ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Srovnání pevnosti kovaných a vybrušovaných čepelí Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Automaticky založená diskuze k článku Srovnání pevnosti kovaných a vybrušovaných čepelí
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2002
Ten závěr zní skoro stejně, jako argumenty, kterými se snažil jistý bývalý člen tohoto fóra obhájit své výroky, které předtím pronesl v rozhovoru pro nějaký časopis. Nebo si to s něčím pletu?
Proč mi vždycky vyjde příspěvek na začátek nové stránky?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
fettgesicht napsal:
Ten závěr zní skoro stejně, jako argumenty, kterými se snažil jistý bývalý člen tohoto fóra obhájit své výroky, které předtím pronesl v rozhovoru pro nějaký časopis. Nebo si to s něčím pletu?
Ahoj,dobrou paměť mášOk ,jenomže ,,,,,,,, začnou-li se pasovat "emoce" s faktyKO ,kdopak asi vyhraje?NoNoNo K
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/4/2011
Pěkná práce, názorné snímky a jasné závěry Ok
Ta pásovina, ze které se čepele vybrušují, je také docela dost protvářený materiál...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Díky za pěkný článek, pro mě osobně zajímavá informace o nepatrném poklesu obsahu uhlíku při použití plynové pece pro ohřev. Možná by stálo za pokus udělat srovnání plynová pec verzus výheň. Jen takový nápad. Jinak ještě jednou díky!Admire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2012
Slone, díky za článek. Musí to být prdel zkoumat vědecky koníček a živobytí tolika lidí.
Ještě by bylo prima vyzkoušet zlomit na té mašince nějakej intergrál. Jestli má ta orientace zrn fakt takovej význam...
Za mě bez ohledu na výsledek Applause Admire
KONTAKT JEN MAILEM!!!!!!!! na PM nebudu více reagovat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Ok Pavle dobře zpracované s očekávatelným závěrem.
Nikdo snad nemůže počítat s tím že když nechám guláš spálit,nebo naopak budu jíst polosyrové maso tak si pochutnám a s dobrým gulášem to je jako s noži a vším obecně.Udělat dobrý je kumšt a stejně pak nemusí chutnat každému....Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Vidíš ještě jsem zapoměl na návrh rozšířit celek o profil kalený z dokovací teploty,tedy bez vychládnutí a následné fáze rekrystalizace při ohřevu-pouze s případným doohřevem na kalící teplotu.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Perfektní článek Pavle! Ok Za Ládese se přimlouvám, kalení z posledního hicu by mne také zajímalo Happy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Velmi zajímavý a poučný článek.Applause A já jsem si vždycky myslel, že kované nože musí být pevnější.
Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:

Štamgast
Ale však to v závěru stojí, že kování je lepší pro zvýšení odolnosti proti únavě Happy
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/14/2011
Únava nebude u nožů výrazně rozhodující kritérium, žádné extra střídavé namáhání se neděje (při páčení se jedná o krátkodobý proces).

To má smysl řešit u ojnic, vačkových hřídelů a podobně...
U nožů půjde o vrubovou odolnost a pevnost v ohybu, šance na místní zhoršení jakosti materiálu je IMO při kování poměrně vysoká (místo s hrubším zrnem může poté působit jako vrub), to už záleží na skillu kováře.

Jinak já byl za "kalení z posledního hicu" jednou hrubě napomenut s tím, že to se běžně nedělá neb vzniká nedobrá struktura - slyšel jsem to od doktorky v oboru materiálů ale dávám to pouze jako zkušenost, nestojím za tím.

∇tech je mlha.
Na zprávy a emaily bez pozdravu a podpisu nebudu odpovídat.
Posláno:

Štamgast
MacWasil - vypadá to hezky, ale tohle dělám spíš ve volném čase. Bohužel ostatní práci musím udělat takyHappy To zkoušení integrálu nějak nechápu.
Ládes, Želva - minimální délka vzorku 130 mm, pro dobrou vypovídací schopnost od každého min. 4 kousky. Pokud dodáte vzorky, změření a vyhodnocení udělám.
Posláno:

Štamgast
Nu mě při destrukčních testech přišlo že to vydrží o dost víc, zrovna tak u primárního popouštění ze zbytkový teploty. Samozřejmě záleží na tom o jakou ocel se jedná...Únava materiálu asi u malýho nože na krk nebude příliš znát ale u kudly s kterou se seká dřevo to bude jinak, všechny rázy a otřesy dávají čepeli slušně zabrat Happy
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
... mě by třeba zajímala výdrž čepele při zákusu do materiálu a odolnost proti vylomení do boku, tam si myslím že by do profilu kovaná kudla mohla mít proti vybroušené čepeli znatelně odlišné parametry než při standartní lomové zkoušce... Což ovšem neznamená že by článek nebyl odborně na výši a k věci!Happy

Slonisko, je skvělý že si najdeš čas a energii kterou potom plýtváš na nás ignorantyHappy Happy Happy
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Pozorovatel
A ted se tedy bavime o nozich, ktere jsou kovane do konecneho tvaru vcetne "vybrusu" a triskovym obrabenim je vytvorena pouze fazeta?

Jeste k te unave - je to velkocyklove periodicke namahani soucasti, nakonec muze dojit k poruse soucasti aniz by byly prekroceny dovolene hodnoty napeti ci ohybu.
Zalezi to na hodne faktorech, periode, poctu opakovani, velikosti zatizeni a na DRUHU ZATIZENI, nejhorsi je stridave zatezovani do tahu/tlaku (kmitajici antena).
U sekani nozem by se jednalo o tlakove zatizeni stridane odlehcenim.
Jo a neni to ze nozem 100x seknete a projevi se unava, ty cykly jsou radove vetsi.

Je take nutno brat v potaz tvar profilu, prip nerovnosti ktere povedou ke koncentraci napeti (tady samozrejme kovany nuz ztraci).
Idealem by mohl byt nuz kovany do zapustky nebo tak nejak, kde by byl sice povrch noze kovany nicmene bez necistot a nerovnomernosti z rucniho kovani, kaleni potom v ochranne atmosfere (tam by se teoreticky mohlo i kovat).

Obrousenim vrchni vrstvy se narusi tok vlaken materialu a samozrejme se o neco ty mechanicke vlastnosti zhorsi, nicmene tezko si do motoru date kovanou ojnici bez obrouseni povrchu v ulozeni a v loziscich :D Zcela bezne se to dela.

Prezenyuji sve nazory, nemam patent na rozum a mohu se plest.
Treba je tu nekdo titulovany v oboru, kdo by to rozvedl ci me opravil :) Je to zajimave tema.
∇tech je mlha.
Posláno:

Štamgast
Budeme se bavit o teorii nebo praxi z oblasti celokovaných nožů? Máš to třeba podobně jako Slon podložené vlastním zkoumáním na vlastnoručně vyrobených čepelích nebo jde jen o navrčené učivo a tabulkové znalosti? Už jsem párkrát zažil že se učebnice s praxí trochu rozešly, viz svařování vysokolegovaných práškových ocelí v ohni a tak mne zajímají tvoje praktické zkušenosti s výrobou nožů Happy
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
Napsal jsem sem nejakej zakladni pojmy, co si tak pamatuji, myslel jsem ze to bude prospesne pro ujasneni diskuze. Napsal jsem take, ze je to prezentace mych nazoru a ze nejsem neomylny.

A o cem se budeme bavit? No ja mam nejaky, rekneme teoreticky nazor, snad na nej a jeho prezentaci mam pravo, rad bych slysel dalsi nazory, at uz z teorie ci praxe, tve a dalsich lidi.

Pokud nesouhlasis s tim predchozim prispevkem, tak mi rekni s cim nesouhlasis a muzeme o tom diskutovat (jestli tedy vubec mas zajem o nazory tech uzivatelu, kteri nemaji prakticke zkusenosti s kovanim nozu - po tvem poslednim prispevku si nejsem jist).

Jednoduse nerozumim, proc je tvuj prispevek tak kousavy. Neprezentoval jsem zde zadne ultimativni nazory bez prostoru k diskuzi.
∇tech je mlha.
Posláno:

Štamgast
Nějak nerozumím tvému prvnímu příspěvku - je to stručný souhrn teorie, kterou ostatní buď znají a nic jim to tedy nedá nebo neznají a stručný souhrn jim taky nic nedá. BTW - nejhorší není symetrický cyklus - viz. Smithův únavový diagram ...

Pokud to má být námět na další zkoušky, tak připrav vzorky a řekni, co s nimi mám provést.
Posláno:

Štamgast
Právě ta teoretická diskuze mi přijde zajímavá pokud jí vedu s někým kdo se zabývá praktickou stránkou věci. Kousavost...K tomu co jsi napsal nemám žádné výhrady ale nedavno na vlákně Pavla Bolfa byla "akademická" diskuze vedena způsobem "studovaný teoretik vs. dílenský praktik". Výsledek bylo jen tahání se o tom, co je napsáno v učebnicích, terminologii, poučkách... Taková diskuze postrádá významu pro lidi jako je většina místních....Pro nás je zajímavé když se sejde praktik se studovaným teoretikem v jedné osobě a místo aby papouškoval co se naučil ve škole (učebnice někteří z nás rovněž vlastní a mohou si to nalézt sami), přihodil nějaké zajímavosti z vlastní praxe které by byly přínosem pro naši komunitu. Třeba o kování hřídelí by to bylo zrovna zajímavé, jednu kovanou co se v neohlazeném stavu používala ve staré vodní pumpě mám v dílně. Taky tu mám kousky kovaného kovářského soustruhu ještě C.K. , žádná přesnost to asi nebyla ale evidentně to fungovalo Happy
- William Blake
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum