ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2022
vdaka za vysvetlenie, robil som to teda nespravne, este sa spytam ze cim to moze byt - ked zarovnavam kamen diamantom smerom k oske tak vsetko prebieha normalne, ak idem od osky tak tam vznikaju take vybracie ze az, vola tam nie je, vsetko sa zda v poriadku, ma to tak byt?
Posláno:
Začátečník
https://m.alza.sk/hracky/carson-mm-300-s-led-d2923202.htm
neskusali ste niekto nahodou pozerat sa na ostrie tymto?, ci to stoji za to?, mal som moznost skusit aj usb mikroskop lavenhuk a bola to katastrofa, meracia lupa kde je kvalitne sklo stoji zas cez stovku
Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/9/2019
Zdravím,
prosím o radu. Lze nahradit antikorozní přísada Tormek při broušení diamantem něčím jiným levnějším?
Předem děkuji
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
vauvauvau napsal:
neskusali ste niekto nahodou pozerat sa na ostrie tymto?, ci to stoji za to?, mal som moznost skusit aj usb mikroskop lavenhuk a bola to katastrofa, meracia lupa kde je kvalitne sklo stoji zas cez stovku

Včera jsem si ho objednal v Amazonu. DE. V pátek by měl dorazit, tak uvidíme co v tom bude vidět, sám jsem na to zvědavý. Cena 19 euro . Recenze byly docela kladné, ale není nad osobní zkušenost . Kdyby byl k ničemu, tak alespoň si budou moci vnoučata s čím hrát .
Posláno:
Začátečník
dub napsal:
vauvauvau napsal:

Včera jsem si ho objednal v Amazonu. DE. V pátek by měl dorazit, tak uvidíme co v tom bude vidět, sám jsem na to zvědavý. Cena 19 euro . Recenze byly docela kladné, ale není nad osobní zkušenost . Kdyby byl k ničemu, tak alespoň si budou moci vnoučata s čím hrát .
napiste sem potom prosim ako to dopadlo
dub
Posláno:
Pozorovatel
Zdravím, tak mikroskop je doma. První dojem . Není to vůbec špatné. Nikdy bych nevěřil, že kus plastu včetně čoček poslouží tak dobře. První na co si musí člověk zvyknout je to, že obraz je zrcadlově převrácený. To je v pohodě. Další věc, že není jedno, jestli přídavné světlo svítí jakoby od sledovaného ostří a nebo do ostří. Zvětšení 60x bohatě postačuje. Co mě fakt mile překvapilo, že obraz je ostrý v celém zorném poli a to bez chromatických vad. Takové to fialové zbarvení kolem hran. Musím si zvyknout na jinou manipulaci než z hodinářskou lupou. Jedna tužková baterie AA co napájí ledku vydrží asi hodně dlouho. Když to shrnu koupě nelituji a za 450,- Kč není co řešit Happy. Na takové to obyčejné kouknutí na ostří co se s ním při broušení děje to opravdu stačí.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/14/2022
Ahoj, tak mne ty Vaše kecy stály majlant Sad. Dnes mi dorazila T8 plus dva kufříky příslušenství. Ještě čekám na Rozsutec a Druhý brusný kotouč. Jako originál mi dorazil Diamantový s s hrubostí 360. Ten žere kov jak máslo. No a teď už jen začnu trénovať a trénovať (jak by řekl Palo). Tak držte palce.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Gratuluji, ale z vlastní zkušenosti Ti musím sdělit, že nakupování dalších věcí ještě neskončilo. Určitě budeš chtít alespoň ještě nějaký držák na nože, ta otočná deska pod brusku taky není špatná, pak nějaký koukátko na průběh broušení. Zjistil jsem, že není na škodu mít i dvě vaničky na vodu a další jiné drobnosti . Rozsutec je super finišovací kámen, ale ještě by to chtělo před něj něco kolem 1000 zrna. No ona i ta 4000 je super udělá ve finále krásné ostří. To vše přijde až časem Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/14/2022
dub napsal:
Gratuluji, ale z vlastní zkušenosti Ti musím sdělit, že nakupování dalších věcí ještě neskončilo. Určitě budeš chtít alespoň ještě nějaký držák na nože, ta otočná deska pod brusku taky není špatná, pak nějaký koukátko na průběh broušení. Zjistil jsem, že není na škodu mít i dvě vaničky na vodu a další jiné drobnosti . Rozsutec je super finišovací kámen, ale ještě by to chtělo před něj něco kolem 1000 zrna. No ona i ta 4000 je super udělá ve finále krásné ostří. To vše přijde až časem Happy

Děkuji. Tak se ale zeptám. Když říkáš něco kolem 1000 ? Myslíš F1000 Nebo JIS 1000?

Kde F1200 je cca JIS 4000.

Já se v tom zatím trochu ztrácím :-o.

Předem díky
dub
Posláno:
Pozorovatel
JIS 1000 je správně Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/18/2013
Dobrý večer.Prosím o radu.Dostal jsem tuto sadu na broušení,ale nevím jak použít kameny abych je hned nějak nepoškodil.Brousí se s nima na sucho nebo se musí předem namočit nebo při broušení smáčet?Díky za odpovědi.Omlouvám se,že je to v tomto vlákně,ale nějak mi to sem skočilo a nevím jak to napravit

Příloha / Přílohy:
Brusná_sada.webp (35kb) staženo 147 time(s).
Brusné_kameny_1.webp (38kb) staženo 104 time(s).
Brusné_kameny.webp (62kb) staženo 95 time(s).

dub
Posláno:
Pozorovatel
Skočilo to opravdu do jiného vlákna. Ale co když už to tady je . Určitě bych to alespoň namočil. Myslím , že by šel použít i olej, ale tam už pak není cesty zpět k vodě. Na sucho bych to určitě nepoužíval .
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
Idealni je, kdyz je o pouziti neco napsano v navodu.

Ja treba pouzivam Cerax, ktere chteni do vody kratce, na 5 minut. O Naniwa Traditional pisou, ze na 10-15 minut. Shapton by se nemel predem koupat vubec. Jestli nenajdete nic v navodu, topte je, dokud se budou uvolnovat bublinky Happy

Pak mokrit pri brouseni podle potreby. Ja to delam rukou - prsty do lavoru, prsty na kamen. Muzete zkusit i rozprasovac, co mate na kytky, jestli Vam to bude pohodlnejsi.

Az budete hotov, pred uskladnenim je nechte vyschnout. Neskladujte je ve vode Happy
Posláno:

Začátečník
Oplt napsal:
Zdravím,
prosím o radu. Lze nahradit antikorozní přísada Tormek při broušení diamantem něčím jiným levnějším?
Předem děkuji

Nikdo neporadí čím tu srágoru nahradit?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Sice Tormek nemam, takze nevim, o co jde, ale nemel by k tomu existovat bezpecnostni list, ve kterem je napsano, z ceho to zhruba je?
Ale od oka (bez zaruky( bych tipnul, ze zakladem bude nejaky ridky olej nebo petrolej.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Tormeka mám, ale diamantové kotouče nikoliv. Když to tak počítám, tak to jedno balení 250ml vystačí na 7,5l kapaliny. Ještě k tomu jsem někde viděl, že po broušení se kapalina nevylévá do odpadu, ale přefiltruje se a používá dál. Tak nevím, vzhledem k tomu, že ty diamantové kotouče neabsorbují vodu, ale pouze povrch namáčí, tak to vydrží asi na hodně dlouho.
Když už si pořídím brusný kotouč za bezmála 8000,-Kč, tak ta 1000 mě už nezabije. A zde bude určitě platit, že nejsem tak bohatý, abych hledal levnou náhradu a pak si kotouče zničil. Další možnost je koupit si kotouče od Hanse v Německu a tam stačí používat jen obyčejnou vodu.
Tohle tazatel asi slyšet nechtěl, ale osobně bych zvolil cestu jistoty, než bloudit ve slepé uličce
Posláno:

Začátečník
😉👍
dub
Posláno:
Pozorovatel
Zdravím všechny brusiče a příznivce brusek Tormek. Přeji všem hezké vánoce a štastný celý nový rok.
Dnes z Amazonu dorazily čistící houbyčky na rez. Červená se hrubší a bílá jemější. Nechal jsem se inspirovat FB skupinou Tormek. Houby krásně vyčistí brusné kotouče po broušení. Jedná se mi hlavně o kotouč SJ , který po záverečném finiši bává hodně černý. Rozsutec nečistím a když je na něm patrný otěr kovu, tak ho líznu diamantovou houbičkou z Lídlu.
Co se týká houbiček, tak prý je to nějaká pryž smíchaná s oxidem hliníku.

dub vložil tyto přílohy:
_istící_houbi_ky.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Teď to po sobě čtu a omlouvám se za houbyčky. Správně je houbičky Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
dub napsal:
Teď to po sobě čtu a omlouvám se za houbyčky. Správně je houbičky Happy

Jsou ke rzi nelitostne, takze "y" sedi Happy

Mam je taky - Sabitoru Rust Erasers. Koupil jsem je u sousedu - https://www.fine-tools.com/kuns.html#ziel309970. Rikaji, ze se skladaji hlavne z karbidu kremiku a roztazitelneho plastu.

Zajimave, ze tak pekne cisti kameny. Ja jsem s nimi zatim zahnal lisku z jednoho uhlikace. Vyrabeji tri hrubosti: https://kamimoto.co/?s=Sabitoru+Rust+Eraser&post_type=product&v=928568b84963. Ta jemna krasne lesti.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum