ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusky TORMEK Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/11/2017
Chlapi, nemáte prosím radu jak zarovnat orovnávací kamen SP 650 na Tormek ? Děkuji.Jara.
dub
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/15/2010
Ahoj záleží na tom jak moc je zničenej a jsou na něm viditelný stopy po přikládání na kotouč. Normálně bych zkusil vodní šmirgl kolem 100 položil na skleněnou tabuli a nebo nějakou rovnou nesavou plochu a krouživými pohyby ve tvaru osmičky bych kamenem za asistence vody po něm pohyboval. Ještě bych si před broušením na něm udělal digonální čáry tužkou, aby bylo vidět kde už se kámen obrousil . Tu jemnější stranu bych pak ještě stejným způsobem přejel třeba na 400 šmirglu. To by byl postup, který bych zvolil já .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/6/2023
jenda007

-chápu správně že úhel 10° je ta "primary fazet" a úhel 20° je ta "secondary" ?
-nemůže nastat při špatném talku obrus viz můj obrázek ?
-v jednom pozděším příspevku máš pak ještě úhly 11/14°, proč ne 10/20 jako v tom původním?

konečně jsem se rozkýval si to udělat podle tebe

vita01 vložil tyto přílohy:
fazetky.jpg
vrták.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Ano 10 st. primární a 20st. sekundární. Obráceně by to ani nešlo Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/11/2017
dub napsal:
Ahoj záleží na tom jak moc je zničenej a jsou na něm viditelný stopy po přikládání na kotouč. Normálně bych zkusil vodní šmirgl kolem 100 položil na skleněnou tabuli a nebo nějakou rovnou nesavou plochu a krouživými pohyby ve tvaru osmičky bych kamenem za asistence vody po něm pohyboval. Ještě bych si před broušením na něm udělal digonální čáry tužkou, aby bylo vidět kde už se kámen obrousil . Tu jemnější stranu bych pak ještě stejným způsobem přejel třeba na 400 šmirglu. To by byl postup, který bych zvolil já .

No,. spíš se bavím o možnosti odebrat třeba 2- 3 mm( možná i víc) . Děkuji za tip.
dub
Posláno:
Pozorovatel
V tomto případě bych se poptal třeba v nějakém kamenictví, ale nejsem si jistý, aby celé orovnání nebylo pomalu tak drahé, jako celý orovnávací kámen. Ubírat se dá vždy pokud je co. Ale počítej s tím, že se stejně na tom kameni udělají rýhy. Hodně asi bude záležet na tom, jak často a s jakou intenzitou kámen používáš. Já mám kameny dva. Jeden je takovej "prasáckej" a ten druhej je na takové to pohlazení kotouče. Ale abych se přiznal už je moc nepoužívám spíš na očištění kotouče. To zjemění 220 kotouče jakoby na 1000 moc dlouho nevydrží a ubývá jak kotouč, tak i kámen, kterým to upravuješ. Za mě nechat 220 být a poohlednout se po kotouči kolem 1000. Je to úplně jiný level Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/6/2010
Zdravím, rozhodl jsem se pořídit si Tormek T8 a příslušenství. Potřeboval bych poradit, zda mi tohle do začátku stačí, abych hned nemusel něco přiobjednávat atd. Přiložím obrázek mého výběru. Nevím, zda je potřeba i tenhle olej ,,Olej na lapovací kola Tormek R0790-07,, , nebo můžu použít nějaký jiný. Dále bych se chtěl zeptat, zda je možno ještě sehnat ten přípravek na nastavení úhlů, který jste tady ,,vynalezli,,. Děkuji

zordon vložil tyto přílohy:
tormek.jpg.jpg

dub
Posláno:
Pozorovatel
Myslím, že to do začátku bude stačit úplně v pohodě. Olej stačí obyč na čicí stroje. A ten přípravek nevím, byla to omezená serie. Možná se ještě výrobce ozve Happy JInak ten přípravek je dobrej, ale byl konstruován na starší upínací svěrky. Teď co jsou ty nové, tak podle mého názoru jsou kratší a nejde plynule j nastavovat jejich délka. Jo ten kotouč 1000 mám a jsem s ním max spokojený. To SJ je fakt na fajnový doleštění, ale hlavně brousit po směru rotace . Rád se zakusuje .
Posláno:
Začátečník
vita01 napsal:
jenda007

-chápu správně že úhel 10° je ta "primary fazet" a úhel 20° je ta "secondary" ?
-nemůže nastat při špatném talku obrus viz můj obrázek ?
-v jednom pozděším příspevku máš pak ještě úhly 11/14°, proč ne 10/20 jako v tom původním?

konečně jsem se rozkýval si to udělat podle tebe

když budeš tlačit jak chuj tak z toho zrobiš i jednostrannou jehlu, zkus příště něco prvně zrobit a pak se ptej (jako by ses tu ptal kolik je 1+1)

nicméně Jenda007, perfektní přípravek. Udělal jsem si to z nerezu a ještě doplnil o úhel na kobaltové vrtáky. Vrtají perfektně. Nedalo mi to a zkoušel jsem i 4 vrták a pak i 3,5.
S tím nastavením úhlu na tu 4 jsem se jebal asi dva dny. Na těch 11 a 14 ° nevrtal, resp. vrtal ale lítaly štěpky, ne špony. Nebylo to ono. Tak jsem zkoušel různě 15-8, 10-3 atd atd.
Nakonec, po těch dvou dnech mi trochu svitlo, vzal jsem jeden nový, špičku natřel fixem a zkoušel rukou točit kotoučem kdy začne ubírat. ....a vyšlo mi... -1,5° a +7°.
krásně valil šponu. Ale nelze docílit precizní opakovatelnosti, stačí když se vrták položí trochu jinak otočený a na tom malem průměru to hned začne ubírat jinde a "hodně" - přes celou plošku té špičky. Pak jsem zkusil i 3,5 vrták. Nabrousit se nabrousí, ale člověk když tu špičku natře fixem a dívá se kde ubírá tak není to přesné, Ale mi to stačí (3,5 vrták, plocháč 14mm za 34 sekund akučkou v ruce). Ze železem jsem amatér, nevím jestli se ještě nehodnotí jak rychle se stupí.

IMG_20230311_173749.jpg.jpg
IMG_20230311_173137.jpg.jpg
IMG_20230311_173128.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
S těch nákresů Jenda007 si úplně nejsem jistý jestli to jsou úhly nad nebo pod osu, pro vyloučení pochybností dávám obrázek - bokorys.

uhly.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Ahoj, byl tu dotaz na šablony pro nastavování úhlů k Tormeku. Plastové z 3D tiskárny jsem dělal a dokonce mi jich pár zbylo. Případní zájemci prosím na email.
Správná poznámka - jak to bude fungovat s novými svěrkami - nevím, svěrky mám ty staré, nové jsem zatím nepořídil.
Kovové tu dělal někdo z fóra, třeba se ozve...

tomas72 vložil tyto přílohy:
sablony_male.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/19/2022
ak by bol zaujem mam na predaj tormek t4, t4 je bez lapovacej koze, v zaruke do sep 2024, kupovany chn.cz, mam k tomu pripravok na zarovnanie, naguru,diamant ma opotrebenie, uhlomer a kamen na upravu zrna a 3x kamen, sg je ok 198mm, sj je 180mm a kamen grit1000 je 195mm - je po poskodeni a upraveny a nebrusi plnou plochou, k tomu davam tojiro noz na pecivo z nipon shopu, cena 400e, mam este dalsi sg ale tam je velke poskodenie z boku, kamene spadli na zem takze tak, dovod predaja brusky je problem s ocami ktory mam po operacii a skratka nemam uz nato drzat rovinu,uhol..., nemam problem poslat kurierom s tym ze mi bude zaplatene po odskusani, predaj tojira je z dovodu ze sa skoro vobec nepouziva

foto
https://imgway.cz/s/92qF
https://imgway.cz/s/92qH
https://imgway.cz/s/92qI
Posláno:
Začátečník
https://www.baterky-noze.sk/work-sharp-ken-onion-wskts-ko-pasova-bruska/

este doplnim ze v cene je aj bruska hore link, predavam iba vsetko spolu
Posláno:
Začátečník
PREDANE, dakujem a kludne zmazte tu ponuku, zdravim
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/27/2017
Ahoj, moc díky za toto fórum, díky němuž (a mému částečnému pomatení smyslů) jsem i já pořídil na broušení mých 6 nožů Tormeka Wink Nedalo se odolat. Nicméně, nechal jsem si jej poslat z Německa a když jsem jej rozbalil, tak jsem si všiml asi 1cm odštípnutého kousku na hraně brusného kamene. Samozřejmě jsem napsal prodejci, co s tím, ale než odpoví, tak jsem se chtěl zeptat, jestli jste s tím někdo nesetkal a případně jak byste to řešili? A v případě, že by neklapla reklamace, nebo bych to nechtěl posílat celé tam a zpátky, dá se to nějak rozumně opravit? Koukám, že i ta středová díra je nějaká pocuchaná Sad Díky moc za postřehy, Pavel.

Foto:
pkral.cz/images/tormek3.jpg
pkral.cz/images/tormek4.jpg
pkral.cz/images/tormek1.jpg
pkral.cz/images/tormek2.jpg
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2014
Podle mě je to rozhodně na reklamaci, případně vrácení celé brusky, kdyby neuznali vadu. Pokud bys to chtěl opravit, tak jedině orovnat kotouč. Kdybys to vzal o ten jeden uštípnutý centimetr, ubereš si hodně z kotouče. Já si kdysi takhle vlastní blbostí kotouč poškodil, ale neodbrušoval jsem to, jen jsem kotouč zarovnal a klidně brousil dál. Středovou díru bych neřešil.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/27/2017
Tak firma okamžitě poslala výměnou nový kotouč, ten už je v pořádku. Můžu se zeptat, nenabízí někdo kurz na broušení nožů na Tormeku? Ideálně Praha západ, případně Praha a Střední Čechy? Na Slovensko se bohužel hned tak nedostanu Sad Děkuju moc!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/19/2014
Zkus Petr Andrs, Knife clinic - Praha

kralp napsal:
Tak firma okamžitě poslala výměnou nový kotouč, ten už je v pořádku. Můžu se zeptat, nenabízí někdo kurz na broušení nožů na Tormeku? Ideálně Praha západ, případně Praha a Střední Čechy? Na Slovensko se bohužel hned tak nedostanu Sad Děkuju moc!

Ondřej Kolařík vložil tyto přílohy:
Screenshot_20230503_181041_com.android.chrome.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/25/2021
caute,
chcel som si spravit radost, zak som si ojednal kotuc Rozsuec. dnes mi prisiel a prvotna radost pominula v momente, ako som ho dal na brusku. strasne hadze do stran. osobne si myslim, ze je to sposobene tym silikonovym puzdrom, ale to je vedlajsie. otazka znie, co s tym teraz? myslim ze pri bruseni by mi to mohlo prekazat. prikladam kratke video pre predstavu, co to robi: https://youtu.be/NnuovIpsGps
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
hyperon napsal:
caute,
.. som si ojednal kotuc Rozsuec. dnes mi prisiel a prvotna radost pominula v momente, ako som ho dal na brusku. strasne hadze do stran.

Myslim, ze byste mel natocit jeste videa s ostatnimi kotouci, co mate, a poslat je s polu s popcornem prodejci toho Rozsutce. Myslim, ze jeste nez doji popocorn pri koukani na ta videa, ozve se vam, abyste ten kotouc reklamoval Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum