k rozdílným úhlům na každé straně. Nyní jsou už k dostání i v CZ. Dnes mě přišli, ale ještě jsem neměl možnost vyzkoušet.
Přikládám odkaz na video, které pěkně ukazuje, jak s těmito přípravky zacházet.

https://www.youtube.com/watch?v=JFHqQg5wZEg&t=978s

Tak konečně panové ze Švédska provedli úpravu držáku na nože,
nemohu se ale zbavit dojmu že z nich nikdo nesleduje celosvětovou komunitu nadšenců broušení na Tormeku.
Při pohledu na nové držáky je jsané že nejde upravovat (šroubovat) záštita samotná rukojeť.
To přenáší problém při provádění změny uhu pro mikro fazetu ostří.
Dále zda pude nastavit ostří nože od hrazdy na vzdálenost 139 mm.
Pro možnost využití šablon pro přechod mezi brusnými kotouči, každý má jiný průměr což šablony podchytávaly.
Po prvním nadšení nevím , zda nové držáky objednat.

dub
Posláno:
Pozorovatel
Také jsem přemýšlel zrovna nad tím samým problémem. Šablony na nastavení výšky hrazdy mám zde z fora, ale nemožnost u nového držáku nastavit jeho délku, aby se vešel do šablony 139mm mě ze začátku odrazovala. Přesto jsem si užší držák objednal. Uplatnění určitě najde a to společně s programem Tormek Calc, který je také zde na foru. Za mě, držáků není nikdy dost a těch samostředících obvzlášť Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/22/2017
Zde používáné šablony pro nové držáky nejdou použít a u nožů které mají klínový výbrus a jsou silnějčí ve hřbetu než 2-2,5 se v držáku viklají takže je nutné s tímto počítat stejně jako u starých držáků. tento problém nové držáky neřeší. Aspoň to je můj poznatek z vyzkoušení.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Problém s tím klínovým výbrusem , jsem viděl už někde na videu . Povolováním předního šroubu a utahováním zadního se čelisti jakoby více přiblíží na špičce přípravku a dojde k obepnutí broušeného nože. Video jsem hledal, ale nevím, kde bylo. Doma jsem to zkoušel a funguje to
Posláno:
Začátečník
Tento způsob znám ale u nových svorek které to trochu řeší v případě hřbetu nad 3 mm(uvádějí hřbet do 10 mm) svorka nedokáže úhel podchytit.
Posláno:
Začátečník
Tento způsob znám ale u nových svorek které to trochu řeší v případě hřbetu nad 3 mm(uvádějí hřbet do 10 mm) svorka nedokáže úhel podchytit.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Máš pravdu, včera jsem si to vyzkoušel na sekáčku na maso . Síla hřbetu 9mm. Nová svěrka neměla šanci . Svěrka od Hanse z Německa to v pohodě zvládla .
Ada
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/9/2021
Jde použít přípravky na broušení z Tormek na jiných bruskách a obráceně? Cena brusek je obří rozdíl, ale cena přípravků je prakticky stejná, tak přemýšlím co koupit. Díky moc za radu.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Samozřejmě, že jde, ale záleží jaké přípravky máš na mysli. U Tormeka je průměr tyčky vodící hrazdy 12mm a přípravky co se připevňují na hrazdu musí mít odpovídající otvor na upnutí. Co se týká držáků nožů (svorek) tak tam je to bez problémů
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum