ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
Když tě ta BM87 tak baví, tak jsem ještě něco vyhrabal Happy

Tomáš vložil tyto přílohy:
PrtScr_capture.jpg.jpg
PrtScr_capture1.jpg.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/4/2017
Rahmed: Je pěkné vidět, že i někdo další je schopen přijít tomuhle jedinečnému noži na chuť. A copak zvuk, ale ta haptická odezva, ta mi učarovala snad ještě víc. Vyzkoušel jsem před 87 několik nožů na kuličkových ložiskách, avšak až tohle provedení mi paží prohnalo, do té chvíle neznámý, pocit, který bych dokázal popsat jen jako "světelný meč ze Star Wars". Jakkoliv cheesy to může vyznít. Kuličky se prostě rozléhají celými ručkami.
Doufám Ti to nadšení vydrží. Přeji Ti do budoucna hbité prsty, budeš je potřebovat Happy

Tomáš: Také jsem to postupné představování sledoval a upřímně mě celkem bavilo. I z pohledu marketingu to byl pěkný tah, když tomu z hlediska firemní historie přikládali takovou váhu. Rovněž si dávali záležet i na prezentaci v různých médiích, aby vše vyznělo ideálně tak, jak mělo. Propaganda, jak se patří Grin

Shodou okolností jsem posledních několik dní ve volných chvílích přetvářel, čistě pro osobní potřebu, jeden motiv z merchandisu modelu 87. Konkrétně mikiny. Pamatujete na ni?
A dnes koukám, že se tu jede na stejné vlně. Říkám si, proč se nepodělit.
Teď jsem k tomu v poslední chvíli v rychlosti bez reference přihodil i ikonku podobnou ikonografii použité na kšiltovce ze stejné série, aby to mělo nějakou figuru.

M4ST3RCUT0R vložil tyto přílohy:
Benchmade_87_Pullover_Hoodie_BHQ_115899_jr_back_large.jpg.jpg
BM87_Wallpaper_Hoodie_1_small.jpg.jpg

|| My-Mobile.cz • ex-moderátor || Machr - po slovensky mrcha || 🦋💙
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/3/2009
Haptickou odezvu jsem musel vyguglit, a sedí to Ok
Motiv 87 super Applause
Moje 87 je se mnou už týden a nepustila do kapsy jinou kudlu.
Samozřejmě už nás spojuje pokrevní pouto mrGreen
Zatím používám origo futrál a jsem s v pohodě, ale možná nechám někoho spíchnout kožený model.

Rahmed vložil tyto přílohy:
IMG_20210416_121252_803_2.jpg.jpg
bali.slip.wickett.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Zase já? Grin
Nadšení z 87 neopadá... naopak, stále stoupá a mísí se s blahodárným uspokojením.
Zvlášť, když pokukuju po dalších motýlech a zjišťuju, že vlastně nic jiného se mi moc nezamlouvá...
Kromě Alpha Beast Admire ale třeba se poštěstí...
No a pak jsem zahlédl Monarch JK Designs Shocked
Cena šílená, dostupnost loterie - doslova, ale ta krása, čistota a jednoduchost Ok

monarch.jpg.jpg
monarch.2.jpg.jpg
monarch.1.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Channel Alpha Beast budiž, byl přeci jen už od počátku zamýšlen s channel konstrukcí, k níž se propracovali až teď. Na Lamnii bude brzy další várka. Jen není známo, o jaké AB (a Replicanty) půjde. Zdroj: BRS Instagram
Osobně si spíše vyčkávám na úplně nové designy. Kupříkladu Jerry Hom teasoval nějaký channel model, ale to určitě nebude hned. Takže si zatím musím vystačit s Chimerou.
Pak se nabízí třeba Ga, respektive Ma, od Ryworx. V takovém případě by ale bylo lepší, aby se složilo více lidí. Posílá je po vícero kusech, aby si je pak skrze prostředníka lidé rozebrali, což zvyšuje i prioritu v jeho seznamu. Neměl bych problém jich koupit víc, ale taky bych je pak nechtěl u sebe zbytečně sušit.
Popravdě mě základní model, primárně tvarem čepele, nikterak zvlášť nezaujal, ale aktuální varianta Black Mamba, to už je jiná káva. Bohužel nemám zájem o tematiku, díky které vznikla, takže si nechám zajít chuť.
https://www.instagram.com/p/CN96eyRjXsz/
Taky to bude pravděpodobně jeden z těch kousků, které půjdou za astronomickou částku nebo budou pouze pro Rya a jeho kumpány či stálé zákazníky, jako je ten jeden Američan, který má snad každý jeden jeho balisong, včetně per a zapalovačů.

Od Monarchu mě odrazuje jen eventuální zmenšování "handle gap" (vzdálenosti ruček v zavřeném/otevřeném stavu) po určité době používání, jak reportovalo několik vlastníků. Řešením byla běžná údržba u výrobce, ale to je pro Evropana komplikovanější. A ať se mi líbí, jak chce, neměl bych na to nervy, ani čas.
Co se týče loterie, osobně bych raději volil dražbu konkrétních, jedinečnějších, předpřipravených kousků. Jako je třeba Tebou postovaná "olejová skvrna". Na oficiální název si nevzpomenu, ale bylo jich také minimum. Taky je tu otázka kuličkových vs kluzných ložisek.
Joseph M. Hansen, jeden z tvůrců, taky teď na něčem pracuje, jak už dříve propálil v jednom balisong podcastu, ale více mě zaujala Orca od Juliana Kleina.
Ty enamel vložky do tang/zen spodku čepele, či jak se tomu u takové konstrukce říká, prý používá, protože s tímhle materiálem pracovala jeho matka.
Naposledy pro zpestření na čísle 173 a 176 použil, díky spolupráci s Heibelem, abalone.

Relativně zajímavý se zdá být i projekt Patient Zero. Momentálně pracuje na channel titanových ručkách pro Luchu. Mně to ale nic neříká, protože, když už, tak si potrpím na to, aby byl produkt rovnou použitelný bez vyžadování zásadních úprav/modů.

Osobně Squid Industries vypouštím, ale někoho jiného by mohl zaujmout model Tsunami.

Posláno:

Štamgast
Shocked Tvůj záběr je obdivuhodný Applause
Orca je famózní dílo... uhlazeně brutální Grin Ok

JKDORCA094n.jpg.jpg
JKDORCA090nb.jpg.jpg
jk.family.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Inu, snažím se držet si průběžně přehled Happy

No jo, je prostě vidět, že zná možnosti svých mašin a využívá je, jak nejlépe dovede. To se o některých jiných nedá/nedalo říci. I některých stejně drahých nebo dražších tvůrcích či výrobcích. Nebudu jmenovat, ale rozbor této tematiky, včetně ohledání pod mikroskopem, lze dohledat v nejmenovaném balisong podcastu na YT. Jestli ještě není smazaný - nekontroloval jsem.
Koncept je jedna věc, ale ten zbytek... to není jen tak.
Posláno:

Štamgast
To Rahmed: Paráda líbí se mi tvoje nadšení, doufám, že ti to vydrží. V československé balisongové komunitě není moc takových nadšenců Applause

To M4ST3RCUT0R: Smekám před tvým rozhledem a znalostmi Ok Ok Ok

Jinak k balisongům:
- Squid Industries Tsunami se mi líbí moc, ale cenově 750 USD je už moc, škoda.
- JK Design, jak píše M4ST3RCUT0R, ví jaký jsou možnosti jeho strojů a hlavně umí programovat. Na můj vkus, jsou některý designy až trochu kosmický. Osobně spíš pokukuju po střídmějších designech.

Orientuju se spíš na standardní produkci, ale pokud bych měl volit, tak klasický design, titanovou kanálovou konstrukci, čepel kolem 5" a cenu pod 400 USD. Je to trochu sci-fi, ale občas se něco objeví, momentálně mám něco vyhlídnutého Happy
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Dík za slova povzbuzení Cool

Quote:
...pokud bych měl volit, tak klasický design, titanovou kanálovou konstrukci, čepel kolem 5" a cenu pod 400 USD. Je to trochu sci-fi, ale občas se něco objeví, momentálně mám něco vyhlídnutého Happy

"Pane Smrtko, vy se pořád jen smějete. Když to víte, tak to řekněte, nebo alespoň něco naznačte." Grin
Posláno:

Štamgast
Ok Grin

Čepel 5” S35V 60hrc

Ručky 5,75” titanový kanál 6Al-4v Grade 5

Bushing pivot system

Cena 365 USD bez anodizace, 380 USD s individuální anodizací dle přání

C55B0507_B0A6_41E3_A64F_B3941C4B663C.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
M4ST3RCUT0R napsal:
Na Lamnii bude brzy další várka. Jen není známo, o jaké AB (a Replicanty) půjde. Zdroj: BRS Instagram

Už se to chystá...

AB 3.0, AB Premium Blue, Purple, Gold(Bronze?)... CHAB bohužel nee...
Replicant CF, Replicant Premium Black/Gold, Purple/Gold

2Tomáš: nevypadá zle, cena výkon fajn, ale u mne bez jiskryWink
Posláno:

Pokročilý
Rahmed: Pro mnohé určitě dobrá zpráva. Předpokládám ještě opravdu raději posečkáš na channel verzi. Nebo už máš snad vybraný svůj AB?
Ta gold barva je opravdu do zlaté. Typická žlutozlatá anodizace. Jen bych se obával, že to dopadne jako u před/poslední várky. Ta byla taková místy vyblitá a flekatá (někdo nepoužil rukavice nebo špatně otřel mastnotu). Nejlépe tohle reprezentuje asi třetí fotografie standardu na Lamnii. Fotografie toho horšího továrního anodizování předešlých várek si každý na internetu určitě dohledá.
Black/gold Replicant mne před lety lákal. Doba však pokročila a už si raději nechám vyhotovit TiN povlak na celé ručky nějakého novějšího channel designu.
Jinak má Tomáš pravdu. Je radost vidět takový zápal i u někoho jiného. Jen houšť. Ať Ti to vydrží!

Tomáš: Právě jeho schopnost správně naprogramovat výrobní postup mu dává v mých očích ten punc prémiovosti, se zachováním účelnosti. Například Zieba modely byly dosud převážně jen o vzhledu.
Ta kosmická překombinovanost jeho designů se mi zdá být tím největším tahákem. Včetně té malé třešničky v podobě enamel vložek, ke kterým jsem, přiznám se, zprvu nepobral moc důvěry.
Díky za chválu, pochopitelně to od takové kapacity na českém poli potěší.

Musím se přidat k Rahmedovi. Jiskra na mé straně nula. Ovšem vypadá dost účelně, včetně speed channelu (vybrání na vnější plné straně ruček). Určitě jsem ho dříve zahlédl, ale pozornost jsem mu extra nevěnoval a přešel ho, po menší rešerši, bez povšimnutí. Myslím jsou dvě verze, jedna z nich je levnější. Nejvíc mi na něm překážel ten výstupek u pivotů. Ano, odliší ho to, možná ulehčí manipulaci, ale mimo mé gusto.

Osobně doufám třeba v postupné standardizování výroby modelu Pirouette od Howe, včetně důsledku ustálení ceny i potenciálního menšího zlevnění větších várek. Jenže do té doby se ukáže určitě i něco sériového, není to běh na krátkou trať.
https://www.instagram.com/howe_balisongs/

· Nadstandardně velká kluzná ložiska
· Postupně se zužující channel ručky s měnící se rovnou hranou
· Bez pojistky pro lepší rozložení váhy (a vylepšený zvuk)
· Unikátní bowie tvar čepele z S30V (v budoucnu 20CV) včetně linek na čepeli od opracování (Pozn. autora: Nakolik jsem zbytečně moc prohnuté bowie nikdy nemusel, tak touhle moderní iterací bych určitě nepohrdl.)

Parametry aktuální verze:
Weight: 4.32oz (122,5 g)
Balance: Neutral
Overall Length: 9.9in (25.146 cm)
Blade Material: S30V
Handle Material: Grade 5 Ti
Handle Design: Latchless, Channel, taper
Pins: Zen
Pivots: Bushings, PB washers

M4ST3RCUT0R vložil tyto přílohy:
Howe.png.jpg

Posláno:

Štamgast
Quote:
Rahmed: Pro mnohé určitě dobrá zpráva. Předpokládám ještě opravdu raději posečkáš na channel verzi. Nebo už máš snad vybraný svůj AB?

Posečkám v lehkém neklidu na channel Cool

Quote:
Pirouette od Howe

To by šlo... až na cenovku 664$ pěkná, čistá práce Ok

howe.pirouette1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
M4ST3RCUT0R napsal:
Díky za chválu, pochopitelně to od takové kapacity na českém poli potěší.

Jsem velice poctěn, ale opravdu nejsem kapacita ani se necítím jako nějaký odborník. Jsem jen sběratel, kterému prošlo rukama opravdu dost modelů. Neumím ani pořádně flipovat a sebekriticky se musím přiznat, že naopak ve tvých příspěvcích se občas pojmově ztrácím (myšleno jen v tom nejlepším slova smyslu). Ale děkuji Admire

A k balisongům:
Pirouette je fajn, klasika, materiály atd., ale cena zase přes 600 USD.

Poslední dobou opravdu koukám na cenu, ne že bych na dražší modely neměl, ale tak nějak mi přijde, že si výrobci nevědí kolik si mají říct Neutral . Ale zase jo, proč ne, jedna strana věci jsou náklady a druhá strana věci je značka (jméno), která zákonitě zvyšuje exkluzivitu. Takže proč si neříct třena 5,5k USD jako třeba Dobruski. Prostě kde je kupní síla...

D1EA9CAA_1A00_4E52_B2B6_1699C78DF64D.jpeg.jpg
DDA73156_6B7E_4967_801A_3E8F29C4C22E.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dneska jsem na ně koukal... jako do nasvícené vitrínky OK Wink
Ale tamtéž mou pozornost přikovaly jiné kusy Cool Ok

bali_song.mariner.jpg.jpg
BB_1696_GD140101LLCCP_2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/17/2016
Zdravím místní motýlkáře.Chtěl jsem ze zeptat jestli se někde dají sehnat ložiskové podložky na BRS Replicant?Pokud by někdo z Vás měl doma přebytečné,rád bych koupil.Díky
In dubio pro reo
Posláno:

Pokročilý
Zdrávo, odtud je berou přímo v BRS: https://usaknifemaker.com/catalog/product/view/id/4053/s/bali-washer-bronze/
Jinak tuším můžeš v nejhorším zkusit místně Mydlinku.
Často se také nějaké ukážou na Instagramu. Projel bych tamní polskou balisong komunitu. Když si jich někdo objedná "omylem" moc, octnou se tam. Někdy lidem při prvním nákupu totiž nedojde, že dostanou celé balení, nikoliv kusový produkt.

Tomáš: Zkušenosti s tolika modely jsou mnohdy neocenitelné, z toho pohledu Tě svým způsobem za tu kapacitu snad považovat mohu Cool
Něco podobného platí i v ostatních hobby. Ta možnost porovnat vlastní subjektivní zkušenosti s vícero produkty se určitě počítá.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Prispejem aj ja k téme kanálkových konštrukcií - mal som ich niekoľko, ale tieto dva považujem za najlepšie: CHABowie a Svix Gale

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_3017.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Koukal jsem na SwixCo Gale a má velice zajímavý zvukový projev daný konstrukcí nazývanou "chanwich" Ok

https://knifepivotlube.com/blogs/knife-pivot-lube/types-of-balisong-construction

gale.swixco.construction.png

Posláno:

Štamgast
ZLOjasna napsal:
Prispejem aj ja k téme kanálkových konštrukcií - mal som ich niekoľko, ale tieto dva považujem za najlepšie: CHABowie a Svix Gale

Toto tvrzení bych nebral na lehkou váhu. Jak znám Štefana, tak ten svoje balisongy nešetří a když řekne že považuje balisong za nejlepší, tak je to záruka toho, že co se týká flipování, tak opravdu něco vydrží Ok

M4ST3RCUT0R: opravdu děkuji Happy , je to pro mne pocta
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum