ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/21/2007
Dá se nějak obecně zhodnotit hliník na ručkách motýlků? Nebude se víc vymačkávat, praskat, ...?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Já osobně zhodnotit nemůžu, ale co jsem slyšel a četl, tak samozřejmě hliník nebude nikdy titan nebo ocel. Jak moc trpí by asi nejlépe mohl říct Jirka (ron1), který disponuje Squidama a co vím, tak je má i jako trainery a dává jim zabrat Happy
Já po Krakenovi pokukuju právě z důvodu hliníkových ruček, které ve sbírce ještě nemám Applause

Rahmed napsal:
...Po chvíli "Kraken by se mi docela líbil..." a do půldruhé hodiny už ho má Grin

Ale já za to nemůžu, Jirka mi ho doslova vnutil Grin
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/4/2017
Pokusím se být co nejobjektivnější, abych nevyzněl zbytečně elitářsky nebo jako totální gatekeeper.

Liší se to kus od kusu podle zvolené konstrukce. Nejvíc hliníku dávají zabrat zen piny s vyšší tvrdostí, hlavně press fit. Přičemž se pak může v mnoha případech dostavit tzv. mushroom efekt, kdy se do hliníku postupem času opravdu začne do určité míry vymačkávat prohlubeň. Ta se z fyzického hlediska nemůže vymačkávat donekonečna a v jistém bodě se to zastaví. Press fit piny u konstruktérů začátečníků zbytečně často oddělávají tímto způsobem ručky.
Vysledoval jsem větší spolehlivost u ne-press fit modelů, u kterých se nárazy přelévají i do šroubků a částečně do ruček. Už při navrhování, s nímž jsem v kooperaci s jedním letitým praktikem zlehka koketoval, se dá konceptuálně rozvrhnout, kam tahle přebytečná síla půjde.
Vezměme si jako příklad HOM Chimeru. Ačkoliv je pořadí titanu a G10 prohozené, největší kus práce odvádí stále titan, respektive titanové příložky. Stejně tak lze koncipovat i hliníkové modely. Eventuálně lze pak pracovat obdobně s kontaktní plochou, aby se náraz rozprostřel více rovnoměrně. To vyžaduje větší preciznost při výrobě. Nejvíce tenhle přístup prezentoval Fiore ve svých pozdějších iteracích, kdy pracoval s různými nevšedními slitinami.

Viděl jsem i ohlasy na rozdílnost měkkosti hliníku na čínských klonech oproti americkým originálům, ale dlouhodobou osobní zkušenost s tím nemám.

Více jak rok zpět jsem si ze zvědavosti uložil odkaz na jednu rozohněnou diskuzi na Redditu, abych se po několika dnech mohl podívat v rychlosti na výsledek. Přispěl tam i squidmaster23 (Reddit přezdívka Lucase Cao, zakladatele Squid Industries). Jeho příspěvek pojednával o tom, proč volí takové materiály, jaké volí. Řeč byla primárně o hliníku. Narážel na koncovou cenu a povahu svých produktů, na které, přinejmenším v té době, nahlížel jako na spotřební zboží. Podle toho je také koncipoval. Když jsem se k té diskuzi vrátil po těch několika dnech, příspěvek byl zkrácený na korektnější, méně otevřenou, verzi.

Jinak si určitě počkejme, až se vyjádří ron1, jak napsal Tomáš (Ten, jehož jméno jsem vyslovil i napsal, doufaje v soucit pána všeho zla Grin ). Jistě budou jeho poznatky bezprostřednější.

jendach: Že bys snad pokukoval po Marynu Light?

|| My-Mobile.cz • ex-moderátor || Machr - po slovensky mrcha || 🦋💙
Posláno:

Štamgast
M4ST3RCUT0R napsal:
...jak napsal Tomáš (Ten, jehož jméno jsem vyslovil i napsal, doufaje v soucit pána všeho zla Grin ).

Budiž ti odpuštěno ...Grin
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Pokročilý
🙃 fuj, to mi spadl šutrák ze srdce. Pán všeho zla a těch nejvyšších stavů projevil nevídaný soucit. *oddechl si*

Mimochodem, teď jsem se ze zvědavosti díval, jak Maryn pokročil, od doby, co jsem ho poprvé viděl jako prototyp.
Díval se někdo z vás i na předobjednatelný, konfigurovatelný model Delta fifT?
Titanový, trénovací nebo ostrý, ocel A2, váha 4.63 Oz, celková délka 10 palců, nerezové podložky, kuličková ložiska/kluzná ložiska s cenou $235.00/$245.00.
Ocel A2 by měla být na pomezí O1 a D2. S D2 mají určitě mnozí zkušenost z modelu BM 51. V našich podmínkách by nemusela A2 skýtat žádná extra úskalí, ale přiznám se, že zatím jsem s ní ani na pevných nožích neměl tu čest.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
M4ST3RCUT0R napsal:

jendach: Že bys snad pokukoval po Marynu Light?

To ne, doteď jsem ani o té značce nevěděl. Teď už ale pokukuju Happy
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/15/2016
Krásně se to tady rozjelo, kluci Happy

to M4ST3RCUT0R, smekám, výborné znalosti a přehled v bali světě Ok

Každopádně za mne asi takto, je to můj pohled po pár letech ve světě balisongů, není to tak zdaleka dlouhá doba jako Tomáše, Fixe či M4ST3RCUT0Ra, ale....některé balisongy u mne opravdu dostávají zabrat, a jsou to převěžně hliníkové trainery od squidindustries.co a v neposlední řadě Zephyr od thesvix.com a musím říct, že vše funguje tak, jak má a nesetkal jsem se nikdy s problémem typu "vymačkávání", praskání materiálu, atd. A to ne vždy flipuji nad ideálním povrchem a dost často mi to padá.

Za mne díky za Lucase Cao (squidmaster23) a další jemu podobné lidi, kteří pochopili to, co komunita chce a to je výborné flipovací nástroje v poměru cena x kvalita x výkon. Samozřejmě ,titan je titan, ale upřímně, to co by mne uspokojilo v titanu v channel konstrukci stojí 500 USD a více pouze za nákup, nepočítám další náklady spojené s procesem nákupu v USA, atd.

To Fix: nrbknives.com a jeho projekt www.nrbknives.com/knives/konig je pro mne unikátní v tom, že pokud to dobře chápu, tak šrouby na konci ruček v channel konstrukci jdou měnit a ty si podle toho můžeš určovat hmotnost na konci ruček podle toho, na co jsi zvyklý. SuperApplause . Ani jeho titanový bráška ze stáje neměl špatné ohlasy www.nrbknives.com/knives/nemesis-live-blade-pre-order
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/3/2009
Díky za cenné informace Ok
Když máš i Zephyra, mohl bys ho stručně porovnat s Krakenem?
Posláno:

Štamgast
Jirko díky za odpověď, nic se nevyrovná zkušenostem Applause
Fix
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/15/2006
Díky za postřehy Jirko.
Taky trochu přihodím, ale spíše z nostalgie.

Když jsem se já opíral o flipování, začal jsem s BM40TR. Potom jsem sehnal 42 a tu vyloženě obětoval. Flipoval jsem s ní a řezal se do živého, ani pády nebyla ušetřena. Všechno to přežila, jen se ztupila a chybí jí asi 0,5cm na špičce, jinak stále funguje. Při flipování se s ní už nelze říznout, ale tahem provázek přezízne.

Dnes je doba jiná, lepší. Na trhu je spousta trainerů. Dokonce se otočil výrobní poměr trainer/live blade. Dřív BM (ale i BRS a jiní) vyrobil tisíce 42, 43, 47 ale o poznání méně 40T/40TR. Dnes SI a jiní "hliníkáči" vyrobí spousty 'tupínků' ale daleko méně ostrých verzí, které jsou tak vzácnější. A ty mě zajímají více, jako sběratele. A pak je tu třetí cesta - cesta Maxace. Dostanete živou i tupou verzi. Ale ruku na srdce, koho by furt bavilo přehazovat čepele, hlavně u kanálu.
Quatermaster Marty McFly je sice výjimka, ale následovatele snad neměla. Osobně si myslím, že je to slepá ulička vývoje.

A myslím si, že je lepší mít 'tupínka' z hliníku, který vydrží a je lehký, než prohánět třeba Kershaw Lucha a trainer verzi, to by mi časem asi upadli ruce - obě Happy

Balisong je můj život a doufám, že můj život nebude záviset na balisongu.
Posláno:

Štamgast
S tím poměrem trainer vs. live čepel máš asi pravdu. Ono to bude s největší pravděpodobností dáno určitou snahou výrobců přiblížit flipování co největší části „populace“. Ale, je tam ale. Většina dnešní populace nevyznává rčení typu „Krev zlepšuje grip“ a tak jim ulehčí volbu v nákupu. Navíc díky omezením, které se na balisongy vztahují v poměrně hodně státech (někde je trestné i pouhé vlastnictví), je cesta ke flipování otevřená všem.Ok
Posláno:

Pokročilý
A v některých státech nahlížejí i na trainery jako na smrtící zbraň, která by se neměla dostat do lidských rukou za žádných okolností NoNoNo
BTW: Na několika návrzích "Krev zlepšuje grip" a dalších už ve volných chvilkách dělám Wink

Fix: Díky za to malé ohlédnutí do minulosti Happy

ron1: Pěkně sepsáno. Kontrolní otázka/y: Který hliníkový model jsi aktivně používal nejdéle? Projevilo se to nějak, i miniskulně, na funkčnosti? Estetiku vynechme.
Naneštěstí si to z našich e-mailů takhle z fleku nevybavím, abych se zeptal na konkrétní typ, promiň mi to Confused

Sám na trainery nahlížím jako na čistě účelnou záležitost a tam je ten hliník snad i na místě. Zajišťuje se tím dostupnost (cenová + skladová) i přístupnost (nováčci, zkoušeči atd.).
Osobně mi z tvorby Svix.co je zatím sympatický snad jen onen model Gale.
Za sebe bych chtěl v aktuálním rozpoložení vyzkoušet spíše australské www.instagram.com/glidrco/ - shodou okolností mající zítra na svém webu drop. Ale Lamnia to jistí.
Nejvíce mne totiž odrazuje od těch menších tvůrců chrlení nespočtu verzí a iterací v malých časových úsecích. Jako na potenciálního zákazníka to na mne působí tak, jako by ty předcházející verze byly snad nedokončené nebo nedomyšlené bez adekvátního R&D. A fakticky to není FOMO, nýbrž opodstatněná obava někoho, kdo raději zaplatí (nemohu si odpustit anglickou vsuvku: "dropne při dropu" mrGreen) velkou sumu za trvanlivý, promyšlený produkt, než aby po malých částech neustále upgradoval podle něčího nelogického rozvrhu - bez rozmyslu a bez jasně vytyčené tzv. roadmapy Cry

Identicky vyvážená separátní kombinace trénovacího a ostrého modelu vypadá jako stvořená pro závodící americké flippery připravující se pravidelně několik hodin denně na akce typu Bali Comp. V dnešní době asi na online (potenciálně live) soutěže Neutral
Pro nás, pro něž to je casual hobby, tohle nemá zase až takovou váhu. I když je asi esteticky pěkné mít ostrý i trénovací custom, přiznejme si, kdo mimo U.S. by v tom viděl hlubší smysl.
Kershaw Lucha byl vynikající business tah a trénovací verze to jen dokresluje. Závodit s ní nikdo nebude. To snad i v Kershaw vědí. Ale jejich ideální představa bude zřejmě ta, že si někdo koupil Luchu a následně přikoupil trénovací verzi. Nebo jí byl obdarován. Pak taky určitě cílí na trhy, kde jsou povoleny výlučně balisongy tupé, továrně nebroušené. Modelových situací bude definitivně víc.
Posláno:

Pozorovatel
Rahmed napsal:
Díky za cenné informace Ok
Když máš i Zephyra, mohl bys ho stručně porovnat s Krakenem?

Pokud myslíš z pohledu zpracování, tak si myslím, že jsou si velice podobní, tj. stejná úroveň kvality z pohledu uživatele, pokud se nepletu, tak V4.5 Zephyr je poslední, ten na mé fotce je snad V3.5, jelikož nemá ještě na konci ruček drážky pro lepši grip, atd.

Z pohledu flipování preferuji raději Zephyra než Krakena, je to ale pouze o mém subjektivním pocitu z toho balisongu, záleží na tom, co kdo preferuje a jak je zvyklý.

ron1 vložil tyto přílohy:
Kraken_vs_Zephyr.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Thx za vstup.
Zajímavá preference popírající obecný koncensus. A to je potřeba Ok

Kdybys měl přímo zkusit zaměřit, co konkrétně na Zephyru preferuješ, co by to bylo? Rozložení váhy? Tvar? Textura materiálu?
Našlo by se něco takového, co Tě z Tvého subjektivního pohledu donutí vzít do ruky právě Zephyr, když vedle leží mnohými opěvovaný Kraken?
Posláno:

Štamgast
Sakra, ten Kraken se mi zamlouvá čím dál víc. Už se nemůžu dočkat....Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/3/2009
Quote:
Kdybys měl přímo zkusit zaměřit, co konkrétně na Zephyru preferuješ, co by to bylo? Rozložení váhy? Tvar? Textura materiálu?
Našlo by se něco takového, co Tě z Tvého subjektivního pohledu donutí vzít do ruky právě Zephyr, když vedle leží mnohými opěvovaný Kraken?

Než jsem to sesmolil, už mi to vzal M4ST3RCUT0R z klávesnice Cool
Že jsou materiálově i kvalitativně "stejné" je patrné, ale už tvarem a zpracováním ruček se docela dost liší...
Každopádně dík za odpověď a hlavně fotku takhle pospolu Ok

Jinak, co se dostupnosti týče, tak to není samozřejmě žádná hitparáda. A cenově už vůbec... téměř 9K za Krakena (Lamnia) mi přišlo docela dost hodně Confused Zephyr je aktuálně dostupný za vcelku ještě skousnutelných 195 USD. Škoda, že jsem nestihl Gale Cry Jenom o stovku víc, a úplně jiný level...

Quote:
Sakra, ten Kraken se mi zamlouvá čím dál víc. Už se nemůžu dočkat...

Provokatér... dejte mu BAN Grin
Posláno:

Pozorovatel
Tomáš napsal:
Sakra, ten Kraken se mi zamlouvá čím dál víc. Už se nemůžu dočkat....Happy

Tome, je super, uvidíš sám. Druhý ve sbírce ma černěnou (DLC) čepel, můžeš si vybrat Happy
Posláno:

Pokročilý
Rahmed: Asi jsem moc generalizoval, když jsem reagoval na Fixův obšírnější záběr všech trainerů. Samozřejmě jsou tu tyhle dražší kusy, které zajímají užší skupinu lidí. Když to ale porovnáme s dobami dřívějšími, tak existuje dost produkčních trénovacích modelů, které se nevyprodají do několika sekund nebo minut a cenu si drží pod 5 000 CZK. O těch jsem psal primárně, protože to jsou právě ty, které osloví nejširší skupinu potenciálních zájemců.
Posláno:

Pozorovatel
to M4ST3RCUT0R: nejdéle jsem používal a pořád mám rád tyto 2 tréninkové bali: www.squidindustries.co/collections/frontpage/products/mako-bottle-opener-v3
Poměr cena výkon neskutečná, doporučuji všem jako enter level tréninkového balisongu.

druhý je: www.squidindustries.co/collections/frontpage/products/squidtrainer-v3-5
V tomto případě bych asi už dnes volil něco jiného, ale tehdy před 2 lety jsem nevěděl o jiných.

Projevy používání samozřejmě estetické jsou, hlavně od pádů na tvrdý povrch ovlivněný tvrdostí hliníků, ale jinak vše šlap tak, jak má. Já jako uživatel vlastně jen občas použiji mazivo, jinak nic víc , nic míň. Mako vzhledem ke své konstrukci samozřejmě trpí více, je náchylnější na pády, ale drží.

Samozřejmě M4ST3RCUT0R , Gale za 310 USD je jasná volba pro mnohé z nás (měl jsem ho v ruce pouze pár minut, to by nám někdo jiný mohl napsat své postřehy z něho Admire ), ale na druhou stranu dát cca 400 USD za Gale (DPH, doprava, atd) je i pro mne tak nějak to, že nevím red face . Sám mám doma tréninkáč Rhapsody od J. Homa a moc s ním neflipuji, protože se o něj jednoduše bojím, že ho za ty peníze omlátím.

A na závěr proč Zephyr před Krakenem? Je to tím, že triky, které se teď učím se mi dělají lépe a snadněji se Zephyrem než právě Krakenem. Jinak je to vážně jen o tom, kdo co má rád a jaké má právě teď období.

Posláno:

Štamgast
M4ST3RCUT0R napsal:
... existuje dost produkčních trénovacích modelů, které se nevyprodají do několika sekund nebo minut a cenu si drží pod 5 000 CZK. O těch jsem psal primárně, protože to jsou právě ty, které osloví nejširší skupinu potenciálních zájemců.

Přesně tak, osobně považuji 5.000,- Kč za hranici, na kterou je většina zájemců ochotna jít bez většího rozmýšlení. Druhou stránkou věci je, kolik výrobců je ochotno na tuto hranici jít za dodržení poměru kvalita zpracování / materiály...Neutral

ron1 napsal:
Tome, je super, uvidíš sám. Druhý ve sbírce ma černěnou (DLC) čepel, můžeš si vybrat Happy

To je nelidský, normální tortura…Grin
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum