ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Oblečení, obuv, výbava na ven Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/3/2023
Co toto?
V solidní slevě - díky velikosti:
BOSP Caledon NBK
BOSP Caledon NBK Olive
BOSP Caledon NBK Marine
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/16/2021
Boty pro mláďase , koukni třeba sem.
https://www.rockpoint.cz/panske-boty-keen-targhee-iii-mid-wp-m_z16298/

„... vypouštením tabákového dýmu do vody zlato nevzniká.“ — Jára Cimrman
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/10/2016
Ahoj, používáte někdo zateplené pončo HELIKON SWAGMAN ROLL ...?
Chtěl bych se zeptat, jestli je v něm při postávání v lesejku s tou izolací 67g/m2 srovnatelně teplo jako třeba v silné flísce nebo je to horší...
A ještě jestli jde pohodlně nasadit a nosit na bundě s kapucí jako třeba Fjallraven Vidda Pro Jacket...
Díky
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Čelovky, esenciální vybavení moderního zálesáka. Nebo se hodí i doma a v běžném životě, zvlášť v zimních měsících, kdy je v pět hodin tma jak v pytli.

Měl jsem celkem čtyři. Všechno "obyčejné turistické čelovky" víceméně podobné třídy a za dostupné ceny, žádné speciální vybavení, tak snad to srovnání nebude úplně mimo.
První byla Petzl Tikka XP, model 2006. V té době naprosté dělo, dosvit 30 m a výdrž baterky na plný výkon přes 30 hodin! V porovnání s klasickými svítilnami s obyčejnou žárovkou to byl obrovský skok dopředu a vydržel jsem s ní asi 10 let. Bytelná, spolehlivá, funguje dodnes.
Druhá byla Petzl Tikka XP z roku 2015. Silnější, ale plný výkon už baterku vypálil za dvě hodiny. Taky byla lehčí, ale plastové tělo po čase prasklo. Oproti starému modelu trochu zklamání.
Třetí byla běžecká čelovka od Fenixu. Spokojenost, ale stejný problém, a to i přesto, že Fenix garantoval odolnost proti pádu.
Čtvrtá je Black Diamod, slušný výkon spousta funkcí... Jankovité ovládání, nespolehlivé přepínání režimů, ukazatel baterie si ukazuje co chce...

Nechci tvrdit, že kdysi se věci dělaly líp, dnešní čelovky jsou lehčí a výkonnější. A kdybych hledal, určitě bych našel takovou, která starou Petzl převyšuje ve všech směrech. Ale stejně... Stará Petzl byla jistota, na kterou jsem se mohl vždycky spolehnout. To v současné nabídce zatím hledám marně.

Tobiáš vložil tyto přílohy:
IMG_20241110_142644516.jpg.jpg

Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/13/2013
U nás jede celá rodina na čelovkách od firmy Fénix. Syn tomu dává zabrat a drží :)
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/21/2020
Vyzkoušel jsem jich několik. A nakonec rád zůstanu u Fenix HM60R. Výkon, výdrž, odolnost, červený režim.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
Tobiáš napsal:
...Čelovky... se hodí i doma a v běžném životě, zvlášť v zimních měsících, kdy je v pět hodin tma jak v pytli...
...čtvrtá je Black Diamod, slušný výkon spousta funkcí... Jankovité ovládání, nespolehlivé přepínání režimů, ukazatel baterie si ukazuje co chce...

Asi máš "páteční kousek". Přesně tuhle, tedy Black Diamond Spot, mám taky a jsem s ní vcelku spokojený. Z rozmařilosti jsem si k ní koupil i ten nabíjecí akumulátor a zkušenost, nedávno znovu potvrzená, je, že vydrží víkendovou akci i na podzim, kdy toho svícení je víc, včetně hledání cesty v hustém lese.
Ono tedy takhle - ovládání je jaké je, musel jsem si chvíli zvykat, ale když si uvědomím, že mám s sebou tuhle, tak se žádné nespolehlivé přepínání nekoná. No, nesmím na ni sahat pravou rukou (zprava je dotykové přepínání intenzity světla).
Jinak mám čelovek povícero. Kdysi mne mechanici během stáže v hangáru naučili držet "baterku v hubě", tak jsem čelovku dlouho prostě nepotřeboval. Nakonec jsem pořídil od Petzlu Tikku plus (rok nevím) a funguje dodnes. Jen nemá červený režim. Proto jsem pořídil znovu Petzl, také nějaká Tikka, ale měla sklopné červené sklíčko, takže si jeden v noci mohl svítit červeně. Jenže se rozpadla, protože Tikka nemá zrovna dobře vyřešené spojení obou polovin pouzdra. Měl jsem také nějaký Led Lenser (NEO4 ?). Ta má takovou legrační vychytávku, pouzdro na baterie je na druhé straně hlavy a na něm je malá červená dioda, asi aby člověku s touhle čelovkou nikdo neskočil v noci na záda. U té se ale rozpadly plastové sponky, které na popruhu držely kablík vedoucí od baterií ke světlu, takže ten teď plandá okolo hlavy. Mimoto se nedá nasadit na pracovní přilbu. Takže jsem skončil u Black Diamondu a s klepáním na dřevo můžu napsat, že zatím mi vyhovuje.
Takže mám vlastně dost podobnou zkušenost. Až na ten Black Diamond...
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/3/2014
No, musím říct, že kam se hrabou z hlediska výkonu, výdrže i ceny všechny Petzly a Black Diamondy na číňana z aliexpresu:
Nejde mi zkopírovat přímý odkaz, tak zkuste na alíku vyhledat "sololandor mini headlamp". Aktuální cena 11.99 doláčů. Mám ji rok a super.
Posláno:

Pokročilý
Kámoš má českou čelovku Lucifer, to je taky jiná liga... A zatím jsem na ni slyšel jen chválu. Ovšem cena začíná okolo 4 tis.
https://luciferlights.net/cs

Ale aby to nevyznělo tak negativně, ta Black Diamond není špatná, ale má mouchy. Mám druhou, první šla po roce na reklamaci, uznáno, vyměněno. Druhá je ok, ale ten ukazatel baterie je jen hodně orientační. Kupodivu lépe funguje s klasickýma baterkama, s tou dobíjecí od BD je to takové všelijaké (tak jestli není chyba spíš v baterce).
A jankovité ovládání... Např. když reguluji sílu světla, musím přidržet vypínač. Pak chvíli počkám a dalším stisknutím vypnu - tak to má být. Ale někdy se nevypne a i když počkám, jde to třeba až na čtvrtý pokus (což mimochodem dělala i ta první).
Jsou to maličkosti, ale u staré pecly jsem nic takového neznal. Byla jednoduchá, robustní, výkon z dnešního pohledu směšný, ale baterky jsem měnil dvakrát do roka. To taky mělo něco do sebe.
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...od 2017 a nic se nevysralo (jako u jediný),ovládání dodnes motám a tahám v báglu zatavenej návodLaugh ,tahle má jen jedno vrchní tlačidlo a jak se začne s tím klikni jednou,klikni dvakrát,podrž déle jak...bla bla, tak je to pakárna u všeho,ale to je hlavou né baterkou...

EM vložil tyto přílohy:
IMG_20241125_232133.jpg.jpg
IMG_20230201_225149.jpg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Lucifery jsou fajn, ale zbytecne drahe pro "bezne domaci zvykani". Leda ze chcete podporit domaciho vyrobce. Fenix je asi sazka na jistotu se vstricnym ceskym zastoupenim (a zarukou).
Posláno:

Pokročilý
Domácí výrobce podpořím vždy rád, ale čtyři litry za čelovku na běžné používání je dost. Fenix... Slyším samou chválu. Tu, co jsem měl, byla v pohodě, ale ten plast moc nevydržel. Ty kovové vypadají líp, tak neříkám ne.
Posláno:

Pokročilý
Další kousek důležitého vybavení představuje zapalovač a s ním přichází otázka - benzín ano, nebo ne?

Já benzíňák nosím, přál jsem si ho už jako kluk ve skautu. Tenkrát to byla to zajímavá alternativa k věčně vlhkým zápalkám nebo šmejdským plynovým zapalovačům, které funkčností a spolehlivostí zrovna neohromovaly. Když jsem pak už jako dospělý dostal pravý Zippo, byl jsem z něj nadšený, ale brzy jsem poznal i jeho nevýhody.

+ životnost, spolehlivost - stačí doplňovat benzín, občas vyměnit kamínek a vydrží leta
+ oproti zápalkám jakž takž drží ve větru
+ nevadí mu vlhkost

- zapálit cokoliv zboku nebo shora je prakticky nemožné
- benzín vydrží cca týden až dva, pak vyprchá
- v kapse celkem smrdí, ale to záleží i na náplni

Myslím si - tedy myslel jsem si, teď už si tak jistý nejsem - že benzíňák je v dnešní době přežitek, ale když jsem procházel různé eshopy, byl jsem překvapený, že vedle tryskových a plazmových zapalovačů byly skoro vždy i obyčejné benzíňáky. Jednoduché a spolehlivé, i přes všechny nevýhody mají stále něco do sebe. A navíc Zippo je prostě klasika Cool

Tobiáš vložil tyto přílohy:
IMG_20241128_141149749.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/3/2014
Pokud chci spolehlivost, tak plynovy BIC. Nekolik - u sebe, v baglu.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
@Tobias, zkus Imco. Tim zapalis i z boku. Vytahnes nadrzku s knotem a zapalis.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/14/2016
Já nedám dopustit na zapalovač S1 od Davida Nováka. Mám ho pořád v tašce a nikdy mě nezklamal, benzín v něm vydrží dost dlouho i když ho moc často nepoužívám. Oproti Zippu, se kterým jsem měl stejný problémy, jako ty.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
free_man napsal:
@Tobias, zkus Imco. Tim zapalis i z boku. Vytahnes nadrzku s knotem a zapalis.

Joo, pravdu máš synku. Ale kde je všech rakušáků konec. Měl jsem jich hodně (placaté, kulaté, šestihranné i s plynovou nádržkou, pistolku) a dnes mám jeden z poslední výrobní série IMCO (na snímku dole). Potom už jen chínaKO Na co se můžeš opravdu spolehnout je věčná zápalka (ty dvě krabičky).

dagger vložil tyto přílohy:
IMG_20241128_193128_276.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/29/2009
Vyzkoušel jsem všechno možné, nejvíc se mi ale osvědčil "mastňácký" zapalovač-hořáček Ok

Dudulik vložil tyto přílohy:
IMG_0137.jpeg.jpg

Kontakt pouze email,PM ne.Děkuji
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
dagger napsal:
... Na co se můžeš opravdu spolehnout je věčná zápalka (ty dvě krabičky).

Co to prosím je?
POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Zapalovače
Od shora dolů: spolehlivost, pohodlnost

virtual1jk vložil tyto přílohy:
IMG_20241129_094825_596.jpg.jpg

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum