ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Ada
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/9/2021
Příspěvky: 16
Třeba Gude zde

Nebo Holzmann tady

Brusku asi pořídím právě Holzmanna NTS250, ale na něj ty přípravky stojí podobně jako tormek... Kalkuluju, kdybych pak někdy náhodou přecházel na T8.. :)

Díky.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/15/2010
Příspěvky: 98
Kdysi jsem přemýšlel jako Ty a koupil levnou brusku někde v Evě . Aby se na ní dalo trochu solidně brousit, tak jsem musel koupit diamant na orovnání kotouče od Tormeka.. Potom na tom nějak brousit šlo, ale oproti Tormeku to byl boj. Tím nechci říci, že Tormek je bez chyby. Je hodně předraženej a za ty peníze bych si třeba představoval vyvložkované vedení hrazdy, uložení hřídel v kul ložiskách a našly by se i další věci. Ale na druhou stranu je o hodně lepší než nějaký stroje obch. řetězců.
Plně se mi potvrdilo, že nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci . Tormeka mám a když na něm pracuji, tak si občas vzpomenu na začátky na Schepachu Happy
Ada
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/9/2021
Příspěvky: 16
No, je to rozdíl 15k, což pokud mi to nepůjde, nebo mě to nebude bavit je dost peněz za nabroušení pár nožů... Happy Půjdou přípravky Gude na Holzmann ?
dub
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/15/2010
Příspěvky: 98
Podle mě půjdou, ale nevidím, tam ten orovnávací diamant na kotouče.
Ada
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/9/2021
Příspěvky: 16
Kdyby stačila T4 tak jdu možná spíš do ní, ale co jsem tu četl, tak stejně pak chce každý T8 a ta je už fakt dost cenově vysoko... Orovnávací kámen je koukám cca 2 stovky, to jde, brusné kotouče na Holzmann jsou stejné jako na Tormek T8, ta středová díra? I ty kotouče je celkem pálka...
dub
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/15/2010
Příspěvky: 98
Ten orovnávací kámen Ti asi nesrovná kotouč, aby výškově neházel. K tomu se potřebuje ten srovnávací diamant se šroubem co má v nabídce Tormek. Stojí něco přes 1000,-Kč.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/29/2022
Příspěvky: 2
Dobrý deň. Vlastnním Tormek T8 s kameňmi SB, SG a SJ 250 + kameň Naniwa 1000. Dnes som si prebrusoval kuchynský nôž (čína) postupom SG250, Naniwa, SJ 250 a len jemne obtiahol na kotúči s kožou. V dielničke som v pohode rezal novinový papier a oholil si chlpy na ruke. Aké bolo moje prekvapenie, keď mi nôž nie práve najľahšie rozrezal rajčinu a ani chlieb nekrájal tak, ako by som si predstavoval. Pozeral som ho pod mikroskopom a ostrie bolo pekne hladké, nevidel som chybu. Skusmo som ho obtiahol ocieľkou a odrazu krájal omnoho lepšie. Ale pod mikroskopom to bola pohroma (škrabance, krátery). Kde robím chybu? Nestalo sa mi to prvýkrát... Veľké problémy mi robí správne nabrúsiť aj Tescoma AZZA, čo používame. Ja viem, že to tiež nie je žiadna kvalita, ale sú to nože, na ktorých sa učím.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,439
Vitaj na Knife Martin63,

Podľa popisu si chybu neurobil.
Vo všeobecnosti máme dva krajné spôsoby rezania - krájania:
1. tlakom (britva)
2. ťahom (pílka)
V reálnom živote je to kombinácia týchto dvoch spôsobov.
Ak chceš aby si krájal "vláknitý" materiál (šupka paradajky) potrebuješ vytvoriť mikropílku - mikrozuby.
Ak sa chceš s nožom holiť potrebuješ ho nabrúsiť na čo najjemnejšom kameni.
Toto je veľmi zjednodušený popis Happy

PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2021
Příspěvky: 7
Zdravím, používám jen SG 250 a Naniwa 1000.Na kůži neobtahuji
a řeže
mě to všechnoHappy.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 146
sandor napsal:
Vitaj na Knife Martin63,

Podľa popisu si chybu neurobil.
Vo všeobecnosti máme dva krajné spôsoby rezania - krájania:
1. tlakom (britva)
2. ťahom (pílka)
V reálnom živote je to kombinácia týchto dvoch spôsobov.
Ak chceš aby si krájal "vláknitý" materiál (šupka paradajky) potrebuješ vytvoriť mikropílku - mikrozuby.
Ak sa chceš s nožom holiť potrebuješ ho nabrúsiť na čo najjemnejšom kameni.
Toto je veľmi zjednodušený popis Happy



Takže pro nože na běžnou kuchyňskou potřebu je nesmysl se honit na xtisícové grity? Je to jen touha po kráse která nakonec ztrácí významu?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,439
Áno - na klasicke kuchyňáky europského typu stači SG, len musíš odstrániť ihlu ( jehlu, grot).
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 146
sandor napsal:
Áno - na klasicke kuchyňáky europského typu stači SG, len musíš odstrániť ihlu ( jehlu, grot).


Tomu rozumím..takže SG na hrubo a pak na jemno a kůže a stačí?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,439
Zrnitosť na SG neupravujem.
Nabrúsim nôž na SG s následne odstránim ihlu na koži s pastou pri dodržaní uhla brúsenia!!!
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 146
sandor napsal:
Zrnitosť na SG neupravujem.
Nabrúsim nôž na SG s následne odstránim ihlu na koži s pastou pri dodržaní uhla brúsenia!!!


No já mam 2SG..jednu nechávám na hrubo a druhou mam na jemno. Kolik to ma hrubost nevím, ale moc jemné to stejně není.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/14/2016
Příspěvky: 110
sandor napsal:
Zrnitosť na SG neupravujem.
Nabrúsim nôž na SG s následne odstránim ihlu na koži s pastou pri dodržaní uhla brúsenia!!!

Mě to obtahování na kůži vůbec nejde. Nože jsou vždycky horší než po brusu. Nevím jestli moc tlačím na nůž nebo špatně držím úhel, ale výsledek je bída, tak to radši nedělám. Při práci na koženém kotouči mi překáží brusný kotouč, který je větší. U běžných kuchyňáků to úplně vyhovuje. Cigaretový papír to sice neřeže, ale volební lístlky úplně s přehledem. To co předvádí "Ostrá pošta" to zvládají taky.


ferko vložil tyto přílohy:
P1030836.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,439
ferko napsal:
. Při práci na koženém kotouči mi překáží brusný kotouč, který je větší. .......

Odmontuj brúsny kotúč.
Namiesto neho tam daj 45mm plastovú rúrku - aby sa ti nehýbala oska.
Teraz ti už nič nebude zavadzať.(okrem nastavovacej skrutky na SVM-45 tú vymeň za imbusového červíka).
Univerzalny suport US 105 - prehoď na druhú stranu,
Na mierke TTS100 nastav správny priemer honovacieho kotúča.
Nastav požadovaný uhol honovania.
Osvedčili sa mi striedavo maximálne dva prechody po každej strane noža.
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/14/2016
Příspěvky: 110
Odmontuj brúsny kotúč.
Namiesto neho tam daj 45mm plastovú rúrku - aby sa ti nehýbala oska.
Teraz ti už nič nebude zavadzať.(okrem nastavovacej skrutky na SVM-45 tú vymeň za imbusového červíka).
Univerzalny suport US 105 - prehoď na druhú stranu,
Na mierke TTS100 nastav správny priemer honovacieho kotúča.
Nastav požadovaný uhol honovania.
Osvedčili sa mi striedavo maximálne dva prechody po každej strane noža. [/quote]

Tak to dělám úplně špatně. Podle videí všichni obtahují nože volně držené v ruce, tak mě nenapadlo používat hrazdu i na koženém kotouči. Při nejbližší příležitosti to vyzkouším.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2017
Příspěvky: 146
Prosím o radu co fakt dělám blbě.
Mám Tormek víc jak rok a stále ta stejná chyba. Dřív jsem myslel že se mi do ruky dostávají dříve špatně nabroušené nože a j jen kopíruji to co z nože zbylo, ale zjistil jsem že tuhle chybu dělám JÁ i na úplně rovném noži.
A dělá mi to vždy jen u paty nože, jako bych víc přitlačil nebo co a kotouč tak víc podbrousí ostří. Přitom nůž je nabroušený skvěle, ale faseta je díky tomu nerovnoměrná.
Na fotce je jeden z mnoha nožů, které takto kazím. Někde je jen probrus nepatrný a jinde poměrně velký.


Honzas01 vložil tyto přílohy:
n_ž.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/15/2010
Příspěvky: 98
Ahoj , jen si tipuji . Kontroloval jsi brusnou plochu kotouče zda není do oblouku a je kolmá k boku kotouče? Lehce zjistíš příložníkem .
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2021
Příspěvky: 2
Na cvičných nožích jsem měl stejnej problém a myslím, že to bylo tím, že jsem netlačil nůž na kotouč rovnoměrně přes celou šířku kotouče, ale jezdil jsem s ním přes hranu kotouče (samozřejmě omylem).
Docházelo k tomu vždycky když jsem se vracel od špičky nože. Ve chvíli, kdy jsem klesal s rukojetí a čepel se hezky rovnoměrně setkala s kotoučem, tak jsem to jakoby přehnal, dal rukojeť ještě o kousek níž a tudíž jsem s ostřím jel přes hranu, i když jen nepatrně.
Hrana je dost agresivní a hlavně čím větší probrus je, tím se to zhoršuje, protože tím agresivnějc nůž do kotouče nabíhá. A ve chvíli kdy tam probrus už je, brousíš vlastně přes hranu i když nůž držíš rovně.

Nemůžeš dělat stejnou chybu?

V broušení jsem amatér, takže moje postřehy ber s rezervou, ale od doby co o svým špatným držení vím a soustředím se na to, tak tyhle problémy nemám.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris